Sortuj: data publikacji popularność
Dieta: bezglutenowa wegańska wegetariańska
Sałatka z pora i jajek

Sałatka z pora i jajek

Sałatka z pora i jajek to jedna z prostszych i pyszniejszych sałatek, którą polecam podawać na co dzień oraz na Wielkanoc. Przepis jest niezwykle prosty, a sałatka bardzo uniwersalna. 

- gotowa w 20 minut
- świetna sałatka na Wielkanoc
- kilka propozycji na dodatki i podanie

Czytaj dalej: Sałatka z pora i jajek
Udziec z indyka pieczony

Udziec z indyka pieczony

Udziec z indyka pieczony w piekarniku to chyba mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego fragmentu indyka. Przepis jest niezwykle prosty, a pieczeń wychodzi bardzo soczysta i pyszna. 

- tylko kilka łatwo dostępnych składników
- sprawdzony, uniwersalny przepis na udziec z indyka
- idealny do podania na ciepło oraz na zimno, do krojenia w plastry

Czytaj dalej: Udziec z indyka pieczony
Ciasto z mascarpone

Ciasto z mascarpone

Czekoladowe ciasto z mascarpone, to ostatnio moje ulubione ciasto z kremem. To przepis, który polecam każdemu miłośnikowi wilgotnych, przekładanych ciast czekoladowych.

- można je śmiało podać jako tort
- wilgotne ciasto bez potrzeby nasączania
- super pomysł na użycie serka mascarpone

Czytaj dalej: Ciasto z mascarpone
Ciasto jajko sadzone

Ciasto jajko sadzone

Ciasto jajko sadzone to piękny, prosty pyszny sernik na zimno, który można szykować na spodzie z biszkoptów. Na górze układamy morele lub brzoskwinie z puszki i całość zalewamy krystaliczną galaretką. 

- super sernik na Wielkanoc i nie tylko
- bardzo pomysłowe i śliczne ciasto bez pieczenia
- dokładny opis wykonania krok po kroku i wiele porad

Czytaj dalej: Ciasto jajko sadzone
Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa to jedna z ciekawszych zup, jakie można ugotować na Wielkanoc i nie tylko. Moja ulubiona wersja to zupa chrzanowa krem z białą kiełbasą i jajkiem na twardo. 

- sprawdzony przepis
- świetna zupa na Wielkanoc
- cała zupa szykowana w jednym garnku

Czytaj dalej: Zupa chrzanowa
Reklama
Łosoś w galarecie

Łosoś w galarecie

Łosoś w galarecie to nie tylko piękne, ale i pyszne danie, które podajemy na zimno. Można więc zrobić go wcześniej i serwować w dowolnym momencie. Przepis ten idealnie sprawdzi się na specjalne okazje oraz na Święta. 

- dokładny opis wykonania i zdjęcia krok po kroku
- łosoś do wyboru w wersji pieczonej lub też gotowanej
- wiele ciekawych porad oraz propozycji podania w zależności od okazji

Czytaj dalej: Łosoś w galarecie
Karkówka pieczona

Karkówka pieczona

Karkówka pieczona w całości to świetny pomysł nie tylko na pyszny obiad, ale i na domową wędlinę na kanapki. Przepis jest bardzo prosty, a karczek z rękawa wychodzi soczysty i aromatyczny.

- tylko kilka łatwo dostępnych składników
- sprawdzony, uniwersalny przepis na pieczony karczek
- do podania na ciepło oraz na zimno do krojenia w plastry

Czytaj dalej: Karkówka pieczona
Roladki z indyka

Roladki z indyka

Domowe roladki z indyka to wspaniały pomysł na pyszny obiad nie tylko a co dzień, ale i na specjalne okazje i różne Święta. Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony. Polecam. 

- idealna panierka i uniwersalny farsz
- wiele ciekawych porad oraz propozycji podania
- dokładny opis wykonania oraz zdjęcia krok po kroku

Czytaj dalej: Roladki z indyka
Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna to bardzo smaczny rodzaj ciasta, który szykujemy głównie z twarogu oraz masła, żółtek i cukru. Przepis na to niezwykle piękne i pyszne danie jest bardzo prosty i nie wymaga pieczenia. 

- tradycyjny przepis
- ciasto podawane na zimno
- wiele porad oraz zdjęcia krok po kroku

Czytaj dalej: Pascha wielkanocna
Masa makowa

Masa makowa

Poznaj koniecznie moją najlepszą masę makową do wielu wypieków. To sprawdzony i niezawodny a przy tym bardzo stary przepis. Masa makowa sprawdzi się idealnie do ciast drożdżowych, kruchych oraz ucieranych. 

