Sortuj: data publikacji popularność
Dieta:
  • bezglutenowa (101)
  • wegańska (20)
  • wegetariańska (152)
Pieczarki marynowane

Pieczarki marynowane

Pieczarki marynowane w idealnej, lekko słodkiej zalewie octowej, to coś wspaniałego dla miłośników domowych przetworów. Zapraszam po sprawdzony przepis i dobrze dobrane przyprawy.

- bez pasteryzowania
- bardzo proste w przygotowaniu
- wiele pomysłów na użycie ich w kuchni

Czytaj dalej: Pieczarki marynowane
Biszkopt genueński

Biszkopt genueński

Dołącz do mnie i odkryj sekret biszkoptu genueńskiego, lekkiego jak chmurka i pełnego delikatnego smaku. Spróbuj swoich sił w pieczeniu klasycznego włoskiego ciasta, które jest bazą dla wielu pysznych deserów.

- biszkopt wysoki na ponad 7 cm
- można go kroić na 3, a nawet 4 blaty
- bez ubijania osobno białek na sztywno 

Czytaj dalej: Biszkopt genueński
Ciasto z owocami

Ciasto z owocami

To ciasto z owocami jest przepyszne! Bardzo wilgotne, puszyste i pełne owoców, a do tego wychodzi idealne za każdym razem. Szykuję je z jogurtem naturalnym i olejem. 

- tylko niezbędne składniki
- ciasto bardzo długo zachowuje świeżość
- można do niego dodać bardzo dużo różnych owoców

Czytaj dalej: Ciasto z owocami
Chleb z ziaren

Chleb z ziaren

Chleb z ziaren, a raczej chleb z płatków owsianych i pestek, to rewelacyjny wypiek bez mąki, bez drożdży i bez zakwasu. Przepis jest niezwykle prosty, a chlebek pyszny.

- wystarczy wymieszać razem składniki
- chleb zachowuje świeżość przez minimum 5 dni
- super dokładny opis wykonania i wiele ciekawych porad 

Czytaj dalej: Chleb z ziaren
Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym słodzonym pieczony na najprostszym spodzie z pokruszonych ciasteczek, to super pomysł na szybki i nieziemsko smaczny deser na każdą okazję.

- minimalna ilość składników
- błyskawiczne i proste wykonanie
- wspaniały, głęboko mleczny smak

Czytaj dalej: Sernik z mlekiem skondensowanym
Reklama
Ciasto cytrynowiec

Ciasto cytrynowiec

Ciasto cytrynowiec to mocno cytrynowe, przepyszne i orzeźwiające ciasto, które składa się z czterech warstw. Przepis sprawdzi się na wiele okazji oraz na Święta.

- super ciasto na chrzciny i na komunię
- wypiek, który można szykować przez cały rok
- ciekawy sposób na budyń o smaku cytrynowym bez mleka

Czytaj dalej: Ciasto cytrynowiec
Sałatka z pieczarkami

Sałatka z pieczarkami

Szybka, piękna i pyszna sałatka z pieczarkami marynowanymi lub świeżymi. To przepis na obie wersje tej niezwykle uniwersalnej sałatki. Możesz ją bowiem zrobić na każdą okazję. Jest świetna również na Święta!

- najlepsza sałatka z pieczarek
- super na Wielkanoc i na Boże Narodzenie
- do wyboru z pieczarkami gotowanymi lub marynowanymi

Czytaj dalej: Sałatka z pieczarkami
Kaczka pieczona

Kaczka pieczona

Kaczka pieczona z jabłkami, to świetny pomysł na wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Przepis na kaczkę faszerowaną pieczoną w całości będzie idealny na każde Święta.  

- tradycyjny, sprawdzony przepis
- idealnie soczyste i jednocześnie kruche mięso
- wiele ciekawych porad oraz dokładny opis wykonania 

Czytaj dalej: Kaczka pieczona
Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona z dużą ilością przepysznej cebuli, to danie idealne na wielkanocny obiad i nie tylko. Zobacz koniecznie ten super prosty i sprawdzony przepis. 

- tylko niezbędne składniki
- kilka sposobów na szybkie podanie kiełbasy
- super dokładny przepis oraz zdjęcia kroków szykowania

Czytaj dalej: Biała kiełbasa pieczona
Babka zebra

Babka zebra

Babka zebra pieczona na oleju, a do tego z dodatkiem napoju gazowanego o pomarańczowym smaku, to wypiek wyjątkowy. Zapraszam po ten niezwykły przepis, idealny na Wielkanoc. 

