Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Keks

Keks

Pyszne ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii. To mój najlepszy przepis na keks świąteczny, który gorąco polecam każdemu. Już podczas pieczenia kusząco słodki zapach ciasta rozchodzi się po całym domu.

- zawsze się udaje
- prosty, pyszny, najlepszy
- z dowolnymi bakaliami

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: 1100 g ciasta

Kaloryczność kcal: 390 w 100 gramach ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej - 320 g
  • 3/4 szklanki cukru pudru - około 140 g
  • kostka masła - 200 g
  • 6 średnich jajek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g bakalii*

Keks przepis

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały z bakaliami, których ja użyłam w swoim keksie, jednak bez dodatków w postaci lukru i dekoracji z kandyzowanych skórek.
Jajka oraz śmietanę wyjmij wcześniej z lodówki. Masło zaś znacznie wcześniej wyjmij z lodówki. Powinno naturalnie zmięknąć na tyle, by można je było z łatwością zmiksować na puch z cukrem pudrem.

Do upieczenia tego keksu użyłam foremki keksowej o wymiarach: 12 x 30 cm.
Do keksu potrzebujesz również: odrobinę tłuszczu i bułkę tartą do obsypania od środka foremki, lukier królewski oraz garść kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji.

Keks jest ciastem, które tradycyjnie zawsze pojawia się u nas na Święta. Moja Mama robiła je trochę inaczej niż ja.. moja Teściowa również ma swój sposób na keksika. Każda jednak wersja była i jest pyszna.. Bo keks to ciasto, które smakuje cudownie niezależnie od ilości użytych jaj. Jest pyszne niezależnie od tego, czy używa się tłuszczu, czy też nie... oraz po jakiego rodzaju bakalie najchętniej sięgamy :)

Keks, 1

Przepis na keks

Pamiętaj o tym, by kostkę masła wyjąć wcześniej z lodówki i odłożyć na blat kuchenny. Masło potrzebuje sporo czasu, by zmiękło. Jajka i śmietanę również wyjmij z lodówki. 

Przygotuj sobie mieszankę bakalii. Łącznie powinno Ci wyjść około 400 gramów bakalii. Ja użyłam: 100 gramów drobnych rodzynek suszonych; 100 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej; 50 gramów suszonej żurawiny - garść; 50 gramów suszonej moreli (nie siarkowanej) - 5 sztuk; 50 gramów suszonych fig - 5 sztuk; 50 gramów łuskanych orzechów włoskich - garść.

Większe suszone owoce, takie jak morele czy figi pokrój nożem na małe kawałki. Przy orzechach sprawdź, czy nie ma żadnych skorupek i pokrusz je w dłoniach na mniejsze kawałki. 

Do swojej mieszanki bakalii możesz też wykorzystać: dowolne inne orzechy - sugeruję jednak wybrać te miękkie, które potem łatwiej kroi się w cieście (pekan, nerkowca), kandyzowane skórki innych cytrusów, suszone daktyle, suszone śliwki, czy też suszone mango...

Keks, 2

Mąkę pszenną (u mnie tortowa) przesiej z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia. Do miski z mąką wsyp wszystkie bakalie i zamieszaj całość. Robię tak, by krojone w kawałki suszonych owoce nie sklejały się ze sobą w cieście. 
Keks, 3

W drugiej misce umieść 3/4 szklanki cukru pudru, czyli około 140 gramów cukru pudru. Dodaj też kostkę mięciutkiego masła. Masło z cukrem pudrem ubijaj przez kilka minutach na najwyższych obrotach miksera. Powinien Ci powstać jasny puch. 
Keks, 4

Do puchu z masła i cukru zacznij dodawać jajka. Wbij jedno i miksuj krem przez minimum 30 sekund. Następnie wbij kolejne jajko i znów miksuj krem. W ten sposób dodaj wszystkie jajka. 
Keks, 5

Do ubitego kremu wsyp całą mąkę z bakaliami. Dodaj też dwie łyżki kwaśnej śmietany. Zamiast śmietany możesz też użyć dobrej jakości, kremowego jogurtu naturalnego. Składniki mieszaj powoli, aż powstanie jednolite ciasto. Szpatułka, która dokładnie zbiera ciasto z brzegów sprawdzi się tu idealnie. 
Keks, 6

Keks, 7

Ciasto jest już gotowe do przełożenia do obsypanej bułką keksówki.

