Boczek pieczony

Boczek pieczony

Boczek pieczony to bardzo prosty sposób na pyszne mięso, które możesz upiec nie tylko na każde Święta, ale i na obiad lub jako wędlina na kanapki. Przepis jest bardzo stary i sprawdzony. Zapraszam do pieczenia!

- tylko kilka składników
- dokładny opis wykonania
- najlepszy przepis na boczek pieczony

Czas przygotowania: 5 minut
Czas marynowania boczku: 12 godzin
Czas pieczenia boczku: 1 godzina 15 minut
Ilość porcji: 1100 gramów boczku

Kaloryczność kcal: 300 w 100 g

Składniki:
  • 1300-1500 g surowego boczku bez skóry
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek wody lub bulionu
  • przyprawy: łyżeczka soli, łyżka majeranku, 2 listki laurowe, pół łyżeczki pieprzu
  • ewentualne dodatki: łyżeczka słodkiej papryki, łyżka płynnego miodu

Boczek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały ze składników podanych w przepisie. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. 

Czas pieczenia boczku: 75 minut
Temperatura pieczenia: 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół

Boczek pieczony to jedno z prostszych mięs z piekarnika. Można go upiec nawet na kilka dni przed podaniem, a do tego długo zachowuje świeżość i można go podać na wiele sposobów. Zapraszam do pieczenia.

Boczek pieczony, 1

Boczek pieczony

Surowy boczek wieprzowy bez skóry oraz żeber powinien ważyć 1300 - 1500 gramów. Kawałek mięsa może mieć chrząstki. Boczek osusz ręcznikiem papierowym. Przygotuj sobie zestaw ziół do natarcia mięsa. Potrzebujesz: łyżeczkę soli, łyżkę majeranku, 2 listki laurowe i pół łyżeczki pieprzu. Trzy ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę.

Boczek pieczony, 2

Listki laurowe pokrusz na mniejsze kawałki. Wymieszaj przyprawy z czosnkiem. Natrzyj nimi dokładnie całe mięso z obu stron. Boczek zawiń szczelnie w folię przezroczystą spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 12 h (najlepiej na całą noc). 

Po tym czasie odwiń boczek i zostaw na blacie kuchennym, by mięso nabrało temperatury pomieszczenia. Ja dołożyłam jeszcze gałązkę rozmarynu. 
Boczek pieczony, 3

Boczek wraz z całą marynatą umieść w naczyniu żaroodpornym tłustszą stroną do góry. Przed pieczeniem można posmarować go jeszcze łyżką płynnego miodu i posypać łyżeczką słodkiej papryki. Nie jest to jednak konieczne. 

Do naczynia z boczkiem wlej jeszcze około pięciu łyżek zwykłej wody lub bulionu. 
Boczek pieczony, 4

Formę przykryj szczelnie i umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Opcja pieczenia góra/dół i środkowa półka w komorze piekarnika. Po godzinie pieczenia można zdjąć przykrywkę/folię i przez ostatnie 15 minut podpiec boczek o góry.

Upieczony boczek można od razu wyjąć z piekarnika. Po lekkim przestudzeniu wyjmij mięso z formy i odłóż do całkowitego przestudzenia (chyba, że podajesz boczek na gorąco). Boczek pieczony po całkowitym przestudzeniu przechowuj w zamkniętym naczyniu lub folii w lodówce. Najlepiej jest kroić boczek, gdy jest zimny. 
Boczek pieczony, 5

Jakie mięsa najczęściej pieczecie i czy tylko na Święta?
Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (101 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Boczek pieczony

Musze przyznać, że mięs nie piekę za często. Boczek, czy schab piekę czasem, gdy chcę zrobić mojej rodzince pyszne kanapki. Zazwyczaj piekę wówczas również domowe pieczywo. Pieczony boczek piekę jednak zawsze na Boże Narodzenie oraz na Wielkanoc. Nie dość, że jest to pyszny kawałek mięsa z tłuszczykiem, to jeszcze jest to jeden z najprostszych mięs pieczonych, jakie tylko można przygotować. Do tych prostszych należy też mój schab pieczony, który również super gorąco Wam polecam. Wracając do samego boczku, muszę też koniecznie napisać o bardzo podobnym przepisie. Polecam również mój super sposób na boczek rolowany pieczony. Ponieważ boczek pieczony jest tak prosty i zrobisz go dosłownie z kilku składników, to ważne jest to, by znaleźć ładny kawałek boczku wieprzowego. Warto znaleźć swoje sprawdzone źródło mięsa. Boczek powinien ważyć najlepiej do 1500 gramów. Ja kupuję zawsze boczek surowy z wyciętymi żebrami, ale ze skórą i chrząstkami. Skórę zdejmuję sama, ponieważ jest to przepis na boczek pieczony bez skóry. 

Boczek

Mój pieczony boczek to dobrej jakości mięso oraz idealnie dobrane zioła. Dla mnie najistotniejsze jest to, by nie przesadzić z przyprawami. Boczek pieczony ma być aromatyczny, ale z umiarem. Zawsze nacieram go solą, pieprzem, majerankiem oraz przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku. Nie zaszkodzi połamać też dwa listki laurowe i to w sumie wszystko. Można na koniec dodać trochę ostrej lub słonej papryki, ale nie jest to konieczne. Z bardziej istotnych elementów szykowania samego boczku jest to, by po natarciu przyprawami dać mu poleżeć w lodówce przez przynajmniej jedną całą noc. Aby boczek pieczony wyszedł idealny i miał smak, musi mieć czas na to, by przejść przyprawami. Na boczek pieczony przepisy są różne, ale ja stawiam na prostotę. Mój przepis na boczek pieczony polecam zatem głownie na Wielkanoc oraz na Boże Narodzenie. Bowiem to właśnie na takie okazje pieczemy różne mięsa i kroimy w plasterki a następnie podajemy na półmisku przyprawionym w listki sałaty, czy też kawałki kolorowej papryki. Pieczony boczek można też podsmażyć i podać na obiad. Jeśli chcesz wiedzieć jak upiec boczek to zapraszam mój sprawdzony, bardzo stary już i niezawodny przepis.