Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Zobacz jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe. To mój ulubiony i najbardziej sprawdzony przepis na proste ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką. Krok po kroku opisuję jak je zrobić. To klasyka sama w sobie! 

- tradycyjny i sprawdzony przepis
- na drożdżach świeżych lub suchych
- bez potrzeby długiego wyrabiania
- ciasto drożdżowe na dużą blachę

Czas przygotowania: 30 minut
Czas wyrastania ciasta i zaczynu: 1 godzina 40 minut
Czas pieczenia ciasta: 35 minut
Liczba porcji: forma 25/38 cm

Kaloryczność kcal: 370 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na zaczyn

  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki mąki pszennej - 80 g
  • 60 gramów świeżych drożdży lub 2 saszetki suchych
  • łyżeczka cukru

Składniki na ciasto drożdzowe

  • 4,5 szklanki mąki pszennej - 720 g
  • szklanka mleka - 250 ml
  • 8 żółtek dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru - około 180 g
  • 150 g masła - 3/4 kostki o wadze 200 g
  • 100 g rodzynek - 2 garście
  • zaczyn

Składniki na kruszonkę

  • 150 g mąki pszennej - niecała szklanka
  • 100 g cukru - pół szklanki
  • 100 g masła - pół kostki

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: duża blaszka prostokątna o wymiarach 25/38 cm.
Pieczenie: 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: 35 minut.

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Z białek polecam zrobić najlepsze kokosanki bez mąki. Mleko lekko podgrzej a masło na ciasto drożdżowe roztop w rondelku na małej mocy palnika lub roztop je w mikrofalówce i odstaw do przestudzenia. 
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mleko, czy mąka mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. 

To mój najlepszy przepis na ciasto drożdżowe. U mnie obowiązkowo z rodzynkami i kruszonką. Jest to też przepis na dużą blachę. Możesz je piec przez cały rok. Najlepsze jest to, że zazwyczaj mamy w domu wszystkie składniki jakie są potrzebne do upieczenia tego pysznego ciacha.

Ciasto drożdżowe, 1

Ciasto drożdżowe

Zacznij od szykowania zaczynu do ciasta drożdżowego. Składniki na zaczyn to: pół szklanki ciepłego mleka, pół szklanki mąki pszennej, 60 gramów świeżych drożdży, łyżeczka cukru. 
Ciepłe mleko, drożdże świeże oraz cukier i mąkę umieść w dużej misce. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Polecam użyć większego naczynia szklanego, ponieważ zaczyn bardzo mocno buzuje i super wyrasta. Zaczyn już po 20 minutach powinien urosnąć i bardzo się spienić. Zaczyny oraz ciasta z drożdżami bardzo często umieszczam w piekarniku. Ustawiam minimalną temperaturę i chwilę nagrzewam piekarnik. Temperatura wewnątrz komory nie powinna przekraczać 35-40 stopni. Blaszka na której stawiasz naczynie z zaczynem nie może być nagrzana. 

Ciasto drożdżowe, 2

Poniżej zaczyn po 20 minutach trzymania go w cieple.
Ciasto drożdżowe, 3

Ciasto drożdżowe wyjdzie też na suchych drożdżach. Mimo, że drożdże suszone nie potrzebują wstępnego wyrastania, to polecam postępować z nimi tak samo jak z drożdżami świeżymi. Użyj wówczas 2 saszetki, czyli łącznie 14 gramów drożdży suszonych. Wymieszaj je ze składnikami na zaczyn tak samo jak drożdże świeże i odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować. Tak przygotowane suszone drożdże sprawią, że ciasto szybciej wyrasta i jest gotowe do pieczenia. 

A teraz składniki na ciasto. Całą szklankę mleka podgrzej. Przelej ją do większego naczynia i dodaj wszystkie rodzynki. Dwie garście drobnych rodzynek, czyli 100 gramów rodzynek umieść w jednym naczyniu z ciepłym mlekiem. Możesz to zrobić znacznie wcześniej, ale jeszcze w dniu pieczenia ciasta. Rodzynki umieszczone w mleku będą super napuchnięte a zatem jeszcze pyszniejsze, gdy dodasz je do ciasta.

