Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Idealnie puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe. To mój najlepszy przepis na ciasto marchewkowe z mascarpone, które sprawdza się nawet jako tort urodzinowy. Ciasto długo zachowuje świeżość. Jest super pyszne!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia ciasta: 30 minut
Czas szykowania kremu: 20 minut
Liczba porcji: forma 35 x 25 cm

Kaloryczność kcal: 325 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto [ więcej ]

  • 250 g mąki pszennej tortowej - około 1,5 szklanki
  • 180 ml oleju roślinnego - około 3/4 szklanki
  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 300 g grubo tartej marchewki - 3 szklanki
  • 120 g musu jabłkowego bez cukru - do 1/3 szklanki
  • 150 g cukru trzcinowego - do 0,5 szklanki
  • 100 g cukru zwykłego - około 1/3 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • przyprawy: 1,5 łyżeczki cynamonu, po pół łyżeczki soli i imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki na krem maślany

  • 250 g serka Philadelphia lub mascarpone - małe opakowanie
  • 150 g masła - 3/4 kostki
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji

Ciasto marchewkowe z kremem

Jajka i masło i serek na kerem maślany wyjmij wcześniej z lodówki. Masło zostanie użyte do zrobienia kremu. Musi być zatem idealnie miękkie. 

Forma do pieczenia: dwie tortownice o średnicy 22 cm lub większa blaszka o wymiarach około 35 x 25 cm. Ponieważ nie każdy ma w domu dwie tortownice o takiej samej średnicy, polecam użyć (tak jak ja) jednej blaszki, by potem tylko przekroić ciasto na dwa równe kawałki. Na jeden kawałek wykładasz krem a potem drugi kawałek ciasta i znowu krem.. gotowe :)

Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: około 30-35 minut, do suchego patyczka.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. 

Przed szykowaniem ciasta polecam przeczytać najpierw cały przepis, by móc odpowiednio przygotować wszystkie składniki. W treści przepisu podaję bowiem zamienniki oraz porady dotyczące poszczególnych składników oraz ich ilości. Zapraszam!

Ciasto marchewkowe, 1

Ciasto marchewkowe, 2

Ciasto marchewkowe

Do jednej miski przesiej 250 gramów mąki pszennej tortowej. Dodaj też 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) oraz jedną łyżeczkę sody oczyszczonej (płaska) i pół łyżeczki soli. Z przypraw korzennych dorzuć także 1,5 łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru oraz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.

W składnikach podałam też łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Możesz też użyć pasty waniliowej lub wydrążyć odrobinę nasion prosto z laski wanilii. Składniki sypkie wymieszaj dokładnie, np. przy pomocy małej trzepaczki. 

Ciasto marchewkowe, 3

Obierz kilka marchewek i zetrzyj je na tarce, na grubych oczkach. Potrzebujesz 300 gramów startej marchewki. Jeśli marchew była soczysta, to odciśnij ją dodatkowo z nadmiaru soku. Jeśli nie masz wagi, to potrzebujesz zetrzeć trzy szklanki marchewki (szklanka o pojemności 250 ml. Startej marchewki nie ubijasz w szklance i nie umieszczasz jej nigdy do pełna. Ma zostać od wewnątrz około 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach). 
Ciasto marchewkowe, 4

Do miski ze startą marchewką wbij cztery duże lub pięć małych jajek (temperatura pomieszczenia). Wsyp też łącznie około 250 gramów cukru. Może to być mieszanka cukru zwykłego i brązowego lub jasnego trzcinowego. Tak naprawdę, to można też użyć wyłącznie zwykłego cukru. W oryginalnym przepisie jest aż 400 gramów cukru, co jak dla mnie byłoby stanowczo za dużo. 

Do miski wlej nie więcej niż 3/4, czyli około 180 ml oleju roślinnego. Może to być delikatna oliwa lub olej ryżowy, czy też olej z pestek winogron. Może być też popularny olej kujawski. 

