Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku to pyszne tradycyjne danie nie tylko na wigilijny stół. Zastanawiasz się jak jak zrobić rybę po grecku? Mój przepis poprowadzi Cię krok po kroku. 

- najlepszy przepis
- dokładny opis wykonania
- wiele porad i zamienników produktów

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 6

Składniki na smażoną rybę

  • 1 kg filetów z mrożonej ryby lub 700 g świeżej
  • pół szklanki mąki pszennej do obotecznia ryby
  • przyprawy: po łyżeczce soli, pieprzu i oregano
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Składniki na warzywa duszone

  • 4 średnie marchewki - 500 g
  • 2 korzenie pietruszki - 300 g
  • 25 cm kawałek pora lub duża cebula
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu
  • przyprawy: łyżeczka soli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/5 szklanki oleju roślinnego

Ryba po grecku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około sześciu porcji ryby po grecku. Zanim zaczniesz szykować ten pyszny obiadek, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Rybę po grecku możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy nawet trzeci. To nie tylko świetna propozycja na jedno ze świątecznych dań, ale i smaczny i zdrowy obiad na co dzień.

Ryba po grecku, 1

Ryba po grecku przepis

Do zrobienia ryby po grecku polecam wybrać świeże lub mrożone filety z "białej" ryby. Ja zazwyczaj kupuję mrożone filety z tilapii, dorsza lub mintaja. Idealne będą również, zarówno świeże jak i mrożone: morszczuk lub miruna.

Jeśli masz świeżą rybę, to wystarczy ją szybko przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Następnie dobrze osuszyć ręcznikiem papierowymi i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprósz każdy kawałek z obu stron mieszanką soli, pieprzu i oregano. Kawałki ryby odłóż do miski. 

Jeśli masz rybę mrożoną, to koniecznie wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i daj jej rozmrozić się naturalnie. Możesz przyspieszyć ten proces płucząc filety w zlewie. Woda ma być zimna, bieżąca. Glazura zejdzie z ryby. Ryba będzie gotowa do suszenia, gdy zrobi się elastyczna. Taką rybę przed osuszaniem na ręczniku delikatnie odciskam dłońmi z nadmiaru wody. Dalej postępuj tak samo, jak w przypadku świeżej ryby.

Na zdjęciu widać rozmrożoną i osuszoną tilapię. Te filety zazwyczaj mają niewielkie ości.

Ryba po grecku, 2

W pierwszej kolejności każdy kawałek ryby posyp mieszanką przypraw, na którą składają się: po łyżeczce soli, pieprzu i oregano.
Ryba po grecku, 3

Następnie pół szklanki mąki wysyp na talerz. Każdy kawałek ryby obtaczaj z obu stron w mące i i układaj na nagrzanej patelni. Wcześniej oczywiście wlej też olej odrobinę oleju roślinnego do smażenia. Kawałki ryby smaż z obu stron na średniej mocy palnika. Powinno wystarczyć po 3-4 minuty z obu stron. Ryba powinna się tylko delikatnie zarumienić. Jeśli się przypieka, zmniejsz moc palnika. Gotowe filety wyłóż na szeroki talerz.

Środkową część z dużego pora poszatkuj drobno i zeszklij na patelni z 1/5 szklanki oleju (odcinek około 25 cm). W tym momencie dodajesz również cebulkę jeśli jej używasz. Możesz też użyć wyłącznie cebuli. Po kilku minutach dodaj też startą na tarce, na grubych oczkach, marchew i pietruszkę. Warzywa warto zetrzeć siebie wcześniej. Dodaj też ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę i sól. Wlej pół szklanki wody, całość zamieszaj i przykryj przykrywką. Warzywa duś tak na małej mocy palnika przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj 4 łyżki przecieru z pomidorów. Wymieszaj całość i podsmażaj chwilę już bez przykrycia. Warzywa powinny być już miękkie. 

Do naczynia, w którym planujesz podać rybę umieść część duszonych warzyw. Na warzywa wyłóż smażoną rybę. Na rybę zaś resztę warzyw.

Porada: Jeśli wolisz kwaśniejszą i bardziej wyraziste danie, to możesz przecier zastąpić koncentratem lub też dać dwie łyżki przecieru i dwie łyżki koncentratu. 

