Drożdżówki z truskawkami i lukrem z białej czekolady

Drożdżówki z truskawkami i lukrem z białej czekolady

Uwierzcie mi, że to będą najdelikatniejsze, najbardziej naturalne w smaku drożdżówki jakie piekliście i jedliście. Idealne ciasto, świeże i pachnące owoce i domowy lukier z białą czekoladą, który pasuje tu idealnie!

Wszystkie składniki są tanie i łatwo dostępne dla każdego. Drożdże świeże będą najlepsze do tych drożdżówek, jednak suszone instant ewentualnie też dadzą radę. Użyj wówczas 7 gramową paczuszkę. 

Ten drożdżówki są jednym z moich Hitów tego roku :-)

Zapraszam!

Czytaj dalej: Drożdżówki z truskawkami i lukrem z białej czekolady
Czekoladowe babeczki z kaszą manną

Czekoladowe babeczki z kaszą manną

Babeczki czekoladowe z kaszą manną. Wilgotne i super smaczne.

Dodatek sody sprawia, że babeczki bardzo szybko rosną już na samym początku. Dlatego też wylały się lekko niczym aktywne wulkany :-)

Zapomniałam o tym i ustawiłam za wysoką temperaturę w piekarniku.. Postanowiłam jednak mimo wszystko pokazać Wam je takie, jakie się upiekły. Oprócz wulkanicznego wyglądu nie można im nic zarzucić :-)

Pieczemy?

Czas przygotowywania: do 20 minut
Czas pieczenia: około 25-28 minut temperatura 160 stopni
Ilość: 9 sporych babeczek o średnicy 5 cm przy denku

Składniki:
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g
• pełna szklanka mąki pszennej np. typ. 480 - 200 g
• 1/3 szklanki cukru
• pół szklanki mleka
• 2 duże jajka
• 3 łyżki kaszy manny
• 3 łyżki śmietany 18 %
• 3 łyżki oleju
• po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody

Czytaj dalej: Czekoladowe babeczki z kaszą manną
Ptysiowe donaty z piekarnika

Ptysiowe donaty z piekarnika

Pączki z dziurką, donaty parzone, drożdżowe bułeczki z piekarnika... każda nazwa będzie właściwa :-)

Przedstawiam troszkę szaloną wersję pieczonych pączków z ciasta parzonego.

Zależało mi na tym, by:
- oponki nie były tłuste
- długo zachowywały świeżość
- bez wyrzutów można je było zjeść na śniadanie lub kolację
- były idealne do mleka, herbaty czy kawy

Czas przygotowywania:
 30 minut + wyrastanie łącznie 80 minut
Czas pieczenia: 15 lub 20 minut do wyboru
Ilość sztuk: 20-22 średnicy min. 10 cm

Czytaj dalej: Ptysiowe donaty z piekarnika
Tradycyjne pączki kładzione

Tradycyjne pączki kładzione

Cudowne i delikatne, puszyste, lekkie i aromatyczne..
po prostu pączki doskonałe bez nadzienia!

A do tego smażone na mniejszej ilości oleju, bo kładzione na dnie garnka.

Czas przygotowywania: około 30 minut
Wyrastanie: około 2 h
Czas smażenia: około 20 minut
Ilość pączków: około 14

Składniki na zaczyn:
• łyżka mąki pszennej tortowej
• 30 g świeżych drożdży
• 2 łyżki cukru
• 200 ml ciepłego mleka

Składniki na pączki:
• 450 g mąki pszennej tortowej
• zaczyn (powyżej)
• łyżka spirytusu
• 4 żółtka jaj
• 50 g masła

Czytaj dalej: Tradycyjne pączki kładzione
Grzybki drożdżowe z makiem i rodzynkami

Grzybki drożdżowe z makiem i rodzynkami

Cudowne i delikatne, puszyste, lekkie i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem z maku.
Ciasto jak do pączków, tylko pieczone w piekarniku!

Polecam bardzo, bardzo :-)

Czas przygotowywania: do 1h
Wyrastanie: 2 h
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość bułeczek: około 15

Składniki na bułeczki:
• 250 g mąki pszennej tortowej - około 1,5 szklanki
• jedna saszetka suszonych drożdży - 7 g
• 3 żółtka jajek
• 4 łyżki cukru
• pół szklanki ciepłego mleka
• 40 g masła -  około 3 łyżki

Składniki na nadzienie makowe:
• 1/4 szklanki maku
• pół garści rodzynek
• łyżka cukru
• 1/4 szklanki wody

Składniki na pomarańczową glazurę:
• 2 niepełne łyżki świeżego soku z pomarańczy
• 2 łyżki cukru pudru
• mała garść kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodatkowo:
• blat lub stolnica z wałkiem + mąka do podsypywania
• wykrawaczka o średnicy 6-7 cm
• około 15 papilotek o średnicy dna 5-6 cm

Czytaj dalej: Grzybki drożdżowe z makiem i rodzynkami
Drożdżowe gniazdka z kiwi

Drożdżowe gniazdka z kiwi

Zgrabne i pyszne bułeczki drożdżowe z dodatkiem dżemu. Ja wybrałam kiwi ;-)

Czas przygotowywania: 10 minut
Wyrastanie: 90 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość bułeczek: około 24 sztuk wielkości małej pięści

Składniki:
• 500 g mąki pszennej tortowej
• 3 żółtka jaj
• pół szklanki cukru
• szklanka ciepłego mleka
• pół kostki miękkiego masła - 100 g
• jedna saszetka suszonych drożdży - 7 g

Dodatkowo:
mały słoik dowolnego dżemu lub powideł.

Czytaj dalej: Drożdżowe gniazdka z kiwi
Muffinki murzynki

Muffinki murzynki

To jeden z przepisów, który musisz zrobić odwiedzając mojego Bloga :-)
Te kakaowe muffinki to hit w moim domu.. być może będzie również i w Twoim!

- wilgotne i puchate
- szybkie i proste
- pyszne i atrakcyjne

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia: 30-35 minut
Ilość muffinek: 10 sztuk z dużych papilotek denko średnicy 5 cm

Czytaj dalej: Muffinki murzynki
Proste muffiny z malinami, bez cukru

Proste muffiny z malinami, bez cukru

Świetne muffiny bez dodatku cukru. W smaku trochę przypominają ptysie z ciasta parzonego.
Możesz po upieczeniu oprószyć je cukrem pudrem, by samemu zdecydować o tym, jak słodkie będą :-)

Czas przygotowywania: 15 minut
Czas pieczenia: do 30 minut
Ilość muffinek: 12 sztuk z papilotek 7 x 3,5 cm

Czytaj dalej: Proste muffiny z malinami, bez cukru