Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

Fantastyczne leczo z kiełbasą. Lekko słodkie, kwaśne, warzywne leczo na obiad lub na kolację. To przepis na leczo z kiełbasą, który świetnie sprawdza się również zajadane z ryżem lub kromką świeżego pieczywa.

- leczo z 4 warzyw
- bardzo proste i szybkie
- letnie danie jednogarnkowe

Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia: 42 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • do 500 g dobrej kiełbasy (lekko podsuszana, wiejska)
  • 1 duża cukinia lub 2 małe
  • 2 papryki (czerwona, zielona..)
  • 2 duże cebule (zwykłe lub cukrowe)
  • 4 duże pomidory (najlepiej malinowe)*
  • słoiczek przecieru pomidorowego - 200 g
  • 1/4 szklanki oleju lub smalec
  • przyprawy: po łyżeczce soli i pieprzu, dwie łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chilli

Leczo z kiełbasą

Cebule obierz i drobno posiekaj - ja użyłam malaksera. Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki. Nagrzej dużą patelnię, woka lub garnek z grubym dnem. Wlej olej lub smalec. Dodaj cebulę oraz kiełbasę i podsmażaj całość 15 minut. Mieszaj. 

Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię w plasterkach lub kostkach - zależy od wielkości cukinii. Dodaj też przyprawy i wszystko wymieszaj. Duś całość cały czas bez przykrycia kolejnych 25 minut. 

Na koniec dodaj przecier pomidorowy oraz pomidory obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę. Zamieszaj i wyłącz. 

Leczo z kiełbasą, 1

Młodej cukinii nie musisz obierać. Wystarczy ją umyć i obciąć oba końce. Zamiast jednej dużej, możesz użyć dwóch małych. Pokrój je wówczas w plasterki. Dużą cukinię przykrój wzdłuż na 4 części a następnie w kostkę. 
Dwie łyżeczki słodkiej papryki możesz zamienić na paprykę słodką, wędzoną. Polecam jednak dać nie więcej niż jedną łyżeczkę wędzonej papryki.. aromat jest bardzo mocny. 
Jeśli lubisz ostry smak dań możesz użyć całej łyżeczki chilli bądź papryki Pul Biber (zawiera sól) albo też pieprzu cayenne zamiast zwykłego. 
Poza sezonem pomidory świeże można zamienić na pomidory z puszki (puszka 400 g) lub passatę z butelki. 

Gorąco polecam Ci też moje leczo z cukinii.. również z dodatkiem kiełbasy. 
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (496 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Leczo z kiełbasą

To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Leczo z kiełbasą w większej ilości wystarczy na dwa obiady, więc masz też mniej gotowania. Zobacz też mój przepis na coś niezwykle pysznego, czyli cudowna sałatka z cukinii surowej z fetą.

Leczo z kiełbasą przepis

Świetny i szybki przepis na leczo z kiełbasą, który polecam też dla dzieci. Bardzo często dzieciaki nie chcą jeść warzyw. Tymczasem leczo z kielbasa ma w sobie coś magicznego i dzieci zajadają je z wielką chęcią. Leczo z kiełbasą i cukinią to przepis wart zapamiętania. Sama wracam do niego z miłą chęcią. Jeśli zaś lubisz bardziej klasyczne przepisy, to leczo węgierskie z dużą ilością papryki powinno Ci posmakować. Zapraszam też po inne moje przepisy kulinarne