Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie

Śledzie w śmietanie to bardzo pyszne i super proste do zrobienia danie. Przepis na śledzia w śmietanie trzeba poznać. Podajemy go nie tylko na Wigilię, ale i na inne specjalne okazje i przyjęcia rodzinne.

- tylko podstawowe składniki
- śledź idealny na każdą okazję
- tradycyjny, sprawdzony przepis

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 1300 gramów

Kaloryczność kcal: 150 w 100 g
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych
  • 2 średnie jabłka - 400 g
  • 2 małe cebule - do 300 g
  • 300 g śmietany kwaśnej 18 %
  • garść siekanego koperku
  • pół garści siekanego szczypiorku
  • przyprawy: po sporej szczypcie soli i pieprzu

Śledź w śmietanie

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1300 gramów śledzia w śmietanie z jabłkiem i cebulką. 

Najlepsze śledzie w śmietanie wychodzą z młodych śledzi, które nie odbyły jeszcze tarła. Jednak zakup prawdziwych matiasów jest bardzo trudny, ponieważ nie jest łatwo je zdobyć a do tego są drogie. Możesz zatem śmiało sięgnąć po klasyczne filety śledziowe z solanki lub w stateczności z oleju.

Śledź w śmietanie, 1

Śledzie w śmietanie

500 gramów filetów śledziowych to około 6-8 pojedynczych filetów (więcej lub mniej.. to zależy od ich wielkości). Jeśli używasz filetów z solanki, to przed pokrojeniem należy je przepłukać w zimnej wodzie. To ile razy przepłuczesz swoje śledzie, zależy od tego jak mocno słone są śledzie. Filety przełóż zatem do miski z zimna wodą. Po około 20 minutach zmień wodę na nową. Czynność powtarzaj do trzech razy. Przepłukane z nadmiaru soli filety umieść na ręczniku papierowym. Po osuszeniu pokrój je w kawałki szerokości do 1,5 cm. 

Jeśli masz filety z oleju, to tylko dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym i pokrój w paski. Takich filetów śledziowych nie trzeba moczyć w wodzie. 

Śledź w śmietanie, 2

Dwie małe lub jedną większą cebulę obierz i posiekaj drobno (u mnie trochę większe kawałki). Posiekaną cebulkę umieść na sitku w zlewie. Zagotuj wodę i powoli wylewaj wrzątek na cebulę. Im ostrzejsza cebula, tym więcej wrzątku. Wrzątkiem zalewam cebulę żółtą oraz czosnkową. Jeśli sięgam po cebulę cukrową, to nie sparzam jej wrzątkiem. Sitko z cebulą odstaw do przestudzenia. 
Śledź w śmietanie, 3

Dwa lub trzy jabłka (najlepiej winne) obierz i pokrój w ćwiartki a następnie w drobną kostkę. Dodaj je do posiekanej cebuli.
Śledź w śmietanie, 4

Do miski z siekaną cebulą i jabłkiem dodaj też 300 gramów śmietany kwaśnej 18 % (lub więcej) oraz garść siekanego koperku i połowę garści siekanego szczypiorku. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i dodaj szczyptę soli.

Na tym etapie nie daję więcej soli, ani pieprzu. Śledzie w śmietanie doprawiam ewentualnie dopiero wtedy, gdy wymieszam razem wszystkie składniki. 
Śledź w śmietanie, 5

Pokrojone wcześniej paski filetów śledziowych dodaję do pozostałych składników i wszystko delikatnie mieszam. Odstawiam śledzie w śmietanie na 10 minut na bok a następnie próbuję jak smakują. 

W razie potrzeby dodaję więcej soli lub pieprzu. Czasem dodaję też dla smaku łyżeczkę octu spirytusowego lub soku z cytryny. 
Śledź w śmietanie, 6

Śledź w śmietanie, 7

Tak własnie wygląda moja wersja śledzi w śmietanie. Jest jednak kilka innych dodatków, którymi można wzbogacić smak tego prostego dania. 

Do śledzi w śmietanie możesz też dodać: do dwóch łyżek dobrego majonezu; dwa lub trzy małe korniszony pokrojone w drobną kostkę; pół łyżeczki tartego chrzanu; natkę pietruszki zamiast koperku. 

