Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Ta pyszna rolada makowa cudownie wygląda na Świątecznym stole.

Makowca wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Ten makowiec tradycyjny można też przygotować z gotowej masy makowej z puszki. Ale o tym przeczytasz dalej..

Reklama

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: makowiec długości 50 cm

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • pół kostki masła - 100 g
  • 1/3 szklanki cukru - 100 g
  • 2 żółtka średnich jajek
  • pół szklanki mleka
  • 40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych

Składniki na masę makową i lukier


Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.

Potrzebujesz też: pergamin/papier do pieczenia, by owinąć w niego gotowego do upieczenia makowca. 

Ciasto drożdżowe
Masło, mleko oraz cukier umieść w rondelku. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika, do roztopienia się masła. Rondelek odstaw do przestudzenia. Słodkie mleko z masłem powinno być wystudzone do około 40 stopni. 

W sporej misce umieść dwa żółtka (jedno białko odłóż do masy makowej). Dodaj też 40 gramów świeżych drożdży. Tak samo z suchymi drożdżami (jeśli takich używasz). Żółtka rozetrzyj z drożdżami. Dodaj ciepłe, słodkie mleko z masłem oraz przesianą mąkę. Ciasto wyrabiaj około 5 minut. Ja wyrabiam je ręcznie, ale możesz użyć miksera z hakami lub też maszyny typu thermomix. 

Gładką kulę dobrze wyrobionego ciasta odłóż do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny. Ciasto powinno być w misce, przykryte bawełnianą ściereczką. Możesz miskę umieścić w lekko nagrzanym piekarniku (do 40 stopni). Robię tak głównie zimą, gdy temperatura w domu nie przekracza u mnie 21 stopni. Ciasto powinno trzykrotnie wyrosnąć. 

Domowa masa makowa
Jeśli chcesz zrobić domową masę makową, to podążaj za moim przepisem na domową masę makową. Polecam przygotować większą porcję masy i część zamrozić. Taka masa może być przechowywana w zamrażalce nawet rok. Do 600 gramów masy makowej dodaj ubite na półsztywny białko jajka. Pianę z jajka lekko wmieszaj w masę. Dzięki temu masa makowa nie będzie się kruszyć przy krojeniu ciasta. 

Gotowa masa makowa z puszki
Jeśli używasz masy gotowej, to po wyjęciu sprawdź jej smak. Jeśli jest zbyt mokra, to polecam podsmażyć ją na odkrytej patelni z jedną łyżeczką masła. Ustaw małą moc palnika. Nadmiar wody odparuje. Do masy możesz też dodać pokruszone orzechy włoskie. Po jej przestudzeniu dodaj ubite na półsztywny białko jajka. Pianę z jajka lekko wmieszaj w masę.

Szykowanie rolady drożdżowej
Wyrośniętą kulę ciasta przełóż na stolnicę. W tym cieście drożdżowym jest sporo masła i nie ma potrzeby podsypywania mąką. Ciasto nie powinno się kleić do drewnianego blatu. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 1-1,5 cm. Na placek wyłóż masę makową - jak na zdjęciu poniżej.

 

Makowiec zawijany, 1

Zwijaj makowca w rulon. Po zwinięciu przełóż go na papier do pieczenia i zawiń go dwukrotnie pozostawiając około 1 cm luźnej przestrzeni. Dzięki temu makowiec "nie rozłoży się na boki" w trakcie pieczenia. 
UWAGA - ten makowiec jest bardzo długi i może nie zmieścić się w Twoim piekarniku. Jeśli istnieje takie ryzyko polecam przekroić go na dwa krótsze makowce lub wcześniej podzielić ciasto na dwie kule i zawinąć dwa makowce. 

Zawinięty w papier makowiec umieść na blaszce, na środkowej półce piekarnika. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni z termoobiegiem, lub 190 stopni z pieczeniem góra dół. Makowca piec 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl jego drzwiczki na 15 minut. Po tym czasie możesz wyjąć makowce, odwinąć je z papieru i zostawić na kratce do wystudzenia i zdobienia. 

Makowiec zawijany, 2

Makowca można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Polecam użyć tradycyjnego lukru białego. Lukier szybciej zastygnie, jeśli po polaniu i posypaniu makowca suchym makiem umieścisz ciasto na kilka minut w piekarniku nagrzanym do 80 stopni. 

