Grzyby marynowane słodko ostre

Grzyby marynowane słodko ostre

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak zrobić grzybki marynowane, to zapraszam do przepisu. Przepyszne grzyby marynowane są gotowe do zjedzenia już po trzech dniach po zamarynowaniu. Grzybki są jędrne i pyszne.

Jeśli lubisz delikatny smak marynowanych grzybków, to zachęcam do sprawdzenia moje przepisu na grzyby marynowane klasyczne

Czytaj dalej: Grzyby marynowane słodko ostre
Domowy syrop z truskawek

Domowy syrop z truskawek

Jak zrobić domowy, gęsty i aromatyczny syrop truskawkowy na zimę?
Nie ma nic prostszego!

Wystarczą Ci 3 składniki i spory garnek.. oraz czas.. kilka godzin wystarczy. Muszę też dodać, że podczas gotowania syropu, nie trzeba go wcale mieszać ;-) Po dodaniu soku z cytryn smak syropu jest jeszcze lepszy!

Do tego, całkiem gratis otrzymasz na koniec ponad 600 ml najwyższej jakości "marmolady" z całych truskawek! Tak więc nic tu się nie zmarnuje.

Czytaj dalej: Domowy syrop z truskawek
Domowe ogórki małosolne

Domowe ogórki małosolne

Mój prosty i sprawdzony przepis na domowe ogórki małosolne. Ogórki małosolne są gotowe do zjedzenia już po dwóch dniach. Tak naprawdę sięgam po nie często już dnia następnego.. ś atak chrupiące i pyszne!

Czyż nie jest cudownie wybierać ręką jędrne i pachnące ogórki prosto ze słoika?
Coś wspaniałego!

Czytaj dalej: Domowe ogórki małosolne
Reklama
Marmolada z pigwy

Marmolada z pigwy

Jesień rekompensuje nam brzydką pogodę obdarowując nas wspaniałymi owocami i warzywami.

Jednym z ciekawszych owoców jest pigwa. Marmoladę z pigwy robi się bardzo prosto i bardzo szybko. Smak jest niesamowicie świeży.. to trochę połączenie jabłka z cytryną :-)

Wspaniałe, polecam!

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas gotowania: 50 minut
Ilość: 1,5-1,7 l

Składniki:

• 2-2,5 kg pigwy
• szklanka wody
• szklanka cukru

Czytaj dalej: Marmolada z pigwy
Soczysta marmolada z jeżyn z dodatkiem brzoskwiń

Soczysta marmolada z jeżyn z dodatkiem brzoskwiń

Czy to dżem, czy marmolada? A może powidła?

Te jeżynowe pyszności najbardziej zbliżone są do marmolady, ponieważ ze 100 gramów owoców otrzymujemy 80 gramów gotowego produktu.

Z jedną różnicą.. owoce w słoiczkach będą częściowo w całości. Brzoskwinie zaś powinny pozostać w dużych kawałkach :-) Owoce będą dosłownie pływać w gęstym, słodko kwaśnym soku!

Takie jeżynki w słoiczkach polecam szczególnie jako dodatek do: naleśników, budyniów, owsianek, placków...

Czytaj dalej: Soczysta marmolada z jeżyn z dodatkiem brzoskwiń
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Jesień to idealna pora na przetwory. Oprócz dżemów warto też zrobić grzyby marynowane. Moje grzyby marynowane w occie są bardzo proste do zrobienia. Zamarynować możesz dowolne grzyby leśne. Jeśli do zalewy dodasz więcej cukru, to otrzymasz grzyby marynowane na słodko.

Takie marynowane grzybki super jest otworzyć na Święta i do Sylwestrowych przekąsek. Jeśli wolisz grzyby marynowane na ostro, to polecam Ci mój przepis na grzyby marynowane słodko ostre.

Czytaj dalej: Grzyby marynowane
Domowa ćwikła z chrzanem

Domowa ćwikła z chrzanem

Poznajcie przepis mojej Babci na domową ćwikłę z chrzanem. Ja nauczyłam się szykować ćwikłę z buraków krojonych na drobne kawałki lub w kosteczkę. Buraki możesz też zetrzeć na tarce na grubych oczkach. 

Domowa ćwikła z chrzanem i octem lub sokiem z cytryny to dodatek, którego nie może zabraknąć na Wielkanoc oraz na Boże Narodzenie.

Czytaj dalej: Domowa ćwikła z chrzanem

Przepisy na domowe przetwory na zimę. Sałatki, marynaty i dżemy owocowe.

Domowe przetwory blog

Letnie i jesienne przetwory zimą smakują wybornie. Jeżeli chcesz zachować jak najwięcej smaku i wartości odżywczych skorzystaj z prostych porad na pyszne i zdrowe przetwory. Blog z przepisami kulinarnymi Ania Gotuje to miejsce, w którym przepisy na przetwory zawsze się sprawdzają. Wystarczy, że przygotujesz składniki oraz słoiki i możesz zabierać się do pracy. Przepisy na przetwory warzywne wypełnią Twoją spiżarnię i dostarczą wielu witamin w trakcie chłodnej pory roku. Polecam Ci moje najlepsze przetwory na zimę - sałatki, grzybki marynowane, czy też super domowy czosnek marynowany w occie.

Przetwory na zimę z owoców

Lato to najlepsza pora, by zamknąć w słoiki całą masę pysznych owoców. Truskawki, jeżyny, czy maliny z których można przygotować domowe syropy i soki. Tu polecam mój przepis na domowy syrop z truskawek. Jesienią najlepiej jest zaś zrobić dżemy z jabłek i gruszek oraz śliwek. Jeśli lubisz słodkości, to polecam Ci moje przepisy na proste obiady na słodko