Sernik

Sernik

Maślany i delikatny... Sernik bez spodu, który zawsze się udaje a do tego przygotujesz go w 10 minut. Uwielbiam jego maślany zapach. Ten przepis na sernik z wiaderka polecam każdemu, kto lubi szybkie wypieki. 

- bez dodatku mąki pszennej
- sernik, który zawsze się udaje
- sernik bez spodu i tylko 6 składników
- najprostszy przepis na sernik pieczony

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: tortownica średnicy 24 cm

Kaloryczność kcal: 295 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 1 kg sera z wiaderka np. Piątnica, Mlekovita
  • 4 średnie jajka
  • kostka masła - 200 g
  • 3/4 szklanki cukru - około 150 g
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej - około 100 g
  • 3 krople olejku waniliowego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 24 cm.
Jajka oraz twaróg wyjmij wcześniej z lodów, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. 
Aby upiec sernik będziesz potrzebować: tortownica o średnicy 24 cm, papier do pieczenia, cukier puder do oprószenia sernika po upieczeniu

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet twaróg może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować ciasto polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie.

Przepis na sernik

Sernik to jeden z najpopularniejszych wypieków jaki szykujemy w naszych domach. Przepisów jest wiele, jednak jeśli szukacie czegoś super prostego, sprawdzonego i chcecie mieć pewność, że sernik zawsze się uda, to ten przepis warto zachować. Zapraszam do pieczenia!

Sernik, 1

Sernik z wiaderka

Masę serową na sernik szykuje się super szybko, więc możesz zacząć nagrzewać piekarnik.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół. Jeśli masz piekarnik tylko z termoobiegiem, to ustaw temperaturę 175-180 stopni. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

W misce umieść razem: Ser twarogowy z wiaderka (Piątnica, Zott, Pilos lub Mlekovita), jajka, roztopione i przestudzone do temperatury 35 stopni masło, cukier, skrobię ziemniaczaną i olejek. Całość dobrze wymieszaj łyżką lub mikserem. Masę serową mieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu.

Jeśli nie masz skrobi ziemniaczanej, to możesz też do masy dodać dwie saszetki budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru. Saszetki o wadze do 40 gramów każda. Jeśli nie możesz spożywać glutenu, to szukaj budyniu tylko bezglutenowego. Często bowiem do proszku budyniowego dodawana jest mąka pszenna. Dodając proszek budyniowy możesz pominąć olejek w przepisie.

Możesz też zastąpić część cukru zwykłego, cukrem waniliowym. Polecam Ci mój domowy cukier waniliowy

Sernik, 2

Gęste ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Pamiętaj o tym, że tortownica ma być od spodu wyłożona papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie trzeba wykładać pergaminem. Nie ma też potrzeby natłuszczania rantów od wewnątrz, ponieważ masa serowa jest tłusta i po upieczeniu sernik sam odchodzi od brzegów formy. 
Sernik, 3

Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra / dół. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik kolejne 30 minut. Po tym czasie ustaw 120 stopni i piecz sernik ostatnie 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik w komorze pieca jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylaj drzwiczki coraz szerzej, aż wyjmiesz formę z pieca. 

Pamiętaj o tym, by ani razu nie otwierać drzwi pieca podczas pieczenia sernika. 
Sernik, 4

Sernik może bardzo urosnąć i w połowie pieczenia lekko opadać. Dzięki stopniowemu zmniejszaniu temperatury w piekarniku zachowa jednak puszystą strukturę i lekkość.

Podczas gwałtownego obniżenia temperatury dwutlenek węgla wypełniający ciasto kurczy się (postać gazowa) i ciasto zaczyna opadać. Sernik potrzebuje niesamowicie powolnego obniżania temperatury. Po wyłączeniu należy odczekać kilkanaście a nawet kilkadziesiąt minut bez otwierania piekarnika.
Sernik, 5

Sernik, 6

Sernik, 7

Po całkowitym przestudzeniu, sernik umieść w lodówce na 4 godziny a najlepiej na całą noc. Sernik podajemy co całkowitym schłodzeniu. Jeśli zapragniesz pokroić sernik od razu po upieczeniu, to prawdopodobnie będzie on miał konsystencję gęstego budyniu.
Według mnie sernik bez spodu najsmaczniejszy jest na dzień po upieczeniu.

Sprawdź też mój przepis na najlepszy sernik na zimno!


Smacznego. 

Średnia 4.6 / 5 (1430 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sernik

Mój ulubiony sernik bez spodu, który zawsze się udaje. Jest to tani i szybki sernik pieczony. Nie wiem, czy znam prostszy przepis na tak pyszny sernik. Obecnie na rynku jest bardzo dużo dobrej jakości serów twarogowych z wiaderka. Dlatego też przepis na sernik z wiaderka zrobił się bardzo popularny. Mój przepis n a sernik zawiera w składzie własnie ser twarogowy z wiaderka. Zazwyczaj sięgam po sprawdzony twaróg Piątnicy. Znam już gęstość twarogu oraz wiem jak jest tłusty oraz, że nie jest kwaśny. Przepis na sernik jest prosty i bardzo łatwy do niezapamiętana. 

Sernik przepis

Piekąc ten sernik stopniowo zmniejszam temperaturę w piekarniku. Dzięki temu sernik jest puszysty i kremowo maślany. Taki puszysty sernik z wiaderka najlepiej smakuje na 1-2 dni po upieczeniu. Zachęcam też do przejrzenia innych przepisów na proste serniki. Zobacz też mój przepis na pieczony sernik wiedeński. Mój Blog Kulinarny to nie tylko słodkości, ale i dania obiadowe, czy też super pyszne sałatki. Sernik kalorie.. W 100 gramach sernika jest około 300 kcal. Kaloryczność sernika zależny też jednak od tego jak tłusty jest ser oraz czy do sernika dodasz więcej cukru lub rodzynki. Dobry sernik to łatwy sernik.. tak mawia moja sąsiadka. Zapamiętałam sobie to powiedzenie i zawsze przypomina mi się ono gdy piekę mój sernik z wiaderka. 

Sernik bez spodu

Bardzo często boimy się piec sernik. Niektórym wydaje się, że pyszny sernik jest bardzo trudny do zrobienia. Myślę, że mój sernik to wersja super podstawowa oraz sprawdzona. Ten sernik bez spodu zawsze Ci się uda i będzie super smakował. Już setki Czytelników piekło ten szybki sernik. Prosty sernik sprawdzi się zawsze w sytuacji awaryjnej, gdy potrzebujemy przygotować pyszny deser bez dużego nakładu pracy. Sernik z wiaderka jest świetny również dlatego, że twaróg wiaderkowy na dłuższą datę przydatności od tego sprzedawanego np. w trójkątach. Dodatkowo jest już zmielony, więc nie musisz używać maszynki do mielenia.. ani też szukać rozwiązania w blenderze ręcznym. Twaróg w wiaderku czeka spokojnie w lodówce na swoją kolej. Ten sernik pieczony powinien Ci się spodobać. Serdecznie zapraszam i Ciebie, wypróbuj mój prosty przepis na sernik.