- super wilgotna babka
- niesamowity smak i struktura ciasta
- przepis idealny nawet dla osób początkujących 

Czytaj dalej: Babka zebra
Reklama

Potrawy wielkanocne

Smaczne i łatwe do przygotowania potrawy wielkanocne. Sprawdzone, tradycyjne przepisy na Wielkanoc. Sałatki, jajka faszerowane, pyszne ciasta i babki. Najlepsze dania wielkanocne.

Wielkanoc, lub inaczej Niedziela Wielkanocna, Wielka Niedziela bądź Zmartwychwstanie Pańskie, to najważniejsze ze świąt wywodzących się z religii katolickiej, upamiętniające mękę, śmierć oraz zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, poprzedzone czterdziestodniowym postem. Po Środzie Popielcowej, kiedy to kapłan posypuje nasze głowy popiołem, co zastępuje akt pokuty w czasie mszy świętej, wchodzimy w okres Wielkiego Postu. Po nim następuje celebracja składająca się na okres trzech dni, Wielkiego Piątku, Wielkiej Soboty oraz Wielkiej Niedzieli - czyli Triduum Paschalne. Jest to święto ruchome i wypada w niedzielę, która następuje po pierwszej pełni księżyca w okresie kalendarzowej wiosny. W 2022 roku Wielkanoc wypada 17 kwietnia.

Przepisy na Wielkanoc

Z okazji Wielkiejnocy przygotowujemy wielkanocne koszyki - święconki, do których wkładamy pokarm, mający swoją konkretną symbolikę. Kawałek chleba - mający zapewnić dobrobyt i pomyślność, jajka - płodność, ciasta - ukazujący umiejętności, pieprz i sól - pieprz ma symbolizować gorzkie zioła, a sól jest symbolem życia, chrzan - to symbol krzepy i siły, ser - przyjaźni, oraz wędlinę - zdrowia, płodności i dostatku. Następnie święcimy je w Wielką Sobotę, by móc spożyć to wszystko dnia następnego przy wielkanocnym śniadaniu. Oprócz tego przygotowujemy wspaniałe, kolorowe pisanki, czyli malowane jajka, a w poniedziałek po Wielkiej Niedzieli świętujemy śmigus-dyngus - czyli lany poniedziałek, kiedy to oblewamy się wzajemnie wodą.

Dania wielkanocne

Jak przy każdym święcie, tak i przy Wielkanocy przygotowujemy bardzo wiele różnych, tradycyjnych potraw. I tak to święto nie mogłoby obyć się bez żurku na zakwasie (żurek przepis) lub barszczu białego - trudno sobie nawet wyobrazić, by mogło ich zabraknąć. Bardzo chętnie przygotowujemy potrawy na bazie jajek - sałatki z jajkami i pieczarkami czy warzywne, jajka faszerowane bądź jajka na twardo razem z majonezem. A wszystko to podawane ze świeżym, domowym pieczywem, chlebem lub bułkami. Najczęściej pieczemy także domowe pasztety (pasztet wielkanocny), schaby i boczek, ale z mięs dużą popularnością cieszy się także biała kiełbasa - zwłaszcza z dodatkiem chrzanu. Do mięs bardzo lubiana jest oczywiście ćwikła. Chętnie robimy też rolady, np. rolada szpinakowa.

Na słodko zaś przygotowujemy pyszne babki jak babka piaskowa, kolorowe i bardzo słodkie mazurki z fantazyjnymi dekoracjami, ciasta drożdżowe z bakaliami, serniki na ciepło lub zimno i makowce. Zawsze obowiązkowo musi się też pojawić wspaniała babka wielkanocna. Piękny i lubianym ciastem, mimo że niekoniecznie kojarzącym się z Wielkanocą, jest ciasto marchewkowe. Możemy pokusić się o przygotowanie również niego. Tradycyjnym ciastem wielkanocnym jest pascha wielkanocna przygotowywana z twarogu.

Gorąco zachęcam do zapoznania się ze specjalnym wpisie, gdzie umieściłam wszystkie najciekawsze ciasta na Wielkanoc. Będą tak zarówno babki, jak i serniki, czy mazurki. 

Śniadanie wielkanocne

Wielkanoc to najważniejsze święto w religii katolickiej, dlatego zawsze świętujemy je w wielkim skupieniu. Jest to też okres, gdy przyroda powraca do życia, co nadaje mu odpowiedniej symboliki. Czas w którym spotykamy się z najbliższymi przy rodzinnym stole. Śniadanie wielkanocne zazwyczaj składa się z bufety szynek oraz mięs pieczonych. Szykujemy sosy oraz ćwikły a także najróżniejsze wiosenne sałatki. Najbardziej tradycyjna jest sałatka jarzynowa. Zawsze też robimy jajka faszerowane. Bardzo popularne są ostatnio jajka faszerowane pieczarkami. Sprawdź też moje inne pomysły na potrawy na Wielkanoc.