Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to jeden z ciekawszych pomysłów na pyszny i szybki obiad. Przepis jest super prosty a zapiekanka smaczna, piękna i łatwa w przygotowaniu.

- tylko niezbędne składniki
- świetny obiad dla całej rodziny
- dokładny opis wykonania ze zdjęciami 

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia zapiekanki: 40 minut
Liczba porcji: do 1900 g zapiekanki

Kaloryczność kcal: 170 w 100 g dania

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków - waga przed obraniem
  • opakowanie kiełbasy morlińskiej z szynki - 540 g
  • 2 średnie cebule - około 400 g
  • 150 g sera żółtego - w kostce lub w plasterkach
  • około 1/3 szklanki śmietanki 30 % - 90 g
  • 2 średnie jajka
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki; pół płaskiej łyżeczki pieprzu; szczypta gałki muszkatołowej
  • dodatki: garść pomidorków koktajlowych oraz natka pietruszki lub szczypiorek

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do zrobienia zapiekanki użyłam naczynia żaroodpornego o średnicy 28 cm. Możesz też użyć innego naczynia żaroodpornego o pojemności około dwóch litrów. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz do 1900 gramów pysznej zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą. Zanim zaczniesz szykować zapiekankę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, 1

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Potrzebujesz jeden kilogram ładnych ziemniaków typ A lub typ B. Ponieważ w Polsce jest około sto odmian ziemniaków, nie będę więc pisała o tym jaką konkretnie wybrać. Najlepsze będą ziemniaki przeznaczone do gotowania i do pieczenia. Latem świetne są młode, ale już duże ziemniaki, które wystarczy wyszorować przed pokrojeniem i ugotowaniem. Zimą ziemniaki należy obrać i pokroić w plasterki nie grubsze niż 1 cm. 

Przepłukane plasterki ziemniaków zalej w garnku zimną wodą. Wsyp płaską łyżkę soli. Garnek przykryj przykrywką i ustaw wysoką moc palnika. Gdy ziemniaki zaczną się gotować zmniejsz moc palnika i gotuj je około 5-8 minut licząc od zagotowania wody. Plasterki ziemniaków powinny być na wpół ugotowane. Odlej wodę a plasterki ziemniaków odstaw do lekkiego przestudzenia.

Na zdjęciu poniżej ziemniaki przed podgotowaniem.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, 2

W trakcie gotowania ziemniaków zacznij szykować cebule. Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Zmniejsz moc palnika do trochę wyższej niż średnia. Dodaj trzy łyżki oleju roślinnego do smażenia. Na patelnię wyłóż całą obraną i posiekaną cebulę. Odrobinę zmniejsz moc palnika i smaż cebulkę przez około 10 minut, aż zrobi się szklista i lekko rumiana. Co parę minut zamieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki.

Podsmażoną cebulkę przełóż do osobnej miseczki. Patelni nie myj, ponieważ podsmażysz na niej plasterki kiełbasy. 

Porada: Do zapiekanki można też dodać kilka ząbków czosnku. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki a następnie dodaj je do cebuli na pięć minut przed końcem podsmażania. 
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, 3

Potrzebujesz jedno opakowanie, czyli 540 gramów kiełbasy morlińskiej z szynki (lub trochę mniej). Będą to trzy kiełbasy o długości około 20 cm każda. Morliny posiadają też w ofercie kiełbasę śląską oraz kiełbasę z piersi z kurczaka, które również sprawdzą się w tej zapiekance. 

Kiełbasę pokrój w plasterki o grubości o około 5 mm i umieść je na patelni po cebuli. Plasterki kiełbasy podsmażaj na lekko rumiano z obu stron. Zajęło mi to około 20 minut. Do podsmażania kiełbasy nie używałam już dodatkowego tłuszczu na patelnię. 

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, 4

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, 5

Naczynie do zapiekania wysmaruj od środka odrobiną oleju lub masła klarowanego. U mnie było to naczynie ceramiczne o średnicy 28 cm. Możesz też użyć dowolnego innego naczynia żaroodpornego z wyższym rantem. Wybierz naczynie o pojemności około dwóch litrów. 

Do natłuszczonej od wewnątrz formy wyłóż wszystkie podgotowane i przestudzone plasterki ziemniaków.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, 6

Kolejno rozłóż też część sera a na ser podsmażoną cebulkę oraz kiełbasę.

Użyłam sera żółtego w plasterkach, więc wyłożyłam cztery plasterki sera na warstwę ziemniaków a następnie cebulkę i plasterki kiełbasy. Jeśli używasz sera w kostce, to na ziemniaki rozłóż część startego na grubych oczkach sera a następnie cebulkę i kiełbasę. 
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, 7

Do małego naczynia wlej około 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % oraz wbij dwa jajka. Wsyp przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki; pół płaskiej łyżeczki pieprzu; szczypta gałki muszkatołowej i ewentualnie odrobina chili (jeśli lubisz). Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej (na jednolity płyn). 

Porada: Śmietankę kremówkę możesz zamienić na zwykłe mleko lub wymieszać śmietankę i mleko (pół na pół). 
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, 8

Na warstwę cebulki z kiełbasą wyłóż drugą połowę sera (tartego lub w plasterkach) a następnie wlej też płyn mleczno jajeczny z przyprawami. Płyn postaraj się wylewać równo na całej powierzchni zapiekanki. 

Naczynie z gotową do pieczenia zapiekanką ziemniaczaną z kiełbasą umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół. Zapiekankę ziemniaczaną piecz bez przykrycia przez 40 minut (lub dłużej, jeśli ziemniaki nie były po tym czasie miękkie). 

Porada: Pod koniec zapiekania można też wyłożyć dodatkową warstwę sera mozzarella lub też sera cheddar aby wzbogacić smak zapiekanki. 
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, 9

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, 10

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest gotowa do nakładania od razu po upieczeniu. Polecam podawać ją z mini pomidorkami oraz natką pietruszki lub siekanym szczypiorkiem. 
Smacznego.

Wpis zawiera lokowanie produktu

Średnia 4.8 / 5 (411 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Bardzo często szykuję najróżniejsze zapiekanki. Zazwyczaj sezon na nie zaczyna się po wakacjach, kiedy temperatury spadają i chętniej włączam piekarnik. Taka zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Według mnie jest to jeden z najprostszych przepisów na ziemniaczaną zapiekankę. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem też jest pyszna, ale ta z kiełbasą ostatnio najbardziej nam smakuje. Ta wersja to zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą. Starałam się nie dodawać do niej niepotrzebnych składników. Czasem wystarczy mniej, by otrzymać ciekawszy i bardziej wyrazisty smak zapiekanki. Już same ziemniaczki z kiełbasą smakują rewelacyjnie. Moja zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką to propozycja na bardzo prosty i sycący obiad. Czasem zdarza mi się przygotować całą zapiekankę rano i odstawić ją na parę godzin, by w odpowiednim momencie wstawić ją do piekarnika i zapiekać na obiad. Bardzo dobry i z dodatkiem kiełbasy jest też mój chłopski garnek z ziemniakami. Rewelacyjne danie jednogarnkowe z dodatkiem kiełbasy to np. mój ulubiony forszmak o lekko kwaśnej nucie uzyskanej dzięki ogórkom kiszonym. 

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Obowiązkowo zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem, który super pasuje do zapiekanek. Tym razem zdecydowałam się na bardzo oczywiste i popularne produkty i użyłam najzwyklejszego sera żółtego. Zapiekanka ziemniaczana z kielbasa będzie pyszna z każdym dobrej jakości żółtym serem. Możesz zatem wybrać swój ulubiony. Zapiekanka z ziemniakow i kielbasy może być szykowana z dodatkiem sera w plasterkach lub też sera w kostce, który trzeba zetrzeć na zapiekankę. Masz całkowitą dowolność. Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasa jest pyszna i zawsze tak pięknie pachnie, że wszyscy schodzą się do kuchni pod koniec pieczenia. Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą przepis, który każdy polubi. Bardzo często pod koniec pieczenia wykładam też na wierch odrobinę sera mozzarella, by lekko tylko się podpiekł i rozpłyną po zapiekance. W przepisie sięgam po śmietankę kremówkę 30 %, ale można też śmiało użyć zwykłego mleka lub połączyć mleko z kremówką. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą może za każdym razem smakować trochę inaczej jeśli sięgniesz po różne rodzaje kiełbasy. W tym przepisie użyłam kiełbasy z szynki, ale możesz też śmiało sięgnąć np. po kiełbasę śląską lub też nawet z piersi kurczaka. Zapraszam przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i życzę smacznego. A przy okazji polecam też mój ulubiony przepis na pyszny boeuf strogonow, który podaję na wiele sposobów.