Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Przepis na prosty, żytni chleb wypiekany na domowym zakwasie. Taki chleb z mąki żytniej przed pieczeniem można posypać dowolnymi ziarnami. Ja wybrałam pestki słonecznika. Warto spróbować :-)

Z wypieków na bazie drożdży polecam szczególnie:
- domową chałkę chlebową
- bagietki pszenne na drożdżach
- domowy chleb pszenny na kefirze

Czytaj dalej: Chleb żytni na zakwasie
Domowe kajzerki

Domowe kajzerki

Najcudowniejsze bułeczki śniadaniowe jakie do tej pory robiłam. Te domowe kajzerki to idealny zwiastun nadchodzącego weekendu. Piekę je ostatnio w piątki wieczorami, by rano uraczyć domowników pysznymi bułeczkami z ulubionymi dodatkami. Ostatnio z podwójnej porcji, ponieważ już wieczorem połowa kajzerek tajemniczo znika ;-)

Te kajzerki pszenne są bardzo proste do zrobienia. Szykuje się je błyskawicznie. Wystarczy dać ciastu wyrosnąć. Bułeczki są też mega chrupiące pachnące. Jeśli macie pigwy, to zróbcie marmoladę z pigwy.. idealna z masłem do kajzerek!

Polecam również bardzo smaczne domowe bagietki na drożdżach.

Czytaj dalej: Domowe kajzerki
Domowy przysmak czosnkowy

Domowy przysmak czosnkowy

Rzadko kupuję pieczywo. Nie jadamy w domu dużo chleba. Jednak, gdy już skusimy się na piekarniane wypieki, niemal przy każdej wizycie w piekarni, mój starszy Syn prosi bym kupiła mu do szkoły przysmak czosnkowy. Czasem daję się namówić a czasem nie.

W końcu zdecydowałam się na domowy wypiek. Metodą prób i błędów powstał mój przepis na domowy przysmak czosnkowy :-)

Ciekawa jestem jakie są ulubione piekarniane wypieki Waszych pociech?

Czytaj dalej: Domowy przysmak czosnkowy
Rogale pszenne puszyste z chia

Rogale pszenne puszyste z chia

Są idealne z masłem i domowym dżemem lub na wytrawnie jako pyszne, weekendowe śniadanie.

Puszyste rogaliki lub bułeczki drożdżowe z dodatkiem masła i mleka oraz chia.

Czas przygotowywania: do 20 minut
Czas pieczenia: około 25 minut temperatura 170 stopni
Ilość: 8 sporych rogalików lub bułeczek

Składniki:
• 500 g mąki pszennej najlepiej typ. 480 lub 550
• 1 duże jajko
• 50 g roztopionego masła
• 230 ml mleka - niecała szklanka
• 7 g suchych drożdży - może być instant
• łyżeczka cukru i soli
• 2 łyżki nasion chia - można pominąć

Czytaj dalej: Rogale pszenne puszyste z chia
Keto słone ciasto migdałowe

Keto słone ciasto migdałowe

Ciasto lub chlebek.. ciężko zdecydować :-)

Takim chlebkiem można zastąpić omlet. Może być również spożywany do śniadania (jajka na miękko), czy też zamiast pieczywa przy obiedzie (sałatka). Świetnie smakuje również sam.

Chlebek jest aromatyczny, wilgotny i soczysty. Trzymany po przestudzeniu w lodówce zachowuje świeżość przez 5 dni.

- dieta bezglutenowa
- dieta ketogeniczna
- dieta cukrzyka
- dieta z obniżoną ilością laktozy

Czas przygotowywania:
 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: foremka o wymiarach np. 25/10 cm

Czytaj dalej: Keto słone ciasto migdałowe

Przepisy chleby i bułki

Czy może być coś przyjemniejszego, niż samodzielnie upieczone chleby i bułki? Blog kulinarny Ania Gotuje to miejsce dla miłośników tradycyjnych chlebów, jak również dla osób, które poszukują nowych pomysłów, bo po prostu chcą się zdrowiej odżywiać. Przepisy kulinarne na chleby i bułki nie są skomplikowane, nie wymagają również posiadania prawdziwego, chlebowego pieca opalanego drewnem. Samodzielnie upieczone pieczywo można uzyskać również dzięki domowemu piekarnikowi, odrobinie czasu i dobranym składnikom. Różnorodne przepisy kulinarne na chleby i bułki trafią w gusta osób preferujących różne rodzaje pieczywa, od tych bardziej delikatnych, aż po wyraziste w smaku. Z pewnością będzie to urozmaicenie niejednego śniadania lub kolacji.

Wśród moich propozycji znajdziesz chleby na drożdżach, przepisy na chleb na zakwasie. Polecam też przepisy na chleb żytni czy chleb pszenny. Wśród przepisów kulinarnych nie może zabraknąć też przepisu na ciasto do pizzy domowej czy na pszenne bułeczki.