Sortuj: data publikacji popularność
Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Pyszne drożdżówki ze śliwkami i kruszonką to zapach i smak jesieni. Najlepsze są jeszcze gorące, wyjęte prosto z pieca. To bardzo prosty przepis, więc śmiało możesz się za nie zabrać. Polecam, bo warto!

Bułeczki możesz upiec na drożdżach świeżych lub suszonych. Najlepsze wychodzą ze śliwek węgierek lub nawet tych sporo większych odmian. Ze śliwek mrożonych też je piekłam i wyszły super. 

Czytaj dalej: Drożdżówki ze śliwkami
Babeczki z porzeczkami i kruszonką

Babeczki z porzeczkami i kruszonką

Pyszne, szybkie i bardzo proste do zrobienia babeczki jogurtowe z porzeczkami i kruszonką. Takie pięknie wyrośnięte babeczki są wspaniałym pomysłem na letni deser. Są idealne na różne przyjęcia i urodziny. 

Polecam Ci również przepis na dżem porzeczkowy oraz super lody porzeczkowe

Czytaj dalej: Babeczki z porzeczkami i kruszonką
Drożdżówki z truskawkami i lukrem z białej czekolady

Drożdżówki z truskawkami i lukrem z białej czekolady

Uwierzcie mi, że to będą najdelikatniejsze, najbardziej naturalne w smaku drożdżówki jakie piekliście i jedliście. Idealne ciasto, świeże i pachnące owoce i domowy lukier z białą czekoladą, który pasuje tu idealnie!

Wszystkie składniki są tanie i łatwo dostępne dla każdego. Drożdże świeże będą najlepsze do tych drożdżówek, jednak suszone instant ewentualnie też dadzą radę. Użyj wówczas 7 gramową paczuszkę. 

Ten drożdżówki są jednym z moich Hitów tego roku :-)

Zapraszam!

Czytaj dalej: Drożdżówki z truskawkami i lukrem z białej czekolady
Reklama
Czekoladowe babeczki z kaszą manną

Czekoladowe babeczki z kaszą manną

Babeczki czekoladowe z kaszą manną. Wilgotne i super smaczne.

Dodatek sody sprawia, że babeczki bardzo szybko rosną już na samym początku. Dlatego też wylały się lekko niczym aktywne wulkany :-)

Zapomniałam o tym i ustawiłam za wysoką temperaturę w piekarniku.. Postanowiłam jednak mimo wszystko pokazać Wam je takie, jakie się upiekły. Oprócz wulkanicznego wyglądu nie można im nic zarzucić :-)

Pieczemy?

Czas przygotowywania: do 20 minut
Czas pieczenia: około 25-28 minut temperatura 160 stopni
Ilość: 9 sporych babeczek o średnicy 5 cm przy denku

Składniki:
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g
• pełna szklanka mąki pszennej np. typ. 480 - 200 g
• 1/3 szklanki cukru
• pół szklanki mleka
• 2 duże jajka
• 3 łyżki kaszy manny
• 3 łyżki śmietany 18 %
• 3 łyżki oleju
• po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody

Czytaj dalej: Czekoladowe babeczki z kaszą manną
Grzybki drożdżowe z makiem i rodzynkami

Grzybki drożdżowe z makiem i rodzynkami

Cudowne i delikatne, puszyste, lekkie i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem z maku.
Ciasto jak do pączków, tylko pieczone w piekarniku!

Polecam bardzo, bardzo :-)

Czas przygotowywania: do 1h
Wyrastanie: 2 h
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość bułeczek: około 15

Składniki na bułeczki:
• 250 g mąki pszennej tortowej - około 1,5 szklanki
• jedna saszetka suszonych drożdży - 7 g
• 3 żółtka jajek
• 4 łyżki cukru
• pół szklanki ciepłego mleka
• 40 g masła -  około 3 łyżki

Składniki na nadzienie makowe:
• 1/4 szklanki maku
• pół garści rodzynek
• łyżka cukru
• 1/4 szklanki wody

Składniki na pomarańczową glazurę:
• 2 niepełne łyżki świeżego soku z pomarańczy
• 2 łyżki cukru pudru
• mała garść kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodatkowo:
• blat lub stolnica z wałkiem + mąka do podsypywania
• wykrawaczka o średnicy 6-7 cm
• około 15 papilotek o średnicy dna 5-6 cm

