Żurek benedyktyński

Żurek benedyktyński

Żurek benedyktyński jest mniej znanym przepisem na zupę gotowaną na zakwasie żytnim. Najważniejsza w tym żurku jest dobra kiełbasa, śmietana oraz twaróg. Taki żurek jest delikatny, bardzo syty i super pyszny!

Jeśli szukasz idealnego przepisu na zakwas, to koniecznie zobacz jak zrobić zakwas żytni do żuru.

Czytaj dalej: Żurek benedyktyński
Ciasto z owocami

Ciasto z owocami

To ciasto z owocami jest przepyszne! Bardzo wilgotne, puszyste i pełne owoców, a do tego wychodzi za każdym razem. Szykuję je z jogurtem naturalnym i olejem. Do ciasta pasuje również rabarbar, borówki i morele.

Jeśli zaś szukasz podobnego przepisu, ale z czerwonymi owocami, to gorąco zapraszam po ciasto jogurtowe z truskawkami

Czytaj dalej: Ciasto z owocami
Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa

To mój najlepszy przepis na biszkopt do każdej rolady na słodko. Rolada biszkoptowa wychodzi niebiańsko puszysta, mięciutka  i delikatna. Biszkopt smakuje cudownie! Sama jestem zachwycona smakiem i strukturą.

Jeśli zaś szukacie biszkoptu pod perfekcyjny tort, to zerknijcie na mój przepis na uniwersalny biszkopt do tortów - jest świetny!

Czytaj dalej: Rolada biszkoptowa
Prosty sernik budyniowy z ananasem

Prosty sernik budyniowy z ananasem

Najlepszy sernik pieczony budyniowy! Delikatny, pyszny i super prosty do zrobienia. Wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki. Ten sernik jest równie smaczny na ciepło, jak i podany po schłodzeniu.

Bez spodu, bez mąki pszennej, bez osobnego ubijania kremów i białek. Po prostu sernik idealny!

Czytaj dalej: Prosty sernik budyniowy z ananasem
Reklama
Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

To mój najlepszy przepis na domowy pasztet z kurczaka z wątróbką i warzywami. Ten pasztet uwielbiają nie tylko dorośli, ale i dzieci. Można go jeść samego, na kanapce, w naleśniku czy jako farsz do pierogów!

Przy szykowaniu pasztetu odlewasz zawsze około litra pysznego rosołu, który możesz dodatkowo wykorzystywać jako baza do ulubionej zupy. Do takiego wywaru wystarczy dodać przetarte pomidory i masz już gotową zupę pomidorową.

Czytaj dalej: Pasztet drobiowy
Prosta sałatka wielkanocna

Prosta sałatka wielkanocna

Prosta sałatka wielkanocna i nie tylko. Tę sałatkę z gotowanymi na twardo jajkami i sosem chrzanowym polecam również jako dodatek do wiosennego, tradycyjnego obiadu. Sałatka smakuje świetnie do mięs pieczonych.

Polecam sprawdzić też jak ugotować jajka na twardo oraz zerknąć na przepis na domowy sos chrzanowy na zimno.

Czytaj dalej: Prosta sałatka wielkanocna
Sos chrzanowy na zimno

Sos chrzanowy na zimno

Idealnie kremowy i super smaczny.. najlepszy przepis na sos chrzanowy na zimno. Sos ten podaję do jajek gotowanych. Polewam nim sałatki, mięsa pieczone i ryby. To najlepszy sos, jaki można zrobić na Wielkanoc. 

Jeśli zaś szukasz super sposobu na pieczony schab, to koniecznie sprawdź mój przepis na schab karkowy pieczony, który szykuję tylko z czterech składników!

Czytaj dalej: Sos chrzanowy na zimno
Bezy wielkanocne

Bezy wielkanocne

Bezy to wspaniały deser, który pieczemy na wiele okazji. Bezy wielkanocne z dodatkiem jajeczek w cukrowej skorupce oraz zielonego barwnika wyglądają wyjątkowo wiosennie. A do tego są niezwykle piękne i pyszne!

Domowe bezy robi się naprawdę bardzo prosto. To też najtańsze do robienia ciastka. Jeśli planujesz zrobić tort bezowy, to polecam Ci mój przepis na blaty bezowe. Wyobraź sobie jak na szczycie tortu układasz dodatkowo bezy wielkanocne..

Czytaj dalej: Bezy wielkanocne
Jak zrobić lukier cytrynowy

Jak zrobić lukier cytrynowy

Domowy lukier to podstawa przy wypieku babek czy serników oraz pączków i drożdżówek. Mój prosty przepis na lukier cytrynowy jest bardzo uniwersalny i łatwy do zapamiętania. Taki lukier jest niezastąpiony!

Lukrem cytrynowym pokrywam najczęściej wypieki wielkanocne. Idealnie sprawdza się do babek cytrynowych oraz babek drożdżowych. Lukier cytrynowy świetnie wygląda i smakuje na babeczkach śmietankowych z owocami. 

Czytaj dalej: Jak zrobić lukier cytrynowy
Babka cytrynowa wielkanocna

Babka cytrynowa wielkanocna

Śliczna, wilgotna i puszysta babka cytrynowa wielkanocna. Ta wiosenna babeczka jest ciastem, które idealnie pasuje do Wielkanocy i wypieków świątecznych. Jest pyszna i bardzo prosta w wykonaniu.

Obok mazurków i ciast drożdżowych, babka z dodatkiem soku i skórki z cytryny zawsze pojawia się u mnie na wielkanocnym stole. Taką babkę cytrynową można też piec cały rok, nie tylko na święta. Wystarczy wówczas polewę cytrynową i wielkanocne cukrowe ozdoby zastąpić innymi słodkościami i owocami. 

Czytaj dalej: Babka cytrynowa wielkanocna

Najlepsze potrawy Wielkanocne jakie szykuje się w Polsce

Potrawy wielkanocne w Polsce

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań przy wspólnym stole. Preferujesz tradycyjne przepisy kulinarne, a może w tym roku szukasz czegoś nowego? Niezależnie od Twojego wyboru, dzięki Ania Gotuje przyszykowanie wielkanocnych potraw dla całej Twojej rodziny z będzie dużo prostsze. Daj się ponieść magii tych chwil ze smakiem. Upiecz pyszną pieczeń na obiad wielkanocny i zachwyć wszystkich swoim wielkanocnym stołem.

Tradycyjne śniadanie wielkanocne

Co podać na śniadanie wielkanocne? Może roladę szpinakową? Moje przepisy obejmują potrawy idealne na wielkanocne śniadanie oraz obiad w najbliższym gronie. Wśród nich znaleźć można także przepisy na ciasta, które zawsze się udają. W tym roku spróbuj przygotować coś nowego. Mój blog kulinarny Ania Gotuje z pewnością Ci w tym pomoże.