Domowy syrop z truskawek

Domowy syrop z truskawek

Jak zrobić domowy, gęsty i aromatyczny syrop truskawkowy na zimę?
Nie ma nic prostszego!

Wystarczą Ci 3 składniki i spory garnek.. oraz czas.. kilka godzin wystarczy. Muszę też dodać, że podczas gotowania syropu, nie trzeba go wcale mieszać ;-) Po dodaniu soku z cytryn smak syropu jest jeszcze lepszy!

Do tego, całkiem gratis otrzymasz na koniec ponad 600 ml najwyższej jakości "marmolady" z całych truskawek! Tak więc nic tu się nie zmarnuje.

Czytaj dalej: Domowy syrop z truskawek
Marmolada z pigwy

Marmolada z pigwy

Jesień rekompensuje nam brzydką pogodę obdarowując nas wspaniałymi owocami i warzywami.

Jednym z ciekawszych owoców jest pigwa. Marmoladę z pigwy robi się bardzo prosto i bardzo szybko. Smak jest niesamowicie świeży.. to trochę połączenie jabłka z cytryną :-)

Wspaniałe, polecam!

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas gotowania: 50 minut
Ilość: 1,5-1,7 l

Składniki:

• 2-2,5 kg pigwy
• szklanka wody
• szklanka cukru

Czytaj dalej: Marmolada z pigwy
Soczysta marmolada z jeżyn z dodatkiem brzoskwiń

Soczysta marmolada z jeżyn z dodatkiem brzoskwiń

Czy to dżem, czy marmolada? A może powidła?

Te jeżynowe pyszności najbardziej zbliżone są do marmolady, ponieważ ze 100 gramów owoców otrzymujemy 80 gramów gotowego produktu.

Z jedną różnicą.. owoce w słoiczkach będą częściowo w całości. Brzoskwinie zaś powinny pozostać w dużych kawałkach :-) Owoce będą dosłownie pływać w gęstym, słodko kwaśnym soku!

Takie jeżynki w słoiczkach polecam szczególnie jako dodatek do: naleśników, budyniów, owsianek, placków...

Czytaj dalej: Soczysta marmolada z jeżyn z dodatkiem brzoskwiń

Przepisy przetwory

Letnie i jesienne przetwory zimą smakują wybornie. Jeżeli chcesz zachować jak najwięcej smaku i wartości odżywczych skorzystaj z prostych porad na pyszne i zdrowe przetwory. Blog z przepisami kulinarnymi Ania Gotuje to miejsce, w którym przepisy na przetwory zawsze się sprawdzają :) Wystarczy, że przygotujesz składniki oraz słoiki i możesz zabierać się do pracy. Wypełnią one Twoją spiżarnię i dostarczą wielu witamin w trakcie chłodnej pory roku.

Przepisy na weki

Domowa marmolado, grzyby marynowane czy ogórki małosolne to świetny dodatek do innych potraw, który sprawi, że każde danie nabierze ciekawego smaku. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisów na weki.