Szarlotka

Szarlotka

Podstawowy i najprostszy przepis na szarlotkę na kruchym cieście. To bardzo szybka do zrobienia szarlotka, którą polecam każdemu. Poradzą z nią sobie nawet osoby, które rzadziej pieką i gotują. Jest pyszna!

- bez duszenia, czy pieczenia osobno jabłek
- bez podpiekania spodu
- tylko 6 składników

Przepisów na szarlotki jest wiele. Polecam Ci jednak te najciekawsze. Z całą pewnością jest to niezwykła szarlotka tatrzańska oraz coś tradycyjnego, czyli szarlotka z kratką

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 10 minut
Ilość porcji: forma 18/27 cm 1400 g ciasta

Kalorie: 255 w 100 gramach ciasta

Składniki:
  • 1,5 kg jabłek - około 6 sztuk np. antonówka
  • 2 szklanki mąki pszennej - 320 g
  • kostka masła - 200 g
  • 1 średnie jajko
  • 1/4 szklanki cukru - 80 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 18/27 cm lub tortownica o średnicy 24 cm.
Dodatkowy czas: chłodzenie ciasta w lodówce - 60 minut

Opcjonalne dodatki do szarlotki:
Do tartego jabłka możesz zawsze dodać pół łyżeczki cynamonu lub mieszankę przypraw do szarlotki. Takie mieszanki są całkiem dobre, ale tylko wtedy, gdy w ich skład wchodzą: cynamon, goździki, imbir, kardamon, skórka cytrynowa czy wanilia. Niestety zazwyczaj na pierwszym miejscu w składzie jest cukier, którego w szarlotce nam nie brakuje.

Po upieczeniu szarlotkę warto oprószyć dodatkowo cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru i cynamonu. Cukier puder nie był uwzględniony podczas liczenia kaloryczności szarlotki. 

Jaka mąka do szarlotki?
Mąka pszenna krupczatka jest mąką dedykowaną pod ciasta kruche. Ja jednak zazwyczaj mieszam mąką krupczatkę ze zwykła mąką pszenną tortową. Czasem używam tylko mąki pszennej tortowej. Przy idealnie dobranej ilości masła, mąka tortowa smakuje mi nawet bardziej niż ciasto kruche zrobione z krupczatki. 

Jakie są najlepsze jabłka do zrobienia szarlotki? Są dwie odmiany jabłek, które polecam gorąco i które sprawdzą Ci się w 100%. Antonówki oraz szara reneta. Są to kwaśne, twarde jabłka. Nie puszczają tak dużo soku a zachowują idealną strukturę i smak, który jest wręcz pożądany przy takim cieście jak szarlotka. 

Szarlotka, 1

Domowa szarlotka

W pierwszej kolejności zagnieć ciasto kruche na szarlotkę. W dużej misce umieść razem dwie szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml); jedno średnie jajko, które może być wyjęte prosto z lodówki; 1/4 szklankę cukru zwykłego lub drobnego - 80 g;  kostkę masła, którą polecam pokroić nożem na mniejsze kawałki. Masło również możesz wyjąć prosto z lodówki. Na koniec jeszcze tylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia i ewentualnie szczypta soli. 

Szarlotka, 2

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Ja zawsze ciasto kruche wyrabiam w dłoniach. Postaraj się to zrobić szybko. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę. Ja wolę wyrabiać ciasto w dużej misce, ale możesz też zrobić to na dużej desce, czystym blacie lub stolnicy. 

Przy tych proporcjach składników ciasto powinno wyjść idealne. Jeśli jednak dodasz za dużo mąki i okaże się, że ciasto nie łączy się w kulę polecam dodać łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %.

Z ciasta uformuj kulę. Zawiń je w folię i umieść w lodówce na całą godzinę.
Szarlotka, 3

Ciasto się chłodzi, więc możesz w tym czasie przygotować sobie jabłka. Wybrałam tym razem antonówki. Spore sześć sztuk ważyło około 1,5 kg przed obraniem. 
Szarlotka, 4

Jabłka cienko obierz i podziel na ćwiartki a następnie usuń gniazda nasienne. Jabłka zetrzyj na tarte, na grubych oczkach. Miskę ze startymi jabłkami odłóż na 20 minut, by jabłka puściły trochę soku. Garść po garści łap porcję tartego jabłka i odciskaj sok. Możesz to też robić przez czystą gazę lub ściereczkę bawełnianą. Ja odcisnęłam ze swoich jabłek pół szklanki soku. To odciśniętych lekko tartych jabłek możesz teraz dodać trochę cynamonu, czy też przyprawy do szarlotki. 
Szarlotka, 5

