Sortuj: data publikacji popularność
Sernik krówkowy

Sernik krówkowy

Super pyszny, bajeczny wręcz sernik krówkowy z prażonymi orzeszkami ziemnymi. To nieziemski sernik pieczony na kruchym spodzie. Do tego masa kajmakowa oraz solone orzeszki. To sernik na każda okazję! Polecam.

- bardzo prosty skład
- opis wykonania krok po kroku
- możesz go upiec na każdą okazję
- sernik pieczony na kruchym spodzie

Czytaj dalej: Sernik krówkowy
Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

Super proste i niezwykle pyszne ciasteczka czekoladowe. To mój najprostszy i najlepszy przepis na ciastka mocno czekoladowe, szykowane na prawdziwym maśle. Każdy poradzi sobie ze zrobieniem tego przysmaku.

- bez użycia miksera
- tylko łatwo dostępne składniki
- super proste wykonanie i zdjecia krok po kroku
- można je upiec w wersji z orzechami lub też bez 

Czytaj dalej: Ciasteczka czekoladowe
Kotlety rybne

Kotlety rybne

Zapraszam po kotlety rybne, które należą do jednych z prostszych przepisów z wykorzystaniem ryb. Takie kotlety rybne z dorsza lub innej ryby o jasnym mięsie są idealne na obiad również dla dzieci. 

- prosty przepis na kotlety rybne
- tylko kilka niezbędnych składników
- mimo smażenia nie są bardzo kaloryczne

Czytaj dalej: Kotlety rybne
Pasta z makreli

Pasta z makreli

Bardzo proste smarowidło na kanapki, czyli moja ulubiona pasta z makreli wędzonej z dodatkiem jajek na twardo i szczypiorku. Szykuję ją w kilka minut i podaję do kanapek lub jajek faszerowanych - super!

- świetna pasta na kanapki 
- prosta i super szybka do zrobienia
- pasta idealna również do faszerowania jajek

Czytaj dalej: Pasta z makreli
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Poznaj mój szybki sposób na pyszne ciasto cytrynowe. Przepis jest sprawdzony a samo ciasto wyjątkowo proste do upieczenia. Same popularne składniki i bez sztucznych aromatów owocowych. Deser na każdą okazję!

- zawsze się udaje
- ciasto pieczone na oleju
- bardzo wilgotne i długo świeże

Czytaj dalej: Ciasto cytrynowe
Reklama
Paprykarz

Paprykarz

Zobacz mój prosty i sprawdzony przepis na paprykarz szczeciński. Wiele ciekawych porad oraz bardzo dokładny opis wraz ze zdjęciami krok po kroku, pomogą Ci zrobić najpyszniejszy domowy paprykarz. Zapraszam!

- świetna pasta na kanapki i nie tylko 
- idealny smak domowego paprykarzu
- wiele zamienników do różnych składników

Czytaj dalej: Paprykarz
Pasztet warzywny

Pasztet warzywny

To jeden z pyszniejszych sposobów na użycie w jednym daniu bakłażana, papryki oraz cukinii. Mój pasztet warzywny jest super smaczny a do tego prosty do zrobienia. Nie dodajesz do niego ani mięsa, ani pszenicy.

- pasztet z dodatkiem ryżu i fasoli
- bez udziału mięsa i bez mąki pszennej
- dokładny opis wykonania i zdjęcia krok po kroku

Czytaj dalej: Pasztet warzywny
Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Najlepsza jaką tylko można sobie wymarzyć! Szarlotka z bezą to ciasto, którym warto przywitać jesień. Przepis jest sprawdzony i niezawodny a sama szarlotka szalenie prosta do zrobienia i niezwykle pyszna!

- tylko najważniejsze składniki 
- perfekcyjny przepis na ciasto
- idealna beza oraz dużo jabłek

Czytaj dalej: Szarlotka z bezą
Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka to jeden z lepszych sposobów na zamknięcie ogórków w słoikach. Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony a sama sałatka szwedzka z ogórków gruntowych wychodzi idealna. Można ją jeść cały rok!

- sprawdzony, tradycyjny przepis
- super na kanapki do sałatek, burgerów..
- tylko niezbędne składniki i dokładny opis wykonania

Czytaj dalej: Sałatka szwedzka
Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie

Zapraszam po pyszne ogórki w musztardzie. To rewelacyjny i super prosty przepis na ogórki w zalewie musztardowej. Wspaniałe ogóreczki na kanapki, do sałatek, koreczków czy też na talerz jako dodatek do obiadu.

