Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Jesień to idealna pora na przetwory. Oprócz dżemów warto też zrobić grzyby marynowane. Moje grzyby marynowane w occie są bardzo proste do zrobienia. Zamarynować możesz dowolne grzyby leśne. Jeśli do zalewy dodasz więcej cukru, to otrzymasz grzyby marynowane na słodko.

Takie marynowane grzybki super jest otworzyć na Święta i do Sylwestrowych przekąsek. Jeśli wolisz grzyby marynowane na ostro, to polecam Ci mój przepis na grzyby marynowane słodko ostre.

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut
Ilość porcji: 4 słoiki po 300 ml

Składniki:
  • 2 kg małych grzybów - borowiki, podgrzybki, maślaki
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 marchewka
  • 2 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 6 kulek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka gorczycy

Jak przygotować zalewę do grzybów marynowanych:
Do garnka wlej wodę i dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem marchewki i octu. Zalewę gotuj przez kilka minut, dodaj na koniec ocet i wyłącz.

Marchewkę umyj, obierz i pokrój w plasterki. Po kilka plasterków włóż do czystych, przygotowanych do przetworów słoików. Grzyby oczyść i sprawdź, czy wszystkie są zdrowe. Opłucz. Małe zostaw całe, większe pokrój na kawałki. Umieść w garnku z osoloną, gotującą się wodą na 5-7 minut. Odcedź.

Jeśli zamierzasz marynować maślaki - pamiętaj, że kapelusze trzeba obrać ze skórki.
Jeśli planujesz marynować kurki - gotuj je do 5 minut.
Jeśli marynujesz same rydze, czas gotowania to 10 minut.

Słoiki z marchewką wypełnij gorącymi jeszcze grzybami do 3/4 pojemności. Do pełna dolej wrzącej zalewy, aby całkowicie przykryła grzyby. Od razu zakręcaj słoiki. Jeśli wszystkie składniki udało Ci się dodać jeszcze gorące, słoiki nie powinny wymagać dodatkowej pasteryzacji.

Grzyby marynowane, 1


Słoiki z marynowanymi grzybami z mojego przepisu potrafią przeleżeć w spiżarce nawet parę lat. 
Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (13 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Grzyby marynowane w occie

To mój najlepszy, podstawowy przepis na marynowanie grzybów leśnych. W zalewie octowej możecie marynować dowolne grzyby. Możecie je marynować razem i osobno. 

Jak zrobić grzybki marynowane

Do marynowania najlepsze będą małe grzybki. Te duże lepiej jest ususzyć lub zamrozić w w przyszłości zrobić z nich super przepis na sos grzybowy. Podobno najlepsze są marynowane podgrzybki. U maślaków należy przed przyrządzaniem obrać kapelusze. Rydze trzeba podgotowywać o 5 minut dłużej niż kurki. Prawdziwki i podgrzybki gotuje się około 5-7 minut, w zależności od ich wielkości. Polecam też mój przepis na grzyby marynowane na słodko ostro. Jeśli zaś lubisz zamykać rośliny w słoiki, to polecam Ci inne moje przepisy na przetwory