Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Jesień to idealna pora na przetwory.. również na marynowanie grzybów.

Jeśli nie masz pomysłu co zrobić z grzybami, które zebrałaś w lesie; albo Twój Mąż :-) marynowane będą idealne. W Święta zaś jak znalazł!

Ilość słoików: 4 x 300 ml

Składniki:
• 2 kg małych grzybów - borowiki, podgrzybki, maślaki..
• 2 szklanki wody
• 0,5 szklanki octu 10%
• 0,5 szklanki cukru
• 1 marchewka
• 2 liście laurowe
• 6 kulek ziela angielskiego
• 6 kulek czarnego pieprzu
• 1 łyżka gorczycy

Zalewa
Do garnka wlej wodę i dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem marchewki i octu. Zalewę gotuj przez kilka minut, dodaj na koniec ocet i wyłącz.

Marchewkę umyj, obierz i pokrój w plasterki. Po kilka plasterków włóż do czystych, przygotowanych do przetworów słoików.

Grzyby
Grzyby oczyść i sprawdź, czy wszystkie są zdrowe. Opłucz. Małe zostaw całe, większe pokrój na kawałki. Umieść w garnku z osoloną, gotującą się wodą na 5-7 minut. Odcedź.

Jeśli zamierzasz marynować maślaki - pamiętaj, że kapelusze trzeba obrać ze skórki.

Jeśli planujesz marynować kurki - gotuj je do 5 minut. Jeśli marynujesz same rydze, czas gotowania to 10 minut.

Słoiki z marchewką wypełnij gorącymi jeszcze grzybami do 3/4 pojemności. Do pełna dolej wrzącej zalewy, aby całkowicie przykryła grzyby. Od razu zakręcaj słoiki.

Jeśli wszystkie składniki udało Ci się dodać jeszcze gorące, słoiki nie powinny wymagać dodatkowej pasteryzacji.

grzyby-marynowane-1

Średnia 4.7 / 5 (7 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl