Jak zrobić ciasto na pierogi ruskie

Jak zrobić ciasto na pierogi ruskie

Mój sprawdzony przepis na idealne ciasto na pierogi ruskie ma w składzie olej. To ciasto na pierogi bez jajka wyjdzie idealne, jeśli doda się do niego odpowiednią ilość gorącej wody. 

Piszcie jakie jest Wasze idealne ciasto na pierogi?

Czytaj dalej: Jak zrobić ciasto na pierogi ruskie
Jak zrobić krem budyniowy?

Jak zrobić krem budyniowy?

Przedstawiam mój najprostszy krem budyniowy z dodatkiem masła. Z kilku składników możesz wyczarować pyszny, puszysty krem uniwersalny do deserów. 

Kremem budyniowym możesz przełożyć biszkopt do tortu. Krem możesz wycisnąć na babeczki, czy też użyć go jako jeden ze składników tarty z owocami. Domowy krem budyniowy sprawdzi się również jako nadzienie do rurek, przełożenie wafli, czy też baza pod desery z pucharków. 

Czytaj dalej: Jak zrobić krem budyniowy?
Jak ugotować pulpę z dyni?

Jak ugotować pulpę z dyni?

Prosty i szybki przepis na gotowaną dynię. Ugotowaną pulpę z dyni można dodać do ciasta, naleśników, dżemów, zup czy zrobić z niej puree do obiadu. Zblendowaną pulpę z dyni można też spakować do woreczków i zamrozić na potem. 

Ta pulpa dyniowa idealnie sprawdza się w przepisie na najlepsze babeczki dyniowe :-)

Czytaj dalej: Jak ugotować pulpę z dyni?
Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem

Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem

Cudowne i chyba najlepsze ciasto pierogowe jakie do tej pory robiłam.. a z pewnością najbogatsze w smaku :-)
Masło oraz żółtka sprawiają, że ciasto nie wysycha i idealnie się lepi. 

Przepis pochodzi z 1910 roku..  ponadczasowy!

- miękkie i elastyczne
- bez podsypywania mąką
- z jajkiem i masłem

Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej. Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami. Fantastycznie są również pierogi z kaszą gryczaną i fetą

Jakie są Wasze ulubione pierogi?

Czytaj dalej: Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem
Jak zrobić ciasto na pierogi

Jak zrobić ciasto na pierogi

Sposobów na ciasto pierogowe z mąki pszennej jest co najmniej kilka. Oto jeden z nich - najbardziej podstawowy. Ciasto jest delikatne, elastyczne  - idealnie się lepi.

- 3 składniki
- bez masła
- bez jajka

Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej. Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami

Jakie są Wasze ulubione pierogi?

Czytaj dalej: Jak zrobić ciasto na pierogi
Jak ugotować jajka na twardo

Jak ugotować jajka na twardo

Zobacz jak gotuję jajka by:

- nie były gotowane ani za krótko, ani za długo
- nie pękały w czasie gotowania
- skorupka odchodziła z łatwością bez uszkodzenia jajka

*Rozmiar jajka:
Małe "S"- do 5 cm
Średnie "M" - około 6 cm
Duże "L"- około 7 cm

* Na centymetry - mierząc np. suwmiarką, od czubka do czubka.

Czas gotowania:
Małe - 8 minut
Średnie - 9 minut
Duże - 10 minut

Zobacz też jak ugotować jajka na miękko :-) 

Czytaj dalej: Jak ugotować jajka na twardo
Jak ugotować jajko na miękko

Jak ugotować jajko na miękko

Jak gotować jajka, by wyszły na miękko za każdym razem?

*Rozmiar jajka:
Małe "S"- do 5 cm
Średnie "M" - około 6 cm
Duże "L"- około 7 cm

* Na centymetry - mierząc np. suwmiarką, od czubka do czubka.

Czas gotowania:
Małe - 3,5 minuty
Średnie - 4,5 minuty
Duże - 5,5 minuty

Zobacz też jak ugotować jajka na twardo!

Czytaj dalej: Jak ugotować jajko na miękko

Przepisy porady

Porady kulinarne to coś z czego chętnie sama korzystam jak również lubię się nimi dzielić. Nie wiesz jak zrobić idealne ciasto na pierogi? A może chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat ziół i sposobów na ich przechowywanie? Nurtuje Cię ile powinno gotować się jajko na miękko albo zastanawiasz się po co przesiewać mąkę?

Porady kulinarne

Dział porady jest w takim razie idealną odpowiedzią na Twoje pytania. Serdecznie zapraszam do lektury.