Sortuj: data publikacji popularność
Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

Domowa kiszona kapusta jest bardzo prosta do zrobienia. To przepis dla każdego, ponieważ można ją trzymać w słoikach w zwykłej lodówce. Zapraszam i życzę smacznego!

- prawdziwa kiszona kapusta
- propozycje na różne dodatki do kiszonki
- tylko dwa bazowe składniki i dokładny opis wykonania

Czytaj dalej: Kapusta kiszona
Mus jabłkowy

Mus jabłkowy

Zapraszam po mój najzdrowszy i najpyszniejszy domowy mus jabłkowy. To wyjątkowo prosty przepis na aksamitny, kremowy i bajecznie pyszny mus z jabłek do słoiczków na zimę. 

- mus bez dodatku cukru
- z mieszanki polskich jabłek
- bardzo uniwersalny w użyciu

Czytaj dalej: Mus jabłkowy
Cukinia w słoikach

Cukinia w słoikach

Cukinia marynowana, czyli super pyszna, zdrowa i prosta do zrobienia cukinia w słoikach na zimę to przepis, który warto poznać. Sprawdź koniecznie jakie to proste!

- o smaku curry lub gyros
- przepis nawet dla początkujących 
- świetna cukinia do słoików na zimę

Czytaj dalej: Cukinia w słoikach
Kiszone buraczki

Kiszone buraczki

Zapraszam po najprostszy przepis na buraczki kiszone. Sok z kiszonych buraczków jest nie tylko super pyszny, ale i bardzo zdrowy. Można go wypić lub dodać do barszczu czerwonego. 

- do picia lub do barszczu
- można go trzymać w lodówce
- bardzo zdrowy sok z kiszonych buraków

Czytaj dalej: Kiszone buraczki
Gruszki w occie

Gruszki w occie

Gruszki w occie to mój ulubiony przepis na przetwory z gruszkami. Są bardzo proste w przygotowaniu i można je zajadać zimą na wiele sposobów. Gorąco polecam spróbować.

- bez pasteryzacji
- idealna słodko octowa zalewa
- gruszki z nutą goździków i cynamonu
- dokładny opis wykonania krok po kroku

Czytaj dalej: Gruszki w occie
Reklama
Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

Domowa papryka konserwowa to bardzo prosty przepis na paprykę do słoików na zimę. Papryka marynowana na słodko z idealną octową nutą i lekką nutą tymianku to coś pysznego.

- szybki i sprawdzony przepis
- idealna papryka na kanapki i nie tylko

Czytaj dalej: Papryka konserwowa
Buraczki na zimę

Buraczki na zimę

Zobacz jak zrobić najprostsze buraczki na zimę. To bardzo uniwersalny przepis na buraki do słoika a do tego są wspaniałym dodatkiem do każdego, tradycyjnego obiadu.

- tylko kilka składników
- bardzo proste wykonanie

Czytaj dalej: Buraczki na zimę
Ogórki kanapkowe

Ogórki kanapkowe

Zapraszam po super pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ogórki kanapkowe do słoików na zimę. Błyskawicznie się je robi a jeszcze szybciej zjada. Warto spróbować!

- sprawdzony przepis
- świetne ogórki na kanapki
- można je jeść już po dwóch dniach

Czytaj dalej: Ogórki kanapkowe
Galaretka z czarnej porzeczki

Galaretka z czarnej porzeczki

Super pyszna i bardzo prosta do zrobienia galaretka z czarnej porzeczki to idealny dodatek do naleśników lub placków. Można ją też zrobić z porzeczki czerwonej i z agrestu.

- tylko 2 składniki
- można użyć mrożonych porzeczek
- bez potrzeby pasteryzowania słoików

Czytaj dalej: Galaretka z czarnej porzeczki
Sok z czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki

Wolisz domowy syrop, czy też sok z czarnej porzeczki? Oba szybkie i proste przepisy opisałam poniżej. Sok zrobisz wyłącznie z owoców i wody, zaś do syropu wystarczy dodać cukier.  

- dwie wersje przepisu
- tylko 2 lub 3 składniki
- super do picia na zimę 

Czytaj dalej: Sok z czarnej porzeczki
Reklama

Przetwory

Przetwory na zimę to doskonały sposób na zachowanie letnich i jesiennych warzyw i owoców. Szczególnie w przypadku produktów, których sezon trwa bardzo krótko i nie są dostępne w sprzedaży w zimie. Domowe przetwory są łatwe w przygotowaniu, a przy tym dużo zdrowsze i tańsze niż te które kupisz zimą w sklepie. Masz pewność z jakich produktów zostaną przygotowane oraz pełną kontrolę nad procesem ich pasteryzacji. Dzięki temu zachowają maksimum swoich właściwości odżywczych oraz witamin. Przykładem takiej bomby pro zdrowotnej jest chociażby syrop z cebuli. Chętnie stosowany profilaktycznie czy jako środek wspomagający na przeziębienia.

Przetwory na zimę

Lato to najlepsza pora, by zamknąć w słoiki całą masę pysznych owoców. Truskawki, jeżyny, czy maliny z których można przygotować domowe syropy i soki. Przykładem takiego bardzo zdrowego soku jest doskonały sok z aronii, czy sok czarnej porzeczki. Oba soki są bogate m.in. w witaminy z grupy B, które wzmocnią nasz organizm w zimę. Pyszne będą też wszelkiego rodzaju dżemy i marmolady. Doskonałe do kanapek czy jako dodatek do przekładania ciast. Ja przygotowuję zawsze chętnie dżem truskawkowy i powidła śliwkowe. Moje dzieci bardzo je lubią jako dodatek do naleśników. Jeżeli szukasz innych ciekawych pomysłów na dżemy polecam wypróbować też dżem z dyni.

Owoce możemy przechowywać też jako gotowe kompoty. Na jesieni przygotowuję między innymi kompot ze śliwek. Możesz też przygotować je w zalewie octowej. Zobacz mój przepis na śliwki w occie. Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie przetworów do słoików zawsze możesz je po prostu zamrozić. Ja w szczególności mrożę na zimę jagody, na które sezon jest w szczególności krótki.

Domowe przetwory

Na jesień doskonale przygotować też przetwory z warzyw. Co prawda większość z nich dostępnych jest przez cały rok, ale to właśnie latem są najtańsze i najsmaczniejsze. Absolutnym hitem są zawsze wszelkiego rodzaje przetwory z ogórków. Muszę się przyznać do tego, że robię ich naprawdę dużo :) W szczególności ogórki kiszoneogórki konserwowe. Polecam spróbuj też moje przepisy na ogórki w musztardzie. Doskonała będzie też sałatka szwedzka. Wspaniały, intensywny smak mają ogórki kanapkowe i orientalne ogórki curry.

Nie zimę nie może zabraknąć jeszcze jednej rzeczy. Mowa oczywiście o sprawdzonym przepisie na grzyby marynowane. Grzyby przygotowuję w occie i są gotowe do jedzenia już po 3 dniach marynowania. Dlatego warto przygotować ich odpowiednio więcej bo szybko znikają ;) Bardzo lubiana i łatwa w przygotowaniu jest też papryka konserwowa.

Zobacz również moje inne przepisy na przetwory i zobacz jak łatwo je przygotować. Znajdziesz tu pomysły na dżemy, konfitury, powidła i marmolady. Receptury na soki, syropy i kompoty. Pomysły na przeciery, ketchupy, warzywa konserwowane, marynowane i w zalewie octowej. Doskonałe surówki oraz sałatki. Życzę Ci miłego wekowania :)