Sortuj: data publikacji popularność
Pleśniak

Pleśniak

Zapraszam po tradycyjne ciasto pleśniak w mojej ulubionej wersji, czyli z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. Przepis jest bardzo prosty i składa się tylko z kilku najważniejszych składników. Pyszny pleśniak!

- ciasto na każdą okazję
- idealnie kruche i z wysoką bezą
- można użyć też świeżych owoców

Czytaj dalej: Pleśniak
Boczek pieczony

Boczek pieczony

Boczek pieczony to bardzo prosty sposób na pyszne mięso, które możesz upiec nie tylko na każde Święta, ale i na obiad lub jako wędlina na kanapki. Przepis jest bardzo stary i sprawdzony. Zapraszam do pieczenia!

- tylko kilka składników
- dokładny opis wykonania
- najlepszy przepis na boczek pieczony

Czytaj dalej: Boczek pieczony
Sałatka na wielkanoc

Sałatka na wielkanoc

Prosta sałatka wielkanocna i nie tylko. Tę sałatkę z gotowanymi na twardo jajkami i sosem chrzanowym polecam również jako dodatek do wiosennego, tradycyjnego obiadu. Sałatka smakuje świetnie do mięs pieczonych.

- śliczna sałatka warstwowa
- bardzo prosta i wyjątkowo smaczna
- wspaniała dekoracja stołu wielkanocnego

Czytaj dalej: Sałatka na wielkanoc
Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona z fasolą to świetny pomysł na pyszny obiad, który przygotujesz w jednym naczyniu. Mój przepis jest nie tylko super prosty, ale i sprawdzony. Zapraszam po idealną kompozycję smaków. 

- wspaniałe danie nie tylko na Wielkanoc
- z fasolą suszoną lub z fasolą z puszki

Czytaj dalej: Biała kiełbasa pieczona
Pasztet wielkanocny

Pasztet wielkanocny

Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny, to wspaniałe danie na święta i nie tylko. Piekę go z kilku rodzajów mięsa z warzywami oraz z podstawowymi przyprawami. Jest przepyszny, polecam!

- składniki gotujesz w jednym garnku
- tylko naturalne przyprawy oraz świeże warzywa
- w przepisie bardzo dużo porad oraz zamienników do składników

Czytaj dalej: Pasztet wielkanocny
Reklama
Sernik krakowski

Sernik krakowski

Sernik krakowski to wspaniały, tradycyjny wypiek. Mój przepis jest sprawdzony i godny polecenia. To sernik pieczony na kruchym spodzie, z pyszną masą serową i rodzynkami oraz kratką z ciasta i słodkim lukrem.. 

- bardzo prosty skład
- opis wykonania krok po kroku
- możesz go upiec na każdą okazję
- sernik pieczony na kruchym spodzie

Czytaj dalej: Sernik krakowski
Babeczki wielkanocne

Babeczki wielkanocne

Piękne i puszyste babeczki wielkanocne, to świetny wybór na jeden ze słodkich, świątecznych wypieków. Drożdżowe babeczki polane apetycznym lukrem to najlepszy pomysł na mini babeczki wielkanocne do koszyczka.

- proste ciasto drożdżowe
- dokładny opis wykonania i dużo porad
- najlepsze babeczki drożdżowe w wersji mini

Czytaj dalej: Babeczki wielkanocne
Sałatka z jajek

Sałatka z jajek

Niezwykle kolorowa i bardzo wiosenna sałatka z jajek, to moja propozycja na pyszną sałatkę z jajkami na twardo w roli głównej. Przepis jest super prosty a sama sałatka z jajkami pyszna i szybka do zrobienia.

- sałatka idealna na Wielkanoc
- gotowa do jedzenia w 20 minut
- tylko kilka popularnych składników

Czytaj dalej: Sałatka z jajek
Chleb pszenny

Chleb pszenny

To mój ulubiony, super prosty przepis na chleb pszenny na drożdżach instant. Piekę go według tego samego przepisu jak na ciasto na pizzę. Ten niezastąpiony przepis wykorzystuję tez do innych wypieków na słono.

- chlebek pięknie wyrasta
- ma super chrupiącą skórkę
- najprostszy przepis na chleb

Czytaj dalej: Chleb pszenny
Chleb bez drożdży

Chleb bez drożdży

Niesamowicie prosty i super pyszny chleb bez drożdży! To fantastyczny przepis na chlebek na sodzie lub na proszku do pieczenia. Nie trzeba czekać aż ciasto chlebowe wyrośnie. Nie trzeba nawet wyrabiać ciasta!