Makowiec zawijany, 3

Makowiec zawijany, 4


Kilka innych moich pysznych ciast z makiem:
przepis na keks makowy - zawsze się udaje, piegusek z bakaliami!
przepis na sernik na spodzie z makiem i budyniem - najpiękniejszy!
przepis na biszkopt z makiem do tortu - rewelacyjny biszkopt do dzielenia na blaty.
przepis na babki drożdżowe z makiem i rodzynkami - super grzybki!

Gorąco polecam też mój najlepszy przepis na prosty sernik z sera z wiaderka!
Makowiec zawijany, 5

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (86 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-12-17 17:19
Makowiec rewelacja! Nastepnym razem zrobie sama mase makowa, tym razem użyłam gotowej kupnej ale i tak był pysznym i jestem z siebie dumna, mając 40 lat pierwszym raz w życiu upiekłam sama makowiec 😇😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-17 18:52
Brawo Wiolu!! Trzeba w życiu próbować nowych rzeczy!!
2017-12-21 19:48
To tak jak ja :) mam 38 lat i pierwszy raz i drozdzowe i makowiec ;)
2017-12-22 21:09
A mi nie urosło w ogóle ciasto jak zostawiłam na 1,5h i całe wyrzuciłam:(
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-23 08:53
Coś musiało być nie tak z drożdżami. Nie poddawaj się i spróbuj jeszcze raz. ✔️👍💐
2018-03-02 21:47
1szy raz piecze makowiec po zdobyciu puszki z makiem gotowym .Dwa makowce mi wyszly i sa juz w piecyku. Sama ta gotowa masa to nie wspaniala ale upiekszylem ja rodzynkami i daktylami wymoczonymi w rumie. Ciasto to pozytywne zdarzenie bo wyroslo prawie 3X a uzywalem suchych drozdzy do ciast slodkich. Niestety nie ma takich smakolykow w Szwecji tak wiec 1 generalna proba ,mam nadzieje ze nie ostatnia. Przy okazji bardzo pedagogiczna recepta ale troszke pracy bylo :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-03 09:35
Adamie, bardzo dobrze wybrałeś dodatki do masy makowej. Daktyle w rumie to wspaniały pomysł! Dziękuję też za miłe słowa🙂 Bardzo chciałabym zobaczyć Twoje makowce. Czy zrobiłeś może zdjęcie?
2017-12-17 19:16
A dlaczego nie ma soli w cieście drożdżowym?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-18 10:32
Sól nie jest niezbędna w wypiekach. Wiem, że lepiej wiąże gluten, ciasto szybciej wyrasta.. i jest mniej rozciągliwe. Zależy co chcemy osiągnąć. Ja w ciastach drożdżowych lubię, gdy są bardziej lepkie. Możesz oczywiście dodać szczyptę soli do mąki.
2018-01-24 13:17
Dzisiaj upiekłam i wyszedł przepyszny ,jeszcze ciepły jadłyśmy z córka ;-)
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudownie🌼🌼
2017-12-18 16:58
wyglada przepieknie i powiem szczerze nigdy nie robilam rolady bo nie wiem jak ja zwinac :( zawsze makowiec u mnie to na kruchym spodzie mak :( ale w tym roku postaram sie po raz pierwszy zwinac go w ta piekna roladke :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-19 10:05
Kamilo, spróbuj koniecznie.. Zawijanie makowca jest bardzo proste :-)
2017-12-18 21:49
Aniu jesteś mistrzynią w tym co robisz ja go będę piekła jutro lub pojutrze boje się żeby mi tylko nie pękł pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-19 10:07
Dziękuję Agato i trzymam mocno kciuki!!
2017-12-21 09:21
Mam pytanie czy zamiast na blaszkę mażna włożtć makowce do korytek od babki.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-21 10:06
Tak Gosiu.. tak właśnie zrobiłam z tym przepisem na babkę z masą makową 👍
2017-12-22 09:44
Aniu chodziło mi czy zawinięty makowiec mogę upiec w korytku żeby był bardziej kwadratowy 😊Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-22 09:48
Oczywiście Gosiu.. jednak po zawinięciu raczej zachowa okrągły kształt.. chyba, że masz bardzo ciasną foremkę.
2017-12-21 11:33
Makowiec w piekarniku😂jeśli będzie równie smaczny jak prosty w wykonaniu to zagości u mnie na stałe (od 20 lat co roku wyprobowuje nowy przepis w nadziei ze to ten i zawsze coś nie tak z ciastem, tym razem zapowiada się ze będzie ok bo ciasto super, nie za luźne i nie za twarde☺)
