Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku to pyszne tradycyjne danie nie tylko na wigilijny stół. Zastanawiasz się jak jak zrobić rybę po grecku? Mój przepis poprowadzi Cię krok po kroku. 

Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy nawet trzeci. Ryba po grecku to nie tylko świetna propozycja na jedno ze świątecznych dań, ale i smaczny i zdrowy obiad na co dzień

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: 6

Składniki na smażoną rybę

  • 1 kg filetów z mrożonej ryby lub 700 g świeżej
  • pół szklanki mąki pszennej do obotecznia ryby
  • przyprawy: po łyżeczce soli, pieprzu i oregano
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Składniki na warzywa duszone

  • 4 średnie marchewki - 500 g
  • 2 korzenie pietruszki - 300 g
  • 25 cm kawałek pora - odcinek 25 cm ze środkowej części
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: łyżeczka soli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/5 szklanki oleju roślinnego

Do zrobienia ryby po grecku polecam wybrać świeże lub mrożone filety z "białej" ryby. Ja zazwyczaj kupuję mrożone filety z tilapii, dorsza lub mintaja. Idealne będą również, zarówno świeże jak i mrożone: morszczuk lub miruna.

Ryba po grecku przepis

W moim przepisie nie ma cebuli. Znajdziesz za to kawałek pora. Jeśli jednak lubisz rybę po grecku z cebulą, to oczywiście możesz poszatkować średniej wielkości cebulę w o wadze około 200 gramów i podsmażyć ją na samym początku razem z porem.

Ryba po grecku, 1

Jeśli masz świeżą rybę, to wystarczy ją szybko przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Następnie dobrze osuszyć ręcznikiem papierowymi i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprósz każdy kawałek z obu stron mieszanką soli, pieprzu i oregano. Kawałki ryby odłóż do miski. 

Jeśli masz rybę mrożoną, to koniecznie wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i daj jej rozmrozić się naturalnie. Możesz przyspieszyć ten proces płucząc filety w zlewie. Woda ma być zimna, bieżąca. Glazura zejdzie z ryby. Ryba będzie gotowa do suszenia, gdy zrobi się elastyczna. Taką rybę przed osuszaniem na ręczniku delikatnie odciskam dłońmi z nadmiaru wody. Dalej postępuj tak samo, jak w przypadku świeżej ryby.

Ryba po grecku

Na zdjęciu widać rozmrożoną i osuszoną tilapię. Te filety zazwyczaj mają niewielkie ości.

Ryba po grecku, 2

Pół szklanki mąki wysyp na talerz. Każdy kawałek ryby obtaczaj z obu stron w mące i i układaj na nagrzanej patelni. Wcześniej oczywiście wlej też olej odrobinę oleju roślinnego. Kawałki ryby smaż z obu stron na średniej mocy palnika. Powinno wystarczyć po 3-4 minuty z obu stron. Ryba powinna się tylko delikatnie zarumienić. Jeśli się przypieka, zmniejsz moc palnika. Gotowe filety wyłóż na szeroki talerz.

 

Ryba po grecku, 3

Duszone warzywa do ryby po grecku

Środkową część z dużego pora poszatkuj drobno i zeszklij na patelni z 1/5 szklanki oleju (odcinek około 25 cm). W tym momencie dodajesz również cebulkę jeśli jej używasz. Po kilku minutach dodaj też startą na tarce, na grubych oczkach, marchew i pietruszkę. Warzywa warto zetrzeć siebie wcześniej. Dodaj też ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę i sól.Wlej pół szklanki wody, całość zamieszaj i przykryj przykrywką. Warzywa duś tak na małej mocy palnika przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj 4 łyżki przecieru. Wymieszaj całość i podsmażaj chwilę już bez przykrycia. Warzywa powinny być już miękkie. 

Do naczynia, w którym planujesz podać rybę umieść część duszonych warzyw. Na warzywa wyłóż smażoną rybę. Na rybę zaś resztę warzyw.

Ryba po grecku, 4

Całość można udekorować ziołami: oregano, pietruszka, koperek lub kolendra. Ryba po grecku jest już gotowa do podania. 

Ryba po grecku, 5

Zapraszam wypróbuj też moje inne przepisy. Pyszna pasta z makreli czy śledź w śmietanie.

Smacznego. 

Średnia 4.6 / 5 (202 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ryba po grecku przepis

Jaka jest najlepsza ryba po grecku? Warto wybrać dobrej jakości rybę. Gorąco polecam tilapię, czy dorsza. Bardzo często sięgam po filety mrożone. Warto zakupić mrożoną rybę, ponieważ w każdej chwili można po nią sięgnąć. Ryba po grecku na ciepło smakuje cudownie. Jest to jednak takie danie, że śmiało można je podawać również na zimno. Smakuje równie dobrze. Jeśli nie chcesz smażyć wcześniej ryby na patelni, możesz też upiec ją w piekarniku. 

Ryba po grecku przepis tradycyjny

Ryby są bardzo zdrowe. Bardzo często mamy dylemat co zrobić z takich filetów rybnych. Co zrobić, by smażona ryba smakowała ciekawie i była podana ze zdrowymi warzywami. Ryba po grecku jest idealnym obiadem na każdą okazję. Można ją też przygotować wcześniej i podać nawet dwa dni od zrobienia. Lubisz ryby i szukasz ciekawych inspiracji na obiad? Polecam sięgnąć po więcej moich pomysłów z rybami, zobacz przepisy na ryby

Jak zrobic ryba po grecku

Ryba po grecku to super pomysł na jedno z dań wigilijnych. Tak podana ryba coraz częściej pojawia się na świątecznych stołach. Gorąco zachęcam, ponieważ można ją przygotować kilka dni wcześniej i podgrzać przed samym podaniem. Gorąco polecam też mój sposób na smażonego mintaja (mintaj przepis), duszony z pysznym maślano kokosowym sosie. Zobacz też jak najlepiej i prosto usmażyć łososia - łosoś smażony