Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kurczak na ryżu

Kurczak na ryżu

Kurczak na ryżu to przepyszne danie jednogarnkowe z piekarnika, które robi się samo. Przepis jest niezwykle szybki, super prosty i daje dużą dowolność w kwestii mięsa i dodatków. 

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: forma 22 x 32 cm - około 2370 g

Kaloryczność kcal: 75 w 100 g dania [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa

Składniki na kurczaka do zapiekanki [ więcej ]

  • 1 kg mięsa z kurczaka - np. podudzia lub udziki
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki; 1/4 łyżeczki chili

Składniki na zalewę do ryżu

  • 900 ml wody - trochę ponad 3,5 szklanki
  • 150 g ulubionego ketchupu - delikatny lub pikantny
  • 50 g masła - 1/4 klasycznej kostki o wadze 200 g
  • przyprawy: po łyżeczce soli i czosnku; po płaskiej łyżce słodkiej papryki i ziół prowansalskich; szczypta chili

Pozostałe składniki

  • 300 g suchego ryżu - u mnie jaśminowy
  • 2 średnie cebule - do 300 g
  • 1 czerwona papryka - około 200 g

Kurczak na ryżu
Kurczak na ryżu, 1

Kurczak na ryżu, 2

Krok 1: Przygotuj mięso

Potrzebujesz około jednego kilograma mięsa z kurczaka. Mogą to być dowolne kawałki mięsa. Ważne jednak, by były mniej więcej tej samej wielkości. Mogą to być podudzia (pałki), udziki, czy nawet całe ćwiartki albo piersi ze skórą. Kawałki mięsa oprósz przyprawami w ilości nie mniejszej niż łącznie po pół łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki oraz 1/4 łyżeczki chili. 

Porada: Jeśli używasz pałek (tak jak ja), to ze względu na walory estetyczne warto usunąć torebki stawowe. 

Przygotuj mięso

Krok 2: Zrób zalewę do ryżu

Do niedużego garnka wlej 900 ml wody. Dodaj 50 gramów masła (może być też roślinne lub w ostateczności 50 ml oleju) oraz około 150 gramów ulubionego ketchupu (łagodny lub ostry). Wsyp po łyżeczce soli i suszonego czosnku oraz po płaskiej łyżce słodkiej papryki i ziół prowansalskich. Na koniec dodaj szczyptę chili (lub więcej, jeśli lubisz ostrzejsze dania). Zalewę pogrzej, by masło się roztopiło, a przyprawy oddały do wody aromat. 

Porada: Ketchup można zamienić na zwykły przecier lub pomidory z puszki - ta sama waga. Danie wyjdzie nieco mniej słodkie. 

Zrób zalewę do ryżu

Krok 3: Suchy ryż umieść w formie

Przygotuj naczynie żaroodporne o wymiarach około 22 x 32 cm lub trochę większe. Do naczynia wsyp 300 gramów suchego ryżu. Użyłam zwykłego ryżu jaśminowego sprzedawanego w kilogramowych opakowaniach. Naczynia niczym wcześniej nie smarujemy. 

Suchy ryż umieść w formie

Krok 4: Ryż zalej zalewą

Podgrzaną (może być jeszcze gorąca) zalewę wylej do naczynia z ryżem. W razie potrzeby wyrównaj powierzchnię ryżu, który znajdziecie się pod zalewą. 

Ryż zalej zalewą

Krok 5: Dodaj paprykę i cebulę

Z papryki wykrój gniazdo nasienne. Pokrój ją w krótkie paski. Cebule obierz i pokój w półplasterki lub w cienkie piórka. Przygotowane warzywa rozłóż na całej powierzchni formy. 

Porada: Możesz dać paprykę o dowolnym kolorze. Tak samo z cebulą. Można sięgnąć zarówno po cebule cukrowe, jak i np. po czosnkowe czy czerwone. Każde z warzyw można też pominąć lub zastąpić np. cukinią lub selerem naciowym. 

Dodaj paprykę i cebulę

Krok 6: Wyłóż kawałki mięsa

Na samym końcu rozłóż w formie również kawałki mięsa w przyprawach. 

Wyłóż kawałki mięsa

Krok 7: Upiecz danie

Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół (jeśli masz małą komorę piekarnika i grzałki od góry, to naczynie umieść na półce niżej). Z termoobiegiem ustaw 170 stopni. Formy niczym nie przykrywaj. Danie piecz przez około 90 minut. Po tym czasie ryż wchłonie cały płyn, a mięso idealnie się dopiecze i zarumieni. 

