Barszcz czerwony wigilijny

Barszcz czerwony wigilijny

Dopracowany przez lata do perfekcji. Tradycyjny, intensywny i esencjonalny. Taki powinien być barszcz czerwony wigilijny na prawdziwym, domowym zakwasie buraczanym. Zapraszam po sprawdzony, świąteczny przepis. 

- tradycyjny przepis na barszcz wigilijny
- gotowany z domowym zakwasem
- idealny do picia i do uszek

Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: około 1500 ml barszczu

Kaloryczność kcal: 15 w 100 ml zupy
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego
  • 1 średnia marchew
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • kawałek pora - około 10 cm
  • zakwas z buraków jedna szklanka
  • pół szklanki wody z moczonych grzybów*
  • przyprawy: po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu, listek laurowy, szczypta soli, łyżeczka cukru

Barszcz wigilijny

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się jaka mniej więcej ilość w jest potrzebna do zrobienia danego dania. 

Do ugotowania barszczu wigilijnego polecam użyć garnek o pojemności minimum 3 l.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1500 ml barszczu czerwonego wigilijnego.

Barszcz czerwony wigilijny, 1

Barszcz czerwony czysty

* Zacznij od suszonych grzybków. Możesz je sobie przygotować już dzień wcześniej. Wystarczy 20 gramów suszonych grzybów zalać niecałą szklanką wody i zostawić na noc do namoczenia. Ja dodatkowo gotuję grzyby około 5 minut razem z wodą, w której się moczyły. Takie grzyby również można dodać do barszczu lub wykorzystać do innych świątecznych przepisów takich jak np. pierogi z kapustą i grzybami

Do garnka wlej 1,5 litra wody lub domowego, delikatnego bulionu z warzyw. Buraki i marchewkę umyj, obierz i pokrój w plasterki. Pietruszkę i pora pokrój na kilka części i również dodaj do zupy. Dodaj ziarna ziela oraz pieprzu i liść laurowy. Gotuj zupę pod przykryciem około 1,5 h licząc od momentu jej zagotowania.

Po tym czasie wszystkie składniki zupy odcedź (nie będą już potrzebne). Barszcz dodatkowo przecedź przez sitko. Do wywaru dodaj szklankę zakwasu - zakwas z buraków. Dolej również wywar z grzybów oraz wsyp łyżeczkę cukru i sporą szczyptę soli. Od tego momentu nie gotuj już barszczu. Do podania możesz go tylko lekko podgrzewać.

Barszcz czerwony wigilijny, 2

Zakwas buraczany nie jest konieczny przy szykowaniu barszczu wigilijnego. Barszcz możesz ugotować z wymienionych składników pomijając zakwas. Wówczas trzeba go na koniec lekko doprawić większą ilością soli i pieprzu. Barszcz bez zakwasu jest delikatniejszy. Zakwas nadaje bardziej intensywną barwę zupie. Barszcz wigilijny z zakwasem ma nie tylko głębszy smak, jest też ostrzejszy. Polecam sprawdzać smak barszczu podczas dodawania zakwasu, by nie był za ostry od czosnku.

Z czym podawać barszcz?
Barszcz czerwony wigilijny można rozlewać do filiżanek i pić sam do posiłku. Można go też podawać z uszkami, do pierogów, lub też do krokietów.

Barszcz czerwony wigilijny, 3

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (247 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Barszcz czerwony wigilijny

Mój barszcz czerwony czysty różni się od przepisu na klasyczny barszcz czerwony, który gotuję bez zakwasu i bardzo często zabielam dodatkowo śmietaną. Klasyczny barszcz czerwony gotuję też nierzadko na mięsie wołowym lub mięsie z indyka. Barszczyk czerwony czysty to już zupełnie inna zupa. Taki barszczyk wigilijny na zakwasie musi być właśnie z domowym zakwasem z buraków. Barszcz czerwony czysty odcedzam dokładnie ze wszystkich ziół oraz warzyw i podaję do picia w filiżankach. Barszcz czerwony wigilijny możesz też podawać z uszkami lub z pasztecikami z kapustą i grzybami. Taki barszcz czerwony przepis tradycyjny bardzo dobrze smakuje też podany z pierogami z kapustą i grzybami. Kulebiak z kapustą i grzybami będzie również smakował cudownie w towarzystwie takiego barszczyku. Taki barszcz czerwony na zakwasie jest najlepszy. Zapraszam też po klasyczny przepis na najpyszniejszy barszcz czerwony

Barszcz wigilijny

Barszcz czerwony czysty, czyli barszcz czerwony na zakwasie to już danie bardzo tradycyjne. Moja zupa buraczkowa bardzo różni się od tego barszczu,bo gotuję ją na młodszych buraczkach. Taka zupka jest gęsta od składników. Zaś barszcz czerwony przepis tradycyjny jest idealnie klarowny. W naszym domu wszyscy bardzo lubią barszczyk wigilijny na zakwasie. To jedno z dwunastu dań na świątecznym stole. Gorąco zachęcam też do spróbowania pozostałych moich dań na wspaniałe Święta. Szczególnie polecam przepis na pierniki świąteczne, które kochają robić i dzieci i dorośli. Poza Świętami koniecznie ugotuj też barszcz ukraiński - jest świetny!