Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka

Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka

Maślany i delikatny... Sernik bez spodu, który zawsze się udaje a do tego przygotujesz go w 10 minut. Uwielbiam jego maślany zapach. Ten przepis na sernik z wiaderka polecam każdemu, kto lubi szybkie wypieki. 

Jeśli zaś szukacie sernika na kruchym spodzie z dodatkiem brzoskwiń, to cudowny jest mój przepis na sernik z brzoskwiniami

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: tortownica średnicy 24 cm

Kalorie: 295 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 1 kg sera z wiaderka np. Piątnica, Mlekovita
  • 4 średnie jajka
  • kostka masła - 200 g
  • 3/4 szklanki cukru - około 150 g
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 krople olejku waniliowego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Będziesz potrzebować: tortownica o średnicy 24 cm, papier do pieczenia, cukier puder do oprószenia sernika po upieczeniu

Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka, 1

Nagrzej piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. 

W misce umieść razem: Ser twarogowy z wiaderka (Piątnica, Zott, Pilos lub Mlekovita), jajka, roztopione i przestudzone masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i olejek. Całość dobrze wymieszaj łyżką lub mikserem. Tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu.

Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka, 2

Gęste ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka, 3

Formę umieść w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Środkowa półka z grzaniem góra dół. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik kolejne 30 minut. Po tym czasie ustaw 120 stopni i piecz sernik ostatnie 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylaj drzwiczki coraz szerzej, aż wyjmiesz formę z pieca. 

Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka, 4

Sernik może bardzo urosnąć i w połowie pieczenia lekko opadać. Dzięki stopniowemu zmniejszaniu temperatury w piekarniku zachowa jednak puszystą strukturę i lekkość.

Podczas gwałtownego obniżenia temperatury dwutlenek węgla wypełniający ciasto kurczy się (postać gazowa) i ciasto zaczyna opadać. Sernik potrzebuje niesamowicie powolnego obniżania temperatury. Po wyłączeniu należy odczekać kilkanaście a nawet kilkadziesiąt minut bez otwierania piekarnika.

Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka, 5

Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka, 6

Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka, 7

Po całkowitym przestudzeniu, sernik umieść w lodówce na 4 godziny a najlepiej na całą noc. Najsmaczniejszy jest na dzień po upieczeniu.

Zobacz też mój przepis na mini pączki z serków homogenizowanych. To również błyskawiczny przepis. Takie pączki szykuje się dosłownie w 5  minut!


Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (116 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-02-07 10:30
Dla nas zdecydowanie im więcej sera tym lepiej :D
2018-02-07 16:53
1.Zdjęcie przedstawia sernik po pełnym czasie wypieku ,góra wg mnie trochę bladawa...trzymalem sie czasu wg przepisu...pewnie kwestia piekarnika...
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-07 17:27
Sernik rośnie perfekcyjnie👌. Tak, sporo zależy od umiejscowienia grzałek w piekarniku i tego jak rozchodzi się temperatura.
2018-02-07 17:01
2. Finalnie "przeciagnalem go" z 20min i włączyłem tylko górną grzałkę na ok.15 min.,żeby przyrumienić wierzch.Przyznam,że wygląd zadowalający 👍...Radzę po obniżaniu temperatur odliczać kolejny czas wypieku dopiero od momentu osiagniecia zadanej niższej temp (chwilę zajmie jak zejdzie ze 150 na 120 stopni).👨‍🍳
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-07 17:28
Super Sernik! Aż trochę zazdroszczę, bo wyszedł Ci lepiej niż mi 🌼🌼
2018-03-07 08:47
👏️👌👍idealny
2018-02-07 17:09
3.Po całonocnym "odpoczynku" w lodówce,dzisiaj czas na degustację.Mmm...mniam 🔪🍰,pycha.Spróbuję zrobić następny z użyciem sera innego producenta i ocenić różnicę w smaku. PANI ANNO,dziękuję za przepis i za cały blog.Będę zaglądał często i próbował pyszności 👏️💐
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-07 17:29
Smacznego Arkadiuszu!!! Koniecznie napisz co będzie następne. Czekam na zdjęcia, bo zdolny z Ciebie Kucharz👨‍🍳
2018-02-07 18:03
Dziękuję 😍. Nie omieszkam napisać.💐
-- Ania z AniaGotuje.pl Super. Pozdrawiam ciepło 🙂
2018-02-09 07:38
A jeśli nie mam pikarnika z termoobiegiem :( też mi wyjdzie ? mmmmm pychota
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-09 09:35
W przepisie podałam temperatury pod grzanie góra/dół (bez termoobiegu) 🙂
2018-02-10 11:36
Pani Aniu żeby zrobić sernik w brytfannie a nie w tortownicy jakiej musi być wielkości żeby proporcje się zgadzaly?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-10 16:02
Aby upiec prosty sernik z wiaderka, powinnaś Aniu użyć blaszki min. 20/30 cm z wysokim rantem.🙂
2018-02-18 09:24
Fajny i bardzo prosty sernik :) jeden z moich ulubionych przepisów :)
2018-02-27 08:42
Bardzo fajny i szybki przepis. Sernik wyszedł bardzo smaczny. 😊 W moim piekarniku musiałam piec 20 minut dłużej żeby się zarumienił.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-27 08:59
Jestem pod wrażeniem Justyno! Twój sernik jest śliczny👍❤️
2018-02-28 16:58
Moj pieknie rosl....ladnie sie zarumienil ale wydaje mi sie ze cos nie tak wyszlo ...chyba ser cos nie taki ...maz stwierdzil ze dobry ale ja mam troche inne zdanie .. ...a mam pytanie takie Pani Aniu wszystkie skladniki wrzucamy razem tak i mieszamy ? Maslo stopione ma byc zimne czy cieple ? pozdrawiam😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-28 17:35
Elu, sernik wygląda bardzo dobrze👏️ Tak, wszystko mieszasz w jednej misce. Masło daję schłodzone.
2018-03-04 10:16
Aniu czy ten przepisl wyszedlby z maki kokosowej? Moje dziecko tylko taka moze jesc.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-04 11:53
Oczywiście Kasiu.. używaj tych mąk nieodtłuszczonych. Są mniej przetwarzane.
2018-03-04 13:05
Pani Aniu czy można dodać do sernika rodzynki / ponieważ bardzo lubię/ . Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-04 14:34
Tak Krysiu, drobne rodzynki pasują do tego prostego sernika.
2018-03-09 20:21
No tak mi Aniu apetytu zrobiłaś, że kto wie, może trzeba będzie upiec 😊
A te 4 jajka, to wystarczy? Ja mam też fajny przepis, ale potrzeba aż 10 jaj🙁
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-10 11:01
Starczę 4 jajka 👍❤️
2018-03-13 21:53
Dziękuję, jest pierwszy na liście do wypróbowania 🙂
2018-03-10 17:10