Czytaj dalej: Grzybki drożdżowe z makiem i rodzynkami
Drożdżowe gniazdka z kiwi

Drożdżowe gniazdka z kiwi

Zgrabne i pyszne bułeczki drożdżowe z dodatkiem dżemu. Ja wybrałam kiwi ;-)

Czas przygotowywania: 10 minut
Wyrastanie: 90 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość bułeczek: około 24 sztuk wielkości małej pięści

Składniki:
• 500 g mąki pszennej tortowej
• 3 żółtka jaj
• pół szklanki cukru
• szklanka ciepłego mleka
• pół kostki miękkiego masła - 100 g
• jedna saszetka suszonych drożdży - 7 g

Dodatkowo:
mały słoik dowolnego dżemu lub powideł.

Czytaj dalej: Drożdżowe gniazdka z kiwi
Muffinki murzynki

Muffinki murzynki

To jeden z przepisów, który musisz zrobić odwiedzając mojego Bloga :-)
Te kakaowe muffinki to hit w moim domu.. być może będzie również i w Twoim!

- wilgotne i puchate
- szybkie i proste
- pyszne i atrakcyjne

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia: 30-35 minut
Ilość muffinek: 10 sztuk z dużych papilotek denko średnicy 5 cm

Czytaj dalej: Muffinki murzynki
Mleczne muffiny z białą czekoladą

Mleczne muffiny z białą czekoladą

Rosną wysokie i puchate.. wzorowe muffiny na każdą okazję :-)
Cudowne do kawy i ciepłego kakao!

Czas przygotowywania: 15 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość muffinek: 10 sztuk z papilotek 7 x 3,5 cm

Czytaj dalej: Mleczne muffiny z białą czekoladą
Proste muffiny z malinami, bez cukru

Proste muffiny z malinami, bez cukru

Świetne muffiny bez dodatku cukru. W smaku trochę przypominają ptysie z ciasta parzonego.
Możesz po upieczeniu oprószyć je cukrem pudrem, by samemu zdecydować o tym, jak słodkie będą :-)

Czas przygotowywania: 15 minut
Czas pieczenia: do 30 minut
Ilość muffinek: 12 sztuk z papilotek 7 x 3,5 cm

Czytaj dalej: Proste muffiny z malinami, bez cukru

Przepisy na babeczki i muffiny oraz pyszne drożdżówki i bułeczki

Przepisy na babeczki

Babeczki, z angielskiego cupcakes, to po prostu miniaturowe ciasta doskonałe na przyjęcia, imprezy okolicznościowe czy jako przekąska na weekend. Ich pieczenie nie jest skomplikowane, a smak może być bardzo różnorodny. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz przepisy na babeczki czekoladowe, które zrobisz z łatwością. Spróbuj i przekonaj się sama, że babeczki waniliowe, czy też babeczki z budyniem, to doskonały deser. Jeśli wolisz ciastka kruche, to posmakują Ci zapewne przepisy na babeczki kruche. Różnorodność możliwości zachwyca. Do ich przygotowanie potrzeba tylko podstawowe składniki. Gorąco polecam również przepis na domowe jagodzianki oraz malinianki i drożdżówki. Wypróbuj moje sprawdzone przepisy na babeczki.

Muffinki przepis podstawowy

Muffinki, z angielskiego muffins, to kwintesencja prostego deseru, który cenią sobie wszyscy. Ich przygotowanie jest jeszcze prostsze niż babeczek. Muffiny są zdecydowanie mniej kaloryczne niż typowe babeczki, bo dodaje się do nich mniej cukru i tłuszczu. Robione są też często z pełnoziarnistej mąki i nadziewane świeżymi owocami. Potocznie mówi się, że muffinki to po prostu małe, smaczne chlebki. Możemy pozwalać sobie na nie częściej. Dlatego sprawdź koniecznie mój blog kulinarny i przepisy na muffinki. Polecam zatem muffinki czekoladowe, waniliowe, jogurtowe lub muffinki bananowe. Bardzo fajnie zastępują kanapki na śniadanie.