Tradycyjny barszcz wigilijny

Tradycyjny barszcz wigilijny

Dopracowany przez lata do perfekcji ;-)
Tradycyjny, intensywny i esencjonalny.. taki powinien być barszcz wigilijny na zakwasie buraczanym.

Czas przygotowywania: około 2h + moczenie grzybów i zakwas
Ilość porcji: 8-10

Składniki:
• 1 kg buraków ćwikłowych
• 1,5 litra wody
• 1 średnia marchew
• 1 mały korzeń pietruszki
• kawałek pora - około 10 cm
szklanka zakwasu buraczanego
• pół szklanki wody z moczonych grzybów*
• przyprawy: po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu , listek laurowy, sól, cukier



  • Wystarczy 20 gramów suszonych grzybów zalać niecałą szklanką wody i zostawić na noc do namoczenia. Ja dodatkowo gotuję grzyby około 5 minut razem z wodą, w której się moczyły. Grzyby można dodać do barszczu.
    Jeśli planujesz zrobić kapustę z grzybami, zupę grzybową czy farsz do pierogów, zalej grzyby do moczenia większą ilością wody. Pół szklanki wywaru zostaw sobie do barszczu :-)


Do garnka wlej 1,5 litra wody. Buraki i marchewkę umyj, obierz i pokrój w plasterki.  Pietruszkę i pora pokrój na kilka części i również dodaj do zupy. Dodaj ziele, pieprz i liść laurowy. Gotuj zupę pod przykryciem 1,5 h licząc od momentu jej zagotowania.

Po tym czasie wszystkie składniki zupy odcedź (nie będą już potrzebne). Barszcz dodatkowo przecedź przez sitko. Do wywaru dodaj szklankę zakwasu z tego przepisu (jeśli dodasz więcej niż 4 ząbki czosnku, zakwas będzie gotowy już po 4 dniach od zrobienia). Dolej również wywar z grzybów. Nie gotuj już barszczu. Możesz go tylko lekko podgrzewać.

Na koniec dodaj sól, pieprz i cukier. Ja swój barszcz doprawiłam odrobiną pieprzu, soli i łyżeczką cukru.

tradycyjny-barszcz-wigilijny-1

tradycyjny-barszcz-wigilijny-2

tradycyjny-barszcz-wigilijny-3

Po co zakwas do barszczu?
Zakwas nie jest konieczny. Barszcz możesz ugotować z wymienionych składników pomijając zakwas. Będzie trzeba go na koniec lekko doprawić większą ilością soli i pieprzu. Barszcz bez zakwasu jest delikatniejszy. Zakwas nadaje bardziej intensywną barwę zupie. Barszcz z zakwasem ma głębszy smak, jest ostrzejszy. Polecam sprawdzać smak barszczu podczas dodawania zakwasu, by nie był za ostry (od czosnku).

Z czym podawać barszcz?
Barszcz można rozlewać do filiżanek i pić sam. Można go podawać z uszkami, do pierogów, czy krokietów..

Smacznego :-)

Średnia 4.4 / 5 (5 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-12-20 22:40
Kochamy barszcz, więc podeślij nam słoiczek tego cuda :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-21 11:34
Już leci :-) :-)