Dzis wypróbowałam przepis. Pychotka 👌👏️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-10 18:12
Agnieszko... sernik wygląda wyjątkowo pysznie! Brawo 👏️👏️
2018-03-11 14:50
Po 22 można było już tylko okruszki z blachy wyjadać 🤣 Wszystkim domownikom baaardzo smakował 👌😋🍰
2018-03-10 18:19
Aniu! Dzięki Tobie upiekłam pierwszy w życiu sernik.😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-10 18:20
Agatko... To niesamowite, że wybrałaś akurat mój przepis na sernik. Ten sernik jest bardzo prosty do zrobienia i wychodzi super smaczny. Cieszę się, że do mnie trafiłaś!🌼🌼
2018-03-11 08:42
Aniu ja również zrobIłam tylko na spód dałam biszkopty .Jest naprawdę bardzo dobry .Miał być do niedzielnej kawki ale w sobotę zniknął cały. Ewa
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Ewo!! Super wygląda 👍❤️
2018-03-11 13:06
Aniu sernik wspaniały !!! Pierwszy raz mi nie klapnął :) dziękuję !!!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-11 16:19
Właśnie widzę!!! Sernik równy jak stół! Gratulacje👏️👏️
2018-03-13 08:49
Niestety nasz sernik nie doczekał etapu chłodzenia 😂 może następnym razem hihi
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-13 09:41
Ha ha!!! Zostało troszkę ponad połowę ❤️ Piękny sernik!
2018-03-13 11:42
Prosty przepis, łatwe wykonanie - wspaniały serniczek 😊
Nie wiem czy wyszedł tak jak powinien, bo ja w wypiekach dopiero raczkuję no i piekarnik jeszcze "rozgryzam" ale ten serniczek bardzo smakował więc następny wypiek również wybiorę z Pani propozycji.
Dziękuję bardzo za przepis, smacznie pozdrawiam i życzę dalszych pysznych inspiracji 💐
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-13 14:33
Mariolu, sernik wygląda idealnie. Jest równiutki i pięknie wypieczony. Możesz być z siebie dumna! 👏️
2018-03-13 19:39
Witam Pani Aniu do jakich temperatur stosować się gdy ma się kuchenkę z termoobiegiem proszę podpowiedzieć konto będzie moja pierwsza i mam nadzieję udana próba wypieku serniczki 😊pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-13 20:15
Droga Moniko.. ustawiaj wtedy o 10 stopni mniej niż w przypadku pieczenia z trybem góra/dół. Życzę Ci powodzenia 🌼
2018-03-15 16:16
Sernik wyszedł przepyszny. Na pewno będę go robić częściej. Jedyny sernik który piekłam to sernik z rosą który zawsze wychodzi ten będzie drugi.👍😉😊
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-15 17:59
Miło czytać Patrycjo. Ten prosty sernik bez spodu jest jednym z moich sernikowych ulubieńców👍
2018-03-17 09:05
Serniczek upieczony ale chyba poszło cos nie tak 🤔jest pyszny ale się rozpada nie mam pojęcia dlaczego taki prosty przepis i mi nie wyszło ale spróbuję następnym razem.pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-17 11:23
Nie wiem czemu się kruszy.. Czy ser był zmielony na gładko?
2018-03-17 14:43
Tak kupiłam w wiaderku ale dodałam 3 jajka zamiast 4 nie mam pojęcia dlaczego ale chyba z pośpiechu wiec może dlatego się rozwala.No nic następny wyjdzie lepszy 😘😘
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-17 16:54
Najważniejsze, to nie poddawać się i próbować dalej. Tym bardziej, że napisałaś iż serniczek smakuj cudnie 🙂
2018-03-17 15:28
Mój czas pieczenia właśnie się kończy, a sernik wygląda tak. Co mam dalej robić przytrzymać go jeszcze z 20 minut? Jest mi potrzebny na 17. Pomożecie!?? :O
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-17 16:58
A jakiej wielkości jest tortownica? Wydaje się mniejsza niż 24 cm? Przydałoby się potrzymać go jeszcze trochę a potem zostawić w piecu na 20 minut przy zamkniętych drzwiczkach.
2018-03-17 20:44
Robiłam w zeszłym tygodniu, a i wldzis znowu u nas zagościł 😄🍰
Ostatnio jak i teraz trzymałam w piekarniku ok.20min dłużej , żeby się zarumienił.
I zamiast dać całe jajka do masy dałam żółtka, a później ubitą pianę z białek 😃🍰🔪👌

