Sortuj: data publikacji popularność
Ciasto półkruche

Ciasto półkruche

Ciasto półkruche to idealna baza do tworzenia pysznych wypieków. Mój przepis jest sprawdzony i dopracowany. Zobacz jak przygotować i upiec puszyste i jednocześnie kruche ciasto. Zapraszam po najlepsze porady!

- uniwersalny przepis na ciasto półkruche
- dokładny opis wykonania i zdjęcia krok po kroku
- proporcje pod konkretne wypieki i propozycje na słodkości

Czytaj dalej: Ciasto półkruche
Pasztet z dzika

Pasztet z dzika

Idealny przepis na pyszny pasztet z dzika. To mój najbardziej sprawdzony i najlepszy sposób na wykorzystanie mięsa z dzika. Szczególnie, gdy mam kawałek chudej szynki oraz chęć na pyszną i zdrową dziczyznę. 

- tradycyjny i sprawdzony przepis
- najlepszy sposób na mięso z dzika
- soczysty, idealny smak pasztetu

Czytaj dalej: Pasztet z dzika
Sałatka z selera naciowego

Sałatka z selera naciowego

Sałatka z selera naciowego, czyli super pyszna i super zdrowa propozycja dla każdego miłośnika sałatek i warzywnych dodatków do obiadów. Przepis na tę zieloną sałatkę jest niezwykle prosty i wart zapamiętania. 

- super zdrowa i pyszna sałatka uniwersalna
- idealna do obiadu, na grilla, do wrapów..
- szybki pomysł na wykorzystanie selera naciowego

Czytaj dalej: Sałatka z selera naciowego
Jajka w majonezie

Jajka w majonezie

Jajka w majonezie to bardzo proste i pięknie prezentujące się danie. Moje jajka na twardo w wiosennym sosie majonezowym będą idealne nie tylko na Wielkanoc, ale i na wiele innych specjalnych okazji. 

- super przystawka na wielkanocny stół
- pomysłowe, proste i szybkie do zrobienia
- jajka w majonezie gotowe w 10 minut

Czytaj dalej: Jajka w majonezie
Sernik Izaura

Sernik Izaura

Sernik Izaura to bardzo piękne i super smaczne ciasto, które zostało wymyślone jeszcze w latach 80 tych. Ciasto Izaura powstało na cześć jednej z bohaterek popularnej wtedy brazylijskiej telenoweli. 

- świetny i sprawdzony przepis
- połączenie ciasta czekoladowego i sernika
- ciasto polecane na Święta oraz rodzinne imprezy

Czytaj dalej: Sernik Izaura
Reklama
Majonez

Majonez

Zobacz jak niezwykle szybko możesz zrobić domowy majonez. Potrzebujesz tylko kilka łatwo dostępnych składników. Przepis jest dziecinnie prosty. Robienie majonezu to czysta przyjemność! Serdecznie zapraszam. 

- tylko kilka składników
- majonez gotowy w pięć minut
- idealny do wielu sałatek, jajek na twardo..

Czytaj dalej: Majonez
Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Wspaniała i super pyszna babka wielkanocna. To przepis niezawodny i niezastąpiony. Szybka do zrobienia, a do tego bardzo prosta babka wielkanocna piaskowa, która długo zachowuje świeżość i smakuje cytrynowo. 

- wspaniała babka na Wielkanoc
- babka piaskowa cytrynowa
- zawsze się cudownie udaje
- tylko kilka sprawdzonych składników

Czytaj dalej: Babka wielkanocna
Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem

Pyszny przepis na jajka faszerowane tuńczykiem. Te jajka, to typowe danie na Wielkanoc. Świetnie sprawdzają się też na różne imprezy rodzinne. Sprawdzony i niezawodny i szybki przepis to klucz do sukcesu!

- bardzo proste i popularne jajka faszerowane
- z tuńczykiem z puszki z oleju lub z zalewy
- świetny pomysł na przekąskę na każdą imprezę

Czytaj dalej: Jajka faszerowane tuńczykiem
Schab pieczony

Schab pieczony

Zobacz jak zrobić najlepszy schab pieczony. Soczysty, idealnie dopieczony i przyprawiony. Sprawdzony sposób na wyśmienity schab pieczony w rękawie lub bez. To numer jeden na obiad na ciepło oraz na kanapki.

