Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole.

Makowca wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Ten makowiec tradycyjny można też przygotować z gotowej masy makowej z puszki. Ale o tym przeczytasz dalej..

Reklama

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: makowiec długości 50 cm

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • pół kostki masła - 100 g
  • 1/3 szklanki cukru - 100 g
  • 2 żółtka średnich jajek
  • pół szklanki mleka
  • 40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych

Składniki na masę makową i lukier

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Aby zrobić makowiec potrzebujesz też: pergamin/papier do pieczenia, by owinąć w niego gotowego do upieczenia makowca. 

Makowiec zawijany to jedno z ciast, które zawsze pojawia się na Świątecznym stole. Tradycyjne, piękne i pyszne. 

Makowiec zawijany, 1

Makowiec

Masło, mleko oraz cukier umieść w rondelku. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika do roztopienia się masła. Rondelek odstaw do przestudzenia. Słodkie mleko z masłem powinno być wystudzone do około 40 stopni. 

W sporej misce umieść dwa żółtka (jedno białko odłóż do masy makowej). Dodaj też 40 gramów świeżych drożdży. Tak samo z suchymi drożdżami (jeśli takich używasz). Żółtka rozetrzyj z drożdżami. Dodaj ciepłe, słodkie mleko z masłem oraz przesianą mąkę. Ciasto wyrabiaj około 5 minut. Ja wyrabiam je ręcznie, ale możesz użyć miksera z hakami lub też maszyny typu thermomix. 

Gładką kulę dobrze wyrobionego ciasta odłóż do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny. Ciasto powinno być w misce, przykryte bawełnianą ściereczką lub folią. Możesz miskę umieścić w lekko nagrzanym piekarniku (do 40 stopni). Robię tak głównie zimą, gdy temperatura w domu nie przekracza u mnie 21 stopni. Ciasto powinno trzykrotnie wyrosnąć.  

Makowiec zawijany, 2

Masa makowa do makowca

Jeśli chcesz zrobić domową masę makową, to podążaj za moim przepisem - domowa masa makowa. Polecam przygotować większą porcję masy i część zamrozić. Taka masa może być przechowywana w zamrażalce nawet rok. Do 600 gramów masy makowej dodaj ubite na półsztywny białko jajka. Pianę z jajka lekko wmieszaj w masę. Dzięki temu masa makowa nie będzie się kruszyć przy krojeniu ciasta. 

Jeśli używasz masy gotowej, to po wyjęciu sprawdź jej smak. Jeśli jest zbyt mokra, to polecam podsmażyć ją na odkrytej patelni z jedną łyżeczką masła. Ustaw małą moc palnika. Nadmiar wody odparuje. Do masy możesz też dodać pokruszone orzechy włoskie. Po jej przestudzeniu dodaj ubite na półsztywny białko jajka. Pianę z jajka lekko wmieszaj w masę.

Jak zwijać makowca?

Wyrośniętą kulę ciasta przełóż na stolnicę. W tym cieście drożdżowym jest sporo masła i nie ma potrzeby podsypywania mąką. Ciasto nie powinno się kleić do drewnianego blatu. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 1-1,5 cm. Na placek wyłóż masę makową - jak na zdjęciu poniżej.

Makowiec zawijany, 3

Zwijaj makowca w rulon. Po zwinięciu przełóż go na papier do pieczenia i zawiń go dwukrotnie pozostawiając około 1 cm luźnej przestrzeni. Dzięki temu makowiec "nie rozłoży się na boki" w trakcie pieczenia. 

UWAGA - ten makowiec jest bardzo długi i może nie zmieścić się w Twoim piekarniku. Jeśli istnieje takie ryzyko, to polecam przekroić go na dwa krótsze makowce lub wcześniej podzielić ciasto na dwie kule i zawinąć dwa makowce. 

