Domowe lody Big Milk

Domowe lody Big Milk

Znacie smak lodów "Big Milk" ?
Chyba wszyscy choć raz je jedliśmy. Pomijam oczywiście osoby na specjalnych dietach, lub miłośników dań wytrawnych. 

- tylko 3 składniki
- bez maszynki do lodów
- bez mieszania w zamrażalniku
- prosto, tanio i smacznie

Więcej ...
Jak zrobić lemon curd

Jak zrobić lemon curd

Król wśród kremów z cytrusów. Zabójczo cytrynowy i słodki.

Do czego używać:
- krem do bez i tortów bezowych
- dodatek do deserów pucharkowych z owocami
- do naleśników i pancaków
- do serników
- do wyjadania ze słoika łyżeczką :-)

Czas przygotowywania: 5 minut + gotowanie do 20 minut
Ilość: 350-380 ml kremu 

Więcej ...
Naleśniki ryżowe bez mleka

Naleśniki ryżowe bez mleka

Pewny przepis na naleśniki z mąki ryżowej.

- bez mleka
- bez glutenu
- tylko kilka składników
- bez proszku do pieczenia
- z mlekiem kokosowym

Smak fantastyczny.. i ten zapach - jak w raju :-)

Czas przygotowywania: 5 minut + leżakowanie ciasta 30 minut
Czas smażenia: do 30 minut
Ilość naleśników: do 10 sztuk średnicy 20-22 cm

Więcej ...
Jak zrobić blaty bezowe do tortu

Jak zrobić blaty bezowe do tortu

Przedstawiam idealny i wielokrotnie sprawdzony przepis na dwa spody bezowe pod tort. Blaty mają około 22 cm średnicy.

Jeśli chcesz wykonać mniejsze a wyższe blaty, wystarczy, że zmniejszysz ich średnicę np. do 19-20 cm.

- bez glutenu
- proste i sprawdzone
- uniwersalne
- chrupiące z zewnątrz a piankowe w środku

Czas przygotowywania: do 1 h
Czas suszenia: 5 minut 150 stopni, 90 minut - 100 stopni
Ilość porcji: 2 blaty o średnicy 22 cm

Więcej ...
Jak zrobić omlet migdałowy

Jak zrobić omlet migdałowy

Fantastyczne omlety bez dodatku glutenu, cukru, laktozy.. Omlety są aromatyczne, wilgotne i soczyste.

- dieta bezglutenowa
- dieta ketogeniczna
- dieta cukrzyka
- dieta z obniżoną ilością laktozy

Czas przygotowywania: 10 minut
Czas smażenia: około 25 minut
Ilość porcji: 4 omlety średnicy około 16 cm

Więcej ...
Domowy chleb gryczany z czarnuszką

Domowy chleb gryczany z czarnuszką

Domowy, prosty chleb gryczany na drożdżach, których w ogóle nie czuć.
Chlebek ma chrupiącą, pachnącą skórkę oraz wilgotny, idealny środek.

Nie obawiajcie się specyficznego smaku.. jestem pewna, że wiele osób nie byłaby w stanie poznać z czego jest zrobiony :-)

Chleb:
- wyrasta na drożdżach, nie na zakwasie
- powstaje z połączenia mąki gryczanej z kaszą gryczaną
- długo zachowuje świeżość
- idealny dla osób na diecie bez pszenicy. Osoby z celiakią powinny zwrócić uwagę ta to, by mąka i kasza pochodziła ze sprawdzonego, nie zanieczyszczonego glutenem źródła

Czas przygotowywania:
 5 minut + wyrastanie 1,5 h
Czas pieczenia: około 50 minut
Ilość porcji: foremka średniej wielkości/keksówka

Więcej ...
Deserniczki pieczone z trzech składników

Deserniczki pieczone z trzech składników

Niesamowity i pyszny deser z czekolady.

- tylko trzy składniki
- bez mąki
- aksamitne i pyszne
- zawsze puszyste

Czas przygotowywania: 25 minut
Czas pieczenia: 
około 70 minut
Ilość porcji:
 5 foremek o średnicy 9 cm

Składniki:
• 5 dużych jajek
• 250 g serka mascarpone
• 200 g czekolady (2 tabliczki)*

Więcej ...
Domowe krówki ciągutki

Domowe krówki ciągutki

Domowe krówki ciągutki.. prawdziwe, niezawodne ;-)

Czas przygotowywania: 5 minut
Czas " smażenia" masy: 
około 33 minut
Ilość krówek:
 niska forma 20/20 cm

Składniki:
• puszka mleka słodzonego, skondensowanego - 530 g
• 5 czubatych łyżek drobnego cukru
• 50 g prawdziwego masła
• opcjonalnie szczypta kakao

Więcej ...