Uwielbiam ten sernik 😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-18 09:44
❤️Piękny sernik Agnieszko! Takie proste ciasto i tyle radości.. też bardzo go lubię 💐
2018-03-18 15:32
P.Aniu czy boki tortownicy wysmarować margaryną ? Bo będę go teraz robić 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-18 18:44
Możesz to zrobić, jednak nie ma takiej konieczności. Ja nie smaruję niczym boków 👍
2018-03-30 09:39
Zrobiłam wyszedł pyszny 🙂 lecz musiałam go 20min podtrzymać dłużej by się pięknie zarumienil 😍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-30 10:50
Cudowna wiadomość Aniu!!😀🌼
2018-03-20 20:23
Hej,
W tortownicy 26,5 cm powinien wyjść na tych samych proporcjach, co najwyżej nieco niższy?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-21 09:25
U mnie byłą użyta tortownica o średnicy 24 cm, więc jeśli do upieczenia sernika użyjesz tortownicy o średnicy 26 cm to sernik będzie sporo niższy. Wówczas należy go piec o 10-15 minut krócej. Możesz też zwiększyć ilość składników o połowę.
2018-03-26 14:53
Sernik pychotka❤️🍰❤️.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-26 15:11
Jakie klimatyczne zdjęcie.. sernik wygląda pysznie!👍
2018-03-29 08:59
Pani Aniu maslo ma być rozpuszczone w rondelku czy miękkie w temp.pokojowej? Proszę o odp. Pyta blondynka 😁
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-29 10:24
Takie roztopione i płynne Agnieszko. . . tylko nie za gorące 😀
2018-03-29 11:59
Witam a można zrobić z połowy składników? W małej prostokątnej blaszce?czy to zły pomysl. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-29 16:35
Oczywiście, że można 🙂
2018-03-29 15:06
Cześć, robił ktoś ten serniczek z brzoskiwniami ??
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-29 16:39
Anito, kilka Pań na Facebooku pokazało mi mój sernik z dodatkiem brzoskwiń z puszki.. Wyszło super, więc polecam!
2018-03-29 18:50
Hejka . Właśnie mi pięknie ciasto sie piecze . Obawiam sie tylko jednej rzeczy .... dałam gorące masło ... tak szybko chciałam ciasto zrobic ze nie doczytałam ze nie daje się ciepłego ... :(
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-30 09:25
I jak wyszło Kasiu? Jeśli masło wmieszałaś szybko i dynamicznie to jest szansa, że ciasto się uda.
2018-03-30 09:40
A jak zrobić ten sernik z brzoskwiniami, kiedy je się dodaje? 🍰🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-30 10:48
Jeśli chcesz do sernika bez spodu z tego przepisu dodać kawałki brzoskwiń z puszki, to zrób to po wlaniu masy serowej do formy. Wówczas wyłóż kawałki brzoskwiń po całej powierzchni sernika.
2018-03-30 09:58
Super przepis.Mega prosty i co najwazniejsze " wszystko na raz " wrzucilam (bez rozdzielania jaj , przewazania , ubijania) Sernik wyszedł baaardzo dobry (az za , bo połowa zniknęła na cieplo ) .Jego "bladość pokryla starta gorzka czekolada i cukier puder. Dzięki za błyskawiczny przepis i mało mycia 😜 po mieszaniach.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-30 10:49
Wspaniałe wygląda twój sernik!!! Jest idealny Małgosiu ❤️❤️
2018-03-30 10:02
Wyszedł mi 👌
PANI ANIU DZIĘKUJĘ ❤️
Jest Pani SUPER 😀
zdjecie uzytkownika
2018-03-30 10:09
Aha dałam ciepłe masło i piekłam w blaszce 26cm łącznie 90minut.
Dziś rano wstaję i tylko 1/4 sernika w lodówce 😂 Trzeba pędzić po kolejne wiaderko sera 😂
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼😀😀
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-30 10:49
Dziękuję bardzo Agnieszko ❤️
2018-03-30 12:25
O właśnie taki piekę ale bez masła a ze śmietanką zawsze jest genialny!!! A zaraz się biorę za pieczeń rzymską z jajem, bo narobiłaś smaka ostatnio!!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-30 17:05
A bardzo proszę. To mój ulubiony przepis na pieczeń rzymską z jajkiem 😍🌼
2018-03-30 14:36
Czy wasz sernik też ma nieco glutowata konsystencję ? :/
2018-03-30 17:27
Witam, zabieram się za pieczenie sernik, czy ser w wiaderko może być z lodówki czy raczej temp pokojowa? Co jest najważniejsze, żeby nie opadł i żeby ciasto nie było zbyt luźne po upieczeniu?bardzo zależy mi, żeby mi wyszedł