Zawinięty w papier makowiec umieść na blaszce, na środkowej półce piekarnika. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni z termoobiegiem, lub 190 stopni z pieczeniem góra dół. Makowca piec 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl jego drzwiczki na 15 minut. Po tym czasie możesz wyjąć makowca, odwinąć go z papieru i zostawić na kratce do wystudzenia i zdobienia. 
Makowiec zawijany, 4

Makowca można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Polecam tradycyjny lukier biały. Lukier szybciej zastygnie, jeśli po polaniu i posypaniu makowca suchym makiem umieścisz ciasto na kilka minut w piekarniku nagrzanym do 80 stopni. 
Makowiec zawijany, 5

Gorąco polecam też mój najlepszy przepis na prosty sernik z sera z wiaderka!
Makowiec zawijany, 6

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (126 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/20087
Reklama

Komentarze

2017-12-17 17:19
Makowiec rewelacja! Nastepnym razem zrobie sama mase makowa, tym razem użyłam gotowej kupnej ale i tak był pysznym i jestem z siebie dumna, mając 40 lat pierwszym raz w życiu upiekłam sama makowiec 😇😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-17 18:52
Brawo Wiolu!! Trzeba w życiu próbować nowych rzeczy!!
2017-12-21 19:48
To tak jak ja :) mam 38 lat i pierwszy raz i drozdzowe i makowiec ;)
2017-12-22 21:09
A mi nie urosło w ogóle ciasto jak zostawiłam na 1,5h i całe wyrzuciłam:(
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-23 08:53
Coś musiało być nie tak z drożdżami. Nie poddawaj się i spróbuj jeszcze raz. ✔️👍💐
2018-03-02 21:47
1szy raz piecze makowiec po zdobyciu puszki z makiem gotowym .Dwa makowce mi wyszly i sa juz w piecyku. Sama ta gotowa masa to nie wspaniala ale upiekszylem ja rodzynkami i daktylami wymoczonymi w rumie. Ciasto to pozytywne zdarzenie bo wyroslo prawie 3X a uzywalem suchych drozdzy do ciast slodkich. Niestety nie ma takich smakolykow w Szwecji tak wiec 1 generalna proba ,mam nadzieje ze nie ostatnia. Przy okazji bardzo pedagogiczna recepta ale troszke pracy bylo :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-03 09:35
Adamie, bardzo dobrze wybrałeś dodatki do masy makowej. Daktyle w rumie to wspaniały pomysł! Dziękuję też za miłe słowa🙂 Bardzo chciałabym zobaczyć Twoje makowce. Czy zrobiłeś może zdjęcie?
2017-12-17 19:16
A dlaczego nie ma soli w cieście drożdżowym?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-18 10:32
Sól nie jest niezbędna w wypiekach. Wiem, że lepiej wiąże gluten, ciasto szybciej wyrasta.. i jest mniej rozciągliwe. Zależy co chcemy osiągnąć. Ja w ciastach drożdżowych lubię, gdy są bardziej lepkie. Możesz oczywiście dodać szczyptę soli do mąki.
2018-01-24 13:17
Dzisiaj upiekłam i wyszedł przepyszny ,jeszcze ciepły jadłyśmy z córka ;-)
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudownie🌼🌼
2017-12-18 16:58
wyglada przepieknie i powiem szczerze nigdy nie robilam rolady bo nie wiem jak ja zwinac :( zawsze makowiec u mnie to na kruchym spodzie mak :( ale w tym roku postaram sie po raz pierwszy zwinac go w ta piekna roladke :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-19 10:05
Kamilo, spróbuj koniecznie.. Zawijanie makowca jest bardzo proste :-)
2017-12-18 21:49
Aniu jesteś mistrzynią w tym co robisz ja go będę piekła jutro lub pojutrze boje się żeby mi tylko nie pękł pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-19 10:07
Dziękuję Agato i trzymam mocno kciuki!!
2017-12-21 09:21
