Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Leczo z pieczarkami

Leczo z pieczarkami

Odkryj prosty przepis na domowe leczo z pieczarkami, które pachnie tradycją i zachwyca klasycznym smakiem. Twoja kuchnia zamieni się w prawdziwe królestwo aromatów.

- w wersji z kiełbasą lub bez
- wszystko szykujesz w jednym garnku
- dokładny opis wykonania i ciekawe porady

Czas przygotowania: 25 minut
Czas duszenia: 40 minut
Liczba porcji: około 1650 g

Kaloryczność kcal: 110 w 100 g dania

Składniki

  • 500 g pieczarek - polecam brunatne
  • 1 średnia zielona cukinia - około 370 g
  • 1 duża czerwona papryka - około 250 g
  • 2 średnie cebule - około 350 g
  • 1 duży pomidor - około 300 g
  • 300 g kiełbasy np. podwawelskiej - można pominąć
  • 3 ząbki czosnku - około 15 g - można pominąć
  • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • przyprawy: po łyżeczce majeranku, słodkiej papryki i oregano; po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu

Leczo z pieczarkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego posiłku. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ponad 1650 gramów pysznego leczo z pieczarkami. Będą to cztery bardzo duże porcje. Podczas liczenia kaloryczności dania, nie uwzględniłam pieczywa ze zdjęć. Zanim zaczniesz szykować leczo z pieczarek, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. Warto bowiem od razu przygotować sobie i pokroić wszystkie warzywa. 

Leczo z pieczarkami, 1

Leczo z pieczarkami przepis

Do dużego garnka z grubym dnem wlej 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia lub oliwy. Ustaw średnią lub nieco niższą moc palnika. W garnku z nagrzanym tłuszczem umieść obrane i pokrojone w średniej wielkości kostkę cebule o łącznej wadze około 350 gramów (waga przed obraniem). Cebulę podsmażaj bez przykrywki około 5 minut. Ma się tylko zeszklić, ale nie zarumienić. Jeśli zaczyna się rumienić, to zredukuj moc palnika. 
Do garnka dodaj kolejno obrane i pokrojone drobno trzy ząbki czosnku oraz około 300 gramów pokrojonej w półplasterki kiełbasy (śląska, podwawelska, wiejska). Całość zamieszaj i podsmażaj w garnku, bez przykrywki, przez następne 5 minut. 

Porada: Kiełbasę można pominąć lub zamienić na tyle samo bakłażana. Małego bakłażana pokrój wcześniej w kostkę i polej dodatkowo dwiema łyżkami oleju. Nowe odmiany bakłażanów nie zawierają już zazwyczaj charakterystycznej goryczki. Nie trzeba ich zatem solić i płukać w zimnej wodzie. Jeśli jednak bakłażan po przekrojeniu jest gorzki (przy skórce), to jego kawałki umieść w misce. Posyp je łyżeczką soli i wymieszaj. Odstaw na 20-30 minut, a po tym czasie przepłucz zimną wodą. Następnie odcedź i dokładnie osusz na ręczniku papierowym.

Leczo z pieczarkami, 2

Kolejno do garnka dodaj również 500 gramów oczyszczonych i pokrojonych w grubsze plastry lub kostkę pieczarek. Leczo pieczarkowe będzie miało ciekawszy i wyraźniejszy smak jeśli użyjesz pieczarek brunatnych. Oczywiście te zwykłe oraz pieczarki mini też mogą być. Pokrojone pieczarki dodaj do garnka. Całość zmniejszaj, podnieś odrobinę moc palnika i smaż składniki przez około 10 minut lub nieco dłużej. 

Porada: Pieczarki można zamienić na boczniaki. 

Leczo z pieczarkami, 3

Na koniec dodaj oczyszczoną i pokrojoną drobniej czerwoną paprykę, pokrojoną w kostkę lub półplasterki cukinię oraz posiekane pomidory. Użyłam papryki czerwonej, ale może to być też papryka żółta, czy zielona. Młodej cukinii nie obieram, a tylko odcinam jej oba końce. Do garnka wsyp również przyprawy: po łyżeczce majeranku, słodkiej papryki i oregano; po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. 
Całość raz jeszcze zamieszaj. Garnek przykryj przykrywką. Ustaw nieco niższą niż średnia moc palnika i duś danie przez minimum 20 minut. 
Porady: Jeśli masz twardego kabaczka, to obierz go, przekrój wzdłuż na cztery, wytnij gniazdo nasienne i pokrój kabaczka w nieco drobniejszą kostkę. Możesz użyć jednego dużego pomidora malinowego lub gargamela, albo też sięgnąć po 300 gramów pomidorków śliwkowych, czy koktajlowych. Możesz nawet zrezygnować z pomidorów świeżych i dodać do leczo 300-500 g gęstego przecieru z pomidorów.
Leczo z pieczarkami, 4

Po 20 minutach zdejmij przykrywkę i wymieszaj leczo z pieczarkami. Jeśli warzywa są jeszcze dla Ciebie za twarde, to potrzymaj je dłużej na palniku. Sprawdź też smak i zdecyduj, czy chcesz dodać do leczo więcej soli lub pieprzu albo też szczyptę chili, a nawet 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego. Aby uzyskać lekko podwędzany smak dodaj również pół płaskiej łyżeczki wędzonej papryki w proszku. 

