Jak ugotować jajka na twardo

Jak ugotować jajka na twardo

Zobacz jak gotuję jajka by:

- nie były gotowane ani za krótko, ani za długo
- nie pękały w czasie gotowania
- skorupka odchodziła z łatwością bez uszkodzenia jajka

*Rozmiar jajka:
Małe "S"- do 5 cm
Średnie "M" - około 6 cm
Duże "L"- około 7 cm

* Na centymetry - mierząc np. suwmiarką, od czubka do czubka.

Czas gotowania:
Małe - 8 minut
Średnie - 9 minut
Duże - 10 minut

Więcej ...
Po co przesiewać mąkę?

Po co przesiewać mąkę?

Po co właściwie i kiedy przesiewać mąkę?

Mąkę przesiewamy zazwyczaj przed upieczeniem słodkości, typu cista czy babeczki. Nie ma potrzeby przesiewania mąki, gdy robimy pierogi, czy też tej, która ma służyć za panierkę lub składnik sosu.

Więcej ...