Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Piernik

Piernik

Sprawdź koniecznie jak smakuje mój najbardziej uniwersalny i super prosty do upieczenia piernik. Ciasto wychodzi puszyste, wilgotne i pachnące przyprawami korzennymi.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia ciasta: 45 minut
Liczba porcji: keksówka 11 x 30 cm

Kaloryczność kcal: 250 w 100 g piernika
Dieta: wegetariańska

Składniki na piernik

  • 2 szklanki mąki pszennej np. tortowej lub uniwersalnej - 320 g
  • 100 g prawdziwego masła - pół klasycznej kostki
  • 1 szklanka mleka - 250 ml
  • 150 g drobnego cukru - około 3/5 szklanki
  • 3 łyżki płynnego miodu np. akacjowy - 60 g
  • 2 średnie jajka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki - 80 g
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika - 20 g
  • 1 łyżka kakao w proszku - 10 g

Składniki na polewę i przełożenie

  • około 140 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
  • tabliczka czekolady deserowej - 100 g
  • niecała 1/3 szklanki śmietanki słodkiej 30 % - około 80 ml
  • orzechy na posypkę: włoskie, pekan, migdały

Piernik przepis
Piernik, 1

Piernik, 2

Krok 1: Podgrzej miód z masłem i przyprawami

W niedużym rondelku umieść razem: 100 gramów prawdziwego masła (zwykłe lub klarowane); trzy łyżki płynnego miodu np. akacjowego, czyli około 60 gramów miodu (naturalny lub sztuczny); trzy łyżki powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, czyli około 80 gramów (u mnie dżem z czarnej porzeczki); jedną łyżkę kakao, czyli około 10 gramów kakao; dwie łyżki dobrej jakości przyprawy do piernika, czyli około 20 gramów mieszanki przypraw.

Ustaw małą moc palnika i mieszaj całość drewnianą łyżką tylko do roztopienia się masła i połączenia wszystkich składników w jednolity krem. Nie zagotuj składników. Jak tylko otrzymasz dobrze wymieszaną masę, odstaw rondelek do przestudzenia. 

Porada: Jeśli sięgniesz po miód naturalny, to piernik będzie mógł poleżeć znacznie dłużej, (dłuższa przydatność do spożycia) niż piernik ze sztucznym miodem. Miód naturalny ma działanie konserwujące ciasto i działanie bakteriobójcze. Masło można zamienić na kostkę roślinną lub olej kokosowy o tej samej wadze. Moja przyprawa do piernika jest bardzo aromatyczna i mocna, więc wystarczy jej dać 20 gramów. Jeśli sięgasz po przyprawy ze sklepu, to koniecznie sprawdzaj ich skład. W składnikach nie powinno być mąki i cukru. 

Podgrzej miód z masłem i przyprawami

Krok 2: Rozpuść cukier w mleku

W drugim, małym garnuszki umieść 150 gramów cukru. Jeśli sypiesz cukier drobny, to będzie to około 3/5 szklanki cukru (szklanka o pojemności 250 ml). Możesz też użyć cukier zwykły lub trzcinowy o wadze 150 gramów. Wlej też jedną szklankę, czyli 250 ml mleka. Wybieram zawsze mleko pełnotłuste lub też mleko bez laktozy. 

Ustaw małą moc palnika i mieszaj całość tylko do rozpuszczenia się cukru w mleku. Nie gotuj słodkiego mleka. Palnik wyłącz a garnuszek odstaw na bok do przestudzenia. 

Rozpuść cukier w mleku

Krok 3: Połącz wszystkie składniki

Do miski przesiej około dwie szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej, (dokładnie 320 gramów mąki) wymieszane z dwiema łyżeczkami sody oczyszczonej. Wlej również przestudzone słodkie mleko oraz przestudzoną ciemną masę z rondelka. Na koniec wbij jeszcze dwa, średniej wielkości jajka. 

Całość wymieszaj bardzo dokładnie. Najlepiej jest użyć miksera na niskich obrotach. Na koniec jeszcze sprawdź, czy mąka połączyła się z resztą składników mieszając ciasto np. przy pomocy szpatułki. Ciasto na takie piernik nie jest gęste. 

Połącz wszystkie składniki

Krok 4: Upiecz piernik

Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej odrobiną tłuszczu i obsypanej niewielką ilością mąki lub otrębami. U mnie była to keksówka o wymiarach użytkowych (wewnętrznych) 11 x 30 cm. Można użyć dowolnej formy o pojemności minimum 1250 ml.

Formę z piernikiem umieść na środkowej półce w dobrze nagrzanym piekarniku. Najlepsza będzie opcja pieczenia góra/dół i temperatura około 170 stopni. Piernik powinien się upiec po około 40 - 45 minutach.  Po około 40 minutach sprawdź, czy piernik jest już upieczony. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek piernika drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że piernik jest już gotowy. Nie piecz go dłużej "dla pewności", by niepotrzebnie nie przesuszać ciasta. 