Ciasto drożdżowe, 4

W dużej misce umieść 4,5 szklanki mąki pszennej, czyli około 720 gramów mąki. Do ciast drożdżowych polecam mąkę typ 500. Będzie to mąka wrocławska lub poznańska. Świetna jest też mąka typ 550 - mąka luksusowa. Wsyp również cukier. Potrzebujesz 3/4 szklanki cukru. Ja użyłam cukru trzcinowego. Wyszło mi około 180 gramów cukru.
Ciasto drożdżowe, 5

Do miski dodaj też osiem żółtek jajek oraz roztopione i przestudzone masło. 150 gramów masła, czyli 3/4 kostki klasycznego masła o wadze 200 gramów. Masło możesz roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej.
Ciasto drożdżowe, 6

Na koniec dodaj jeszcze buzujący zaczyn drożdżowy oraz mleko z rodzynkami. Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak minimum 5 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Ciasto będzie się nadal przyklejało do ścianek miski. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie.
Ciasto drożdżowe, 7

Ciasto drożdżowe, 8

Takie ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć.
Ciasto drożdżowe, 9

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i od razu przełóż do formy. Boki i dno formy wysmaruj wcześniej od środka masłem. Ja użyłam formy prostokątnej o wysokich rantach i wymiarach: 25/38 cm. Możesz też użyć wysokiej tortownicy o średnicy 30 cm. 

Na ciasto rozłóż kruszonkę, która warto przygotowywać sobie wcześniej w trakcie wyrastania ciasta. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Zobacz mój dokładny przepis - kruszonka. Do zrobienia kruszonki możesz użyć cukru zwykłego lub trzcinowego.

Postaraj się o to, by kruszonka była rozłożona równomiernie po cieście i składała się z małych grudek. To ciasto drożdżowe jest puszyste i lekkie jak chmurka, więc większe grudki kruszonki mogą spowodować lekkie zapadanie się ciasta pod koniec pieczenia. Nie jest to jednak żaden problem, ponieważ ciasto drożdżowe będzie nadal wyrośnięte i idealnie dopieczone. 
Ciasto drożdżowe, 10

Formę z gotowym do pieczenia ciastem odstaw jeszcze na około 20 minut. Ciasto drożdżowe przy drugim wyrastaniu przed pieczeniem bardzo szybko rośnie. Możesz w tym czasie nagrzewać piekarnik. Ustaw 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół.

Poniżej ciasto drożdżowe przed samym pieczeniem.
Ciasto drożdżowe, 11

Po około 20 minutach oraz, gdy piekarnik jest już nagrzany, formę z ciastem umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz około 35 minut. Po około 30 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto drożdżowe jest już upieczone.

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.

Ciasto drożdżowe, 12

Ciasto drożdżowe, 13

Uwielbiam zajadać ciasto drożdżowe ze szklanką zimnego mleka. Bardzo dobre jest też posmarowane masłem i domowym dżemem. Z czym Ty lubisz jeść ciasto drożdżowe?
Średnia 4.8 / 5 (4239 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe to prawdziwy smak tradycji. Prawie każda Babcia lub Mama ma swój sprawdzony, tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe. Moja Babcia Krysia zawsze mówiła, że prawdziwe ciasto drożdżowe robi się na samych żółtkach, na maśle i mleku. Ado tego ciasto drożdżowe obowiązkowo musi być z rodzynkami i mieć kruszonkę. Bowiem ciasto drożdżowe z kruszonką smakuje każdemu :) Proste ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania i robi się je z bardzo podstawowych składników, który każdy ma w swojej kuchni. Mój pyszny placek drożdżowy piekę na dużej blaszce. Zauważyłam, że nie ważne, ile go upiekę, to całość zostaje zjedzona nie dłużej niż w dwa dni. Czy jest to ciasto drożdżowe bez wyrabiania.. prawie tak. Za to trzeba zawsze troszkę poczekać aż wyrośnie. Nie wyrastania ani rusz. 

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Pyszny i cudownie pachnący placek drożdżowy jest u mnie pieczony przynajmniej raz w miesiącu. Upominają się o niego Dzieci i Mąż. Ten placek drożdżowy z kruszonką to coś co wychodzi mi tak pysznie, że aż dech zapiera. Ciasto drożdżowe wyrasta jak szalone. Jest puchate, maślane, pachnące... poezja! A do tego jest to też ciasto drożdżowe z rodzynkami. Już lepiej być nie może. Drożdżowe ciasto z kruszonką i rodzynkami podbija sera gości. Zawsze gdy je upiekę i podam gościom muszę drukować na miejscu przepis. W końcu nie ma to jak sprawdzony przepis na szybkie ciasto drożdżowe. A więc jak zrobić ciasto drożdżowe? To niezwykle proste, ale trzeba podążać krok po kroku za instrukcją. Nic się nie martw, bo przepis na placek drożdżowy opracowałam i opisałam tak skrupulatnie, że z pewnością sobie z nim poradzisz. Zapraszam Cię też po przepis na kruszonkę. Moja uniwersalna kruszonka do ciast pojawiłam się własnie w tym przepisie na ciasto drożdżowe. Sprawdź też jak wyglądają inne moje przepisy kulinarne. Szczególnie polecam Ci moje przepisy na ciasta. A na Wielkanoc mój hit wśród babek, czyli babka majonezowa. Z kruszonką zaś bardzo często piekę moje ulubione wiosenne ciasto, czyli ciasto jogurtowe