Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami to typowo wigilijne danie, dlatego też szykuję je z suszonych grzybów leśnych. Mój przepis jest sprawdzony a barszczyk z uszkami wychodzi przepyszny.

- prawdziwy smak tradycji
- prosty farsz i idealne ciasto
- dokładny opis wykonania ze zdjęciami kroków

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas moczenia grzybów: 1 godzina
Liczba porcji: około 100 uszek

Kaloryczność kcal: 17 w 1 uszku
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto na uszka

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 170 ml gorącej wody - około 2/3 szklanki
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli

Składniki na farsz do uszek

  • 60 g suszonych grzybów - np. borowiki i podgrzybki
  • 1 średnia cebula - do 300 g
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 1 żółtko jajka
  • 1 płaska łyżka bułki tartej
  • przyprawy: 1/4 płaskiej łyżeczki soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu

Uszka wigilijne

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Potrzebujesz również: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do uszek lub szklankę o średnicy do 5 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak do łowienia uszek.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 100 uszek (mniej lub więcej). Zanim zaczniesz szykować uszka wigilijne, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Uszka z grzybami, 1

Uszka 

Możesz zacząć od przygotowania ciasta na uszka. Do szerokiej miski przesiej mąkę - 320 gramów. Dodaj 1/3 płaskiej łyżeczki soli oraz dwie łyżki oleju np. rzepakowego. Olej z pestek winogron oraz inne oleje o delikatnym smaku również się sprawdzą. Wlej jeszcze 170 ml gorącej wody - około 2/3 szklanki  i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej ręcznie. Na początku, jeśli ciasto jest gorące, możesz je zamieszać łyżką a potem już wyrabiać chwilę w misie miksera z hakami do ciasta drożdżowego. 

Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię spożywczą, przezroczystą i odłóż na 30-60 minut (gdzieś na blacie w kuchni). Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.

Uszka z grzybami, 2

Ciasto sobie odpoczywa, więc pora na farsz grzybowy. Sięgam najczęściej po suszone kapelusze podgrzybków. Jeśli masz suszone prawdziwki.. to jeszcze lepiej. 60 gramów suszonych grzybów, to mniej więcej dwie garście grzybków. Ja użyłam tym razem 40 gramów suszonych prawdziwków oraz 20 gramów suszonych podgrzybków. Suszone grzyby umieść w większym naczyniu i zalej dwiema szklankami zimnej wody... może być woda z kranu. 

Miseczkę przykryj np. talerzykiem i odstaw w suche i chłodne miejsce minimum na godzinę. W tym czasie grzyby wchłoną część wody i zmiękną. Po tym czasie grzybki razem z wodą przełóż do małego garnuszka (lub od razu mocz je w garnku) i zagotuj. Zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj tak grzybki przez 20 minut, najlepiej pod przykryciem. 

Porada: Grzyby możesz też odstawić do namoczenia dzień wcześniej wieczorem i trzymać je w chłodnym miejscu. Tak dobrze namoczonych grzybów nie trzeba już wówczas tak długo gotować. Wystarczą dwie minuty. 

Uszka z grzybami, 3

Wodę z moczenia grzybów przelej do małego naczynia. Będzie to mniej więcej szklanka ciemniej wody (lub mniej, jeśli odparowała). Nie wylewaj jej. Woda po moczeniu grzybów jest idealna do bigosu lub barszczu albo żurku. Odsączone grzybki pokrój w cienkie paseczki a potem posiekaj jeszcze drobniej. Po namoczeniu/ugotowaniu wyszło mi około 230 gramów grzybków. 

Sporą cebulę o wadze do 300 gramów obierz i bardzo drobno poszatkuj. Na nagrzaną patelnię wylej trzy łyżki oleju do smażenia. Dodaj poszatkowaną cebulę i podsmażaj ją na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj też super drobno posiekane grzyby oraz  1/4 płaskiej łyżeczki soli i pół płaskiej łyżeczki pieprzu i podsmażaj całość jeszcze dodatkowe pięć minut. Od czasu do czasu zamieszaj całość drewnianą łyżką. 

Porada: Zamiast grzybów suszonych możesz też użyć pieczarek. Posiekaj wówczas około 350 gramów pieczarek i podsmażaj tak samo jak grzybki, ale o około 10-15 minut dłużej. 

Uszka z grzybami, 4

Farsz na uszka jest już prawie gotowy. Całą zawartość patelni przełóż do miski. Po przestudzeniu dodaj jedno żółtko surowego jajka oraz płaską łyżkę bułki tartej. Cały farsz bardzo dokładnie wymieszaj. 