Na koniec jeszcze mus jabłkowy niesłodzony. Potrzebujesz około 120 gramów musu z jabłek bez dodatku cukru. Możesz tutaj sięgnąć po domowy dżem bez cukru lub samodzielnie zrobić mus. Wystarczy zetrzeć na tarce jabłko i gotować je w małym rondelku przez kilka minut. Taki mus gotujesz bez przykrywania przykrywką. Ciągle też trzeba go mieszać. Po kilku minutach gotowania należy poczekać, aż całkowicie ostygnie i dopiero dodać go do miski ze składnikami na ciasto marchewkowe. 120 gramów to będzie nie więcej niż 1/3 szlaki musu. 

Porada: Być może uda Ci się zakupić mus jabłkowy niesłodzony w tubce. Takie tubki sprzedawane są w dziale produktów dla małych dzieci. Można też dostać czysty mus jabłkowy w słoiczkach przeznaczonych dla maluchów. 
Ciasto marchewkowe, 5

Mokre składniki na ciasto marchewkowe wymieszaj tylko dokładnie przy pomocy łyżki lub szpatułki. Następnie wsyp też mieszankę sypkich składników. 
Ciasto marchewkowe, 6

Ciasto wymieszaj dokładnie. Do upieczenia ciasta wybrałam jedną, większą formę o wymiarach około 35 x 25 cm. Dno wyłożyłam papierem do pieczenia a boki tylko wysmarowałam cienką warstwą oleju. W ten sposób piekę ciasto tylko w jednej formie, by potem przekroić je na dwa równe kawałki. Na jeden kawałek wykładasz krem a potem drugi kawałek ciasta. 

Jeśli masz dwie takie same tortownice o średnicy 22 cm każda, to możesz część ciasta przelać do jednej formy a część ciasta do drugiej. Tortownice umieszczasz wówczas na jednym poziomie w piekarniku i pieczesz oba ciasta na raz. Otrzymasz wówczas dwa osobne blaty. Dna tortownic również wykładasz wcześniej papierem a wewnętrzne boki smarujesz tylko tłuszczem.

Ciasto jest dość rzadkie. Formy/formę z przelanym ciastem umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto jest dość niskie, więc nie powinno się piec dłużej niż 30 do 35 minut.
Ciasto marchewkowe, 7

Po około 30 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto marchewkowe jest już upieczone. Nie obawiaj się tego, że ciasto bardzo nie wyrosło. To mokre ciasto z dużą ilością marchewki. Będzie puszyste, ale nie będzie mocno napowietrzone. 

Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca.

Uwolnij ciasto z boków formy. Po lekkim przestudzeniu przekrój je idealnie na pół. Jeśli ciasto było pieczone w tortownicach, to wystarczy wyjąć je z foremek i odłożyć na kratkę do przestudzenia.

Ciasto marchewkowe, 8

W trakcie studzenia się ciasta marchewkowego, przygotuj sobie krem waniliowy. Możesz go też zrobić już w trakcie pieczenia się ciasta.

To tylko trzy składniki plus odrobina nasion wanilii. Do zrobienia kremu możesz użyć serka Philadelphia lub też innego serka śmietankowego, kremowego. Serek kremowy można też zastąpić serkiem mascarpone. używamy 250 gramów serka - wyjęty wcześniej z lodówki razem z masłem. 

Potrzebujesz też 150 gramów miękkiego masła, czyli 3/4 kostki o standardowej wadze 200 gramów. Masło powinno być tak miękkie, jak do szykowania kremu budyniowego. Warto pokroić je wcześniej na mniejsze kawałki. 

Do zrobienia kremu niezbędne jest użycie cukru pudru w ilości 150 gramów (nieco ponad pół szklanki). W oryginalnym przepisie zostało użyte aż 240 gramów cukru pudru. Według mnie krem wychodzi zdecydowanie za słodki. 