🙂
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-31 10:22
Bardzo ważne jest, by wszystkie składniki miały temperaturę pomieszczenia. Niezwykle istotny jest też powolny spadek temperatury podczas wyłączania piekarnika. Sernika nie powinno się za szybko wyjmować.
2018-03-30 18:17
Pani Aniu czy mogę zastąpiac makeę ziemniaczna zwyklą mąka pszenna? Nie posiadam w domu takiej mąki a do sklepu daleko.
Pozdrawiam, życzę wesołych świąt
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-31 10:22
W ostateczności tak. A masz może budyń w proszku? Też będzie dobry 👍
2018-03-31 11:21
Faktycznie prosty jak deska, nie opadł 😄 bardzo dobry w smaku i wilgotny👌👌👌suuuuper przepis najłatwiejszy sernik ever ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️👌
2018-03-31 12:20
Edyta doczeka świat? Bo wygląda super👏️
2018-03-31 12:19
Aniu zrobiłam z podwójnej porcji na dużą blachę, dodalam jeszcze budyń waniliowy, efekt super!!! Na koniec polałam czekoladą i posypałam płatkami kokosowymi, polecam👌👍🍰❤️❤️❤️🍰🍰
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-31 15:32
Karolino.. z samego opisu bym zjadła😀😍.. A gdzie zdjęcie tego cudnego sernika?
2018-03-31 15:46
Sernik bez spodu z sera z wiaderka wg Twojego przepisu Aniu. Pyszny
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Asiu😍
2018-03-31 17:33
Jest pyszny, mój pierwszy sernik z polewą czekoladową i kokosem. Mniam. Dziękuję za przepis, dodaje stronkę do ulubionych 😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:07
Bardzo mi miło Elu.. smacznego serniczka!
2018-03-31 22:47
Pomocy, nigdy mi sie sernik nie udal. Próbuję zaraz ten przepis, ale jest napisane mąka ziemniaczana, a ja mam skrobie ziemniaczana, czy to jest to samo, czy nie bardzo moge dodac? Jeny, co mam zrobic, proszę o pomoc, mimo późnej godziny. Pozdrawiam Ania
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:15
Pewnie już za późno na odpowiedź, ale mąka ziemniaczana oraz skrobia ziemniaczana to to samo. Bardzo często jeśli nie mamy w domu mąki ziemniaczanej - sięgamy po budyń bez cukru 🙂
2018-04-01 15:06
Coś wspaniałego!Chciałbym się pochwalić pierwszym sernikiem w moim życiu,zawsze bałam się upiec sernik bo słyszałam,że opada,że trzeba go piec w kąpieli wodnej itp...no nie..to nie dla mnie... ja jestem niecierpliwa a do tego w szale świątecznych przygotowań...po prostu brakuje mi czasu no i trafiłam na Pani stronę i ten wspaniały przepis.Jest przepyszny,moja mama nie wierzyła ze z 4 jajek wyjdzie sernik no bo przecież sernik musi mieć dużo jejek 😀 o nie!jest to bzdura...sernik z 4 jajek jest to sernik najlepszy jaki do tej pory jadłam 😍dodam,że nigdy nie lubiłam serników bo były suche,mdłe itp a ten jest IDEALNY!Musiałam go tylko dłuzej trzymać żeby właśnie dostał ,,rumieńców,,jest wilgotny,idealnie słodki po prostu cudny!Zapisuje i będę go robić na kazdą okazję.Dziękuję z całego serca i życzę cudownych Świąt❤️🌼
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:02
Droga Kasiu, z wielką przyjemnością czytałam twój komentarz. Sernik zrobiłaś przepiękny!! Wszystkiego dobrego dla Ciebie i Mamy 😍❤️
2018-04-01 16:33
Właśnie wyjęłam z piekarnika! Mam nadzieję że smakuje tak dobrze jak wygląda! Jutro test.. 😀
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:45
Sernik wygląda świetnie! Na pewno pyszny 💐
2018-04-01 19:51
Czy silikonowa forma mogła mieć wpływ na wyrośnięcie sernika?;) Jest pyszny, ale skubany strasznie opadł;]
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-03 10:32
Nie, foremka nie powinna w żaden sposób zaszkodzić sernikowi. Tutaj tylko za szybka zmiana temperatury.
2018-04-03 15:08
Dzoen dobry. :). Masełko rozumiem, ze ma byc rozpuszczone w rondelku i dodane zimne do reszty składników?
-- Ania z AniaGotuje.pl Zgadza się🙂
2018-04-03 19:07
Pani Aniu, czy masło mogę zastąpić margaryną?....
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-04 10:06
Wolałabym nie.. sernik z masłem będzie smaczniejszy.
2018-04-05 10:47
W piekarniku gazowym jak dlugo mam piec?
2018-04-05 23:07