Mam pytanie czy zamiast na blaszkę mażna włożtć makowce do korytek od babki.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-21 10:06
Tak Gosiu.. tak właśnie zrobiłam z tym przepisem na babkę z masą makową 👍
2017-12-22 09:44
Aniu chodziło mi czy zawinięty makowiec mogę upiec w korytku żeby był bardziej kwadratowy 😊Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-22 09:48
Oczywiście Gosiu.. jednak po zawinięciu raczej zachowa okrągły kształt.. chyba, że masz bardzo ciasną foremkę.
2017-12-21 11:33
Makowiec w piekarniku😂jeśli będzie równie smaczny jak prosty w wykonaniu to zagości u mnie na stałe (od 20 lat co roku wyprobowuje nowy przepis w nadziei ze to ten i zawsze coś nie tak z ciastem, tym razem zapowiada się ze będzie ok bo ciasto super, nie za luźne i nie za twarde☺)
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍Trzymam kciuki i czekam na wieści 🙂
2017-12-21 23:14
Zbagatelizowalam niedostateczną ilość papieru do pieczenia,nie zawinelam tak jak trzeba i się"rozszedł",ale pomimo tego będzie to "mój"makowiec-nastepnym razem się bardziej przylożę🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️ Emilko..wygląda ślicznie!
2017-12-21 19:01
Upieklam twoj makowiec. Przepis super. Dlugo szukalam przepisu dla takiego antytalencia piekarniczego :) nie wiem czy tak ma wygladac czy nie ma zakalca, bo mi ciasto opadlo po wyciagnieciu z miski zanim je zaczelam walkowac .. dziekuje
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-21 19:11
Aniu 👏️ Twój makowiec wygląda bardzo dobrze!!! Brawo 👏️👍
2017-12-21 20:07
Pierwszy raz udał mi się makowiec.. pierwszy raz !!!!! I to z tego przepisu. Nawet nie marzyłam o tym, by nie popękał i nie popękał!
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo 👏️
2017-12-22 13:40
Robiłam wczoraj na mące owsianej i domowym mleku kokosowym. Ciasto odrazu podzieliłam na dwie części z jednej zrobiłam klasyczny makwiec a z drugiej gwiazdę makową
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍Brawo.. coś pięknego!
2017-12-22 18:57
Pierwszy w życiu 😂 nieudolna wersja ale w smaku fajny 😊 Dziękuję za przepis i natchnienie 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️Brawo! I życzę dalszych sukcesów
2017-12-22 21:48
Dziekuje pyszna dzis pierwszy raz zrobilam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍Cudowne makowce!!
2017-12-22 23:15
Co jest przyczyną tego ze makowiec pęka? Mi pękł strasznie 😔😔😔
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-23 08:56
Makowiec pęknie jeśli w tym miejscu na szczycie się rozciągnęło podczas zwijania i było za cienkie, za wysoka temperatura, lub za luźno zwinięte w papier. Ogólnie zazwyczaj makowce pękają. 🌼
2017-12-23 19:40
Witam teraz upieklem makowiec boje się go odkryć z papieru czy mi wyszedł
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-23 20:09
Mieczysławie.. śmiało odwijaj 👏️👏️ Będzie dobrze🌼
2017-12-23 20:10
Aniu taki wyszedł makowiec jestem dumny bo pierwszy raz upieklem
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️Wygląda świetnie - możesz być z siebie dumny!👌
2017-12-23 20:12
Aniu życzę Ci zdrowych świat Bożego Narodzenia
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję bardzo i wzajemnie 🌼
2017-12-23 20:32
Dziękuję za super przepis i jest pyszny
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌🌼Bardzo proszę
2017-12-24 18:25
Makowiec rewelacja ,super przepis,udał się, smakuje .pozdr Asia.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️Brawo! Asiu.. makowiec pierwsza klasa!
2017-12-25 16:17
Aniu dziękuję za przepis. Zrobiłam go x 2. Mak kupiłam mielony. Pozdrawiam ciepło