Jakie są Twoje ulubione śledzie w śmietanie?
Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (99 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Śledź w śmietanie

Pyszny śledź w śmietanie to danie na zimno, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole oraz na imprezach rodzinnych, czy przyjęciach sylwestrowych. Tradycja tej przekąski sięga tak daleko, że w domu rodzinnym mojej Mamy i mojego Taty, czy też Teściów, śledzie w śmietanie znane są od zawsze. Przepisy na śledzie w śmietanie z cebulą są dość podobne, chociaż każdy robi je trochę inaczej. Postaram się opisać to dokładniej w przepisie na przepis na śledzie w śmietanie. Śledzie w śmietanie jadamy zawsze na Wigilię. Oprócz tradycyjnego śledzika w śmietanie są też śledzie po kaszubsku, które uwielbiają u nas chyba wszyscy. Zawsze pojawia się też klasyczna sałatka śledziowa. Zaś śledzie pod pierzynką pojawiły się u nas na stałe stosunkowo niedawno. Kiedyś sporadycznie szykowała je moja Mama. Odkąd jednak opracowałam swoją ulubioną wersję, szykuję ją na każdą Wigilię. A na przekąskę polecam zestaw siedmiu przepisów na koreczki domowe. 

Śledzie w śmietanie

Śledź w śmietanie przepisy znane od lat i lubiane przez większość z nas. Nawet moje dzieci uwielbiają śledzie w śmietanie z cebulą. Taki śledź w śmietanie z cebulką jest bardzo smaczny i w zależności od tego czy lubisz śledzie w śmietanie na ostro, czy na łagodnie, możesz po prostu zdecydować, czy użyjesz cebuli zwyczajnej, czosnkowej, czy cukrowej. Bowiem sledz w smietanie z cebulą żółtą będzie najostrzejszy. Śledź w śmietanie z jabłkiem i cebulą czosnkową, czyli białą będzie już mniej ostry. Śledzie w śmietanie przepisy, które zawierają cebulę cukrową będą najłagodniejsze w smaku. Aby zrobić śledzie w śmietanie zawsze używam śmietany kwaśnej 18 %. Mimo, że niektórzy myślą nad tym, jak tu zmniejszyć ilość tłuszczu i kalorii i zastępują śmietanę jogurtem, to ja nigdy tego nie robię. Z drugiej jednak strony dość częste jest dodawanie do śledzia w śmietanie łyżki majonezu. Tego też nie robię. Być może też dlatego, że w żadnym z przepisów z mojej najbliższej rodziny nie ma dodatku majonezu do śledzi w śmietanie. Bardzo dobra na Święta jest też sałatka z pieczarek marynowanych lub świeżych i gotowanych. 

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Mój śledź w śmietanie przepis, który składa się tylko z podstawowych i najważniejszych składników. Moje śledzie w śmietanie przepis, który łatwo jest zapamiętać. Robię ich zazwyczaj dość dużo, ponieważ nie mogę się powstrzymać i wyjadam je z lodówki już wcześniej. Śledzie w śmietanie tradycyjnie szykujemy ze śledzi matias, czyli młodych śledzi, które nie przeszedł jeszcze tarła. Taki młody śledź jest delikatniejszy, smaczniejszy. Prawdziwe matiasy to zdecydowanie luksusowa ryba, którą trudno jest dostać w naszych sklepach. Zazwyczaj kupujemy zatem dorosłe śledzie a producenci zasypują nas nazwami śledzie a'a matias. Aby zrobić śledzie w śmietanie polecam sięgnąć po filety śledziowe z solanki. Takie śledzie przed użyciem trzeba przepłukać oraz przynajmniej raz wymoczyć z zimnej wodzie, by pozbyć się intensywnego smaku soli. Da radę zrobić też śledzie w śmietanie z oleju. Należy je wówczas przed użyciem dobrze osuszyć z oleju. Zapraszam po mój ulubiony, sprawdzony i prosty przepis na śledzie w śmietanie na Wigilię i nie tylko.