Tradycyjny barszcz wigilijny

Tradycyjny barszcz wigilijny

Dopracowany przez lata do perfekcji ;-) Tradycyjny, intensywny i esencjonalny.. taki powinien być barszcz wigilijny na zakwasie buraczanym.

Reklama

Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 8-10

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 1,5 litra wody
  • 1 średnia marchew
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • kawałek pora - około 10 cm
  • szklanka zakwasu buraczanego
  • pół szklanki wody z moczonych grzybów*
  • przyprawy: po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu , listek laurowy, sól, cukier

Wystarczy 20 gramów suszonych grzybów zalać niecałą szklanką wody i zostawić na noc do namoczenia. Ja dodatkowo gotuję grzyby około 5 minut razem z wodą, w której się moczyły. Grzyby można dodać do barszczu.
Jeśli planujesz zrobić kapustę z grzybami, zupę grzybową czy farsz do pierogów, zalej grzyby do moczenia większą ilością wody. Pół szklanki wywaru zostaw sobie do barszczu :-)

Do garnka wlej 1,5 litra wody. Buraki i marchewkę umyj, obierz i pokrój w plasterki. Pietruszkę i pora pokrój na kilka części i również dodaj do zupy. Dodaj ziele, pieprz i liść laurowy. Gotuj zupę pod przykryciem 1,5 h licząc od momentu jej zagotowania.

Po tym czasie wszystkie składniki zupy odcedź (nie będą już potrzebne). Barszcz dodatkowo przecedź przez sitko. Do wywaru dodaj szklankę zakwasu (przepis zakwas buraczany) (jeśli dodasz więcej niż 4 ząbki czosnku, zakwas będzie gotowy już po 4 dniach od zrobienia). Dolej również wywar z grzybów. Nie gotuj już barszczu. Możesz go tylko lekko podgrzewać.

Na koniec dodaj sól, pieprz i cukier. Ja swój barszcz doprawiłam odrobiną pieprzu, soli i łyżeczką cukru.

Tradycyjny barszcz wigilijny, 1

Tradycyjny barszcz wigilijny, 2

Tradycyjny barszcz wigilijny, 3

Po co zakwas do barszczu?
Zakwas nie jest konieczny. Barszcz możesz ugotować z wymienionych składników pomijając zakwas. Będzie trzeba go na koniec lekko doprawić większą ilością soli i pieprzu. Barszcz bez zakwasu jest delikatniejszy. Zakwas nadaje bardziej intensywną barwę zupie. Barszcz z zakwasem ma głębszy smak, jest ostrzejszy. Polecam sprawdzać smak barszczu podczas dodawania zakwasu, by nie był za ostry (od czosnku).

Z czym podawać barszcz?
Barszcz można rozlewać do filiżanek i pić sam. Można go podawać z uszkami, do pierogów, czy krokietów..

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (29 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Reklama

Komentarze

Kochamy barszcz, więc podeślij nam słoiczek tego cuda :D
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-21 11:34
Już leci :-) :-)
2018-12-10 16:57
Pierwszy raz w życiu zrobiłam zakwas wyszedł przepyszny.Ja zrobiłam wieksza ilość ponad litr, ponieważ uwielbiamy barszcz czerwony na święta. Uwielbiam Pani przepisy. Pozdrawiam :)
-- Ania z AniaGotuje.pl Super.. bardzo mi miło! :-)