Sernik
Zapraszam po najlepszy przepis na sernik z wiaderka, który zawsze się udaje. Składniki przygotujesz w 10 minut. Pieczony sernik bez spodu jest maślany i delikatny.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: tortownica 24 cm - około 1420 g
Kaloryczność kcal: 295 w 100 gramach
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 1 kg mielonego twarogu np. gęsty z kubełka
- 4 średnie jajka - około 240 g po rozbiciu
- 200 g masła - 1 klasyczna kostka
- 150 g cukru - około 3/4 szklanki
- 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
Sernik
Masę serową na sernik szykuje się super szybko, więc możesz zacząć nagrzewać piekarnik. Nagrzej piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół. Jeśli masz piekarnik tylko z termoobiegiem, to ustaw temperaturę 175-180 stopni.
Kostkę masła o wadze 200 gramów roztop w rondelku na minimalnej mocy lub w mikrofali. Nie doprowadzaj masła do wrzenia. Rondelek odstaw do przestudzenia.
W misce umieść razem: ser twarogowy z wiaderka (Piątnica, Zott, czy Mlekovita) lub samodzielnie zmielony na gładko twaróg półtłusty; 4 jajka; roztopione i przestudzone masło (może być jeszcze lekko ciepłe); 150 gramów cukru (zwykły lub drobny); saszetkę proszku budyniowego bez cukru (waniliowy lub śmietankowy).
Jeśli nie masz budyniu, to do masy możesz też dodać 40 g skrobi ziemniaczane plus płaską łyżeczkę pasty lub esencji waniliowej. Jeśli nie możesz spożywać glutenu, to szukaj budyniu tylko bezglutenowego. Często bowiem do proszku budyniowego dodawana jest mąka pszenna.
Jeśli używasz rzadszego twarogu mielonego do serników, to zamiast jednej saszetki budyniu, możesz wsypać dwie.
Porada: Jeśli chcesz, by sernik wyszedł bardziej puszysty, to oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy serowej, zaś białka ubij osobno na sztywno. Wmieszaj je na koniec do gładkiej masy z pozostałych składników.
Całość dobrze wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Masę serową mieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Gęste ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Pamiętaj o tym, że tortownica ma być od spodu wyłożona papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie trzeba wykładać pergaminem. Nie ma też potrzeby natłuszczania rantów od wewnątrz, ponieważ masa serowa jest tłusta i po upieczeniu sernik sam odchodzi od brzegów formy. Można to jednak zrobić.
Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra / dół. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik kolejne 30 minut. Po tym czasie ustaw 120 stopni i piecz sernik ostatnie 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik w komorze pieca jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylaj drzwiczki coraz szerzej, aż wyjmiesz formę z pieca.
Sernik może bardzo urosnąć i w połowie pieczenia lekko opadać. Dzięki stopniowemu zmniejszaniu temperatury w piekarniku zachowa jednak puszystą strukturę i lekkość. Podczas gwałtownego obniżenia temperatury dwutlenek węgla wypełniający ciasto kurczy się (postać gazowa) i ciasto zaczyna opadać (to normalne). Sernik potrzebuje niesamowicie powolnego obniżania temperatury.
Porada: Pamiętaj o tym, by ani razu nie otwierać drzwi pieca podczas pieczenia sernika.
Po całkowitym przestudzeniu sernik umieść w lodówce na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Sernik podajemy co całkowitym schłodzeniu.
Porada: Jeśli zapragniesz pokroić sernik od razu po upieczeniu, to prawdopodobnie będzie on miał konsystencję gęstego budyniu.
Upieczony i schłodzony sernik można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Według mnie sernik bez spodu najsmaczniejszy jest dzień po upieczeniu. Trzymany w chłodzie (6-10 stopni, w lodówce) świeżość zachowa przynajmniej przez cztery dni.
Smacznego.