Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku to pyszne, tradycyjne danie nie tylko na wigilijny stół. Zastanawiasz się jak jak zrobić rybę po grecku? Mój przepis poprowadzi Cię krok po kroku. 

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 6

Kaloryczność kcal: 120 w 100 g dania [ więcej ]

Składniki na smażoną rybę [ więcej ]

  • 1 kg filetów z mrożonej ryby lub 700 g świeżej
  • pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia ryby - 80 g
  • przyprawy: po łyżeczce soli, pieprzu i oregano
  • kilka łyżek oleju do smażenia, np. 4

Składniki na warzywa duszone

  • 4 średnie marchewki - 500 g
  • 2 korzenie pietruszki - 300 g
  • 25 cm kawałek pora lub duża cebula
  • pół szklanki wody - 125 ml
  • 4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • przyprawy: łyżeczka soli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/5 szklanki oleju roślinnego

Ryba po grecku
Ryba po grecku, 1

Krok 1: Pokrój rybę i daj przyprawy

Do zrobienia ryby po grecku polecam wybrać świeże lub mrożone filety z "białej" ryby (ze skórą lub bez). Kupuję zazwyczaj mrożone lub świeże filety z dorsza lub mintaja. Sprawdzi się też morszczuk lub miruna.

Jeśli masz świeżą rybę, to wystarczy ją szybko przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Następnie dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprósz z obu stron mieszanką soli, pieprzu i oregano. Kawałki ryby odłóż do miski. 

Jeśli masz rybę mrożoną, to koniecznie wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i zostaw ją do naturalnego rozmrożenia. Możesz przyspieszyć ten proces płucząc filety w zlewie. Woda ma być zimna, bieżąca. Glazura zejdzie z ryby. Ryba będzie gotowa do suszenia, gdy zrobi się elastyczna. Taką rybę przed osuszaniem na ręczniku delikatnie odciskam dłońmi z nadmiaru wody. Dalej postępuj tak samo, jak w przypadku świeżej ryby.

Pokrój rybę i daj przyprawy

Krok 2: Usmaż kawałki ryby

Pół szklanki mąki wysyp na talerz. Każdy kawałek ryby obtaczaj z obu stron w mące i układaj na nagrzanej patelni. Wcześniej oczywiście wlej też olej odrobinę oleju roślinnego do smażenia. Kawałki ryby smaż z obu stron na średniej mocy palnika. Powinno wystarczyć po 3-4 minuty z obu stron. Ryba powinna się tylko delikatnie zarumienić. Jeśli się przypieka, zmniejsz moc palnika. Gotowe filety wyłóż na szeroki talerz.

Porada: Po każdej partii smażonych kawałków ryby, polecam ostrożnie oczyścić patelnię z przypalonej mąki (kawałkiem ręcznika papierowego), a następnie wlać nową porcję oleju i dalej smażyć rybę.  

Usmaż kawałki ryby

Krok 3: Posiekaj i podsmaż pora

Środkową część z dużego pora poszatkuj drobno i zeszklij na patelni z 1/5 szklanki oleju (odcinek około 25 cm). W tym momencie dodajesz również cebulkę jeśli jej używasz. Możesz też użyć wyłącznie cebuli.

Posiekaj i podsmaż pora

Krok 4: Dodaj warzywa i przyprawy

Po kilku minutach dodaj też starte na tarce, na grubych oczkach, marchewki i pietruszki. Warzywa warto zetrzeć siebie wcześniej. Dodaj też ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę i sól. Wlej pół szklanki wody, całość zamieszaj i przykryj przykrywką. Warzywa duś tak na małej mocy palnika przez około 20 minut. 

Dodaj warzywa i przyprawy

Krok 5: Dorzuć koncentrat i duś dalej

Po tym czasie dodaj 4 łyżki koncentratu z pomidorów. Wymieszaj całość i podsmażaj chwilę już bez przykrycia. Warzywa powinny być już miękkie.

Porada: Jeśli wolisz delikatniejszy smak warzyw, to daj tylko przecier z pomidorów lub też dwie łyżki koncentratu i dwie łyżki przecieru. 

Dorzuć koncentrat i duś dalej

Krok 6: Wyłóż warzywa oraz rybę

Do naczynia w którym planujesz podać rybę, umieść część duszonych warzyw. Na warzywa wyłóż smażoną rybę. Na rybę zaś resztę warzyw.

Wyłóż warzywa oraz rybę

Krok 7: Podawaj gotowe danie

Całość można udekorować ziołami: oregano, pietruszka, koperek lub kolendra. Ryba po grecku jest już gotowa do podania. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Uwielbiam obie wersje. Rybę na ciepło można też śmiało podgrzewać przed podaniem. Naczynie z gotową rybą z warzywami trzymaj w lodówce śmiało do 4 dni. Pamiętaj jednak o tym, by danie trzymać pod przykryciem i nie w plastikowej misce. 