- zawsze soczyste i idealnie wypieczone mięso 
- sprawdzony, uniwersalny przepis na pieczony schab
- do podania na ciepło oraz na zimno do krojenia w plastry

Czytaj dalej: Schab pieczony
Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Najlepsza i sprawdzona sałatka jarzynowa. To mój ukochany, tradycyjny przepis, którym dzielę się z Tobą z największą przyjemnością. Salatka jarzynowa to kultowe danie w moim domu. Robię ją na wszystkie Święta!

- stary, tradycyjny i sprawdzony przepis
- idealna sałatka jarzynowa dla dzieci
- pasuje na każde Święta i okazje

Czytaj dalej: Sałatka jarzynowa
Reklama

Wielkanoc przepisy

Wielkanoc, lub inaczej Niedziela Wielkanocna, Wielka Niedziela bądź Zmartwychwstanie Pańskie, to najważniejsze ze świąt wywodzących się z religii katolickiej, upamiętniające mękę, śmierć oraz zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, poprzedzone czterdziestodniowym postem. Po Środzie Popielcowej, kiedy to kapłan posypuje nasze głowy popiołem, co zastępuje akt pokuty w czasie mszy świętej, wchodzimy w okres Wielkiego Postu. Po nim następuje celebracja składająca się na okres trzech dni, Wielkiego Piątku, Wielkiej Soboty oraz Wielkiej Niedzieli - czyli Triduum Paschalne. Jest to święto ruchome i wypada w niedzielę, która następuje po pierwszej pełni księżyca w okresie kalendarzowej wiosny. W 2019 roku wypada 21 kwietnia.

Wielkanoc tradycyjnie

Z okazji Wielkiejnocy przygotowujemy wielkanocne koszyki - święconki, do których wkładamy pokarm, mający swoją konkretną symbolikę. Kawałek chleba - mający zapewnić dobrobyt i pomyślność, jajka - płodność, ciasta - ukazujący umiejętności, pieprz i sól - pieprz ma symbolizować gorzkie zioła, a sól jest symbolem życia, chrzan - to symbol krzepy i siły, ser - przyjaźni, oraz wędlinę - zdrowia, płodności i dostatku. Następnie święcimy je w Wielką Sobotę, by móc spożyć to wszystko dnia następnego przy wielkanocnym śniadaniu. Oprócz tego przygotowujemy wspaniałe, kolorowe pisanki, czyli malowane jajka, a w poniedziałek po Wielkiej Niedzieli świętujemy śmigus-dyngus - czyli lany poniedziałek, kiedy to oblewamy się wzajemnie wodą.

Potrawy wielkanocne w Polsce

Jak przy każdym święcie, tak i przy Wielkanocy przygotowujemy bardzo wiele różnych, tradycyjnych potraw. I tak to święto nie mogłoby obyć się bez żurku na zakwasie (żurek przepis) lub barszczu białego - trudno sobie nawet wyobrazić, by mogło ich zabraknąć. Bardzo chętnie przygotowujemy potrawy na bazie jajek - sałatki z jajkami i pieczarkami czy warzywne, jajka faszerowane bądź jajka na twardo razem z majonezem. A wszystko to podawane ze świeżym, domowym pieczywem, chlebem lub bułkami. Najczęściej pieczemy także domowe pasztety (pasztet drobiowy), schaby i boczek, ale z mięs dużą popularnością cieszy się także biała kiełbasa - zwłaszcza z dodatkiem chrzanu. Do mięs bardzo lubiana jest oczywiście ćwikła. Chętnie robimy też rolady, np. rolada szpinakowa. Na słodko zaś przygotowujemy pyszne babki jak babka piaskowa, kolorowe i bardzo słodkie mazurki z fantazyjnymi dekoracjami, ciasta drożdżowe z bakaliami, serniki na ciepło lub zimno i makowce. Zawsze obowiązkowo musi się też pojawić wspaniała babka wielkanocna

Tradycyjne śniadanie wielkanocne

Wielkanoc to najważniejsze święto w religii katolickiej, dlatego zawsze świętujemy je w wielkim skupieniu. Jest to też okres, gdy przyroda powraca do życia, co nadaje mu odpowiedniej symboliki. Czas w którym spotykamy się z najbliższymi przy rodzinnym stole. Śniadanie wielkanocne zazwyczaj składa się z bufety szynek oraz mięs pieczonych. Szykujemy sosy oraz ćwikły a także najróżniejsze wiosenne sałatki. Najbardziej tradycyjna jest sałatka jarzynowa. Zawsze też robimy jajka faszerowane. Bardzo popularne są ostatnio fajka faszerowane pieczarkami