- sprawdzony przepis
- bardzo uniwersalne zastosowanie
- również z użyciem maku mielonego 

Czytaj dalej: Masa makowa
Reklama

Potrawy wielkanocne

Smaczne i łatwe do przygotowania potrawy wielkanocne. Sprawdzone, tradycyjne przepisy na Wielkanoc. Sałatki, jajka faszerowane, pyszne ciasta i babki. Najlepsze dania wielkanocne.

Wielkanoc, lub inaczej Niedziela Wielkanocna, Wielka Niedziela bądź Zmartwychwstanie Pańskie, to najważniejsze ze świąt wywodzących się z religii katolickiej, upamiętniające mękę, śmierć oraz zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, poprzedzone czterdziestodniowym postem. Po Środzie Popielcowej, kiedy to kapłan posypuje nasze głowy popiołem, co zastępuje akt pokuty w czasie mszy świętej, wchodzimy w okres Wielkiego Postu. Po nim następuje celebracja składająca się na okres trzech dni, Wielkiego Piątku, Wielkiej Soboty oraz Wielkiej Niedzieli - czyli Triduum Paschalne. Jest to święto ruchome i wypada w niedzielę, która następuje po pierwszej pełni księżyca w okresie kalendarzowej wiosny. W 2019 roku wypada 12 kwietnia.

Przepisy na Wielkanoc

Z okazji Wielkiejnocy przygotowujemy wielkanocne koszyki - święconki, do których wkładamy pokarm, mający swoją konkretną symbolikę. Kawałek chleba - mający zapewnić dobrobyt i pomyślność, jajka - płodność, ciasta - ukazujący umiejętności, pieprz i sól - pieprz ma symbolizować gorzkie zioła, a sól jest symbolem życia, chrzan - to symbol krzepy i siły, ser - przyjaźni, oraz wędlinę - zdrowia, płodności i dostatku. Następnie święcimy je w Wielką Sobotę, by móc spożyć to wszystko dnia następnego przy wielkanocnym śniadaniu. Oprócz tego przygotowujemy wspaniałe, kolorowe pisanki, czyli malowane jajka, a w poniedziałek po Wielkiej Niedzieli świętujemy śmigus-dyngus - czyli lany poniedziałek, kiedy to oblewamy się wzajemnie wodą.

Dania wielkanocne

Jak przy każdym święcie, tak i przy Wielkanocy przygotowujemy bardzo wiele różnych, tradycyjnych potraw. I tak to święto nie mogłoby obyć się bez żurku na zakwasie (żurek przepis) lub barszczu białego - trudno sobie nawet wyobrazić, by mogło ich zabraknąć. Bardzo chętnie przygotowujemy potrawy na bazie jajek - sałatki z jajkami i pieczarkami czy warzywne, jajka faszerowane bądź jajka na twardo razem z majonezem. A wszystko to podawane ze świeżym, domowym pieczywem, chlebem lub bułkami. Najczęściej pieczemy także domowe pasztety (pasztet drobiowy), schaby i boczek, ale z mięs dużą popularnością cieszy się także biała kiełbasa - zwłaszcza z dodatkiem chrzanu. Do mięs bardzo lubiana jest oczywiście ćwikła. Chętnie robimy też rolady, np. rolada szpinakowa.

Ciasta wielkanocne

Na słodko zaś przygotowujemy pyszne babki jak babka piaskowa, kolorowe i bardzo słodkie mazurki z fantazyjnymi dekoracjami, ciasta drożdżowe z bakaliami, serniki na ciepło lub zimno i makowce. Zawsze obowiązkowo musi się też pojawić wspaniała babka wielkanocna. Piękny i lubianym ciastem, mimo że niekoniecznie kojarzącym się z Wielkanocą, jest ciasto marchewkowe. Możemy pokusić się o przygotowanie również niego. Tradycyjnym ciastem wielkanocnym jest pascha wielkanocna przygotowywana z twarogu.

Śniadanie wielkanocne

Wielkanoc to najważniejsze święto w religii katolickiej, dlatego zawsze świętujemy je w wielkim skupieniu. Jest to też okres, gdy przyroda powraca do życia, co nadaje mu odpowiedniej symboliki. Czas w którym spotykamy się z najbliższymi przy rodzinnym stole. Śniadanie wielkanocne zazwyczaj składa się z bufety szynek oraz mięs pieczonych. Szykujemy sosy oraz ćwikły a także najróżniejsze wiosenne sałatki. Najbardziej tradycyjna jest sałatka jarzynowa. Zawsze też robimy jajka faszerowane. Bardzo popularne są ostatnio jajka faszerowane pieczarkami. Sprawdź też moje inne pomysły na potrawy na Wielkanoc.