Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe to najprostszy sposób na sycący i pyszny posiłek, który nie wymaga spędzania całego dnia w kuchni. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół różnorodnością smaków, które wykreujesz w swojej kuchni.

- jeden kociołek = cały obiad
- kilkadziesiąt super przepisów
- szybkie, kompleksowe pomysły na posiłki

Dania jednogarnkowe

Pomysły na dania jednogarnkowe czerpię z kuchni tradycyjnej wielu krajów. Moment, w którym wszelkie składniki łączą się w jednym garnku, nie tylko ułatwia sprzątanie po przyrządzaniu posiłków, ale również tworzy wyjątkowe smaki, które są trudne do osiągnięcia w inny sposób. Wśród przepisów znajdziesz takie propozycje jak rozmaite gulasze, lecza, dania typu paella, zapiekanki..

Napiszę jeszcze pokrótce co rozumiem przez dania jednogarnkowe. Moja lista nie będzie się składała wyłącznie z potraw, które były szykowane w jednym naczyniu - garnku, czy kociołku (bez użycia np. dodatkowej patelni itp..). Oczywiście takie też będą, ale nie tylko. Dla mnie, dania jednogarnkowe, to przede wszystkim takie, których wszystkie składniki lądują ostatecznie w jednym "garnku" i zjadamy je bez konieczności serwowania ich z jakąś surówką, czy też kopytkami. Ewentualne dodatki, to zazwyczaj tylko kromka chleba, ale nie jest ona konieczna. 

Bogracz węgierski, to jeden z najlepszych gulaszy wołowych, jakie tylko można zrobić, a do tego zawiera on jeszcze duże kawałki pysznych ziemniaków. Do jego zrobienia nie używasz bulionu. To jedno z najlepszych dań jednogarnkowych z mięsem i ziemniakami, jakie można przyrządzić. 

Dania jednogarnkowe, 1

Forszmak szykuję na kilku rodzajach mięsa z dodatkiem boczku i kiełbasy oraz warzyw. Podaję go w formie gęstej i sycącej zupy. To sprawdzony przepis. Wszystkie składniki są przemyślane, proporcje idealne. To dopiero fantastyczne, bardzo sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe.
Dania jednogarnkowe, 2

Paella to przepyszne i bardzo popularne danie kuchni hiszpańskiej. Jest to danie jednogarnkowe z dużą ilością owoców morza, z kawałkami kruczaka i mrożonym groszkiem. Smakuje, wygląda i pachnie niesamowicie. Gorąco polecam ja zrobić. Paella będzie świetna na rodzinne przyjęcia lub spotkania ze znajomymi. 
Dania jednogarnkowe, 3

Zapiekanka z kurczakiem i makaronem to świetny pomysł na pyszny i bardzo prosty obiad dla całej rodziny. To przepis, który składa się z dobrze dobranych składników. Nie jest naładowany zbędnymi przyprawami i dodatkami. Wspaniale się podgrzewa.
Dania jednogarnkowe, 4

Leczo z kurczakiem to niesamowicie proste do zrobienia, super pyszne i delikatne leczo, które zrobisz dosłownie z kilku warzyw z przyprawami plus filet. Przepis będzie idealny nie tylko na lato. To jednogarnkowy, pełnowartościowy i pyszny posiłek.
Dania jednogarnkowe, 5

Ryba po grecku to pyszne, tradycyjne danie nie tylko na wigilijny stół. Jest to danie wyjątkowe, kompleksowe i niezwykle lubiane. Zapraszam po mój ulubiony, jak dla mnie i moich bliskich, najlepszy przepis.
Dania jednogarnkowe, 6

Zapiekanka z brokułami to jedna z ciekawszych propozycji na super pyszne podanie brokułów zapiekanych z makaronem i serem. To świetny pomysł na obiad oraz na podwieczorek. Możesz do niej użyć dowolnego, ulubionego makaronu. Świetnie się też podgrzewa i jest to danie bez mięsa.
Dania jednogarnkowe, 7

Bigos z cukinii będzie świetnym pomysłem na pyszne i szybkie danie w sezonie na świeże warzywa. Mój przepis jest super prosty, a sam bigosik kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem i zapachem. Jest pyszny bez niczego, ale można go podać z pieczywem lub z ryżem.
Dania jednogarnkowe, 8

Żeberka w kapuście kiszonej z suszonymi grzybkami i śliwkami, to danie, które idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Rozgrzewa, syci, a do tego rewelacyjnie smakuje. Uwielbiam je jeść bez dodatków, ale takie żeberka można też podać z chlebem lub z ziemniakami.
Dania jednogarnkowe, 9