- świetny pomysł na przetwory z ogórków
- bardzo oryginalny i uniwersalny smak
- na kanapki, do koreczków, sałatek..

Czytaj dalej: Ogórki w musztardzie
Reklama

Wielkanoc przepisy

Wielkanoc, lub inaczej Niedziela Wielkanocna, Wielka Niedziela bądź Zmartwychwstanie Pańskie, to najważniejsze ze świąt wywodzących się z religii katolickiej, upamiętniające mękę, śmierć oraz zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, poprzedzone czterdziestodniowym postem. Po Środzie Popielcowej, kiedy to kapłan posypuje nasze głowy popiołem, co zastępuje akt pokuty w czasie mszy świętej, wchodzimy w okres Wielkiego Postu. Po nim następuje celebracja składająca się na okres trzech dni, Wielkiego Piątku, Wielkiej Soboty oraz Wielkiej Niedzieli - czyli Triduum Paschalne. Jest to święto ruchome i wypada w niedzielę, która następuje po pierwszej pełni księżyca w okresie kalendarzowej wiosny. W 2019 roku wypada 21 kwietnia.

Wielkanoc tradycyjnie

Z okazji Wielkiejnocy przygotowujemy wielkanocne koszyki - święconki, do których wkładamy pokarm, mający swoją konkretną symbolikę. Kawałek chleba - mający zapewnić dobrobyt i pomyślność, jajka - płodność, ciasta - ukazujący umiejętności, pieprz i sól - pieprz ma symbolizować gorzkie zioła, a sól jest symbolem życia, chrzan - to symbol krzepy i siły, ser - przyjaźni, oraz wędlinę - zdrowia, płodności i dostatku. Następnie święcimy je w Wielką Sobotę, by móc spożyć to wszystko dnia następnego przy wielkanocnym śniadaniu. Oprócz tego przygotowujemy wspaniałe, kolorowe pisanki, czyli malowane jajka, a w poniedziałek po Wielkiej Niedzieli świętujemy śmigus-dyngus - czyli lany poniedziałek, kiedy to oblewamy się wzajemnie wodą.

Potrawy wielkanocne w Polsce

Jak przy każdym święcie, tak i przy Wielkanocy przygotowujemy bardzo wiele różnych, tradycyjnych potraw. I tak to święto nie mogłoby obyć się bez żurku na zakwasie (żurek przepis) lub barszczu białego - trudno sobie nawet wyobrazić, by mogło ich zabraknąć. Bardzo chętnie przygotowujemy potrawy na bazie jajek - sałatki z jajkami i pieczarkami czy warzywne, jajka faszerowane bądź jajka na twardo razem z majonezem. A wszystko to podawane ze świeżym, domowym pieczywem, chlebem lub bułkami. Najczęściej pieczemy także domowe pasztety (pasztet drobiowy), schaby i boczek, ale z mięs dużą popularnością cieszy się także biała kiełbasa - zwłaszcza z dodatkiem chrzanu. Do mięs bardzo lubiana jest oczywiście ćwikła. Chętnie robimy też rolady, np. rolada szpinakowa. Na słodko zaś przygotowujemy pyszne babki jak babka piaskowa, kolorowe i bardzo słodkie mazurki z fantazyjnymi dekoracjami, ciasta drożdżowe z bakaliami, serniki na ciepło lub zimno i makowce. Zawsze obowiązkowo musi się też pojawić wspaniała babka wielkanocna

Tradycyjne śniadanie wielkanocne

Wielkanoc to najważniejsze święto w religii katolickiej, dlatego zawsze świętujemy je w wielkim skupieniu. Jest to też okres, gdy przyroda powraca do życia, co nadaje mu odpowiedniej symboliki. Czas w którym spotykamy się z najbliższymi przy rodzinnym stole. Śniadanie wielkanocne zazwyczaj składa się z bufety szynek oraz mięs pieczonych. Szykujemy sosy oraz ćwikły a także najróżniejsze wiosenne sałatki. Najbardziej tradycyjna jest sałatka jarzynowa. Zawsze też robimy jajka faszerowane. Bardzo popularne są ostatnio fajka faszerowane pieczarkami