Sortuj: data publikacji popularność
Jak zrobić jajko sadzone

Jak zrobić jajko sadzone

Poznaj mój sposób na idealne jajko sadzone. Jajko sadzone ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem jest bardzo proste do zrobienia. Podążaj za przepisem i poradami, a już zawsze przygotujesz je perfekcyjnie.

Miłośnikom jajek w każdej postaci polecam też zerknąć na mój sposób na to jak ugotować jajko na miękko oraz jak prawidłowo i jak długo należy gotować jajka na twardo.

Czytaj dalej: Jak zrobić jajko sadzone
Jak zrobić lukier cytrynowy

Jak zrobić lukier cytrynowy

Domowy lukier to podstawa przy wypieku babek czy serników oraz pączków i drożdżówek. Mój prosty przepis na lukier cytrynowy jest bardzo uniwersalny i łatwy do zapamiętania. Taki lukier jest niezastąpiony!

Lukrem cytrynowym pokrywam najczęściej wypieki wielkanocne. Idealnie sprawdza się do babek cytrynowych oraz babek drożdżowych. Lukier cytrynowy świetnie wygląda i smakuje na babeczkach śmietankowych z owocami. 

Czytaj dalej: Jak zrobić lukier cytrynowy
Co zrobić z ciasta francuskiego

Co zrobić z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie jest świetną bazą pod wiele pysznych dań. Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad z ciasta francuskiego lub smaczny i prosty deser, to koniecznie sprawdź co dla Ciebie przygotowałam tym razem. 

W tym przepisie pokażę Ci jak zrobić fantastyczny deser z ciasta francuskiego. To taki miks kilku ciast. Szybka napoleonka, kremówka czy jak wolisz karpatka z ciasta francuskiego z kremem śmietanowym lub kremem budyniowym. Pod przepisem znajdziesz również kilka moich propozycji na super dania oraz desery z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. 

Czytaj dalej: Co zrobić z ciasta francuskiego
Reklama
Jak zrobić mini bezy

Jak zrobić mini bezy

Domowe bezy robię bardzo często. Są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Po przestudzeniu zamykam je w woreczku strunowym i mam piękny deser gotowy na niespodziewanych gości. Mini bezy są super dekoracyjne.

Małe bezy idealnie sprawdzają mi się jako dodatkowa ozdoba do tortu bezowego, czy też jako "ciasteczko" do kawy. Bardzo często kruszę beziki nad ciastem lub tortem, by upiększyć dekorację i wzbogacić smak deseru. 

Czytaj dalej: Jak zrobić mini bezy
Jak zrobić zakwas na żur i żurek

Jak zrobić zakwas na żur i żurek

Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. przed Świętami.

Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. 

Czytaj dalej: Jak zrobić zakwas na żur i żurek
Jak zrobić ciasto na naleśniki

Jak zrobić ciasto na naleśniki

Jeden z moich podstawowych przepisów na naleśniki. Ciasto jest super proste do zrobienia. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić ciasto na naleśniki - zapraszam po przepis.

Z tego ciasta zrobisz pyszne naleśniki z serem oraz wymarzone naleśniki na słono. Ciasto idealnie nadaje się również do krokietów. Wystarczy usmażyć odrobinę grubsze placki. 

Gorąco polecam również mój przepis na naleśniki na kwaśnej śmietanie.. poezja!

Czytaj dalej: Jak zrobić ciasto na naleśniki
Najlepsze ciasto na pizzę

Najlepsze ciasto na pizzę

Sekretem najlepszych przepisów na ciasto do pizzy włoskiej jest dobrej jakości mąka pszenna, odpowiednia ilość drożdży oraz wyrabianie i wyrastanie ciasta. Poznaj mój przepis na idealne ciasto na pizzę.

Z tej porcji wychodzą dwie cienkie lub jedna duża i gruba pizza. Jest to uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe do wytrawnych wypieków. Możesz z niego upiec domową pizzę, chleb pszenny, bułeczki śniadaniowe, drożdżowe paluchy chlebowe, czy domową focaccia. 

Czytaj dalej: Najlepsze ciasto na pizzę
Jak wykorzystać przejrzałe banany

Jak wykorzystać przejrzałe banany

Co zrobić z dużą ilością bananów, które leżą w kuchni lub w salonie na paterze i nikt nie chce ich zjeść? Zobacz moje sprawdzone sposoby na to jak wykorzystać dojrzałe banany. Wśród przepisów znajdziesz świetne ciasta z przejrzałych bananów, koktajle, czy nawet serniki na zimno. 

Jakie są Twoje sprawdzone sposoby na dojrzałe banany?

Czytaj dalej: Jak wykorzystać przejrzałe banany

Sprawdzone triki kuchenne, najlepsze przepisy z poradami w kuchni

Porady kulinarne blog

Porady kulinarne to coś z czego chętnie sama korzystam jak również lubię się nimi dzielić. Nie wiesz jak zrobić idealne ciasto na pierogi? A może chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat ziół i sposobów na ich przechowywanie? Nurtuje Cię ile powinno gotować się jajko na miękko albo zastanawiasz się po co przesiewać mąkę? Na moim blogu kulinarnym znajdziesz odpowiedź na wszystkie te pytania. 

Kuchenne triki które każdy powinien znać

Dział porady jest idealną odpowiedzią na Twoje pytania. Serdecznie zapraszam do lektury. Znajdziesz u mnie dużo porad kulinarnych babci, jak również trików kuchennych dostosowanych do nowoczesnej i wymagającej kuchni dla zabieganej Pani Domu. Do kulinarnych trików zawsze pasują dobre przekąski. Zapraszam więc po garść przepisów na najlepsze domowe przekąski.