Aby krem miał przyjemny, waniliowy smak oraz drobinki nasion wanilii polecam dodać do niego jedną łyżeczkę ekstraktu z wanilii lub płaską łyżeczkę pasty waniliowej. Możesz też wydobyć trochę nasionek wanilii ze środka laski wanilii i dokładnie wymieszać nasionka z cukrem pudrem, jeszcze przed zmiksowaniem wszystkich składników. 
Ciasto marchewkowe, 9

Serek śmietankowy zacznij ubijać mikserem na średnich obrotach, by zaczął się robić puszysty. Stopniowo dodawaj tej masło. Zwiększ obroty miksera do wysokich i ubijaj serek z masłem do całkowitego połączenia i napuszenia się kremu. Zapewne wystarczy ubijać całość przez jedną minutą lub odrobinę dłużej. 

Dodaj też całą porcją cukru pudru w wanilią i ubijaj krem do momentu, gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą na gładki i puszysty krem. 

Porada 1: Jeśli z jakiegoś powodu masa nie ubija się na gładko i widać np. kawałki masła (za zimne masło), to można raz jeszcze cały krem zmiksować przy pomocy blendera ręcznego. Taki krem może nie być ładnie napowietrzony, ale zrobi się gładki i będzie można go śmiało użyć do przełożenia ciasta. Krem miksowany blenderem będzie z początku rzadki, jednak z czasem zacznie gęstnieć. 

Porada 2: Krem można też przygotować w inny sposób. Najpierw miękkie masło miksujesz na puszystym krem. Następnie stopniowo dodajesz cukier puder, ciągle miksując masę. Na koniec, bardzo powoli, łyżka po łyżce, dodajesz też serek mascarpone. Serek warto wcześniej osobno chwilę miksować lub nadać mu więcej puszystości mieszając go chwilę łyżką. 
Ciasto marchewkowe, 10

Na jeden blat przestudzonego ciasta wyłóż połowę kremu waniliowego. Na blacie z kremem umieść drugi blat ciasta. Górę drugiego blatu ciasta obłóż resztą kremu. 

Ponieważ u mnie były to dwie części prostokątnej formy, otrzymałam ciasto marchewkowe w kształcie zgrabnego prostokąta. Takie ciasto kroi się w kostkę. Na każdej kostce ciasta marchewkowego polecam ułożyć odrobinę pokruszonych orzechów włoskich lub orzechów pekan. 

Ciasto marchewkowe, 11

Ciasto marchewkowe, 12

Jeśli ciasto marchewkowe pieczone było w dwóch tortownicach, to polecam kroić je w trójkąty a pokruszone orzechy wyłożyć po okręgu na krawędzi ciasta. 
Lubicie ciasto marchewkowe? Piszcie na jakie okazje je pieczecie i jakie są Wasze ulubione dodatki. 

Źródło przepisu z moimi zmianami: livewellbakeoften
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (6251 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto marchewkowe

To mój najlepszy i bardzo sprawdzony przepis na wilgotne ciasto marchewkowe. To bardzo tanie w przygotowaniu domowe ciasto. Ciasto wychodzi niezwykle puszyste i super długo zachowuje świeżość. Ciasto marchewkowe z mascarpone lub też z serkiem typu Philadelphia to najlepszy sposób na wilgotne ciasto, które bardzo smakuje dzieciom. Bez obawy możesz zetrzeć marchew i wmieszać w ciasto. Twoje dziecko będzie zachwycone smakiem. Moje ciasto marchewkowe przepis, który sprawdzi się na każdą okazję. To rewelacyjne ciasto marchewkowe zrobi naprawdę każdy. Aby je upiec nie potrzebujesz bowiem miksera. Wszystkie składniki mieszasz razem w jednej misce. Ciasto marchewkowe można upiec naprawdę na wiele sposobów i wbrew pozorom to super proste do upieczenia ciasto. Jeśli lubisz przyprawy korzenne, to dodajesz je do ciasta. Jeśli wolisz ciasto marchewkowe bez imbiru, czy też gałki muszkatołowej, to możesz śmiało pominąć te składniki. W składnikach na ciasto marchewkowe jest też cynamon, którego akurat bardzo szkoda byłoby nie dodawać. Cynamon daje super smak oraz podsyca kolor ciasta. Dodatkową wilgoć w cieście zapewnia też dodatek musu z jabłek. Taki mus można zrobić samodzielnie w domu lub reż zakupić gotowy mus niesłodzony. Kiedyś byłby to problem, jednak aktualnie możemy zakupić niesłodzone musy owocowe w tubkach oraz słoiczkach. To musy przeznaczone dla małych dzieci. Koniecznie upiecz też ciasto orzechowiec, który idealnie wpasowuj się w klimaty zarówno jesienne, jak i świąteczne. Gorąco polecam też ciasto bez pieczenia rafaello na krakersach. 