Wyłącz piekarnik i odrobinkę uchyl drzwiczki, by temperatura w komorze piekarnika powoli opadła. Po 10 minutach możesz wyjąć piernik z piekarnika. Piernik powinien pięknie wyrosnąć. 

Upiecz piernik

Krok 5: Przełóż i udekoruj piernik

Po lekkim przestudzeniu wyjmij piernik z formy i odłóż na kratę do studzenia wypieków. Piernik jest już gotowy, ale polecam jeszcze przekroić go na dwa blaty i przełożyć powidłami, dżemem z czarnej porzeczki lub rozwałkowanym płatem marcepanowym (tutaj przepis na marcepan). Dolną część ciasta wysmarowałam dżemem porzeczkowym i zużyłam do tego resztę słoiczka, czyli około 140 gramów. 

Piernik oblałam grubą warstwą polewy czekoladowej na bazie czekolady deserowej i słodkiej śmietanki. Aby ją zrobić wystarczy, że wlejesz do rondelka 80 ml słodkiej śmietanki i mocno ją podgrzejesz (bez zagotowania). Zdejmij rondelek z palnika a do śmietanki dodaj posiekaną tabliczkę czekolady deserowej. Całość mieszaj do momentu, gdy powstanie Ci gładka polewa. Oblej nią piernik.

Polewa tak szybko nie zastyga, ale trzeba pamiętać o tym, by wyłożyć na nią siekane orzechy zanim stężeje. Na polewę wyłożyłam połówki orzechów włoskich i pekan. Migdały blanszowane posiekałam wcześniej nożem.

Przełóż i udekoruj piernik

Piernik, 8

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Kalorie policzone zostały wyłącznie do samego ciasta piernikowego, czyli bez przełożenia, polewy oraz orzechów. Przed szykowaniem piernika zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania ciasta.

Ciasto piernikowe możesz upiec i podawać już tego samego dnia. Piernik od razu po upieczeniu jest mięciutki, wilgotny i bardzo puszysty. Można go upiec i podawać nawet bez żadnych dodatków w postaci dżemu, powideł lub marcepana. Polewa również nie jest niezbędna, ale bardzo ładnie wygląda a dodatkowo piernik można posypać kruszonymi orzechami. Jest to przepis na piernik, z którego śmiało upieczesz babeczki lub większe muffinki. Czas pieczenia będzie wtedy znacznie krótszy i wyniesie około 25 minut. 

Całkowicie przestudzony piernik trzymaj w chłodnym miejscu pod przykryciem. Może to być lodówka. Tak przechowywany piernik zachowuje świeżość przez minimum 4 dni lub dłużej. Jeśli nie chcesz szykować polewy na bazie śmietanki, to polewa czekoladowa z masłem również będzie idealna. Ciekawym pomysłem jest też wykorzystanie upieczonych już wcześniej pierniczków. Wystarczy wówczas wyłożyć je na piernika z jeszcze nie zastygniętą polewą. Piernik można też obłożyć marcepanem lub posypać kolorową, cukrową posypką. 
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (4021 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Przepis na piernik

Zastanawiałam się ostatnio, czy istnieje taki jeden jedyny i najlepszy przepis na piernik. Dylemat miałam ogromny, więc postanowiłam poprzeglądać sobie moje stare książki kucharskie. Po takiej lekturze miałam tylko jeszcze większy mętlik, ponieważ przepisów na pierniki są dziesiątki. W jednych nie dajemy mleka, ale używamy tylko wody. Są pierniki bez miodu lub tylko z miodem, ale bez cukru. Piernik z dużą ilością jajek lub też z samymi żółtkami. Można też znaleźć przepis na piernika bez jajek lub z jajkami przepiórczymi. Sam uwielbiam piec różne pierniki, by trochę eksperymentować w kuchni. Bywa też zwyczajnie tak, że akurat mam w domu miód naturalny akacjowy i po taki miód sięgam. Zdarza mi się, że piekę piernik na zwykłym cukrze, ale innym razem używam cukry trzcinowego lub melasy. To z czego zrobimy swojego piernika może więc zależeć od tego co mamy w domu lub też od tego co możemy a czego nie możemy jeść. Jeśli więc musisz unikać laktozy, to zamiast mleka używasz wody lub mleka bez laktozy. Tak samo z masłem. Możesz użyć masła bez laktozy lub też sięgnąć po olej kokosowy i upiec piernik z takim tłuszczem. Zauważyłam też, że przepis na piernik zmienia się też z biegiem lat. Kiedyś używało się trochę innych składników niż teraz. Tak więc cały czas dostosowujemy składniki oraz wykonanie do tego, co najbardziej nam pasuje i czego używamy. Większy dostęp do najróżniejszych bakalii oraz przypraw korzennych sprawia, że możemy poszaleć z dodatkami do piernika. Kiedyś piernik zdobiony był częściej marcepanem. Oczywiście przepis na marcepan znajdziesz na moim blogu kulinarnym. Odkąd jednak czekolada stała się masowo dostępna, decydujemy się częściej na zdobienie piernika najróżniejszymi polewami. Wspaniałym i bardzo świątecznym ciastem jest też wilgotne ciasto porzeczkowiec. Zapraszam też po bardzo stary przepis na pierniczki katarzynki

