Ryba po grecku

Ryba po grecku

Zapraszam po mój najlepszy przepis na rybę po grecku. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad.. mój tradycyjny przepis na rybę po grecku będzie idealnym wyborem.

Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień. Ryba po grecku to również świetna propozycja na jedno ze świątecznych dań. 

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: 6

Składniki na smażoną rybę

  • 1 kg filetów z mrożonej ryby lub 700 g świeżej
  • pół szklanki mąki pszennej do obotecznia ryby
  • przyprawy: po łyżeczce soli, pieprzu i oregano
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Składniki na warzywa duszone

  • 4 średnie marchewki - 500 g
  • 2 korzenie pietruszki - 300 g
  • kawałek pora - odcinek 25 cm ze środkowej części
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: łyżeczka soli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/5 szklanki oleju roślinnego

Do zrobienia ryby po grecku polecam wybrać świeże lub mrożone filety z "białej" ryby. Ja zazwyczaj kupuję mrożone filety z tilapii, dorsza lub mintaja. Idealne będą również, zarówno świeże jak i mrożone: morszczuk lub miruna. 

Ryba po grecku , 1

Jeśli masz świeżą rybę, to wystarczy ją szybko przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Następnie dobrze osuszyć ręcznikiem papierowymi i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprósz każdy kawałek z obu stron mieszanką soli, pieprzu i oregano. Kawałki ryby odłóż do miski. 


Jeśli masz rybę mrożoną, to koniecznie wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i daj jej rozmrozić się naturalnie. Możesz przyspieszyć ten proces płucząc filety w zlewie. Woda ma być zimna, bieżąca. Glazura zejdzie z ryby. Ryba będzie gotowa do suszenia, gdy zrobi się elastyczna. Taką rybę przed osuszaniem na ręczniku delikatnie odciskam dłońmi z nadmiaru wody. Dalej postępuj tak samo, jak w przypadku świeżej ryby.

Ryba po grecku

Na zdjęciu widać rozmrożoną i osuszoną tilapię. Te filety zazwyczaj mają niewielkie ości.

Ryba po grecku , 2

Pół szklanki mąki wysyp na talerz. Każdy kawałek ryby obtaczaj z obu stron w mące i i układaj na nagrzanej patelni. Wcześniej oczywiście wlej też olej odrobinę oleju roślinnego. Kawałki ryby smaż z obu stron na średniej mocy palnika. Powinno wystarczyć po 3-4 minuty z obu stron. Ryba powinna się tylko delikatnie zarumienić. Jeśli się przypieka, zmniejsz moc palnika. Gotowe filety wyłóż na szeroki talerz. 
Ryba po grecku , 3

Duszone warzywa do ryby po grecku

Środkową część z dużego pora poszatkuj drobno i zeszklij na patelni z 1/5 szklanki oleju (odcinek około 25 cm). Po kilku minutach dodaj też startą na tarce, na grubych oczkach, marchew i pietruszkę. Warzywa warto zetrzeć siebie wcześniej. Dodaj też ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę i sól.Wlej pół szklanki wody, całość zamieszaj i przykryj przykrywką. Warzywa duś tak na małej mocy palnika przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj 4 łyżki przecieru. Wymieszaj całość i podsmażaj chwilę już bez przykrycia. Warzywa powinny być już miękkie. 

Do naczynia, w którym planujesz podać rybę umieść część duszonych warzyw. Na warzywa wyłóż smażoną rybę. Na rybę zaś resztę warzyw.

Ryba po grecku , 4

Całość można udekorować ziołami: oregano, pietruszka, koperek lub kolendra. Ryba po grecku jest już gotowa do podania. 
Ryba po grecku , 5

Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (43 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-12-17 22:08
Aniu mam prosbe ni jedz tylapi..ja uwielbiam ryby ale tylapia jest niezdrowa ryba zmutowana przez czlowieka chinczycy choduja ja i karmia niezdrowym pozywieniem tak zeby sie rozrastala ..czytalam o tym i juz od 4 lat nie kupuje tylapi
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-18 10:33
Dziękuję za poradę Doroto. Miło mi, że poświeciłaś i do mnie napisałaś :)
2017-12-22 12:51
Jeszcze ciepła:)a w smaku rewelacja:)
Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👍👏️Przecudnie Weroniko!
Reklama
2017-12-31 15:10
Najlepszy przepis na rybę po grecku jaki do tej pory robiłam!
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍Dziękuję bardzo!
2018-03-18 21:02
Ale ona pyszna ,jeszcze takiej pysznej nie jadłam ,dziękuję pozdrawiam cieplutko ...
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-19 09:58
Dziękuję bardzo! To mój najlepszy przepis na rybę po grecku! 🙂

Ryba po grecku przepis tradycyjny

Jaka jest najlepsza ryba po grecku? Warto wybrać dobrej jakości rybę. Gorąco polecam tilapię, czy dorsza. Bardzo często sięgam po filety mrożone. Warto zakupić mrożoną rybę, ponieważ w każdej chwili można po nią sięgnąć. Ryba po grecku na ciepło smakuje cudownie. Jest to jednak takie danie, że śmiało można je podawać również na zimno. Smakuje równie dobrze. Jeśli nie chcesz smażyć wcześniej ryby na patelni, możesz też upiec ją w piekarniku. 

Ryba po grecku na obiad

Ryby są bardzo zdrowe. Bardzo często mamy dylemat co zrobić z takich filetów rybnych. Co zrobić, by smażona ryba smakowała ciekawie i była podana ze zdrowymi warzywami. Ryba po grecku jest idealnym obiadem na każdą okazję. Można ją też przygotować wcześniej i podać nawet dwa dni od zrobienia. Lubisz ryby i szukasz ciekawych inspiracji na obiad? Polecam sięgnąć po więcej moich przepisów na dania z ryby

Ryba po grecku na święta

Ryba po grecku to super pomysł na jedno z dań wigilijnych. Tak podana ryba coraz częściej pojawia się na świątecznych stołach. Gorąco zachęcam, ponieważ można ją przygotować kilka dni wcześniej i podgrzać przed samym podaniem.