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍Prześliczne makowce Bożenko 👏️
2018-02-10 11:25
Ania ten przepis jest rewelacyjny ❤️ Ciasto przepyszne i puszyste, a upieczone Makowce zniknęły natychmiast! Właśnie piekę ponownie. No i ten lukier WOW! 😍🌼 dziękujemy za oba przepisy❤️👏️👌
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-10 16:06
Dziękuję Ci Aniu ❤️❤️ Jeśli da radę, to poproszę o Twoje zdjęcia.. i smacznego 🙂👌
2018-02-24 10:12
Kurcze kupiłam gotowy mak w puszce,a tam kutia, czy mogę ją zawinąć, dużo tam bakali😂😂😂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-24 10:17
Jeśli kawałki bakalii nie są duże to tak. Jeśli bakalie mają większe kawałki to spróbuj je trochę posiekać.
2018-02-24 13:05
Aniu wyszły 2 duże piękne makowce popękane trochę,ale tylko dlatego,że dołożyłam więcej maku bo lubimy jest pyszny😜
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-24 13:59
No i udało się!!! Na pewno w całym domu pachnie teraz makowcami.. cudownie!! ❤️😍🌼
2018-03-09 21:33
A można zamiast maku dac dla odmiany kakao?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-10 11:04
Przyznam, że jeszcze tak nie robiłam. Kakao jest bardzo miałkie i intensywne w smaku. Nie da rady zastąpić nim maku 1 do 1. Może gdybyś użyła kaszy manny lub jaglanej z kakao...
2018-03-22 13:24
Witam. Upiekłam dzisiaj tego makowca. Wszystko zrobiłam wg przepisu, ale ciasto było twarde, zbite i trudno było rozwałkować. Masy makowej okazało się za dużo, więc powychodziła z końcówek makowca. Po upieczeniu jest chrupiący, zakalca nie ma. W smaku dobry. Ale jak dla mnie, to za suchy.
2018-03-22 13:55
Czyli coś jednak zrobiłaś źle, bo innych się udaje i pieka co nie raz..
2018-03-30 19:27
Aniu przecudny przepis pierwszy raz robiłam makowca zawijanego wyszedł super chociaż jeszcze nie próbowałam bo stygnie ciasto drożdżowe najlepsze na świecie gorąco polecam👍😀
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-31 10:23
Aniu, widać, ze makowiec wyszedł rewelacyjnie❤️. Wielkie brawa 👏️👏️
2018-03-30 20:38
Super przepis dzięki!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-31 10:24
Wyszły piękne i równiutkie dwa makowce!! Brawo 👏️👏️
2018-03-31 14:37
JESTEM FACETEM ALE TEZ LUBIE PIEC CIASTA TEN PRZEPIS JEST REWELACYJNY PROSTY SZYBKI MAKOWCE WSPANIALE DODALEM TYLKO AROMATU DO CIAST BO LUBIE JAK CIASTO PACHNIE BARDZO DZIEKUJE
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-31 15:35
Super! Dziękuję Mirosławie i gratuluję talentu oraz chęci do pieczenia 👍
2018-03-31 15:57
nie dziekuj wiesz talent przychodzi z czasem o chęć jak sie chce cos dobrego zjesc to sie znajdzie czy masz jeszcze cos ciekawego i gzie moge znalesc ??
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:04
Mirosławie, wejdź na stronę główną AniaGotuje i przeglądaj przepisy. Na górze po lewej stronie masz menu oraz wyszukiwarkę przepisów 👍
2018-03-31 17:05
Mój makowiec właśnie siedzi w piekarniku ,jestem bardzo ciekawa co mi wyszło. Ciasto pięknie urosło potroilo swoją wielkość. Zobaczymy czy będzie smakował rodzince ☺️☺️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:06
Z Twojego opisu czuję, że makowiec wyjdzie wspaniały! 😀
2018-04-01 01:31
Jeśli mogę podpowiedzieć: żeby sernik nie opadł - zaraz po upieczeniu z blaszką kładziemy na stolnicy nakrywany ściereczką + ręcznikiem + folią. Temperatura pod taką pierzynką utrzymuje się jeszcze około półtorej godziny. Para jest wchłaniana w ręcznik - (można w trakcie zmienić ręcznik na suchy).