Ryba po grecku, 4

Całość można udekorować ziołami: oregano, pietruszka, koperek lub kolendra. Ryba po grecku jest już gotowa do podania. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Uwielbiam obie wersje. Rybę na ciepło można też śmiało podgrzewać przed podaniem. Naczynie z gotową rybką z warzywami trzymaj w lodówce śmiało do 4 dni. Pamiętaj jednak o tym, by danie trzymać pod przykryciem i nie w plastikowej misce. 
Ryba po grecku, 5

Zapraszam wypróbuj też moje inne przepisy. Pyszna pasta z makreli czy śledź w śmietanie czekają na Blogu. 
Lubisz rybę po grecku? 
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (2518 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ryba po grecku 

Jaka jest najlepsza ryba po grecku? Warto wybrać dobrej jakości rybę. Gorąco polecam tilapię, czy dorsza. Bardzo często sięgam po filety mrożone. Warto zakupić mrożoną rybę, ponieważ w każdej chwili można po nią sięgnąć. Ryba po grecku na ciepło smakuje cudownie. Jest to jednak takie danie, że śmiało można je podawać również na zimno. Smakuje równie dobrze. Jeśli nie chcesz smażyć wcześniej ryby na patelni, możesz też upiec ją w piekarniku. Bardzo dobra jest też ryba po japońsku, polecam! To bardzo ciekawe, że przepis na ryba po grecku to typowo polskie danie. Nasza klasyczna ryba po grecku to prawdopodobnie przepis oparty na greckim Psari Plaki. To danie podawane na zimno lub na ciepło, które szykuje się ze smażonych kawałków lub filetów rybnych podawanych w warzywnym sosie. Najważniejsze składniki to tego sosu to starta marchewka, seler, pietruszka, cebula oraz koncentrat pomidorowy. Tutaj ryby smażone są na oleju i kolejno duszone w wodzie z solą, pieprzem oraz przyprawami takimi jak liść laurowy oraz ziele angielskie. Po tych zabiegach ryby jeszcze krótko dusi się w warzywach. Bardzo podobne do naszej ryby po grecku, prawda? Jak więc wygląda ryba po grecku przepis tradycyjny

Ryba po grecku przepisy

Ryby są bardzo zdrowe. Bardzo często mamy dylemat co zrobić z takich filetów rybnych. Co zrobić, by smażona ryba smakowała ciekawie i była podana ze zdrowymi warzywami. Ryba po grecku jest idealnym obiadem na każdą okazję. Można ją też przygotować wcześniej i podać nawet dwa dni od zrobienia. Lubisz ryby i szukasz ciekawych inspiracji na obiad? Polecam sięgnąć po więcej moich pomysłów z rybami, zobacz przepisy na ryby. A wracają do tego jak zrobic ryba po grecku, to rybę po grecku szykujemy już od tak dawna, że faktycznie stała się ona naszym tradycyjnym daniem, które podajemy najczęściej w wigilię jako jedno z dań postnych. Jest to świetne danie, ponieważ ryba po grecku na zimno smakuje tak samo dobrze jak ryba po grecku na ciepło. Jak już wspomniałam o rybie na zimno, to przypomniało mi się, że koniecznie trzeba też napisać trochę o klasyku jeśli chodzi o przekąski, jakie pojawiają się na Wigilijny stole. Mowa oczywiście o śledziku a dokładnie o przepis na śledź w oleju. To prawdziwy smak tradycji kuchni polskiej. 

Ryba po grecku przepis

Ryba po grecku to super pomysł na jedno z dań wigilijnych. Tak podana ryba coraz częściej pojawia się na świątecznych stołach. Gorąco zachęcam, ponieważ można ją przygotować kilka dni wcześniej i podgrzać przed samym podaniem. Trzeba pamiętać o tym, by wybrać dobrej jakości filety na rybę po grecku. Zazwyczaj sięgamy po jasne mięso ryby. Polecam wybrać taką rybę, która najbardziej nam smakuje i na bazie takiej ryby szykować dwoją wymarzoną rybę po grecku. Ryba po grecku to też pyszne i dobrze dobrane warzywa. Najważniejsza jest marchew, która nadaje słodyczy oraz sprawia, że danie wygląda pięknie i ma śliczny, intensywny kolor. Tak samo przecier pomidorowy, który podkręca kolor ryby po grecku i dodatkowo daje przyjemny, kwaskowaty posmak. Cebula lub por bardzo pasują do ryby po grecku a dodatek korzenia pietruszki oraz selera uzupełnia wszystkie smaki. Nie każdy jednak daje do ryby po grecku korzeń selera, ponieważ ma on dość intensywny smak. Można jednak dać go trochę mniej i wcale nie będzie go tak czuć w rybie po grecku. Gorąco polecam też mój sposób na smażonego mintaja, duszony z pysznym maślano kokosowym sosie. Zobacz też jak najlepiej i prosto usmażyć łososia - łosoś smażony