Piekłam 2 godz i 10 min. Bałam się ze krócej to nie nie dopiecze, bo mialam ostatnio kilka takich wypadków z innym ciastem. Wydaje się że w tym przypadku wyszło.😂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-06 09:31
Przy średniej mocy palnika powinno być podobnie, jednak dużo zależy od wielości komory pieca. Musi Pani obserwować sernik, by nie spiekał się i w razie potrzeby zmniejszyć moc.
2018-04-10 08:52
Tez dziś robie ten sernik ale z brzoskwiniami na wierzchu . Po zmniejszeniu temperatury do 150 lekko siadł. Zobaczymy co wyjdzie. Robie w blaszce 26 cm wiec i tak będzie trochę niższy.
zdjecie uzytkownika
2018-04-10 10:42
Coś tam wyszło
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-10 19:56
Piękny sernik Moniko👌
2018-04-10 21:31
Zrobiłam ten sernik i wyszedł naprawdę bardzo smaczny, polecam! Zamiast olejku dodałam cukier wanilinowy. No i zrobiłam minimalny spód ze 100 g herbatników (Petit beurre'ów) i 50 g masła (kupiłam kostkę 250 g i wykorzystałam pozostałe 50 g), co dodatkowo podbiło smak serniczka. Polecam studzenie serników w nieotwieranym piekarniku maksymalnie długo (np. 2 h), i przechłodzenie w lodówce jak to podano w przepisie, naprawdę poprawia smak i konsystencję.
P.S. nie planowałam zamieszczania zdjęcia, więc wklejam takie robocze, wysłane zaraz po upieczeniu zaciekawionej koleżance. :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-11 10:31
Piękny sernik Beatko. Dziękuję Ci bardzo, że napisałaś o swoich modyfikacjach. Inni Czytelnicy korzystają często z takich rad. 👍
2018-04-17 20:48
Ja będę robić ten serniczek drugi raz🙂. Nie zamieszczam zdjęć z pierwszego pieczenia gdyż już go nie ma, a poza tym nie zamierzałam się udzielać 🙂 ale ja jajka i cukier ubiłam na puszystą pianę i twierdzę, że sernik był jeszcze bardziej puszysty i ładniej wyrósł, poza tym dodałam rodzynki. Oczywiście można dodawać różne dodatki z umiarem👌 Polecam ten przepis w 100% jest bardzo szybki i nie ma opcji aby nie wyszedł 😍 Pozdrawiam swoją imienniczkę...🌼👍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-18 08:10
Super Aniu! ach.. szkoda, że nie uwieczniłaś takiego cudnego sernika na zdjęciu 😍Dziękuję, że napisałaś i ściskam Cię mocno!
2018-04-19 09:15
witam,
Robiłam ten sernik 2 razy. Za każdym razem dodałam spód (1. z pokruszonych herbatników wymieszanych z masłem, 2. zrobiłam kruche ciasto z kakao). Za drugim razem dodałam trochę pokrojonych moreli i żurawinę. Zawsze stosuję się do czasu pieczenia i temperatury ale sernik i tak mi mocno opada. W smaku jest dobry ale raczej ścisły. Będę jeszcze próbować...
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-19 11:24
Asiu, a upiecz go w takiej wersji całkowicie podstawowej teraz 🙂
2018-04-22 14:34
Pani Aniu... chciala bym zrobic taki sernik ale na kruchym ciescie.... Moge ciasto zrobic takie jak do sernika z brzoskwiniami? nie spali mi sie? :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-22 17:38
Myślę, że możesz śmiało spróbować i będzie super.
2018-04-22 21:40
Mój pierwszy..ale na pewno nie ostatni😉
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-23 11:10
Pierwszy setnik pieczony a wygląda zjawiskowo!👏️
2018-04-23 17:10
Mam i ja :)🍰👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękny sernik 🙂
2018-04-27 21:41
W lodowce zalega mi ser twarogowy taki w kostkach chudy i półtłusty, czy moge ich użyć do tego sernika?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-28 10:30
Jeśli jest świeży i masz możliwość zmielenia go do kremowej konsystencji, to ok. Czy masz może jeszcze słodką śmietankę? Przydałoby się trochę dotłuścić ser ;-)
2018-04-28 11:28
Śmietanę też zorganizuje tylko jaką i ile jej dodać?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-28 12:48
Wystarczy 100 ml śmietanki słodkiej 30 %. Chodzi nawet bardziej o dodatkowe nawilżenie, ponieważ w serniku i tak będzie kostka masła.
2018-04-28 19:27
🍰 dziękuję za przepis! Jeszcze nie próbowałam. Ale wygląda smacznie. 🍰🍰🍰
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-28 20:29