Ciasto marchewkowe przepisy

Do tego przepisu na ciasto marchewkowe można dodać oprócz tartej marchewki również garść orzechów. Polecam orzechy miękkie takie jak orzechy włoskie czy pekan. Będzie to zatem świetne ciasto marchewkowe z orzechami.  Ciasto można również przełożyć pysznym kremem budyniowym lub domowym kremem śmietankowym z mascarpone. Ciasto marchewkowe z kremem może się zamienić wówczas w pyszny tort. Takie ciasto marchewkowe z kremem jest nie tylko piękne, ale zawsze pierwsze znika ze stołu na każdym przyjęciu. W Polsce marchew dostępna jest w sklepach przez cały rok. Ciasto marchewkowe można zatem szykować na każdą okazję. Ciasto marchewkowe znane jest nie tylko u nas. Ciasto marchewkowe zrobiło się bardzo popularne w wielu krajach. Najczęściej pieczemy je od późnej jesieni do zimy. Z dodatkiem przypraw korzennych oraz orzechów ciasto marchewkowe staje się idealnym ciastem nawet na świąteczny stół. Mimo, że to jest już bardzo proste ciasto, to mam jeszcze przepis na znacznie prostszą wersję ciasta z tartą marchewką. Zapraszam po przepis na proste ciasto marchewkowe

Przepis na ciasto marchewkowe

To wbrew pozorom jest ciasto marchewkowe przepis prosty. Samo ciasto robi się naprawdę banalnie. Nie trzeba miksować osobno białek. Nie trzeba nawet miksować całych jajek z cukrem na puch. Moje ciasto z marchewką jest wilgotne i puszyste jednocześnie. Jest też tanie w wykonaniu, ponieważ nie używamy masła a olej roślinny. Ciasto marchewkowe pieczone na oleju dłużej zachowuje świeżość. Aby upiec ciasto marchewkowe możesz użyć zarówno delikatną oliwę, jak swój ulubiony olej roślinny. Ja bardzo często sięgam po olej z pestek winogron lub też olej ryżowy. To świetne ciasto, które można piec przez cały rok i to na każdą okazję. Polecam Ci też inne moje ciasta. Ciasto ze śliwkami jest rewelacyjne jesienią. Zaś latem polecam Ci piec ciasto z truskawkami. Zimą najpyszniejsze jest moje super wilgotne ciasto czekoladowe, które śmiało może też pełnić funkcję tortu. 

Ciasto marchewkowe przepis

W Polsce coraz większą popularnością cieszą się przepisy na słodkie wypieki z dodatkiem warzyw. Moje najlepsze ciasto marchewkowe również bije rekordy popularności na Blogu. Ponieważ jest to bardzo proste i dokładnie opisane ciasto marchewkowe, to wiele osób zdecydowało się je upiec. Niektórzy bardzo zniechęcają się, ponieważ myślą, że musi to być wyjątkowo trudne do upieczenia ciasto. Jednak moje ciasto marchewkowe jest tak precyzyjnie i dokładnie opisane, że każdy da sobie z nim radę. Zatem bardzo gorąco zachęcam do pieczenia mojego idealne ciasta marchewkowego.