Po godzinie leżakowania ciasta w lodówce możesz je wyjąć. Zdejmij folię a ciasto podziel na dwie części. Jedną połówkę odłóż do lodówki lub do zamrażalnika. Ja odkładam ciasto do zamrażalnika, ponieważ na koniec ścieram je na tarce i wykładam na wierzch jabłek w formie z ciastem. Jeśli odłożysz ciasto do lodówki, to ciężko będzie Ci je potem zetrzeć. Pozostaje wówczas opcja rwania ciasta kawałek po kawałku i wykładanie go po całej powierzchni szarlotki.
Szarlotka, 6

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a resztkami masła wysmaruj sobie boki formy. Do natłuszczonych boków przyłóż/przyklej paski papieru do pieczenia/pergaminu. Ja użyłam średniej wielkości formy prostokątnej o wymiarach 18/27 cm, ale możesz też użyć tortownicy o średnicy 24 cm. Dla mnie najłatwiej jest kroić część kuli ciasta na plastry. Wykładam nimi dno formy a na koniec tylko zlepiam całość w jednolity spód. 
Szarlotka, 7

Szarlotka, 8

Na spód wyłóż starte i odciśnięte z nadmiaru soku jabłka. Wyrównaj powierzchnię i lekko uklep tarte jabłka. 
Szarlotka, 9

Jeśli Twoja połówka ciasta została odłożona do zamrażalnika, to wyjmij ją i zetrzyj na tarte (te same oczka co jabłka). Starte ciasto wyłóż po całej powierzchni szarlotki. Jeśli ciasto czekało w lodówce, to rwij je kawałek po kawałku i układaj na całej powierzchni szarlotki.
Szarlotka, 10

Szarlotka jest już gotowa do pieczenia. Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około godziny.. maksymalnie do 70 minut. Moje ciasto piekło się równo 70 minut (mam dużą komorę piekarnika i grzałki nie podpiekają mi ciasta od góry tak szybki, jak w mniejszych piekarnikach. 

Po upieczeniu możesz od razu wyjąć szarlotkę z piekarnika. Po lekkim przestudzeniu zdejmij boki i przełóż ciasto na kratkę, do przestudzenia. Przed podaniem możesz oprószyć szarlotkę cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru i cynamonu. 

Szarlotka, 11

Szarlotka, 12

Szarlotka, 13

A tutaj jeszcze szarlotka tatrzańska.. też wspaniała!
Szarlotka, 14

Smacznego! 