- chlebek się nie kruszy 
- tylko kilka minut szykowania
- pyszny chleb bez drożdży i zakwasu
- bez mieszania ciasta i bez wyrastania

Czytaj dalej: Chleb bez drożdży
Reklama

Potrawy wielkanocne

Smaczne i łatwe do przygotowania potrawy wielkanocne. Sprawdzone, tradycyjne przepisy na Wielkanoc. Sałatki, jajka faszerowane, pyszne ciasta i babki. Najlepsze dania wielkanocne.

Wielkanoc, lub inaczej Niedziela Wielkanocna, Wielka Niedziela bądź Zmartwychwstanie Pańskie, to najważniejsze ze świąt wywodzących się z religii katolickiej, upamiętniające mękę, śmierć oraz zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, poprzedzone czterdziestodniowym postem. Po Środzie Popielcowej, kiedy to kapłan posypuje nasze głowy popiołem, co zastępuje akt pokuty w czasie mszy świętej, wchodzimy w okres Wielkiego Postu. Po nim następuje celebracja składająca się na okres trzech dni, Wielkiego Piątku, Wielkiej Soboty oraz Wielkiej Niedzieli - czyli Triduum Paschalne. Jest to święto ruchome i wypada w niedzielę, która następuje po pierwszej pełni księżyca w okresie kalendarzowej wiosny. W 2019 roku wypada 12 kwietnia.

Przepisy na Wielkanoc

Z okazji Wielkiejnocy przygotowujemy wielkanocne koszyki - święconki, do których wkładamy pokarm, mający swoją konkretną symbolikę. Kawałek chleba - mający zapewnić dobrobyt i pomyślność, jajka - płodność, ciasta - ukazujący umiejętności, pieprz i sól - pieprz ma symbolizować gorzkie zioła, a sól jest symbolem życia, chrzan - to symbol krzepy i siły, ser - przyjaźni, oraz wędlinę - zdrowia, płodności i dostatku. Następnie święcimy je w Wielką Sobotę, by móc spożyć to wszystko dnia następnego przy wielkanocnym śniadaniu. Oprócz tego przygotowujemy wspaniałe, kolorowe pisanki, czyli malowane jajka, a w poniedziałek po Wielkiej Niedzieli świętujemy śmigus-dyngus - czyli lany poniedziałek, kiedy to oblewamy się wzajemnie wodą.

Dania wielkanocne

Jak przy każdym święcie, tak i przy Wielkanocy przygotowujemy bardzo wiele różnych, tradycyjnych potraw. I tak to święto nie mogłoby obyć się bez żurku na zakwasie (żurek przepis) lub barszczu białego - trudno sobie nawet wyobrazić, by mogło ich zabraknąć. Bardzo chętnie przygotowujemy potrawy na bazie jajek - sałatki z jajkami i pieczarkami czy warzywne, jajka faszerowane bądź jajka na twardo razem z majonezem. A wszystko to podawane ze świeżym, domowym pieczywem, chlebem lub bułkami. Najczęściej pieczemy także domowe pasztety (pasztet drobiowy), schaby i boczek, ale z mięs dużą popularnością cieszy się także biała kiełbasa - zwłaszcza z dodatkiem chrzanu. Do mięs bardzo lubiana jest oczywiście ćwikła. Chętnie robimy też rolady, np. rolada szpinakowa.

Ciasta wielkanocne

Na słodko zaś przygotowujemy pyszne babki jak babka piaskowa, kolorowe i bardzo słodkie mazurki z fantazyjnymi dekoracjami, ciasta drożdżowe z bakaliami, serniki na ciepło lub zimno i makowce. Zawsze obowiązkowo musi się też pojawić wspaniała babka wielkanocna. Piękny i lubianym ciastem, mimo że niekoniecznie kojarzącym się z Wielkanocą, jest ciasto marchewkowe. Możemy pokusić się o przygotowanie również niego.

Śniadanie wielkanocne

Wielkanoc to najważniejsze święto w religii katolickiej, dlatego zawsze świętujemy je w wielkim skupieniu. Jest to też okres, gdy przyroda powraca do życia, co nadaje mu odpowiedniej symboliki. Czas w którym spotykamy się z najbliższymi przy rodzinnym stole. Śniadanie wielkanocne zazwyczaj składa się z bufety szynek oraz mięs pieczonych. Szykujemy sosy oraz ćwikły a także najróżniejsze wiosenne sałatki. Najbardziej tradycyjna jest sałatka jarzynowa. Zawsze też robimy jajka faszerowane. Bardzo popularne są ostatnio jajka faszerowane pieczarkami. Sprawdź też moje inne pomysły na potrawy na Wielkanoc.