Jest jednak jeszcze jeden sposób na przygotowanie składników. Wiem, że niektórzy Czytelnicy obawiają się ubijania masła z cukrem. Możesz masło roztopić w rondelku i odstawić do całkowitego przestudzenia. Wszystkie zaś jajka ubić na puszystą masę z cukrem pudrem. Taki puch jajeczny trzeba ubijać minimum 5 minut. Przestudzone masło łączysz powoli z puchem jajecznym a następnie dodajesz mąkę z bakaliami i całość mieszasz do połączenia składników. 

Niezależnie od tego, która metoda szykowania bardziej przypadła Ci do gustu, gotowe ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej od środka tłuszczem (resztki masła lub olej roślinny) i obsypanej bułką tartą. Przypominam, że foremka ma wymiar 12 x 30 cm.

Keks umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Keks piecz 60-70 minut. Po około 50 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że keks jest już upieczony. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij keks z pieca. Uwolnij go z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.

Keks, 8

Po przestudzeniu keks możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać domowym lukrem. Ja skorzystałam z połowy porcji na mój lukier królewski. Dodatkowo udekorowałam keks kandyzowaną skórką pomarańczową. Możesz też użyć pokruszonych orzechów włoskich lub polać keks roztopioną, gorzką czekoladą. 
Keks, 9

Keks, 10

Na koniec jeszcze mała rada dla miłośników rumu w keksie. Rodzynki przed dodaniem do ciasta możesz namoczyć wcześniej w rumie i takie napuchnięte i aromatyczne dodać do masy przed pieczeniem. Rodzynki mocz w rumie minimum cztery godziny. Jeśli planujesz wlać też trochę rumu do ciasta (z moczenia rodzynek) to pamiętaj o tym, by dać do masy mniej śmietany. 
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (2429 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Keks

Uwielbiam świąteczne ciasta. Keks jest jednym z naszych ulubionych ciast, które pojawiają się u nas na Święta. Makowiec zawijany oraz sernik to również nasi ulubieńcy. Swoje przepisy kulinarne szykuję tak, by smakowy mojej rodzinie i bliskim. Nie może więc zabraknąć takiego ciasta jak keks świąteczny. Keks wilgotny, szybki i niezwykle popularny w Polsce. Mój keks ma zawsze dużo bakalii. A ponieważ bakalie są dość słodkie, to mój przepis na keks nie ma tak dużo cukru. To mój najlepszy przepis na keks

Keks przepis

Każdy oczywiście chwali to, co jemy smakuje i to co sam robi i lubi. Mój przepis na keks który zawsze się udaje polecam każdemu, kto szuka dobrego i sprawdzonego przepisu na keks.. Piekłam go już wiele razy. Bardzo dużo osób miało też możliwość spróbować jak smakuje. Nieskromnie przyznam, że każdemu smakował. To pyszne ciasto biszkoptowe z bakaliami polecam piec nie tylko na Święta. Keks ile piec.. To zależy oczywiście od wielkości keksówki. Standardowa keksówka o długości około 30 cm i szerokości około 12 cm piecze się około godziny. Keks ciasto niezawodne i pięknie prezentujące się na stole wśród innych wypieków. Przepis na keks jest bardzo prosty. Jeśli tylko przygotujesz sobie swoje ulubione bakalie, to zajmie Ci to tylko chwilkę. Koniecznie zobacz mój najlepszy przepis na pierniczki świąteczne. Makowiec gwiazda też jest pyszna i piękna. 

Cwibak

Obecnie ciasto cwibak jest też nazywane keksem. Kiedyś jednak cwibak robiło się trochę inaczej. Warstwy bakalii układało się na przemian z ciastem już wcześniej upieczonym. Następnie piekło się je ponownie. Sama nie znałam tej nazwy i dla keks to był keks. Jednak np. mieszkańcy Krakowa mogą już znać nazwę cwibak prędzej niż keks.