Makowiec
Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole.
- najlepszy makowiec na Święta
- dokładny opis wykonania ciasta
- bez potrzeby szykowania rozczynu
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: makowiec długości 50 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej np. uniwersalnej
- pół kostki masła - 100 g
- 1/3 szklanki cukru - 100 g
- 2 żółtka średnich lub dużych jajek
- około pół szklanki mleka lub więcej - min.140 ml
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
Składniki na masę makową i lukier
Makowiec zawijany
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Aby zrobić makowiec potrzebujesz też: pergamin/papier do pieczenia, by owinąć w niego gotowego do upieczenia makowca.
Makowiec wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Ten makowiec tradycyjny można też przygotować z gotowej masy makowej z puszki. Ale o tym przeczytasz dalej..
Makowiec zawijany to jedno z ciast, które zawsze pojawia się na Świątecznym stole. Tradycyjne, piękne i pyszne.
Makowiec
Masło, mleko oraz cukier umieść w rondelku. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika do roztopienia się masła. Rondelek odstaw do przestudzenia. Słodkie mleko z masłem powinno być wystudzone do około 40 stopni.
W sporej misce umieść dwa żółtka. Dodaj też 40 gramów świeżych drożdży. Tak samo z suchymi drożdżami (jeśli takich używasz). Żółtka rozetrzyj z drożdżami i z przestudzonym, słodkim mlekiem z masłem. Dodaj przesianą mąkę. Ciasto wyrabiaj około 5 minut. Ja wyrabiam je ręcznie, ale możesz użyć miksera z hakami lub też maszyny typu thermomix.
Gładką kulę dobrze wyrobionego ciasta odłóż do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny. Ciasto powinno być w misce, przykryte bawełnianą ściereczką lub folią. Możesz miskę umieścić w lekko nagrzanym piekarniku (do 40 stopni. Potem jeszcze polecam lekko uchylić drzwiczki piekarnika, ponieważ w komorze może panować wyższa temperatura niż pokazuje nam wskaźnik. Jeśli w komorze piekarnika będzie za ciepło, to możemy "zabić" drożdże). Robię tak głównie zimą, gdy temperatura w domu nie przekracza u mnie 21 stopni. Ciasto powinno nawet potroić objętość (bardzo ładnie wyrosnąć).
Porada: Ja daję pół szklanki mleka, ale można dać śmiało 3/4 szklanki mleka. Szczególnie jeśli wydaje Ci się, że mleko odparowuje Ci podczas podgrzewania. Drożdże można też rozrobić w lekko ciepłym mleku, zamiast w żółtkach.
Masa makowa do makowca
Jeśli chcesz zrobić domową masę makową, to podążaj za moim przepisem - domowa masa makowa. Polecam przygotować większą porcję masy i część zamrozić. Taka masa może być przechowywana w zamrażarce nawet rok. Do 600 gramów masy makowej dodaj ubite na półsztywny trzy białka jajka. Pianę z białek lekko wmieszaj w masę. Dzięki temu masa makowa nie będzie się kruszyć przy krojeniu ciasta.
Jeśli używasz masy gotowej, to po wyjęciu sprawdź jej smak. Jeśli jest zbyt mokra, to polecam podsmażyć ją na odkrytej patelni z jedną łyżeczką masła. Ustaw małą moc palnika. Nadmiar wody odparuje. Do masy możesz też dodać pokruszone orzechy włoskie. Po jej przestudzeniu dodaj ubite na sztywno białka dwóch jajek. Pianę z jajek lekko wmieszaj w masę.
Jak zwijać makowiec?
Wyrośniętą kulę ciasta przełóż na stolnicę. W tym cieście drożdżowym jest sporo masła i nie ma potrzeby podsypywania mąką. Ciasto nie powinno się kleić do drewnianego blatu. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 1-1,5 cm. Na placek wyłóż masę makową - jak na zdjęciu poniżej.
Zwijaj makowiec w rulon. Po zwinięciu przełóż go na papier do pieczenia i zawiń go dwukrotnie pozostawiając około 1 cm luźnej przestrzeni. Dzięki temu makowiec "nie rozłoży się na boki" w trakcie pieczenia.
UWAGA - ten makowiec jest bardzo długi i może nie zmieścić się w Twoim piekarniku. Jeśli istnieje takie ryzyko, to polecam przekroić go na dwa krótsze makowce lub wcześniej podzielić ciasto na dwie kule i zawinąć dwa makowce.
Zawinięty w papier makowiec umieść na blaszce, na środkowej półce piekarnika. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni z termoobiegiem, lub 190 stopni z pieczeniem góra dół. Makowiec piecz 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl jego drzwiczki na 15 minut. Po tym czasie możesz wyjąć makowiec, odwinąć go z papieru i zostawić na kratce do wystudzenia i zdobienia.
Makowiec można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Polecam tradycyjny lukier królewski. Lukier szybciej zastygnie, jeśli po polaniu i posypaniu makowca suchym makiem umieścisz ciasto na kilka minut w piekarniku nagrzanym do 80 stopni.
Gorąco polecam też mój najlepszy przepis na prosty sernik z sera z wiaderka!
Kochani.. ponieważ było wiele pytań o użycie białek do masy makowej, postanowiłam zmienić opis składników na bardziej dla Was czytelny. Wcześniej podawałam jedno białko + przepis do masy makowej, gdzie w treści podawałam sugestię dodania większej ilości białek. Ponieważ nie każdy doczytywał tę informację zostałam przy stałej ilości białek w tym makowcu :)
Smacznego!