Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Leczo z kabaczkiem

Leczo z kabaczkiem

Leczo z kabaczkiem to świetne danie jednogarnkowe, które szykuję od późnej jesieni, aż po wiosnę. Przepis jest super prosty, a samo leczo smakuje niesamowicie dobrze. 

Czas przygotowania: 25 minut
Czas duszenia łącznie: 45 minut
Liczba porcji: około 1130 g

Kaloryczność kcal: 185 w 100 g dania

Składniki

  • 1 kg kabaczków - jeden duży lub dwa mniejsze
  • 400 g kiełbasy - np. lekko podsiuszanej
  • 1 puszka pomidorów krojonych - 400 g
  • 2 średnie cebule - około 300 g
  • 250 g pieczarek - zwykłe lub mini
  • 1 czerwona papryka - około 230 g
  • 6 ząbków czosnku - około 30 g
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • przyprawy: po łyżce majeranku, słodkiej papryki i oregano; po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i chili

Leczo z kabaczka

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego posiłku. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1130 gramów pysznego leczo z kabaczkiem. Będą to cztery bardzo duże porcje. Podczas liczenia kaloryczności dania, nie uwzględniłam pieczywa ze zdjęć. Zanim zaczniesz szykować leczo z kabaczka, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. Warto bowiem od razu przygotować sobie i pokroić wszystkie warzywa.

Leczo z kabaczkiem, 1

Leczo z kabaczka przepis

Do dużego garnka z grubym dnem wlej 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia lub oliwy. Ustaw średnią lub nieco niższą moc palnika. W garnku z nagrzanym tłuszczem umieść obrane i pokrojone w sporą kostkę cebule o łącznej wadze około 300 gramów (waga przed obraniem). Dodaj również 250 gramów dobrze oczyszczonych pieczarek. U mnie były to pieczarki mini. Te malutkie dałam w całości, a nieco większe przekroiłam na pół. Cebulę z pieczarkami podsmażaj bez przykrywki przez około 10 minut. Cebula ma się tylko zeszklić, ale nie zarumienić. Jeśli zaczyna się rumienić, to zredukuj moc palnika. 

Porady: Leczo będzie miało ciekawszy i wyraźniejszy smak jeśli użyjesz pieczarek brunatnych, które należy pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki można zamienić na boczniaki. 

Leczo z kabaczkiem, 2

Kolejno dodaj również około 400 gramów dobrej jakości kiełbasy pokrojonej w półplasterki (śląska, podwawelska, wiejska, inna lekko podwędzana). Całość zamieszaj i podsmażaj w garnku bez przykrywki przez następne 5 minut. 

Porada: Jeśli chcesz, by leczo było lżejsze i mniej kaloryczne, to dodaj do niego np. o połowę mniej kiełbasy, za to więcej warzyw.

Leczo z kabaczkiem, 3

Na koniec dodaj wszystkie pozostałe składniki. Dużego kabaczka (lub dwa mniejsze) obierz cienko ze skórki (jeśli skórka jest bardzo twarda), a następnie odetnij oba końce i przekrój kabaczka wzdłuż na pół. Jeśli gniazdo nasienne jest już przerośnięte i pestki są spore, to je usuń. Miąższ pokrój w kostkę na jeden kęs. 
Od razu dodaj oczyszczoną i pokrojoną drobniej czerwoną paprykę, obrane i pokrojone drobniej ząbki czosnku i puszkę gęstej pulpy z pomidorów lub pomidory siekane/krojone. Do garnka wsyp również przyprawy: po łyżce majeranku, słodkiej papryki i oregano oraz po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu oraz sprawdzonego chili (u mnie Gochugaru w płatkach). Całość raz jeszcze zamieszaj. Garnek przykryj przykrywką. Ustaw nieco niższą niż średnia moc palnika i duś danie przez minimum 30 minut, lub tak długo, aż uznasz, że odpowiada Ci konsystencja leczo z kabaczkiem. 

Porady: Zamiast pomidorów z puszki możesz użyć świeżych pomidorów o łącznej wadze minimum 400 gramów. Użyłam papryki czerwonej, ale może to być też papryka żółta, czy zielona. Twardszego kabaczka można zamienić na młodą cukinię. Takiej cukinii nie obieram, a tylko odcinam jej oba końce i kroję.