Porada: Jeśli obawiasz się, że kawałki grzybów i cebuli są za duże, to możesz taki farsz zmielić dodatkowo w maszynce do mielenia mięsa z nakładką na duże oczka. 
Uszka z grzybami, 5

Przygotuj sobie stolnicę. Wysyp trochę mąki. Obok postaw farsz z grzybów oraz wykrawaczkę o średnicy nie większej niż 5 cm i wałek. Ciasto podziel na trzy części. Dwie części przykryj lekko wilgotną ściereczką. Z trzeciej części uformuj kulę gotową do wałkowania. Ciasto będzie lekko klejące - tak może być. Po podsypaniu mąką będzie się fantastycznie wałkować. Pod kulę z ciasta wysyp trochę mąki. Daj też mąkę na kulę i lekko ją spłaszcz. 

Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj malutkie kółka. Tradycyjnie pod uszka wycina się malutkie kwadraciki, ale kółeczka też są "dozwolone" :)
Uszka z grzybami, 6

Na środek każdego placuszka pod uszko nakładaj malutką łyżeczkę farszu z grzybów i cebuli. Uszka składaj na pół i sklejaj boki. Wystarczy już tylko złączyć ze sobą oba końce i gotowe. Jeśli formujesz uszka z kwadracików ciasta, to otrzymasz bardziej odstające i spiczaste uszko, które możesz jeszcze lekko wywinąć na zewnątrz.
Uszka z grzybami, 7

Uszka z grzybami, 8

Uszka z grzybami, 9

Uszka z grzybami układaj obok siebie na desce. Aby oczekujące na gotowanie uszka nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. Ciasto po wykrawaniu uszek zagniataj ponownie, wałkuj i wycinaj kolejne uszka.
Uszka z grzybami, 10

Każdą serię, po około 35 sztuk na raz, umieszczaj w dużym garnku z osoloną, gotującą się wodą. Woda nie powinna się za mocno/gwałtownie gotować. Po chwili uszka z grzybami wypłyną na powierzchnię. Uszka wigilijne wyławiaj po około maksymalnie 2 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj wszystkie serie przygotowanych uszek. 

Zawsze podczas wyławiania uszek odsącz je z nadmiaru wody. Możesz też polać je od razu odrobiną oleju, by nie kleiły się do siebie. Wyszło mi 100 uszek. 
Uszka z grzybami, 11

Uszka polecam podawać np. z barszczem lub inną czystą (np. nie zabielaną) zupą. Według mnie najlepsza wersja to barszcz z uszkami. Bardzo gorąco polecam Ci mój barszcz czerwony oraz barszcz wigilijny. A na zdjęciu poniżej właśnie barszcz czerwony z uszkami. 
Uszka z grzybami, 12

Jak mrozić uszka?

Uszka można mrozić zarówno surowe, czyli takie od razu po sklejeniu, jak i ugotowane. 

Ugotowane uszka z grzybami odcedź dokładnie i delikatnie wysmaruj olejem. Większą deskę lub tackę (deska powinna mieć taką wielkość, by bez problemu zmieścić się w zamrażalniku) posmaruj cienką warstwą oleju. Wyłóż na nią uszka: jedno obok drugiego. Uszka nie powinny się ze sobą stykać. Tackę z przestudzonymi uszkami wigilijnymi umieść w komorze zamrażalnika na 90 minut. Tak samo mroź uszka surowe, których nie trzeba już smarować olejem przed mrożeniem. 

Przymrożone uszka z grzybami możesz przekładać do woreczków do mrożenia lub do pudełek. Takie uszka można już kłaść jeden na drugim. Podpisz woreczki i odłóż do zamrażarki. Tak przygotowane uszka wigilijne nie będą się już sklejały i po wyjęciu z zamrażalnika będzie je można wyjmować z pojemników/woreczków sztuka po sztuce. 