Lazania to prawdziwa królowa dań jednogarnkowych. Jest pyszna i super prosta do zrobienia. To moja polska wersja lasagne z mięsem mielonym. Przepis opisałam krok po kroku razem ze zdjęciami pomocniczymi.
Dania jednogarnkowe, 10

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem to bardzo lubiana i pyszna zapiekanka codzienna. To pyszne danie jednogarnkowe polecam szykować nawet na specjalne okazje. Jest nie tylko smaczna, ale i lubiana przez większość osób.
Dania jednogarnkowe, 11

Leczo z pieczarkami to jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych z pieczarkami w roli głównej. To leczo, które pachnie tradycją i zachwyca klasycznym smakiem. Wypróbuj ten przepis, a Twoja kuchnia zamieni się w prawdziwe królestwo aromatów.
Dania jednogarnkowe, 12

Kurczak na ryżu pieczony w piekarniku, to niesamowity sposób na błyskawiczny obiad, który dosłownie sam się robi. Tutaj nawet ryż wsypujemy suchy do formy. 
Dania jednogarnkowe, 13

Zapiekanka pasterska tylko wygląda n a skomplikowaną. To przepis idealny dla całej rodziny. Jest świetna pod ponownego podgrzania.
Dania jednogarnkowe, 14

Ratatouille to super ciekawe i bardzo smaczne danie z kuchni francuskiej. Przepis opiera się na samych warzywach i ziołach. Moje Ratatouille to wersja filmowa, a najlepiej jest szykować je latem, chociaż i zimą da radę je przygotować. 

Dania jednogarnkowe, 15

Ryba po japońsku to danie, które musisz zrobić. Smakuje nieziemsko, a do tego jest proste do zrobienia, niezwykle pyszne oraz super uniwersalne. Zrobisz je wyłącznie ze składników, które z łatwością kupisz w każdym sklepie, a do tego będzie smakować i na ciepło i na zimno. 
Dania jednogarnkowe, 16

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to jeden z ciekawszych pomysłów na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Przepis jest super prosty, ponieważ używasz tylko popularnych składników, a zapiekanka jest smaczna, piękna i łatwa w przygotowaniu.
Dania jednogarnkowe, 17

Zapiekanka Gnocchi, gnocchi zapiekane z serem i przecierem pomidorowym to rewelacyjny, super prosty i niezwykle szybki do zrobienia obiad. Zapraszam po przepis idealny na każda okazję. Warto wiedzieć, że gnocchi można też śmiało zamienić na nasze zwykłe kopytka.
Dania jednogarnkowe, 18

Moussaka, to bardzo popularna i super smaczna potrawa grecka szykowana na bazie bakłażanów i mięsa mielonego. Zapraszam po mój ulubiony przepis na tę zapiekankę z dodatkiem ziemniaków i sosem beszamelowym.
Dania jednogarnkowe, 19

Fasolka po bretońsku to tradycyjna potrawa jednogarnkowa szykowana z moczonej i gotowanej fasoli "Piękny Jaś". Warto wiedzieć, że w ostateczności możesz ją zrobić nawet z fasoli z puszki. Jest niezwykle popularna i bardzo, bardzo smaczna.
Dania jednogarnkowe, 20

Zapiekanka makaronowa z szynką to nie tylko super sposób na błyskawiczny i pyszny obiad. To przepis na każdą okazję, a do tego świetny sposób na wykorzystanie wielu lodówkowych składników. To zapiekanka idealna do późniejszego podgrzewania.
Dania jednogarnkowe, 21

Szakszuka to jeden z pyszniejszych pomysłów na zdrowe śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty, a shakshuka super smaczna i efektowana. To połącznie jajek i pomidorów w najlepszym wydaniu i bardzo często jadam ją bez dodatków, jako kompleksowy posiłek.
Dania jednogarnkowe, 22

Zapiekanka gyros to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad z piekarnika. Przepis jest bardzo prosty, a sama zapiekanka gyrosowa z ryżem niezwykle smaczna i sycąca. Podasz ją na obiad na każdą okazję. To zestaw obiadowy podany w jednym daniu.
Dania jednogarnkowe, 23

Leczo z kiełbasą to fantastyczne, lekko słodkie i kwaśne, warzywne leczo z 4 warzyw. Jest idealne na obiad lub na kolację. To przepis na leczo z kiełbasą, który świetnie sprawdza się również zajadane z ryżem lub kromką świeżego pieczywa.
Dania jednogarnkowe, 24