Leczo z kabaczkiem, 4

Gdy leczo z kabaczkiem jest już gotowe, sprawdź jego smak i zdecyduj, czy chcesz dodać do leczo więcej soli lub pieprzu albo też szczyptę więcej chili, a nawet 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego. Aby uzyskać lekko podwędzany smak dodaj również pół płaskiej łyżeczki wędzonej papryki w proszku. 
Leczo z kabaczkiem, 5

Leczo z kabaczkiem, 6

Leczo z kabaczkiem podawaj z ulubionym pieczywem lub też z ryżem albo bez żadnych dodatków. Bardzo dobrze smakuje też z kaszą pęczak. Można je trzymać w lodówce, pod przykryciem przez minimum 3 dni.
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (193 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Leczo z kabaczka

Domowe leczo z kabaczkiem to danie, które absolutnie warto przyrządzać, szczególnie w chłodniejsze dni w roku, takie jak jesień i zima. Przede wszystkim leczo z kabaczkiem i kiełbasą, to potrawa niezwykle aromatyczna i smaczna, która rozgrzewa od środka. Do leczo z kabaczka możemy wrzucić mnóstwo warzyw. obok kabaczka, papryki i cebuli, warto dodać także pieczarki, pomidory, czy prozdrowotny czosnek. Każde z tych składników dostarcza mnóstwo cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Zasada jest prosta. Im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej dla naszego organizmu. Nie można zapominać, że przepis na leczo z kabaczkiem to danie niskokaloryczne, ale jednocześnie niesamowicie sycące. To idealna propozycja dla osób na diecie, które szukają pomysłów na ciepłe, domowe posiłki. Jeśli bowiem dasz jeszcze mniej oleju lub też część kiełbasy zastąpisz np. papryką, to będzie to przepis na leczo z kabaczka, który będzie jeszcze zdrowszy i mniej kaloryczny. Oczywiście, że przepisy na leczo z kabaczka mogą być bardzo różne i wyglądać zupełnie inaczej niż mój. Sama jednak przygotować ogromne ilości różnych leczo i moje doświadczenie jest tu kluczowe. Na leczo z kabaczka przepisy mogą być rozmaite, ale ja ja polecam moje leczo z kabaczka przepis idealny. Zapraszam też po przepis na gruzińskie pierogi Chinkali. Są super!

Leczo z kabaczkiem

Kabaczek, który jest jednym z głównych składników leczo, jest niskokaloryczny a jednocześnie bogaty w potas, żelazo i magnez. Papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a cebula i czosnek są naturalnymi antybiotykami. Pieczarki to doskonałe źródło białka, a pomidory dostarczają witaminę C, która wzmacnia system immunologiczny. Co do podania, to leczo z kabaczka doskonale smakuje z pieczywem, zwłaszcza chrupiącą, świeżo upieczoną bagietką, która idealnie komponuje się z gęstą konsystencją leczo. Sama jednak wolę leczo z kabaczkiem przepis z ciemnym pieczywem i ogórkiem kiszonym na talerzu. Alternatywą jest ryż, czy też makaron. Nie zapomnijmy też o kiełbasie, która nadaje potrawie wyrazistego smaku. Leczo z kabaczkiem to danie, które warto przyrządzać dla zdrowia, dla smaku, ale też dla atmosfery. Nic tak nie rozgrzewa atmosfery w domu, jak zapach domowej potrawy, która unosi się w kuchni, szczególnie kiedy za oknem panuje już prawdziwie zimowa aura. Przygotowanie leczo z kabaczka to także doskonała okazja do eksperymentów kulinarnych. Można bowiem dodać do leczo więcej kolorowej papryki, czy też grzyby boczniaki. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić leczo z kabaczkiem to zapraszam po mój ulubiony przepis na leczo z kabaczka. Koniecznie zobacz jak zrobić leczo z kabaczka i ciesz się smakiem tej idealnej potrawy. A przy okazji zajrzyj tez po inne dania jednogarnkowe, które znajdziesz na moim Blogu Kulinarnym AniaGotuje. Jeśli zaś chcesz się nasycić czymś ciekawym to polecam mój przepis na idealne krokiety oraz przepyszny chłopski garnek. Super jest też kanapka drwala oraz rolada serowa. Polecam wszystkie te przepisy.