Syrop z aronii

Syrop z aronii

Poznaj mój sposób pyszny syrop z aronii. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy i uniwersalny. Po rozcieńczeniu z wodą powstaje super napój, który uwielbiają dzieci. Można nim też polewać placki i jogurty.

Sok z aronii ma wiele właściwości prozdrowotnych. Aronia jest bogatym źródłem wielu witamin: witaminy E, witamin z grupy B, P, witaminy C; wielu składników mineralnych; beta-karotenu... Ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. A do tego jest prosta w uprawie i daje bardzo dużo pięknych owoców. 

Czytaj dalej: Syrop z aronii
Kompot z winogron

Kompot z winogron

Jakie są najlepsze przetwory z winogron ogrodowych? Zdecydowanie polecam zrobić kompot z winogron na zimę, który podany do obiadu smakuje cudownie. Taki domowy kompot robi się bardzo prosto i szybko. 

Z winogron możesz też zrobić smaczny deser dla dzieci. Zerknij na mój przepis na kisiel z winogron

Czytaj dalej: Kompot z winogron
Dżem porzeczkowy

Dżem porzeczkowy

Domowy dżem porzeczkowy to super pomysł na wykorzystanie kwaśnych porzeczek w szczycie sezonu owocowego. Dżem z czerwonej porzeczki jest bardzo prosty do zrobienia. Potrzebujesz jedynie świeże owoce i cukier. 

Z porzeczek polecam też upiec pyszny sernik na kruchym spodzie z porzeczkami, albo zrobić naturalne lody porzeczkowe

Czytaj dalej: Dżem porzeczkowy
Dżem morelowy

Dżem morelowy

Wspaniały przepis na dżem morelowy. To najlepszy domowy dżem z moreli, który zrobisz tylko z trzech składników i bez dodawania substancji żelujących. Jest idealny na naleśniki, kanapki, gofry czy do ciasta. 

Są dwa dżemy, które kocha większość dzieci. Dżem morelowy i dżem truskawkowy.. Zapraszam do szykowania ich razem ze mną. To bardzo proste!

Czytaj dalej: Dżem morelowy
Reklama
Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Stary, tradycyjny i sprawdzony przepis na dżem truskawkowy bez substancji żelujących. Dodaję do niego wyłącznie naturalny konserwant, czyli cukier. I to w niewielkiej ilości w stosunku do wagi truskawek.

Naturalny dżem truskawkowy jest bardzo gęsty a truskawki gotowane są w całości. W trakcie długiego gotowania truskawki ciemnieją a dżem robi się gęsty coraz bardziej aromatyczny.

Zapraszam na prawdziwy, domowy dżem z truskawek.

Czytaj dalej: Dżem truskawkowy
Domowy syrop z rabarbaru

Domowy syrop z rabarbaru

Przepis na syrop z rabarbaru i cytryny jest niezwykle prosty. Taki domowy syrop smakuje o niebo lepiej niż sklepowy. Jest mniej słodki i naturalny. Syrop z rabarbaru możesz rozcieńczyć z wodą na lemoniadę.

Zastosowanie syropu z rabarbaru:
- do rozcieńczania z wodą niegazowaną i gazowaną na lemoniadę
- jako syrop do polewania naleśników i placków
- jako dodatek do serników, ciast i frużelin
- do herbat i naparów ziołowych

Czytaj dalej: Domowy syrop z rabarbaru
Grzyby marynowane słodko ostre

Grzyby marynowane słodko ostre

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak zrobić grzybki marynowane, to zapraszam do przepisu. Przepyszne grzyby marynowane są gotowe do zjedzenia już po trzech dniach po zamarynowaniu. Grzybki są jędrne i pyszne.

Jeśli lubisz delikatny smak marynowanych grzybków, to zachęcam do sprawdzenia moje przepisu na grzyby marynowane klasyczne

Czytaj dalej: Grzyby marynowane słodko ostre
Domowy syrop z truskawek

Domowy syrop z truskawek

Jak zrobić domowy, gęsty i aromatyczny syrop truskawkowy na zimę?
Nie ma nic prostszego!

Wystarczą Ci 3 składniki i spory garnek.. oraz czas.. kilka godzin wystarczy. Muszę też dodać, że podczas gotowania syropu, nie trzeba go wcale mieszać ;-) Po dodaniu soku z cytryn smak syropu jest jeszcze lepszy!

Do tego, całkiem gratis otrzymasz na koniec ponad 600 ml najwyższej jakości "marmolady" z całych truskawek! Tak więc nic tu się nie zmarnuje.

Czytaj dalej: Domowy syrop z truskawek
Domowe ogórki małosolne

Domowe ogórki małosolne

Mój prosty i sprawdzony przepis na domowe ogórki małosolne. Ogórki małosolne są gotowe do zjedzenia już po dwóch dniach. Tak naprawdę sięgam po nie często już dnia następnego.. ś atak chrupiące i pyszne!

Czyż nie jest cudownie wybierać ręką jędrne i pachnące ogórki prosto ze słoika?
Coś wspaniałego!

Czytaj dalej: Domowe ogórki małosolne

Przepisy na domowe przetwory na zimę. Sałatki, marynaty i dżemy owocowe.

Domowe przetwory blog

Letnie i jesienne przetwory zimą smakują wybornie. Jeżeli chcesz zachować jak najwięcej smaku i wartości odżywczych skorzystaj z prostych porad na pyszne i zdrowe przetwory. Blog z przepisami kulinarnymi Ania Gotuje to miejsce, w którym przepisy na przetwory zawsze się sprawdzają. Wystarczy, że przygotujesz składniki oraz słoiki i możesz zabierać się do pracy. Przepisy na przetwory warzywne wypełnią Twoją spiżarnię i dostarczą wielu witamin w trakcie chłodnej pory roku. Polecam Ci moje najlepsze przetwory na zimę - sałatki, grzybki marynowane, czy też super domowy czosnek marynowany w occie.

Przetwory na zimę z owoców

Lato to najlepsza pora, by zamknąć w słoiki całą masę pysznych owoców. Truskawki, jeżyny, czy maliny z których można przygotować domowe syropy i soki. Tu polecam mój przepis na domowy syrop z truskawek. Jesienią najlepiej jest zaś zrobić dżemy z jabłek i gruszek oraz śliwek. Jeśli lubisz słodkości, to polecam Ci moje przepisy na proste obiady na słodko