Dynia pieczona z serem feta to pyszne, bardzo szybkie do zrobienia danie, które polecam gorąco nie tylko dlatego, że jest to przepis prosty. Tak upieczoną dynię można podać na wiele sposobów. Dynię zapiekaną z serem feta można zjeść na ciepło jako samodzielny posiłek. Można do niej ugotować ulubioną kaszę np. pęczak lub wymieszać z risotto. Dynia pieczona stanowi też świetny dodatek do ryb i wieprzowiny.
Dania jednogarnkowe, 25

Zapiekanka warzywna to kolorowa, pyszna i niezwykle sycąca zapiekanka bez mięsa, mąki i nabiału. To rewelacyjny pomysł na samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Bardzo gorąco polecam Wam ten efektowny przepis.
Dania jednogarnkowe, 26

Leczo z kabaczkiem, to przepis idealny na późniejszą jesień, by wykorzystać twardsze kabaczki. Obiad wychodzi syty i super pyszny.
Dania jednogarnkowe, 27

Jakie są Wasze pomysły na inne dania jednogarnkowe?
Smacznego.
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe to zazwyczaj obiad jednogarnkowy, ponieważ są to posiłki syte i bogate w różne składniki. Jednogarnkowe dania to prawdziwy dar dla zapracowanych, osób szukających prostych i zdrowych rozwiązań kulinarnych, jak również prawdziwe cudo dla fanów minimalizmu w kuchni. Dlaczego? Przyjrzyjmy się temu bliżej. Po pierwsze, korzyścią niewątpliwie jest oszczędność czasu. Przygotowanie jednogarnkowych dań nie wymaga stałego dozoru, a wszystkie składniki gotuje się jednocześnie lub wrzuca np. do garnka jedno po drugim w określonym odstępie czasu. Większość z nich, takich jak na przykład dobrze znane i lubiane chili con carne, to propozycje, które wrzucamy do garnka, podgrzewamy przez jakiś czas i voila - nasze danie jest gotowe. Składniki same w sobie wymieszają się, wymienią się smakami i aromatami, tworząc niesamowite połączenia, których nie da się osiągnąć w innych okolicznościach. Bardzo dobre i chyba najpopularniejsze są dania jednogarnkowe z kurczaka oraz dania jednogarnkowe z ziemniaków. Po drugie, ekonomia. Nie potrafisz wykorzystać warzyw, które za chwilę się zepsują? Masz trochę mięsa, które nie starczy na pełnowartościowe danie? Wszystko to doskonale sprawdza się w jednogarnkowych potrawach. Curry z warzywami i tofu, risotto z kurczakiem, czy gulasz warzywny to tylko niektóre z propozycji, które świetnie sprawdzą się w tej roli. Po trzecie, prostota i uniwersalność. Takie dania jednogarnkowe z kurczakiem są doskonałe nie tylko na rodzinny obiad, ale również na imprezę z przyjaciółmi czy na lunch do pracy. Na przykład paella z owocami morza, lasagne, ratatouille, czy azjatycka potrawa kung pao są pełne smaków, aromatów i kolorów, a także nie wymagają dodatków w postaci surówek czy innych komponentów. Po czwarte, zdrowie. W jednogarnkowych potrawach często mamy wiele warzyw, białka, a całość jest gotowana na raz, więc składniki nie tracą swoich wartości odżywczych.

Danie jednogarnkowe

Dla wielu osób dania jednogarnkowe kociołek, czy też inne kojarzą się wyłącznie z daniami, do zrobienia których można używać wyłącznie tylko jednego garnka i dania jednogarnkowe nie będą już jednogarnkowe, jeśli wcześniej ugotuje się np. osobno fasolę. Nie do końca się z tym zgodzę. Oczywiście może tak być i to będzie opcja najlepsza, bo nie wymagająca użycia innych naczyń. Jednak danie jednogarnkowe, to przede wszystkim takie danie, które ostatecznie podawane jest z jednego garnka, czy też kościołka i nie trzeba do niego komponować dodatków. Nie będzie to zatem danie, w którym osobno szykujemy mięso, osobno ziemniaki i jeszcze do tego jakąś surówkę. Jeśli chodzi o moje ulubione dania jednogarnkowe, to będą to zdecydowanie najróżniejsze lecza oraz dania jednogarnkowe z ziemniakami w roli głównej. Dania jednogarnkowe mogą zawierać mięso, ale nie tylko. Dania jednogarnkowe to zazwyczaj bogactwo różnorodnych warzyw oraz ziół i przypraw. Podsumowując, dania jednogarnkowe to wygodna, oszczędna, smaczna i zdrowa alternatywa dla skomplikowanych przepisów wymagających wielu składników i czasu. Warto je urozmaicać, eksperymentować z smakami i cieszyć się nieskomplikowaną kuchnią.