Arino.. idealnie równiutki i super wypieczony sernik! Brawo 👏️
2018-04-30 19:41
Aniu , Twoje przepisy są wspaniałe ! Upiekłam dzisiaj ten serniczek !
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję!!
2018-05-05 12:54
Wyjdzie jak dam pół kostki masła i pół kostki margaryny?
-- Ania z AniaGotuje.pl Wyjdzie👍
2018-05-05 15:17
Biorąc pod uwagę, że to mój pierwszy sernik i mam tragiczny piekarnik, wyszło chyba całkiem nieźle. Na spód dałam rozkruszone herbatniki z masłem, a do masy serowej dodałam skórkę i sok z cytryny, pycha 👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-05 18:06
Agatko.. sernik wyszedł Ci świetnie.. Wygląda idealnie i pewnie cudownie pachnie😍
2018-05-06 17:32
Witam, czy można dodać truskawki?😊
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-06 18:16
Tak, śmiało.
2018-05-09 08:46
Super przepis,łatwy i szybki ,dzieki
Mam pytanie potrzebuje ten sernik w większym wydaniu. Jesli podwoje ilośc składników jak mam zmienić czas pieczeńia?
Z góry dziekuje za info
Gdy będzie Pani w Poznaniu zapraszam do Pychotki Wodna24.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-09 10:21
Sporo Elu zależy od tego jakieś wówczas użyjesz formy. Jeśli bardzo szeroką, to sernik będzie się piekł niewiele dłużej. W przypadku bardzo wysokiej formy sernik bez spodu może się piec 30-40 minut dłużej.
2018-05-10 08:20
Dziekuje za szybka reakcje!
Użyje troche szerszej i wyższej formy.
Czy to 30 minut to znaczy po 10 minut do każdego z etapów pieczenia?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-10 10:21
Tak, myślę, że tak będzie idealnie.
2018-05-15 09:59
Wyszedł idealny!
Teraz mam pytanie : gdybym chciała zrobic z rosa bezowa kiedy i jak to dokonać?
Z góry dziekuje
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-15 10:02
Świetna wiadomość! Bardzo proszę, przepis na sernik z rosą 👍
2018-05-15 21:15
Dziekuje za szybka reakcje.
Mnie ciekawi.czy do tego sernika wyżej mozna "dołożyć" pianę i jesli tak to w jakim momencie.
Ten sernik idealnie mnie pasuje do rosy,las brak doświadczenia powoduje,ze pytam ekspertki.
Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-16 10:52
Tak, można do niego dołożyć pianę. Po 40 minutach pieczenia sernika uchyl drzwi pieca i ostrożnie wyjmij blachę na zabezpieczony blat. Temperaturę w piecu zmniejsz do 150 stopni. Na masę serową zacznij wykładać sztywną pianę bezową. Szybko wyrównaj piankę wypełniając wszystkie szczeliny. Ponownie umieść sernik w piekarniku na 20 minut. Po upieczeniu przenieś sernik w chłodne miejsce.. na chłodną podłogę.
2018-05-17 15:40
Dziękuje za info!
Jak zrobię dam znać jak wyszedł.
2018-05-09 19:49
Nie byłam pewna jakie dodać masło cieple czy zimne??i stanie się coś jeśli dodalam ciepłe?heeelp bo sernik już w piekarniku.Pozdrawiam.👌
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-10 10:19
Aniu, masło płynne, przestudzone. Ważne, by nie było wrzące. Będzie dobrze 👍
2018-05-11 10:18
Taki mi wyszedł serniczek 😊 jak na pierwszy raz to chyba nie najgorzej?? Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Świetnie Aniu!👍
2018-05-18 17:09
Jedyny sernik, który mi wyszedł 😜 najlepszy jaki jadlam👌👍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-18 18:25
ooo.. miło czytać! Bardzo się cieszę, że mój przepis na sernik tak przypadł Ci do gustu. A co powiesz na sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą ? 😍🌼
2018-05-20 13:52
to moj pierwszy sernik w zyciu :) jest pyszny i prosty w wykonaniu, nastepnym razem musze dodac rodzynki bo maz lubi:) dzieki
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-20 20:13
Bardzo ładny sernik Moniko. Z rodzynkami są pyszne ciasta drożdżowe np. to super puszyste ciasto drożdżowe 🌼
2018-05-20 20:42
Witam serdecznie, mam tylko 750g sera. Jak rozłożyć proporcje? 😊
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-21 10:47
Edytko..tak się mniej więcej będą przedstawiały proporcje do sernika:
759 g sera z wiaderka
3 średnie jajka
170 g masła
trochę ponad pół szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 krople olejku waniliowego