Piernik

Co to takiego właściwie jest ten piernik, czyli czym jest ciasto piernikowe? Kiedyś piernik składał z kilku składników i nie było w nim jajek ani nawet mąki pszennej. Główną mąką była mąka żytnia  do tego woda oraz miód i przyprawy korzenne. Nawet masło było pomijane w składnikach. Co jednak teraz możemy uznać za ciasto piernik? Piernikiem według mnie możemy nazwać ciasto, które pieczemy na sodzie oczyszczonej. Soda oczyszczona sprawia, że ciasta szybko rosną, ale jest też produktem, który w większej ilości dość mocno czuć w wypiekach. I tak jak może być to trudne do przemycenia w delikatnych i jasnych ciastach, tak w wypiekach czekoladowych oraz takich, do których dajemy do środka czekoladę oraz orzechy i np. gruszki, soda sprawdza się idealnie. Idealnie sprawdza się też właśnie w połączeniu z przyprawami do piernika, które mają konkretny smak i bywają nawet dość ostre. W końcu w dobrej przyprawie piernikowej znajdziesz nie tylko cynamon i kardamon, ale ostry imbir, anyżek, goździki i pieprz. Tak więc piernik to dla mnie ciasto, które przede wszystkim zawiera sodę oraz przyprawy korzenne. Piernik to też miód i cukier. I tutaj możemy użyć wyłącznie miodu naturalnego lub sztucznego lub też łączyć miód z cukrem. Są też przepisy na piernik bez miodu. Do upieczenia piernika potrzebujesz też mąki. Są różne przepisy na pierniki z mąką pszenną lub pszenną orkiszową i sama właśnie najczęściej piekę piernik na mące pszennej uniwersalnej, czy nawet bardzo wygodnej w użyciu mące tortowej. Do piernika dajemy jeszcze zazwyczaj jajka i mleko lub wodę. Czasem używam jeszcze jogurtu naturalnego lub śmietany. Zdarza mi się do piernikowego ciasta dodawać też bakalie oraz dżem z czarnej porzeczki, z żurawiny lub też powidła śliwkowe. 

Piernik przepisy

Piernik to wypiek typowo polski. Piernik znany jest tez dobrze w Rosji, czy na Ukrainie. Na piernik przepis znajdziecie chyba w każdej książce kucharskiej. Tylko na moim blogu kulinarnym aniagotuje znajdziecie przynajmniej kilka przepisów na piernik. Najbardziej szlachetnym z nich jest piernik staropolski, który gorąco polecam. Trzeba o nim jednak pomyśleć na kilka tygodni przed Świętami, ponieważ szykujemy go z ciasta, które musi leżakować, by dojrzało. Zauważyłam, że dla wielu osób staropolski piernik jest wyzwaniem i albo normalnie boją się tego wypieku, albo uważają, że jest dla nich za trudny lub za dużo z nim roboty. A to naprawdę tak prosty przepis. Załóżmy jednak, że nie zdążyliście na czas przygotować sobie ciasto na ten dojrzewający wypiek a jesteście już przed samą Wigilią. Kochacie pierniki i bardzo chcielibyście upiec piernik, który będzie nie tylko piękny, ale i mega pyszny i ogólnie szałowy :) Oto właśnie mój sprawdzony i ostatnio ulubiony przepis na piernik na boże narodzenie. Jest prosty, jest piękny, jest pyszny, jest wyjątkowy pod każdym względem. A do tego jest to jeszcze piernik, który zawsze się udaje. Jeśli tylko zrobisz wszystko zgodnie z przepisem i krok po kroku przygotujesz prawidłowo wszystkie składniki, to z pewnością upieczesz puszysty, wilgotny i aromatyczny piernik. Zapraszam i gorąco zachęcam do skorzystania z tego prostego przepisu na piernik, który można potem dowolnie udekorować. Można go wcale nie przekrajać i nie robić warstw, tylko podać w całości. Piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi, dżemem z czarnej porzeczki, marcepanem lub polewą czekoladową. Piernik jest tak wspaniały, że ozdób do niego wymyśliłam całe mnóstwo, ale o tym już dokładniej w przepisie na ten fantastyczny piernik na Święta. Powodzenia i smacznego.