Leczo z pieczarkami
Odkryj prosty przepis na domowe leczo z pieczarkami, które pachnie tradycją i zachwyca klasycznym smakiem. Twoja kuchnia zamieni się w prawdziwe królestwo aromatów.
- w wersji z kiełbasą lub bez
- wszystko szykujesz w jednym garnku
- dokładny opis wykonania i ciekawe porady
Czas przygotowania: 25 minut
Czas duszenia: 40 minut
Liczba porcji: około 1650 g
Kaloryczność kcal: 110 w 100 g dania
- 500 g pieczarek - polecam brunatne
- 1 średnia zielona cukinia - około 370 g
- 1 duża czerwona papryka - około 250 g
- 2 średnie cebule - około 350 g
- 1 duży pomidor - około 300 g
- 300 g kiełbasy np. podwawelskiej - można pominąć
- 3 ząbki czosnku - około 15 g - można pominąć
- 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- przyprawy: po łyżeczce majeranku, słodkiej papryki i oregano; po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
Leczo z pieczarkami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego posiłku.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ponad 1650 gramów pysznego leczo z pieczarkami. Będą to cztery bardzo duże porcje. Podczas liczenia kaloryczności dania, nie uwzględniłam pieczywa ze zdjęć. Zanim zaczniesz szykować leczo z pieczarek, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. Warto bowiem od razu przygotować sobie i pokroić wszystkie warzywa.

Leczo z pieczarkami przepis
Do dużego garnka z grubym dnem wlej 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia lub oliwy. Ustaw średnią lub nieco niższą moc palnika. W garnku z nagrzanym tłuszczem umieść obrane i pokrojone w średniej wielkości kostkę cebule o łącznej wadze około 350 gramów (waga przed obraniem). Cebulę podsmażaj bez przykrywki około 5 minut. Ma się tylko zeszklić, ale nie zarumienić. Jeśli zaczyna się rumienić, to zredukuj moc palnika.
Do garnka dodaj kolejno obrane i pokrojone drobno trzy ząbki czosnku oraz około 300 gramów pokrojonej w półplasterki kiełbasy (śląska, podwawelska, wiejska). Całość zamieszaj i podsmażaj w garnku, bez przykrywki, przez następne 5 minut.
Porada: Kiełbasę można pominąć lub zamienić na tyle samo bakłażana. Małego bakłażana pokrój wcześniej w kostkę i polej dodatkowo dwiema łyżkami oleju. Nowe odmiany bakłażanów nie zawierają już zazwyczaj charakterystycznej goryczki. Nie trzeba ich zatem solić i płukać w zimnej wodzie. Jeśli jednak bakłażan po przekrojeniu jest gorzki (przy skórce), to jego kawałki umieść w misce. Posyp je łyżeczką soli i wymieszaj. Odstaw na 20-30 minut, a po tym czasie przepłucz zimną wodą. Następnie odcedź i dokładnie osusz na ręczniku papierowym.

Kolejno do garnka dodaj również 500 gramów oczyszczonych i pokrojonych w grubsze plastry lub kostkę pieczarek. Leczo pieczarkowe będzie miało ciekawszy i wyraźniejszy smak jeśli użyjesz pieczarek brunatnych. Oczywiście te zwykłe oraz pieczarki mini też mogą być. Pokrojone pieczarki dodaj do garnka. Całość zmniejszaj, podnieś odrobinę moc palnika i smaż składniki przez około 10 minut lub nieco dłużej.
Porada: Pieczarki można zamienić na boczniaki.

Na koniec dodaj oczyszczoną i pokrojoną drobniej czerwoną paprykę, pokrojoną w kostkę lub półplasterki cukinię oraz posiekane pomidory. Użyłam papryki czerwonej, ale może to być też papryka żółta, czy zielona. Młodej cukinii nie obieram, a tylko odcinam jej oba końce. Do garnka wsyp również przyprawy: po łyżeczce majeranku, słodkiej papryki i oregano; po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu.
Całość raz jeszcze zamieszaj. Garnek przykryj przykrywką. Ustaw nieco niższą niż średnia moc palnika i duś danie przez minimum 20 minut.
Porady: Jeśli masz twardego kabaczka, to obierz go, przekrój wzdłuż na cztery, wytnij gniazdo nasienne i pokrój kabaczka w nieco drobniejszą kostkę. Możesz użyć jednego dużego pomidora malinowego lub gargamela, albo też sięgnąć po 300 gramów pomidorków śliwkowych, czy koktajlowych. Możesz nawet zrezygnować z pomidorów świeżych i dodać do leczo 300-500 g gęstego przecieru z pomidorów.

Po 20 minutach zdejmij przykrywkę i wymieszaj leczo z pieczarkami. Jeśli warzywa są jeszcze dla Ciebie za twarde, to potrzymaj je dłużej na palniku. Sprawdź też smak i zdecyduj, czy chcesz dodać do leczo więcej soli lub pieprzu albo też szczyptę chili, a nawet 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego. Aby uzyskać lekko podwędzany smak dodaj również pół płaskiej łyżeczki wędzonej papryki w proszku.
Porada: Osobno możesz ugotować jeszcze fasolkę szparagową i pokrojoną na mniejsze kawałki dodać do garnka z leczo (pod koniec gotowania).


Leczo z pieczarkami podawaj samo, z ulubionym pieczywem lub z ryżem. Bardzo dobrze smakuje również z kaszą pęczak. Leczo trzymaj w lodówce pod przykryciem przez minimum 3 dni.
Jeśli zaś masz ochotę na to, by przygotować sobie zapas pysznego leczo na zimę, to wypróbuj też przepis na leczo do słoików.
Smacznego.