Leczo z kiełbasą i cukinią

Leczo z kiełbasą i cukinią

Fantastyczne leczo z kiełbasą. Lekko słodkie, kwaśne, warzywne.. a do tego pyszna kiełbaska :-) Świetnie smakuje samo lub z ryżem.

Jakie leczo Wy lubicie najbardziej i z czym je podajecie?

- leczo z 4 warzyw
- proste i szybkie
- danie jednogarnkowe

Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia: 42 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • do 500 g dobrej kiełbasy (lekko podsuszana, wiejska)
  • 1 duża cukinia lub 2 małe
  • 2 papryki (czerwona, zielona..)
  • 2 duże cebule (zwykłe lub cukrowe)
  • 4 duże pomidory (najlepiej malinowe)*
  • słoiczek przecieru pomidorowego - 200 g
  • 1/4 szklanki oleju lub smalec
  • przyprawy: po łyżeczce soli i pieprzu, dwie łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chilli

Cebule obierz i drobno posiekaj - ja użyłam melaksera. Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki. Nagrzej dużą patelnię, woka lub garnek z grubym dnem. Wlej olej lub smalec. Dodaj cebulę oraz kiełbasę i podsmażaj całość 15 minut. Mieszaj. 

Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię w plasterkach lub kostkach - zależy od wielkości cukinii. Dodaj też przyprawy i wszystko wymieszaj. Duś całość cały czas bez przykrycia kolejnych 25 minut. 

Na koniec dodaj przecier pomidorowy oraz pomidory obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę. Zamieszaj i wyłącz. 

leczo-z-kielbasa-i-cukinia-1

Uwagi i porady
- Młodej cukinii nie musisz obierać. Wystarczy ją umyć i obciąć oba końce. Zamiast jednej dużej, możesz użyć dwóch małych. Pokrój je wówczas w plasterki. Dużą cukinię przykrój wzdłuż na 4 części a następnie w kostkę. 
- Dwie łyżeczki słodkiej papryki możesz zamienić na paprykę słodką, wędzoną. Polecam jednak dać nie więcej niż jedną łyżeczkę wędzonej papryki.. aromat jest bardzo mocny. 
- Jeśli lubisz ostry smak dań możesz użyć całej łyżeczki chilli bądź papryki Pul Biber (zawiera sól) albo też pieprzu cayenne zamiast zwykłego. 
- Poza sezonem pomidory świeże można zamienić na pomidory z puszki (puszka 400 g) lub passatę z butelki. 

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (5 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Candy Pandas
2017-07-28 14:02
U nas często w wersji z wędzonym tofu zamiast kiełbasy :D
Ania
2017-08-07 09:28
Zrobione, zjedzone. Dorzuciłam ostrą papryczkę świeżo zerwaną z krzaczka aby było lekko ostre. Pychotka
Ania
2017-08-07 09:43
Super Aniu.. kiedyś próbowałam wyhodować ostrą papryczkę, ale mi się nie udało ;-) Za to fasolka szparagowa i ogórki "wychodziły" ze szklarni :-)