Leczo z kiełbasą
Fantastyczne leczo z kiełbasą. Lekko słodkie, kwaśne, warzywne leczo na obiad lub na kolację. To przepis na leczo z kiełbasą, który świetnie sprawdza się również zajadane z ryżem lub kromką świeżego pieczywa.
- leczo z 4 warzyw
- bardzo proste i szybkie
- letnie danie jednogarnkowe
Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia: 42 minut
Liczba porcji: 6-8
Dieta: bezglutenowa
- do 500 g dobrej kiełbasy (lekko podsuszana, wiejska)
- 1 duża cukinia lub 2 małe
- 2 papryki (czerwona, zielona..)
- 2 duże cebule (zwykłe lub cukrowe)
- 4 duże pomidory (najlepiej malinowe)*
- słoiczek przecieru pomidorowego - 200 g
- 1/4 szklanki oleju lub smalec
- przyprawy: po łyżeczce soli i pieprzu, dwie łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chilli
Leczo z kiełbasą
Cebule obierz i drobno posiekaj - ja użyłam malaksera. Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki. Nagrzej dużą patelnię, woka lub garnek z grubym dnem. Wlej olej lub smalec. Dodaj cebulę oraz kiełbasę i podsmażaj całość 15 minut. Mieszaj.
Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię w plasterkach lub kostkach - zależy od wielkości cukinii. Dodaj też przyprawy i wszystko wymieszaj. Duś całość cały czas bez przykrycia kolejnych 25 minut.
Na koniec dodaj przecier pomidorowy oraz pomidory obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę. Zamieszaj i wyłącz.

Młodej cukinii nie musisz obierać. Wystarczy ją umyć i obciąć oba końce. Zamiast jednej dużej, możesz użyć dwóch małych. Pokrój je wówczas w plasterki. Dużą cukinię przykrój wzdłuż na 4 części a następnie w kostkę.
Dwie łyżeczki słodkiej papryki możesz zamienić na paprykę słodką, wędzoną. Polecam jednak dać nie więcej niż jedną łyżeczkę wędzonej papryki.. aromat jest bardzo mocny.
Jeśli lubisz ostry smak dań możesz użyć całej łyżeczki chilli bądź papryki Pul Biber (zawiera sól) albo też pieprzu cayenne zamiast zwykłego.
Poza sezonem pomidory świeże można zamienić na pomidory z puszki (puszka 400 g) lub passatę z butelki.
Gorąco polecam Ci też moje leczo z cukinii.. również z dodatkiem kiełbasy.
Smacznego.