Porada: Osobno możesz ugotować jeszcze fasolkę szparagową i pokrojoną na mniejsze kawałki dodać do garnka z leczo (pod koniec gotowania).  

Leczo z pieczarkami, 5

Leczo z pieczarkami, 6

Leczo z pieczarkami podawaj samo, z ulubionym pieczywem lub z ryżem. Bardzo dobrze smakuje również z kaszą pęczak. Leczo trzymaj w lodówce pod przykryciem. Świeżość i smak zachowa przez minimum 3 dni. Jeśli zaś masz ochotę na to, by przygotować sobie zapas pysznego leczo na zimę, to wypróbuj też przepis na leczo do słoików
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (287 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Leczo z pieczarkami

Pisząc o domowym leczo z pieczarkami i innymi warzywami, jak cebula, czosnek, papryka, pomidory, a nawet cukinia, otwieramy rozdział kuchni prostej, ale pełnej smaku i dobroci dla naszego zdrowia. Przyrządzone własnoręcznie leczo z pieczarek to nie tylko doskonały posiłek, ale też świetny sposób na zrozumienie, jak wiele korzyści może wynikać z kuchni warzywnej. Domowe leczo pieczarkowe jest niezwykle uniwersalnym daniem. Leczo z pieczarkami i cukinią możemy podawać je na wiele sposobów, w zależności od naszych upodobań. Leczo z pieczarkami i kiełbasą idealnie smakuje razem z pieczywem, którego chrupkość kontrastuje z mniej wyrazistą konsystencją warzyw. Można je również łączyć z ryżem, tworząc pełen posiłek, który syci na dłuższy czas. Nie można zapomnieć także o podawaniu go jako dodatek do mięs, nawet jeśli zawiera już kiełbasę. Staje się wtedy smacznym i kolorowym tłem dla pieczeni. Sama jakość domowego leczo z pieczarkami i innymi warzywami polega na tym, że centralne miejsce zajmują tu sezonowe składniki - świeże, dojrzałe i pełne naturalnych wartości odżywczych. Warzywa dostarczają naszemu organizmowi potrzebnych minerałów, witamin i błonnika. Papryka, cukinia czy pomidory to prawdziwe bomby witaminowe, które pomagają nam w utrzymaniu zdrowia i dobrej kondycji. Pieczarki z kolei, są źródłem białka i dodatkowo obniżają poziom cholesterolu. Gorąco polecam ten pyszny przepis na leczo z pieczarkami. Przyrządzanie leczo z pieczarkami samodzielnie daje nam pełną kontrolę nad tym, co ląduje w naszym garnku, a tym samym na naszych talerzach. Możemy dobrać składniki według upodobań, jeśli nie jesteśmy fanami jakiegoś warzywa, możemy go po prostu pominąć. Samodzielne gotowanie to możliwość eksperymentowania i dostosowywania posiłków do naszej diety. Przepisy na leczo z pieczarkami mogą i super, że są różne. Mój przepis na leczo z pieczarkami i kiełbasą jest bardzo uniwersalny. To przepis na leczo z pieczarkami papryka i kielbasa, który można modyfikować i urozmaicać. Bardzo dobrze pasuję do niego ugotowana wcześniej fasolka szparagowe. Możesz ją śmiało dołożyć do swojego leczo z pieczarek pod koniec szykowania dania. Warto również zaznaczyć, że samo przygotowywanie posiłków to forma relaksu. Możemy poświęcić ten czas tylko dla siebie, odciąć się od zgiełku dnia i zrelaksować, tworząc coś pysznego dla siebie i najbliższych. Na leczo z pieczarkami przepis jest zatem świetny, wręcz idealny w sezonie na nasze polskie warzywa. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobic leczo z pieczarkami, to zapraszam do przepisu. Zachęcam do gotowania domowego leczo z pieczarkami i innymi warzywami. Odkryjcie jak wiele radości i korzyści może przynieść to z pozoru proste danie! Koniecznie wypróbuj też przepis na polędwiczki w sosie kurkowym oraz przepyszny domowy kebab. Jeśli zaś planujesz małe lub większe przyjęcie to zobacz mój zbiór przepisów na przekąski na zimno. Wypróbuj też mój przepis na klasyczne leczo. Zapraszam też po przepis na gruzińskie pierogi Chinkali. Są super! Koniecznie wypróbuj też super przepis na butter chicken do podania z ryżem lub z chlebkami naan.