Pierniczki
Pierniczki świąteczne to najpopularniejsza słodkość, jaką szykujemy na Święta. Mój przepis jest bardzo prosty. Te mięciutkie i puchate pierniczki możesz śmiało szykować razem z dziećmi i dowolnie dekorować.
- puszyste i mięciutkie
- tradycyjny, polski przepis
- świetne do robienia z dziećmi
- dokładny opis i zdjęcia krok po kroku
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Liczba porcji: 100 pierniczków
Kaloryczność kcal: 50 w 1 pierniczku
Dieta: wegetariańska
- 3 szklanki mąki pszennej - 500 g
- 3/4 kostki masła - 150 g
- pół szklanki cukru drobnego lub cukru pudru - około 150 g
- 200 g płynnego miodu
- pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % - 150 g
- 4 żółtka jajek
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka kakao
- przyprawy: łyżka cynamonu; łyżeczka mielonego imbiru; po pół łyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, kolendry
Pierniczki
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatkowy czas: minimum 10 godzin leżakowania ciasta w lodówce.
Kalorie policzone zostały bez uwzględnienia dekoracji w postaci czekolady, czy też lukru.
Czas pieczenia: 12 minut.
Temperatura w piekarniku: 170 stopni (pieczenie góra/dół)
Z podanych składników wyszło mi 100 pierniczków.
Do zrobienia pierników świątecznych potrzebujesz również: odrobina mąki do podsypywania, papier do pieczenia, wałek drewniany, foremki do wykrawania pierniczków.
W przepisie na pierniczki świąteczne podałam swoją mieszankę przypraw. Możesz też sięgnąć po gotową mieszankę przypraw korzennych do pierników i pierniczków. Użyj wówczas 20-30 gramów takiej przyprawy (najlepsza przyprawa do piernika). Koniecznie zwróć uwagę na skład przyprawy. Unikaj mieszanek, w których pojawia się mąka pszenna oraz cukier. Jeśli jednak Twoja gotowa mieszanka przypraw zawiera cukier lub mąkę, to oprócz całej saszetki takiej przyprawy (do 40 gramów) dodaj też po łyżeczce kakao i cynamonu.
Pierniczki świąteczne, to te najbardziej uniwersalne pierniczki, które można od razu po przestudzeniu udekorować domowym lukrem, kolorowymi posypkami, czy też roztopioną czekoladą. Pierniczki idealnie sprawdzą się również do powieszenia na choince. Można je upiec na około dwa tygodnie przed Świętami lub też na dwa dni przed Świętami. Po przestudzeniu są idealnie miękkie. Zamknięte szczelnie np. w puszce, bez problemu doczekają do Świąt.
Pierniczki świąteczne polecam zacząć szykować dzień wcześniej.. najlepiej wieczorem. W kilka minut przygotujesz wówczas ciasto, które od razu po zrobieniu będzie zbyt wilgotne, by wycinać w nim kształty. Po umieszczeniu ciasta w lodówce zrobi się idealnie plastyczne. Ciasto potrzebuje minimum 10 godzin chłodzenia w lodówce. Warto dodać, że zanim zdecydujesz się na pieczenie, możesz je tak chłodzić nawet kilka dni.

Pierniki świąteczne
W rondelku umieść 150 gramów prawdziwego masła. Wlej również 200 gramów dobrej jakości płynnego miodu. Ja użyłam miodu lipowego. Wsyp łyżeczkę kakao oraz wszystkie przyprawy korzenne. Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc. Całość podgrzewaj kilka minut do całkowitego roztopienia się masła. Słodki krem wymieszaj dokładnie. Jeśli składniki zagotują się, to nic nie szkodzi.
Porada: Przyprawy można zastąpić gotową mieszanką. Polecam Ci użyć około 20-30 gramów dobrej przyprawy do pierników, np. przyprawa do piernika.

Rondelek ze słodkim, korzennym płynem odstaw na bok do przestudzenia.

Pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % wymieszaj z dwiema łyżeczkami sody oczyszczonej. Pół szklanki śmietany, to około 150 gramów. Śmietanę możesz zamienić na gęsty i kremowy jogurt naturalny.

W dużej misce umieść 500 gramów mąki pszennej. Użyłam mąki pszennej tortowej. 500 gramów to około 3 szklanki mąki. Zakłada się, że szklanka mąki pszennej waży 150-160 gramów. Dodaj też cztery żółtka średniej wielkości jajek i śmietanę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Białka z jajek możesz wykorzystać do zrobienia bezy lub mini bezików. Beza Pavlova też będzie świetna.

Do miski z mąką, żółtkami i śmietaną z sodą dodaj też pół szklanki drobnego cukru. Możesz też użyć cukru trzcinowego. Na koniec wlej przestudzony, słodki płyn korzenny. Zawartość rondelka może być ciepła, ale nie gorąca.

Ciasto na pierniczki świąteczne wymieszaj dokładnie łyżką. Będzie gęste i klejące, jednak po umieszczeniu go w lodówce, zrobi się idealnie plastyczne. Gotowe ciasto przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 10 godzin, a najlepiej na całą noc.
Po nocy spędzonej w lodówce wyjmij ciasto z miski. Będzie miało strukturę plasteliny. Dłonie oprósz mąką a z ciasta uformuj kulę. Ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat trzeba dodatkowo oprószyć mąką. Ja ciasto dzielę sobie na kilka mniejszych kul, wygodnych do wałkowania na placek.

Ciasto rozwałkuj na placek grubości minimum 6 mm. Możesz śmiało wycinać pierniczki grube nawet na 1 cm. Przy pomocy dowolnej wykrawaczki z świątecznym wzorem wycinaj pierniczki. Możesz do tego użyć nawet szklanki lub czystych foremek, które znajdują się w zestawach ciastoliny dla dzieci :)

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wycięte pierniczki układaj obok siebie na blaszce. Między pierniczkami zachować spore odległości, ponieważ pierniczki rosną w piekarniku. Po wycięciu pierwszych pierniczków zagniataj resztki ciasta, dodawaj kawałek świeżego i ponownie wałkuj na placek. Wycinaj kolejną porcję pierniczków. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto.
Każdą partię pierniczków piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pierniczki piecz 12 minut. Po upieczeniu można je od razu wyjmować z piekarnika i układać na kratce do przestudzenia. Pierniczki świąteczne stygną bardzo szybko.

Niezależnie od tego, czy Twoje pierniczki wycinane były na grubość 6 mm, czy też na grubość 1 cm czas pieczenia jest taki sam. Cieńsze pierniczki będą lekko chrupiące na brzegach i bardziej wypieczone. Te grube pierniczki będą idealnie mięciutkie.. wręcz rozpływające się w ustach.

Po upieczeniu i przestudzeniu pierniczki świąteczne są od razu gotowe do jedzenia. Te pierniczki są pyszne nawet bez żadnych ozdób. Przyprawy korzenne dobrane zostały tak, by pierniczki smakowały zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Jeśli chodzi o dekorację, to polecam posmarować pierniczki roztopioną, gorzką czekoladą. Wystarczy pół tabliczki gorzkiej czekolady roztopić z dwiema łyżkami masła. By uzyskać paski na pierniczkach wystarczy, że użyjesz do dekorowania pędzelka kuchennego.


Pierniczki świąteczne można też udekorować lukrem. Polecam lukier cytrynowy oraz lukier królewski.
Jeśli pierniczki nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu i ewentualnym udekorowaniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę, woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez tydzień, a może i dłużej.
Skoro pierniczki gotowe to może teraz czas na przepyszny piernik? Gorąco polecam!
Przepis pochodzi z kartki wyrwanej jeszcze przez moją Mamę z kalendarza z 1990 roku :)