Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

Fantastyczne leczo z kiełbasą. Lekko słodkie, kwaśne, warzywne leczo na obiad lub na kolację. To przepis na leczo z kiełbasą, który świetnie sprawdza się również zajadane z ryżem lub kromką świeżego pieczywa.

- leczo z 4 warzyw
- bardzo proste i szybkie
- letnie danie jednogarnkowe

Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia: 42 minut
Liczba porcji: ponad 2 kg leczo

Kaloryczność kcal: 100 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • do 500 g dobrej kiełbasy (lekko podsuszana, wiejska)
  • 1 duża cukinia lub 2 małe - np. żółta i zielona
  • 2 papryki - np. czerwona i zielona
  • 2 duże cebule - zwykłe lub cukrowe
  • 4 duże pomidory - najlepiej malinowe lub rzymskie
  • słoiczek koncentratu pomidorowego - 200 g
  • do 1/4 szklanki oleju lub smalcu
  • przyprawy: po łyżeczce soli i pieprzu, dwie łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chilli

Leczo z kiełbasą

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ponad 2000 gramów pysznego leczo z kiełbasą.

Leczo z kiełbasą, 1

Leczo z kiełbasą przepis

Cebule obierz i drobno posiekaj lub pokrój je w grubszą kostkę , jeśli wolisz. Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki lub w grubsze półplasterki. Nagrzej dużą patelnię, woka lub garnek z grubym dnem. Wlej olej lub smalec. Dodaj cebulę oraz kiełbasę i podsmażaj całość do 15 minut. Cebulę z kiełbasą mieszaj co kilka minut przy pomocy drewnianej łyżki. Kolejno dodaj też pokrojoną w kostkę paprykę (u mnie czerwona) oraz cukinię w plasterkach lub kostkach - zależy od wielkości cukinii (u mnie jedna żółta i jedna zielona).

Porada: Młodej cukinii nie musisz obierać. Wystarczy ją umyć i obciąć oba końce. Zamiast jednej dużej, możesz użyć dwóch małych. Pokrój je wówczas w plasterki. Dużą cukinię przykrój wzdłuż na 4 części a następnie w kostkę. 

Leczo z kiełbasą, 2

Dodaj też przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Leczo z kiełbasą smaż tak bez przykrycia, na niższej niż średnia moc palnika, przez kolejnych 25 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy oraz pomidory obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę. Leczo zamieszaj i wyłącz.

Porada: Pomidory i koncentrat możesz też dodać wcześniej, czyli razem z resztą warzyw. Leczo będzie wówczas gęstsze. Dwie łyżeczki słodkiej papryki możesz zamienić na paprykę słodką, wędzoną. Polecam jednak dać nie więcej niż jedną łyżeczkę wędzonej papryki.. aromat jest bardzo mocny. Jeśli lubisz ostry smak dań możesz użyć całej łyżeczki chilli bądź papryki Pul Biber (zawiera sól) albo też pieprzu cayenne zamiast zwykłego. Poza sezonem pomidory świeże można zamienić na pomidory z puszki (puszka 400 g) lub passatę z butelki. 

Leczo z kiełbasą, 3

Leczo z kiełbasą, 4

Leczo z kiełbasą podawaj samo, z ulubionym pieczywem lub z ryżem. Gorąco polecam Ci też moje leczo z cukinii.. również z dodatkiem kiełbasy. 
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (1274 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Leczo z kiełbasą

To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Leczo z kiełbasą w większej ilości wystarczy na dwa obiady, więc masz też mniej gotowania. Zobacz też mój przepis na coś niezwykle pysznego, czyli cudowna sałatka z cukinii surowej z fetą.

Leczo z kiełbasą przepis

Świetny i szybki przepis na leczo z kiełbasą, który polecam też dla dzieci. Bardzo często dzieciaki nie chcą jeść warzyw. Tymczasem leczo z kielbasa ma w sobie coś magicznego i dzieci zajadają je z wielką chęcią. Leczo z kiełbasą i cukinią to przepis wart zapamiętania. Sama wracam do niego z miłą chęcią. Jeśli zaś lubisz bardziej klasyczne przepisy, to leczo węgierskie z dużą ilością papryki powinno Ci posmakować. Zapraszam też po inne moje przepisy kulinarne