Sernik stygnie bardzo powoli dlatego nie opadnie - Ciekawa jestem kto wypróbuje mój pomysł? Barbórka
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:17
Super Mariuszu. Dziękuję za poradę 👍
2018-04-03 09:49
Makowce wyszły super i smakowały rodzinie - dziękuję za ten przepis, szczególnie za dokładne opisy, które początkującym bardzo ułatwiają sprawę :)👌
2018-04-05 12:42
Zrobiłam makowce (2) na święta Wielkanocne. Były pyszne. Rodzina zadowolona 👌😜🌼
2018-10-02 22:39
Pierwszy raz robiłem i wyszło :) Ale tez pierwszy raz w życiu użyłem drożdzy i skopałem sprawę. Spieszyłem się i zalałem gorącą mieszaniną masła i mleka te rozdrobnione drożdże. Przez co prawdopodobnie je uśmierciłem. Próbowałem ciasto ratować w piekarniku w temp 50st. C i o dziwo urosło prawie dwukrotnie. Pewnie wyrosłoby bardziej, ale trzeba pamiętać, żeby obchodzić się z drożdżami ostrożnie. Dzięki za szczegółowy przepis 👍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-03 10:14
No proszę.. wywalczyłeś i się udało. Super 😀
2018-10-25 17:13
Co to znaczy pozostawić luźną przestrzeń podczas zawijania w folię?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-25 17:28
To znaczy, by nie zawijać ścisło ciasta.
2018-11-23 15:02
❤️❤️❤️❤️❤️ Najlepszy i najpyszniejszy makowiec jaki robiłam i jadłam w swoim życiu! A mam już ponad 60 lat!
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło 🙂
2018-11-29 09:54
Tak chciałabym upiec makowiec taki jak twój.Ciasta drożdżowe mnie nie wychodzą, choć ostatnio piekłam pizzę z Twojego przepisu wyszła przepyszna. Spróbuję z makowcem może się uda. Pozdrawiam.❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-29 13:20
Na pewno Ci się uda Basiu. To jest pyszny makowiec.. warto upiec 🙂👍
2018-12-02 09:54
A mi wyszedł tak według przepisu Ani ;-) Makowiec
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👏️❤️
2018-12-05 23:20
pierwszy raz nie wyszło mi ciasto drożdżowe...wszystko wg przepisu a ciasto nie wyrosło tylko troszkę zmieniło twardość...aż sama nie wierzę...mimo to coś tam się piecze a co wyjdzie (lub nie wyjdzie) zobaczymy.
-- Ania z AniaGotuje.pl Myślę, że coś się z drożdżami podziało..
2018-12-09 22:17
Mój najukochańszy. Najlepszy przepis na makowiec na Święta 🎄🎄🎄🎄😍😍😍😍😍
-- Ania z AniaGotuje.pl Miło mi 🙂
Reklama

Makowiec 

Oto mój najlepszy przepis na super roladę drożdżową z masą makową. Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje. To prosty i szybki przepis na makowca. Nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. Domowy makowiec nie tylko wspaniale wygląda, ale i smakuje nieziemsko. Długo też zachowuje świeżość, więc można go upiec na kilka dni przed Świętami. 

Makowiec zawijany

Tę tradycyjną roladę makową zawsze szykuję na cieście drożdżowym. Jeśli chodzi o masę makową, to polecam przygotować dużą porcję masy i część z niej zamrozić na przyszłość. Wówczas pieczenie makowca jest jeszcze szybsze. Makowiec zawijany z gotowej masy makowej z pewnością się uda, jeśli wybierzesz dobrej jakości masę makową z puszki. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasta i torty

Makowiec tradycyjny

Tradycyjny makowiec ma w sobie trochę magii. Zawsze kojarzy nam się z Babcią, która krząta się w kuchni z rękami do łokci w mące i z fartuszkiem z haftowanymi kwiatami. Makowiec tradycyjny to zapach mielonego maku, drożdży i bakalii. To najwspanialszy zwiastun nienadchodzących Świąt. Z makiem gorąco polecam też świetny keks makowy oraz makowiec ucierany.