W momencie, gdy zapragniesz zjeść zamrożone wcześniej uszka, wystarczy wyjąć odpowiednią ich ilość z zamrażalnika i jeszcze zamrożone umieścić w garnku z wrzątkiem. Gotuj je na małej mocy palnika do miękkości ciasta. Jeśli chcesz zjeść uszka podsmażone na patelni, to wyjęte z zamrażalnika ułóż na szeroki talerzu. Po naturalnym rozmrożeniu możesz je już podsmażać na rumiano np. na maśle i podawać.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (1068 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Uszka z grzybami

Jeśli tak jak my uwielbiasz wszelki pierogi a na Święta najbardziej czekasz na pierogi z kapustą i grzybami oraz na pyszne pierogi ruskie, to jestem prawie pewna, że uwielbiasz również uszka podawane z barszczykiem, czyli barszcz czerwony z uszkami. Swoje uszka z grzybami podaję bowiem zawsze w barszczu czystym wigilijnym. Ciekawym pomysłem na podanie uszek jest też wigilijna zupa grzybowa. Uszka z grzybami wigilijne szykuję wyłącznie z grzybów suszonych i staram się sięgnąć tylko po borowiki szlachetne, jednak zazwyczaj dodaję też 20 gramów suszonych podgrzybków. Uszka z grzybami szykuję z ciasta na oleju. Moje ciasto na uszka jest delikatne i elastyczne. Idealnie sprawdza się w przepisie na uszka. Uszka z grzybami można też szykować z farszu z pieczarek, ale ja polecam chociaż raz zrobić uszka wyłącznie z grzybów suszonych. Ciekawym pomysłem może być też użycie zarówno pieczarek, jak i suszonych grzybów. Taka wersja jest oszczędniejsza a smakowo wypadnie całkiem dobrze. 

Uszka

Co to właściwie są te uszka i czym różnią się od klasycznych pierogów? Po pierwsze uszka są znacznie mniejsze od pierogów. Już sama nazwa wskazuje na to, że uszka mają kształt podobny do ucha małego ssaka. Uszka tak samo jak pierogi wypełnia się farszem. Najpopularniejsze są oczywiście uszka z grzybami. Tak wiec farsz na uszka wigilijne to farsz składający się głównie z grzybów. Uszka szykuje się jednak nie tylko na Wigilię. Jest to danie bardzo często podawane na najważniejszych rodzinnych uroczystościach. Mowa tutaj o weselach oraz chrzcinach, czy komuniach. Szykuje się wówczas uszka z mięsem lub uszka z serem. Tradycyjnie szykujemy jednak uszka do barszczu wigilijnego a rzadziej wersje z mięsem oraz twarogiem. Do tradycji zaliczamy również zasadę, która mówi, że uszka podajemy wyłącznie w zupach czystych, czyli takich, które nie są ani zabielane, ani też zagęszczane. Może to być zatem barszcz czerwony klarowny lub też zupa pomidorowa bez dodatków. Moja ulubiona wersja to od lat barszcz z uszkami z farszem z grzybów leśnych oraz cebuli. Uszka można też podawać tak samo jak pierogi, czyli podsmażone lekko na maśle. Uszka można śmiało mrozić. Możesz mrozić zarówno uszka z grzybami przed, jak i po ugotowaniu. Sama wolę je mrozić jeszcze przed ugotowaniem a w dniu podania gotować we wrzątku i podawać do barszczyku. A jeśli chcesz zrobić uszka z kapustą i grzybami, to wszystko szykuj tak samo, tylko użyj farszu na pierogi z kapustą i grzybami z mojego przepisu. Do uszek polecam taki farsz jeszcze drobniej posiekać nożem. 

Uszka wigilijne

Jak wyglądają uszka na Wigilię? Staramy się formować jak najmniejsze uszka. Podobno im cieniej rozwałkowane ciasto oraz im mniejsze uszka, tym lepsza gospodyni :) Staramy się zatem po pierwsze wałkować ciasto tak, by było cieniutkie  a po drugie wykrawać jak najmniejsze kawałki ciasta pod uszka. Na moje uszka wigilijne przepis znajdziesz powyżej i jest on bardzo dokładnie opisany. Sama szykuję uszka wycinane w formie okrągłej i placki pod uszka mają u mnie średnicę nie większą niż 5 cm. Bardziej tradycyjnie powinno się wycinać małe kwadraty i składać uszka po przekątnej. Lepie się je tak samo, tylko mają bardziej zaostrzone wywinięte uszko. Czy tak szykowana uszka z grzybami, czy tak.. dla mnie smakują identycznie a wyglądem nie różnią się tak bardzo. Ponieważ uszka są malutkie, to trzeba sobie jakoś ułatwić faszerowanie ich farszem. Bardzo ważnej jest zatem to, by farsz był jak najdrobniej posiekany lub ewentualnie zmielony w maszynce z dużymi oczkami. Do farszu oddajemy też bułkę tartą oraz żółtko, by ładnie się kleił. Uszka z grzybami przygotowane ze starannością i z sercem będą przepyszne a barszczyk z uszkami zapamięta się na długo.