Zerknij też na przepis na sernik grysikowy z truskawkami 🍓🍓
2018-06-04 23:25
Właśnie go zrobiłam. Wyszedł boski!! Już zawsze będę robić według Twojego przepisu
❤️❤️👌👌
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-05 09:16
Dziękuję Moniko! Może spodoba Ci się zatem sernik z ricotty z borówkami 👍
2018-06-13 10:55
Chcę wypróbować ten przepis. Ale mam pytanie. Uwielbiam serniki z wiśniami. Jak Pani sądzi można zaryzykować? Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-13 13:45
Można zaryzykować Aniu! Do tego sernika już wiele osób dodawało owoce. Tylko uważaj z ilością wiśni, bo one są bardzo soczyste.
2018-06-13 14:48
A czy mogę go zrobić z sera trzykrotnie zmielonego?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-13 17:42
Tak Kasiu, jak najbardziej.
2018-06-21 09:25
Powiem tak: w zasadzie nigdy niczego nie komentuję ale tu MUSZĘ. Jeśli ktokolwiek zastanawia się czy robić ten sernik bo to za mało jaj, to brak ubijania białek, to brak proszku itd itp to nie ma co dumać tylko wyciągać miskę i poświęcić 4minuty na połączenie składników i wrzucać do pieca 😜 Sernik mega pyszny, mięciutki, równiutki... Od dziś mój ulubiony❤️ Wyjęty z lodówki na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej więc warto się powstrzymać przed zjedzeniem całego po wyjęciu z piekarnika albo upiec odrazu dwa 😂 Dziękuję za uprzyjemnienie mi porannej kawy 🍰😍
Reklama

Puszysty sernik bez spodu

Mój ulubiony sernik bez spodu, który zawsze się udaje. Jest to tani i szybki sernik pieczony. Nie wiem, czy znam prostszy przepis na tak pyszny sernik. Obecnie na rynku jest bardzo dużo dobrej jakości serów twarogowych z wiaderka. Dlatego też przepis na sernik z wiaderka zrobił się bardzo popularny.

Sernik z wiaderka bez spodu

Piekąc ten sernik stopniowo zmniejszam temperaturę w piekarniku. Dzięki temu sernik jest puszysty i kremowo maślany. Taki puszysty sernik z wiaderka najlepiej smakuje na 1-2 dni po upieczeniu. Gorąco polecam również mój przepis na sernik pieczony bez spodu z nutą pomarańczy, czyli najprostszy sernik na świecie. Zachęcam też do przejrzenia innych przepisów na proste serniki