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍Trzymam kciuki i czekam na wieści 🙂
2017-12-21 23:14
Zbagatelizowalam niedostateczną ilość papieru do pieczenia,nie zawinelam tak jak trzeba i się"rozszedł",ale pomimo tego będzie to "mój"makowiec-nastepnym razem się bardziej przylożę🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️ Emilko..wygląda ślicznie!
2017-12-21 19:01
Upieklam twoj makowiec. Przepis super. Dlugo szukalam przepisu dla takiego antytalencia piekarniczego :) nie wiem czy tak ma wygladac czy nie ma zakalca, bo mi ciasto opadlo po wyciagnieciu z miski zanim je zaczelam walkowac .. dziekuje
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-21 19:11
Aniu 👏️ Twój makowiec wygląda bardzo dobrze!!! Brawo 👏️👍
2017-12-21 20:07
Pierwszy raz udał mi się makowiec.. pierwszy raz !!!!! I to z tego przepisu. Nawet nie marzyłam o tym, by nie popękał i nie popękał!
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo 👏️
2017-12-22 13:40
Robiłam wczoraj na mące owsianej i domowym mleku kokosowym. Ciasto odrazu podzieliłam na dwie części z jednej zrobiłam klasyczny makwiec a z drugiej gwiazdę makową
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍Brawo.. coś pięknego!
2017-12-22 18:57
Pierwszy w życiu 😂 nieudolna wersja ale w smaku fajny 😊 Dziękuję za przepis i natchnienie 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️Brawo! I życzę dalszych sukcesów
2017-12-22 21:48
Dziekuje pyszna dzis pierwszy raz zrobilam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍Cudowne makowce!!
2017-12-22 23:15
Co jest przyczyną tego ze makowiec pęka? Mi pękł strasznie 😔😔😔
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-23 08:56
Makowiec pęknie jeśli w tym miejscu na szczycie się rozciągnęło podczas zwijania i było za cienkie, za wysoka temperatura, lub za luźno zwinięte w papier. Ogólnie zazwyczaj makowce pękają. 🌼
2017-12-23 19:40
Witam teraz upieklem makowiec boje się go odkryć z papieru czy mi wyszedł
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-23 20:09
Mieczysławie.. śmiało odwijaj 👏️👏️ Będzie dobrze🌼
2017-12-23 20:10
Aniu taki wyszedł makowiec jestem dumny bo pierwszy raz upieklem
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️Wygląda świetnie - możesz być z siebie dumny!👌
2017-12-23 20:12
Aniu życzę Ci zdrowych świat Bożego Narodzenia
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję bardzo i wzajemnie 🌼
Reklama
2017-12-23 20:32
Dziękuję za super przepis i jest pyszny
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌🌼Bardzo proszę
2017-12-24 18:25
Makowiec rewelacja ,super przepis,udał się, smakuje .pozdr Asia.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️Brawo! Asiu.. makowiec pierwsza klasa!
2017-12-25 16:17
Aniu dziękuję za przepis. Zrobiłam go x 2. Mak kupiłam mielony. Pozdrawiam ciepło
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍Prześliczne makowce Bożenko 👏️
2018-02-10 11:25
Ania ten przepis jest rewelacyjny ❤️ Ciasto przepyszne i puszyste, a upieczone Makowce zniknęły natychmiast! Właśnie piekę ponownie. No i ten lukier WOW! 😍🌼 dziękujemy za oba przepisy❤️👏️👌
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-10 16:06
Dziękuję Ci Aniu ❤️❤️ Jeśli da radę, to poproszę o Twoje zdjęcia.. i smacznego 🙂👌
2018-02-24 10:12
Kurcze kupiłam gotowy mak w puszce,a tam kutia, czy mogę ją zawinąć, dużo tam bakali😂😂😂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-24 10:17
Jeśli kawałki bakalii nie są duże to tak. Jeśli bakalie mają większe kawałki to spróbuj je trochę posiekać.
2018-02-24 13:05
Aniu wyszły 2 duże piękne makowce popękane trochę,ale tylko dlatego,że dołożyłam więcej maku bo lubimy jest pyszny😜