Upiecz danie

Kurczak na ryżu, 10

Kurczak na ryżu, 11

Kurczak na ryżu to danie, które można podgrzewać ponownie w piekarniku, ale już pod przykryciem lub też na dużej patelni, na małej mocy i również pod przykryciem.  
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (1075 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kurczak na ryżu

Pyszny kurczak pieczony na ryżu to danie jednogarnkowe i szybkie, czyli spełnienie marzeń każdego miłośnika prostoty w kuchni i czarodzieja czasu, który potrzebuje dodatkowych minut w ciągu dnia. Zatem jest to kurczak pieczony na ryżu który robi się sam. Trzeba przyznać, że to brzmi wspaniale. Bardzo dużo gotuję, zatem zdaję sobie sprawę z tego, co jest bardzo uciążliwe. Są to oczywiście góry naczyń do pozmywania. Kurczak na ryżu z piekarnika to pomysł na obiad, który zapewni Ci minimalizmu w sprzątaniu. Kto z nas po długim dniu pracy chce spędzić więcej niż trzeba na zmywaniu góry naczyń? Kurczak pieczony na ryżu w naczyniu żaroodpornym to prawdziwa rewolucja. Wszystko, absolutnie wszystko, odbywa się w jednym naczyniu, co oznacza, że po zakończonym posiłku mamy do umycia właściwie tylko to jedno. Kawałku kurczaka można bowiem kroić i posypywać przyprawami na dece do krojenia. Kurczak na ryżu z warzywami to danie, które nie wymaga skomplikowanych technik ani wielogodzinnego nadzoru. Kawałki kurczaka, które delikatnie układamy na ryżu w zalewie, robią całą robotę. Ryż zalanym aromatyczną zalewą z warzywami absorbuje soki z pieczącego się kurczaka, co prowadzi do wytworzenia niezrównanych smaków, a kurczak z wierzchu staje się cudownie chrupiący. Bez obaw, że coś się przypali czy nie uda. Piekarnik robi dosłownie wszystko za nas. Na danie kurczak na ryżu przepisy są różne, ale tutaj ważnych jest kilka elementów. Kurczak na ryżu w piekarniku musi mieć odpowiednią proporcję zalewy do suchego ryżu. Kurczak na ryżu zapiekany to danie nie wymaga skomplikowanych technik ani wielogodzinnego nadzoru. Szybkość przygotowania tego dania to kolejny plus, którego nie można zignorować. Odrobina przygotowania składników, kilka warstw w naczyniu oraz jego umieszczenie w piekarniku – i voilà! Masz czas dla siebie, podczas gdy piekarnik pracuje. Brak konieczności mieszania, doprawiania czy kontrolowania procesu gotowania sprawia, że zapiekany kurczak na ryżu z warzywami jest idealnym wyborem na dni, gdy nasz kalendarz jest zapełniony po brzegi. Kurczak zapiekany na ryżu może się stać Twoim ulubionym, szybkim obiadem.  A nie zapominajmy o wszechstronności. Ta metoda pozwala na dowolność w kwestii dodatków – sezonowe warzywa, różne typy ryżu, zioła, przyprawy. Możesz eksperymentować z komponentami bazując na tym, co akurat masz pod ręką czy na to, na co masz ochotę w danym momencie. Kurczak na ryżu przepis doskonały pod każdym względem! Podsumowując, kurczak na ryżu to kwintesencja komfortu. Łatwe przygotowanie, ograniczenie bałaganu w kuchni do minimum oraz gwarancja pełnego, pożywnego i przepysznego posiłku bez większego wysiłku. Koniecznie wypróbuj też super przepis na butter chicken do podania z ryżem lub z chlebkami naan. Rewelacyjnym przepisem jest tez pyszny kurczak po koreańsku na ostro, do podania z ryżem. Rewelacyjny i super szybki do zrobienia jest też kurczak teriyaki, do podania z ryżem i warzywami. Zobacz też przepis na pyszny schab w sosie własnym. Zapiekanka pasterska to przepis idealny dla całej rodziny. Jest świetna pod ponownego podgrzania. Na obiad warto zrobić super danie kurczak po toskańsku ze szpinakiem. Świetny na szybki obiad jest kurczak w sosie śmietanowym, który można podać z wieloma dodatkami.