Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa to super popularna, niezwykle uniwersalna i bardzo smaczna sałatka. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na najlepszą sałatkę śledziową z gotowanym jajkiem, jabłkiem i ogórkiem konserwowym.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas marynowania: 1 godzina
Liczba porcji: ponad 1 kg sałatki
Kaloryczność kcal: 135 w 100 g sałatki
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa
Składniki [ więcej ]
- 6 filetów śledziowych - matiasów z oleju lub ze słonej zalewy
- 4 średnie jajka gotowane na twardo
- małe jabłko - np. ligol
- 2 ogórki konserwowe lub 6 małych pikli
- pół szklanki groszku konserwowego (z puszki)
- 3/4 szklanki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- opcjonalnie pełna szklanka ananasa z puszki lub 1 świeży
Sałatka śledziowa przepis
Do tej sałatki używam filetów śledziowych z oleju a'la Matjas. Filety śledziowe osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w paski szerokości około 2 cm. Jeśli masz filety śledziowe ze słonej zalewy należy przepłukać je pod bieżącą, zimną wodą oraz wymoczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie osuszyć i pokroić tak samo, jak te z oleju.
Cztery średniej wielkości jajka ugotuj na twardo. Zobacz jak ugotować jajka na twardo. Jak obierz i poczekaj aż nieco ostygną, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Odsącz kukurydzę z zalewy. Potrzebujesz około 3/4 szklanki kukurydzy konserwowej (szklanka o pojemności 250 ml). Groszku konserwowego odmiesz pół szklanki (również bez zalewy). Twarde, soczyste i najlepiej lekko kwaśne jabłko obierz. Wykrój gniazdo nasienne i pokrój w kostkę 1 x 1 cm. Ogórki pokrój w podobną kostkę.
Porada: Ogórki można zastąpić marynowanymi grzybkami lub pieczarkami.
W jednej misce umieść razem wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Na koniec dodaj jeszcze po dwie, pełne łyżki ulubionego majonezu oraz kwaśnej śmietany (u mnie 18 %), także świeżo mielony pieprz.
Porada: Polecam dodać też do sałatki ananasa. Jeśli używasz krążków ananasa z puszki, wybierz 6 krążków i pokrój na mniejsze kawałki. Świeżego ananasa obierz i tak samo pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z sałatką.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i sprawdź smak sałatki. Ja nie dodaję już żadnych przypraw, ale być może zechcesz ją lekko posolić lub też posypać większą ilością pieprzu. Sałatkę śledziową można podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników (bez ananasa). Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój majonez może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około kilograma pysznej sałatki śledziowej.
Smacznego.