Średnia 4.7 / 5 (85 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-07-29 20:59
Jak ja kocham szarlotki! Ale najbardziej smakują mi jesienią- wrzesień, październik. Fajny, szybki przepis, zdecydowanie do wypróbowania na jesienne wieczory. Ja uwielbiam smażyć jabłka, doprawiać cynamonem, ten zapach wypełniający dom... Och rozmarzyłam się ,a tu środek wakacji 😊
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-30 09:44
Zgadza się Gosiu.. z cynamonem taka pyszna szarlotka pachnie jeszcze lepiej. A wyobraź ją sobie z lodami.🍨🍨 Moje lody waniliowe byłyby idealne.
2018-07-30 11:31
Wyglada na smakowita:),ale na gorze miala byc krata a nie tarte
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-30 12:27
Dziękuję 🙂🙂 A kto napisał, że będzie z kratką? 😜
2018-07-30 13:28
Przepis ściągnięty żywcem z Kwestia Smaku...
Trochę nie ładnie...
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-30 14:23
Nie, nie jest. Nie widzę sensu się więcej tłumaczyć.
2018-07-30 15:47
Niestety u mnie na całą rodzinę nie wielu smakowała 😓
2018-07-30 16:44
Super przepis! Bardzo dobre ciasto. Chyba najlepsze proporcje jakie do tej pory testowałam. Też kupiłam antonówki. U mnie 9 jabłuszek. Musiały być mniejsze. Jestem zachwycona i przekazuję przepis dalej!!😍😍😍😍😍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-31 09:26
Dziękuję! Szkoda, że nie zrobiłaś zdjęcia szarlotki 🍏🍏
2018-07-30 18:58
Ja zrobiłam z 🍏 papierówek, bo akurat mam ich aż za dużo i jest po prostu niebo w gębie 😍👌❤️ a gorąca z lodami to było cudo 😜
-- Ania z AniaGotuje.pl Super👍
2018-08-12 20:58
I jeszcze zdjęcie z kolejnej partii. Wciąż wychodzi super i na pewno to nie ostatnia blacha 😜👏️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudowne! Dziękuję za zdjecia!
2018-07-31 16:33
Upiekłam, znakomita. Dzięki za przepis.
-- Ania z AniaGotuje.pl Miło mi 🍏🍏
2018-07-31 19:22
Szarlotka - uratowany ostatni kawałek 🙂
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-31 20:38
Przepiękna szarlotka Grażyno 😍
2018-08-10 09:44
Cudowne przepisy najlepsza szarlotka już 6 raz ja upiekłam jest łatwa do zrobienia i pyszna! Dziękuję Aniu za Twoje przepisy są mega super! 😘
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-10 10:01
Bardzo miło czytać Małgosiu! Piękna szarlotka 🍏🍏
2018-08-10 17:17
Pycha!!! Robię już drugi raz,tylko za pierwszym razem dodałam jeszcze maliny na jabłka, a teraz wersja z jeżynami 😜😜 Naprawdę super przepis,polecam!❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-11 08:48
Dziękuję bardzo. Lubisz dodawać różne owoce, to może spodoba Ci się też mój przepis na [ciasto z owocami]
(https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-z-owocami) 👍
2018-08-14 20:23
przepis genialny!!! pierwszy raz robilam szarlotke I jest przepyszna!!! polecam 😀😀😀
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-15 09:15
Bardzo Ci dziękuję! Smakowita szarlotka 😍🌼
2018-08-16 19:18
Bardzo lubię szarlotkę, tylko nie mogę osobno smaźyć jabłek,bo za kaźdym razem zostaje mi samo ciasto,jabłka wyjadam razem z córką,Mam problem z ciastem,więc zamraźam i szarlotki nie ma ,mąź zawiedziony.Tym razem na pewno zrobię.Ciasto zamroźone więc wykorzystam.Pozdrawiam i dziękuję za przepis
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-17 09:44
Ha ha.. Ewo.. przepis idealnie dla Ciebie. Zapraszam po najlepszą szarlotkę 🍏🍏
2018-08-17 09:30
Szarlotka - Aniu pychotka 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękna szarlotka!🍏
2018-08-17 14:23
Właśnie upiekłam szarlotke pycha tylko zamiast tartych jabłek dałam mus jabłkowy dziękuję za przepis teraz zawsze będę z niego korzystać pozdrawiam serdecznie 😘😘😘😘😍😍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-17 18:35
Bardzo się cieszę, że spodobał Ci się mój przepis na prostą szarlotkę. Zerknij też koniecznie na ciasto kruche ze śliwkami 🌼
2018-08-17 14:34
Oto moja szarlotka 🤗🤗🤗🤗❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękna szarlotka Basiu!❤️❤️
Reklama

Prosta szarlotka

Jedna z cudowniejszych szarlotek, jakie można upiec. Ta szarlotka z kruszonka to gwarancja sukcesu. Szarlotka jest niezwykle prosta do zrobienia. Jest to też super szybka do upieczenia szarlotka. Szarlotka krucha to ciasto, które polecam szykować z użyciem jabłek twardych i kwaśnych. Szarlotka na kruchym cieście najlepiej wchodzi z jabłkami szara reneta oraz z antonówką. Przy okazji gorąco polecam Ci też moje inne wypieki z użyciem jabłek, ale i placki i inne dania. Fantastyczne racuchy drożdżowe z jabłkami to placki, które kochają wszystkie dzieci. Jabłecznik z cynamonem też jest świetny. 

Szarlotka prosty przepis

Moja szarlotka jest nie tylko prosta do upieczenia, ale i szybka do upieczenia. To szarlotka, w której nie ma potrzeby pieczenia, smażenia czy duszenia wcześniej jabłek. Wystarczy je zetrzeć i lekko odcisnąć nadmiar soku. Tak samo z ciastek kruchym. Nie ma potrzeby wcześniejszego podpiekania spodu do szarlotki. Ciasto wychodzi idealnie wypieczone i kruche. Szarlotka na dużą blachę? Tak. Zdecydowanie! Wystarczy podwoić ilość składników, by zrobisz piękną i dużą szarlotkę. Na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz też inne super przepisy na domowe ciasta