Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka

Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka

Maślany i delikatny... Sernik bez spodu, który zawsze się udaje a do tego przygotujesz go w 10 minut. Uwielbiam jego maślany zapach. Ten przepis na sernik z wiaderka polecam każdemu, kto lubi szybkie wypieki. 

Jeśli zaś szukacie sernika na kruchym spodzie z dodatkiem brzoskwiń, to cudowny jest mój przepis na sernik z brzoskwiniami

Reklama

 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: tortownica średnicy 24 cm

Dieta: bezglutenowa

 

Składniki:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 średnie jajka
  • kostka masła - 200 g
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 krople olejku waniliowego


Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Będziesz potrzebować: tortownica o średnicy 24 cm, papier do pieczenia, cukier puder do oprószenia sernika po upieczeniu

Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka, 1

Nagrzej piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. 

W misce umieść razem: Ser twarogowy z wiaderka (Piątnica, Zott, Pilos lub Mlekovita), jajka, roztopione masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i olejek. Całość dobrze wymieszaj łyżką lub mikserem. Tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu.

Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka, 2

Gęste ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka, 3

Formę umieść w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Środkowa półka z grzaniem góra dół. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik kolejne 30 minut. Po tym czasie ustaw 120 stopni i piecz sernik ostatnie 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylaj drzwiczki coraz szerzej, aż wyjmiesz formę z pieca. 

Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka, 4

Sernik może bardzo urosnąć i w połowie pieczenia lekko opadać. Dzięki stopniowemu zmniejszaniu temperatury w piekarniku zachowa jednak puszystą strukturę i lekkość.

Podczas gwałtownego obniżenia temperatury dwutlenek węgla wypełniający ciasto kurczy się (postać gazowa) i ciasto zaczyna opadać. Sernik potrzebuje niesamowicie powolnego obniżania temperatury. Po wyłączeniu należy odczekać kilkanaście a nawet kilkadziesiąt minut bez otwierania piekarnika.

Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka, 5

Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka, 6

Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka, 7

Po całkowitym przestudzeniu, sernik umieść w lodówce na 4 godziny a najlepiej na całą noc. Najsmaczniejszy jest na dzień po upieczeniu.

Zobacz też mój przepis na mini pączki z serków homogenizowanych. To również błyskawiczny przepis. Takie pączki szykuje się dosłownie w 5  minut!


Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (37 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Candy Pandas
2018-02-07 10:30
Dla nas zdecydowanie im więcej sera tym lepiej :D
Arkadiusz
2018-02-07 16:53
1.Zdjęcie przedstawia sernik po pełnym czasie wypieku ,góra wg mnie trochę bladawa...trzymalem sie czasu wg przepisu...pewnie kwestia piekarnika...
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-07 17:27
Sernik rośnie perfekcyjnie👌. Tak, sporo zależy od umiejscowienia grzałek w piekarniku i tego jak rozchodzi się temperatura.
Arkadiusz
2018-02-07 17:01
2. Finalnie "przeciagnalem go" z 20min i włączyłem tylko górną grzałkę na ok.15 min.,żeby przyrumienić wierzch.Przyznam,że wygląd zadowalający 👍...Radzę po obniżaniu temperatur odliczać kolejny czas wypieku dopiero od momentu osiagniecia zadanej niższej temp (chwilę zajmie jak zejdzie ze 150 na 120 stopni).👨‍🍳
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-07 17:28
Super Sernik! Aż trochę zazdroszczę, bo wyszedł Ci lepiej niż mi 🌼🌼
Arkadiusz
2018-02-07 17:09
3.Po całonocnym "odpoczynku" w lodówce,dzisiaj czas na degustację.Mmm...mniam 🔪🍰,pycha.Spróbuję zrobić następny z użyciem sera innego producenta i ocenić różnicę w smaku. PANI ANNO,dziękuję za przepis i za cały blog.Będę zaglądał często i próbował pyszności 👏️💐
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-07 17:29
Smacznego Arkadiuszu!!! Koniecznie napisz co będzie następne. Czekam na zdjęcia, bo zdolny z Ciebie Kucharz👨‍🍳
Arkadiusz
2018-02-07 18:03
Dziękuję 😍. Nie omieszkam napisać.💐
-- Ania z AniaGotuje.pl Super. Pozdrawiam ciepło 🙂
Agnieszka
2018-02-09 07:38
A jeśli nie mam pikarnika z termoobiegiem :( też mi wyjdzie ? mmmmm pychota
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-09 09:35
W przepisie podałam temperatury pod grzanie góra/dół (bez termoobiegu) 🙂
Ania
2018-02-10 11:36
Pani Aniu żeby zrobić sernik w brytfannie a nie w tortownicy jakiej musi być wielkości żeby proporcje się zgadzaly?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-10 16:02
Aby upiec prosty sernik z wiaderka, powinnaś Aniu użyć blaszki min. 20/30 cm z wysokim rantem.🙂
Ciasta z tradycjami
2018-02-18 09:24
Fajny i bardzo prosty sernik :) jeden z moich ulubionych przepisów :)

Puszysty sernik bez spodu

Mój ulubiony sernik bez spodu, który zawsze się udaje. Jest to tani i szybki sernik pieczony. Nie wiem, czy znam prostszy przepis na tak pyszny sernik. Obecnie na rynku jest bardzo dużo dobrej jakości serów twarogowych z wiaderka. Dlatego też przepis na sernik z wiaderka zrobił się bardzo popularny.

Sernik z wiaderka bez spodu

Piekąc ten sernik stopniowo zmniejszam temperaturę w piekarniku. Dzięki temu sernik jest puszysty i kremowo maślany. Taki puszysty sernik z wiaderka najlepiej smakuje na 1-2 dni po upieczeniu. Gorąco polecam również mój przepis na sernik pieczony bez spodu z nutą pomarańczy, czyli najprostszy sernik na świecie. Zachęcam też do przejrzenia innych przepisów na proste serniki