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-24 13:59
No i udało się!!! Na pewno w całym domu pachnie teraz makowcami.. cudownie!! ❤️😍🌼
2018-03-09 21:33
A można zamiast maku dac dla odmiany kakao?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-10 11:04
Przyznam, że jeszcze tak nie robiłam. Kakao jest bardzo miałkie i intensywne w smaku. Nie da rady zastąpić nim maku 1 do 1. Może gdybyś użyła kaszy manny lub jaglanej z kakao...
2018-03-22 13:24
Witam. Upiekłam dzisiaj tego makowca. Wszystko zrobiłam wg przepisu, ale ciasto było twarde, zbite i trudno było rozwałkować. Masy makowej okazało się za dużo, więc powychodziła z końcówek makowca. Po upieczeniu jest chrupiący, zakalca nie ma. W smaku dobry. Ale jak dla mnie, to za suchy.
2018-03-22 13:55
Czyli coś jednak zrobiłaś źle, bo innych się udaje i pieka co nie raz..
2018-03-30 19:27
Aniu przecudny przepis pierwszy raz robiłam makowca zawijanego wyszedł super chociaż jeszcze nie próbowałam bo stygnie ciasto drożdżowe najlepsze na świecie gorąco polecam👍😀
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-31 10:23
Aniu, widać, ze makowiec wyszedł rewelacyjnie❤️. Wielkie brawa 👏️👏️
2018-03-30 20:38
Super przepis dzięki!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-31 10:24
Wyszły piękne i równiutkie dwa makowce!! Brawo 👏️👏️
2018-03-31 14:37
JESTEM FACETEM ALE TEZ LUBIE PIEC CIASTA TEN PRZEPIS JEST REWELACYJNY PROSTY SZYBKI MAKOWCE WSPANIALE DODALEM TYLKO AROMATU DO CIAST BO LUBIE JAK CIASTO PACHNIE BARDZO DZIEKUJE
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-31 15:35
Super! Dziękuję Mirosławie i gratuluję talentu oraz chęci do pieczenia 👍
2018-03-31 15:57
nie dziekuj wiesz talent przychodzi z czasem o chęć jak sie chce cos dobrego zjesc to sie znajdzie czy masz jeszcze cos ciekawego i gzie moge znalesc ??
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:04
Mirosławie, wejdź na stronę główną AniaGotuje i przeglądaj przepisy. Na górze po lewej stronie masz menu oraz wyszukiwarkę przepisów 👍
2018-03-31 17:05
Mój makowiec właśnie siedzi w piekarniku ,jestem bardzo ciekawa co mi wyszło. Ciasto pięknie urosło potroilo swoją wielkość. Zobaczymy czy będzie smakował rodzince ☺️☺️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:06
Z Twojego opisu czuję, że makowiec wyjdzie wspaniały! 😀
2018-04-01 01:31
Jeśli mogę podpowiedzieć: żeby sernik nie opadł - zaraz po upieczeniu z blaszką kładziemy na stolnicy nakrywany ściereczką + ręcznikiem + folią. Temperatura pod taką pierzynką utrzymuje się jeszcze około półtorej godziny. Para jest wchłaniana w ręcznik - (można w trakcie zmienić ręcznik na suchy).

Sernik stygnie bardzo powoli dlatego nie opadnie - Ciekawa jestem kto wypróbuje mój pomysł? Barbórka
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:17
Super Mariuszu. Dziękuję za poradę 👍
2018-04-03 09:49
Makowce wyszły super i smakowały rodzinie - dziękuję za ten przepis, szczególnie za dokładne opisy, które początkującym bardzo ułatwiają sprawę :)👌
2018-04-05 12:42
Zrobiłam makowce (2) na święta Wielkanocne. Były pyszne. Rodzina zadowolona 👌😜🌼
Reklama

Makowiec prosty przepis

Oto mój najlepszy przepis na super roladę drożdżową z masą makową. Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje. To prosty i szybki przepis na makowca. Nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. 

Rolada makowa drożdżowa

Tę tradycyjną roladę makową zawsze szykuję na cieście drożdżowym. Jeśli chodzi o masę makową, to polecam przygotować dużą porcję masy i część z niej zamrozić na przyszłość. Wówczas pieczenie makowca jest jeszcze szybsze. Makowiec zawijany z gotowej masy makowej z pewnością się uda, jeśli wybierzesz dobrej jakości masę makową z puszki. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasta i torty