Sernik
Zapraszam po najlepszy przepis na sernik z wiaderka, który zawsze się udaje. Składniki przygotujesz w 10 minut. Pieczony sernik bez spodu jest maślany i delikatny.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: tortownica 24 cm - około 1420 g
Kaloryczność kcal: 295 w 100 gramach
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 1 kg mielonego twarogu np. gęsty z kubełka
- 4 średnie jajka - około 240 g po rozbiciu
- 200 g masła - 1 klasyczna kostka
- 150 g cukru - około 3/4 szklanki
- 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
Sernik

Masę serową na sernik szykuje się super szybko, więc możesz zacząć nagrzewać piekarnik. Nagrzej piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół. Jeśli masz piekarnik tylko z termoobiegiem, to ustaw temperaturę 175-180 stopni.
Kostkę masła o wadze 200 gramów roztop w rondelku na minimalnej mocy lub w mikrofali. Nie doprowadzaj masła do wrzenia. Rondelek odstaw do przestudzenia.

W misce umieść razem: ser twarogowy z wiaderka (Piątnica, Zott, czy Mlekovita) lub samodzielnie zmielony na gładko twaróg półtłusty; 4 jajka; roztopione i przestudzone masło (może być jeszcze lekko ciepłe); 150 gramów cukru (zwykły lub drobny); saszetkę proszku budyniowego bez cukru (waniliowy lub śmietankowy).
Jeśli nie masz budyniu, to do masy możesz też dodać 40 g skrobi ziemniaczane plus płaską łyżeczkę pasty lub esencji waniliowej. Jeśli nie możesz spożywać glutenu, to szukaj budyniu tylko bezglutenowego. Często bowiem do proszku budyniowego dodawana jest mąka pszenna.
Porada: Jeśli chcesz, by sernik wyszedł bardziej puszysty, to oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy serowej, zaś białka ubij osobno na sztywno. Wmieszaj je na koniec do gładkiej masy z pozostałych składników.

Całość dobrze wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Masę serową mieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Gęste ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Pamiętaj o tym, że tortownica ma być od spodu wyłożona papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie trzeba wykładać pergaminem. Nie ma też potrzeby natłuszczania rantów od wewnątrz, ponieważ masa serowa jest tłusta i po upieczeniu sernik sam odchodzi od brzegów formy. Można to jednak zrobić.

Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra / dół. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik kolejne 30 minut. Po tym czasie ustaw 120 stopni i piecz sernik ostatnie 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik w komorze pieca jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylaj drzwiczki coraz szerzej, aż wyjmiesz formę z pieca.
Sernik może bardzo urosnąć i w połowie pieczenia lekko opadać. Dzięki stopniowemu zmniejszaniu temperatury w piekarniku zachowa jednak puszystą strukturę i lekkość. Podczas gwałtownego obniżenia temperatury dwutlenek węgla wypełniający ciasto kurczy się (postać gazowa) i ciasto zaczyna opadać (to normalne). Sernik potrzebuje niesamowicie powolnego obniżania temperatury.
Porada: Pamiętaj o tym, by ani razu nie otwierać drzwi pieca podczas pieczenia sernika.

Po całkowitym przestudzeniu sernik umieść w lodówce na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Sernik podajemy co całkowitym schłodzeniu.
Porada: Jeśli zapragniesz pokroić sernik od razu po upieczeniu, to prawdopodobnie będzie on miał konsystencję gęstego budyniu.


Upieczony i schłodzony sernik można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Według mnie sernik bez spodu najsmaczniejszy jest dzień po upieczeniu. Trzymany w chłodzie (6-10 stopni, w lodówce) świeżość zachowa przynajmniej przez cztery dni.
Smacznego.