Podawaj gotowe danie

Ryba po grecku, 9

Ryba po grecku, 10

Rybę po grecku możesz zrobić nawet na kilka dni przed podaniem. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy nawet na trzeci dzień po zrobieniu.  To nie tylko świetna propozycja na jedno ze świątecznych dań, ale i smaczny i zdrowy obiad na co dzień.
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (6701 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ryba po grecku 

Jaka jest najlepsza ryba po grecku? Warto wybrać dobrej jakości rybę. Gorąco polecam tilapię, czy dorsza. Bardzo często sięgam po filety mrożone. Warto zakupić mrożoną rybę, ponieważ w każdej chwili można po nią sięgnąć. Ryba po grecku na ciepło smakuje cudownie. Jest to jednak takie danie, że śmiało można je podawać również na zimno. Smakuje równie dobrze. Jeśli nie chcesz smażyć wcześniej ryby na patelni, możesz też upiec ją w piekarniku. Bardzo dobra jest też ryba po japońsku, polecam! To bardzo ciekawe, że przepis na ryba po grecku to typowo polskie danie. Nasza klasyczna ryba po grecku to prawdopodobnie przepis oparty na greckim Psari Plaki. To danie podawane na zimno lub na ciepło, które szykuje się ze smażonych kawałków lub filetów rybnych podawanych w warzywnym sosie. Najważniejsze składniki to tego sosu to starta marchewka, seler, pietruszka, cebula oraz koncentrat pomidorowy. Tutaj ryby smażone są na oleju i kolejno duszone w wodzie z solą, pieprzem oraz przyprawami takimi jak liść laurowy oraz ziele angielskie. Po tych zabiegach ryby jeszcze krótko dusi się w warzywach. Bardzo podobne do naszej ryby po grecku, prawda? Jak więc wygląda ryba po grecku przepis tradycyjny

Ryba po grecku przepisy

Ryby są bardzo zdrowe. Bardzo często mamy dylemat co zrobić z takich filetów rybnych. Co zrobić, by smażona ryba smakowała ciekawie i była podana ze zdrowymi warzywami. Ryba po grecku jest idealnym obiadem na każdą okazję. Można ją też przygotować wcześniej i podać nawet dwa dni od zrobienia. Lubisz ryby i szukasz ciekawych inspiracji na obiad? Polecam sięgnąć po więcej moich pomysłów z rybami, zobacz przepisy na ryby. A wracają do tego jak zrobic ryba po grecku, to rybę po grecku szykujemy już od tak dawna, że faktycznie stała się ona naszym tradycyjnym daniem, które podajemy najczęściej w wigilię jako jedno z dań postnych. Jest to świetne danie, ponieważ ryba po grecku na zimno smakuje tak samo dobrze jak ryba po grecku na ciepło. Jak już wspomniałam o rybie na zimno, to przypomniało mi się, że koniecznie trzeba też napisać trochę o klasyku jeśli chodzi o przekąski, jakie pojawiają się na Wigilijny stole. Mowa oczywiście o śledziku a dokładnie o przepis na śledź w oleju. To prawdziwy smak tradycji kuchni polskiej. 

Ryba po grecku przepis

Ryba po grecku to super pomysł na jedno z dań wigilijnych. Tak podana ryba coraz częściej pojawia się na świątecznych stołach. Gorąco zachęcam, ponieważ można ją przygotować kilka dni wcześniej i podgrzać przed samym podaniem. Trzeba pamiętać o tym, by wybrać dobrej jakości filety na rybę po grecku. Zazwyczaj sięgamy po jasne mięso ryby. Polecam wybrać taką rybę, która najbardziej nam smakuje i na bazie takiej ryby szykować dwoją wymarzoną rybę po grecku. Ryba po grecku to też pyszne i dobrze dobrane warzywa. Najważniejsza jest marchew, która nadaje słodyczy oraz sprawia, że danie wygląda pięknie i ma śliczny, intensywny kolor. Tak samo przecier pomidorowy, który podkręca kolor ryby po grecku i dodatkowo daje przyjemny, kwaskowaty posmak. Cebula lub por bardzo pasują do ryby po grecku a dodatek korzenia pietruszki oraz selera uzupełnia wszystkie smaki. Nie każdy jednak daje do ryby po grecku korzeń selera, ponieważ ma on dość intensywny smak. Można jednak dać go trochę mniej i wcale nie będzie go tak czuć w rybie po grecku. Gorąco polecam też mój sposób na smażonego mintaja, duszony z pysznym maślano kokosowym sosie. Zobacz też jak najlepiej i prosto usmażyć łososia - łosoś smażony. Zapraszam wypróbuj też moje inne przepisy. Pyszna pasta z makreli czy śledź w śmietanie czekają na Blogu. Zobacz też mój ostatni HIT - najlepszy na Święta Łosoś w sosie koperkowym!

Klasyczna ryba po grecku

Są takie przepisy, które nigdy się nie nudzą i nigdy się nie starzeją. Są takie, których składniki i sposób wykonania jest tak dobry, że nie zmienia się w nich nic, albo prawie nic. Ryba po grecku jest takim właśnie daniem. Uwielbiam mój przepis na rybę po grecku i na samą myśl o tym, że przygotuję ją dla mojej rodziny, nie mogę się tego doczekać. Kto by pomyślał, że ryba po grecku tak bardzo spodoba się Polakom, że z roku na rok coraz częściej szykowana jest ona na Wigilię. Karp smażony jest pyszny i uwielbiam go niesamowicie, ale wydaj się, że z roku na rok coraz rzadziej pojawia się na wielu stołach. Tymczasem ryba po grecku króluje zupełnie jak sernik królewski wśród serników. Ryba po grecku z marchewką może być szykowana znacznie wcześniej i nawet na zimno smakuje wspaniale. Ryba po grecku przepis klasyczny czeka na Blogu.