Grzyby marynowane
Jesień to idealna pora na przetwory. Oprócz dżemów warto też zrobić grzyby marynowane. Moje grzyby marynowane w occie są bardzo proste do zrobienia. A zamarynować możesz dowolne, jadalne grzyby leśne.
- dokładny opis wykonania krok po kroku
- sprawdzony przepis na grzyby marynowane
- gotowe do jedzenia już po trzech dniach od zamarynowania
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas obgotowywania grzybków: 5 minut
Czas pasteryzacji: 20 minut
Liczba porcji: 6-8 słoików po 300 ml
Kaloryczność kcal: 55 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 2 kg małych grzybów - borowiki, podgrzybki, maślaki
- 3 szklanki wody
- niecałe 3/4 szklanki octu 10%
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 średnia marchewka - 130 g
- 2 duże liście laurowe lub 4 małe
- 8 kulek ziela angielskiego
- 8 kulek czarnego pieprzu
- 1 łyżka gorczycy
- 3 łyżki soli do obgotowania grzybków
Grzyby marynowane
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Wyszło mi 8 słoiczków grzybów marynowanych. Słoiki o pojemności 300 ml każdy. Robiłam jednak te grzybki wiele razy i za każdym razem wychodzi mi od 6 do nawet 10 słoików takich grzybków. Każde zbiory są bowiem inne. Grzybki bywają mniejsze lub większe, co za tym idzie inaczej układają się w słoiczkach. To również kwestia wagi grzybów oraz rodzaju. Objętość jest podobna, ale waga różna.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja.
Jeśli masz więcej grzybów, to polecam Ci mój ulubiony przepis na pyszny sos grzybowy do makaronu i nie tylko :)

Grzyby marynowane przepis
Do garnka wlej trzy szklanki wody i wsyp trzy płaskie łyżki cukru. Dodaj też dwa duże liście laurowe lub cztery małe, 8 kulek ziela angielskiego, 8 kulek czarnego pieprzu oraz łyżkę gorczycy. Zalewę zagotuj kilka minut i zmniejsz moc palnika a następnie wlej niecałe 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%. Po minucie wyłącz zalewę.
Porada: Jeśli do zalewy dodasz więcej cukru, to otrzymasz grzyby marynowane na słodko. Takie marynowane grzybki super jest otworzyć na Święta i do sylwestrowych przekąsek. Do zalewy można też dodać: kilka ząbków czosnku, odrobinę suszonego chili lub też cebulę pokrojoną w piórka.

Przejrzyj wszystkie grzyby. Zostaw tylko te zdrowe. Do marynowania najlepiej jest wybrać te najmniejsze grzybki.
Porada: Możesz wzmocnić nieco smak zalewy dodając do niej pół łyżeczki soli.

Opłucz je szybko i sprawnie pod zimną, bieżąca wodą (sztuka po sztuce). Małe zostaw całe, większe pokrój na kawałki. Możesz marynować same kapelusze lub całe grzybki. Umieść je w garnku z osoloną, gotującą się wodą i gotuj na małej mocy palnika od 5 do 7 minut. Następnie odcedź na sitku.
Jeśli planujesz marynować kurki - gotuj je do 5 minut.
Jeśli marynujesz same rydze, czas gotowania to 10 minut.
Jeśli zamierzasz marynować maślaki gotuj je osobno przez 5-7 minut w osolonej wodzie (nawet do 10 minut). Kapelusze zalecam obrać ze skórki. Po obgotowaniu maślaki warto jeszcze dwa razy przepłukać, by nie barwiły na ciemno zalewy w słoiku.

Przygotuj słoiki. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.
Marchewkę umyj, obierz i pokrój w plasterki. Po kilka plasterków włóż do czystych, przygotowanych do przetworów słoików.
Słoiki z marchewką wypełnij gorącymi jeszcze grzybami do około 3/4 pojemności.

Słoiki z grzybkami wypełnij gorącą zalewą. Powinna całkowicie przykryć grzyby. Od razu zakręcaj mocno słoiki. Jeśli wszystkie składniki udało Ci się dodać jeszcze bardzo gorące, słoiki nie powinny wymagać dodatkowej pasteryzacji.
Polecam jednak:
- na godzinę odwrócić je do góry dnem
- umieścić na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 110 stopni
lub
- umieścić w szerokim garnku do 1/3 wypełnionym gotującą się wodą (na dnie bawełniana ściereczka) i gotować 20 minut

Słoiki z marynowanymi grzybami z mojego przepisu potrafią przeleżeć w spiżarce nawet parę lat.
Smacznego.