Zapiekanka gyros

Zapiekanka gyros

Zapiekanka gyros to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad z piekarnika. Przepis jest bardzo prosty, a sama zapiekanka gyrosowa z ryżem niezwykle smaczna i sycąca. 

- obiad na każdą okazję
- idealna do późniejszego podgrzewania
- cały zestaw obiadowy podany w jednym daniu

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia zapiekanki: 30 minut
Liczba porcji: około 2 kg dania

Kaloryczność kcal: 160 w 100 g dania

Składniki:
  • 2 torebki ryżu o wadze 100 g każda lub do 600 g ryżu ugotowanego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka - do 600 g
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 łyżeczki przyprawy gyros w proszku
  • 250 g sera mozzarella w kostce
  • pół puszki kukurydzy konserwowej - 150 g już po odsączeniu
  • 1 papryka czerwona - około 190 g
  • 2 średnie ogórki kiszone - około 90 g
  • 2 średnie ogórki konserwowe - około 90 g
  • 100 g ulubionego ketchupu
  • 100 g dobrej jakości majonezu
  • natka pietruszki do dekoracji

Zapiekanka gyros

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2 kg dania, czyli 4-6 porcji. Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.

Do zrobienia zapiekanki użyłam prostokątnego naczynia do zapiekania o wymiarach około 20 x 29 cm. To najmniejsze naczynie w jakim zalecam zapiekać danie. Do podanych prze mnie proporcji polecam takie lub większe formy.  

Zapiekanka gyros, 1

Zapiekanka gyros przepis

Dwa filety z kurczaka (cała pierś) oczyść i pokrój w kostkę/kawałki nie większe niż 2 cm. Do miseczki z gotowym do smażenia mięsem dodaj trzy łyżeczki przyprawy gyros w proszku lub też skomponuj własną mieszankę łącząc ze sobą: sól, czosnek suszony, kolendrę młotkowaną, mielone ziarna gorczycy, sodką i ostrą paprykę, rozmaryn, oregano, tymianek, pieprz, kozieradkę. Całość wymieszaj i odstaw na bok, na około 30 minut. Do lodówki odkładasz miskę z mięsem w przyprawach tylko wtedy, gdy całość planujesz szykować dopiero za minimum 2 godziny. 

Nagrzej patelnię i wlej dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia. Po chwili na patelni umieść też kawałki mięsa w przyprawach. Kurczaka gyros smaż około 10 minut. Pamiętaj o tym, by co kilka minut przewrócić mięso na drugą stronę przy pomocy drewnianej łyżki. Gotowe mięso zdejmij z patelni o odstaw do przestudzenia. 

Porada: Zamiast piersi możesz też użyć oczyszczone ze skóry, kości i włókien podudzia z kurczaka. 

Zapiekanka gyros, 2

Ugotuj dwie saszetki suchego ryżu o wadze 100 gramów każda. Użyłam ryżu basmati, ale można też sięgnąć np. po ryż jaśminowy. Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu ryż ważył u mnie niecałe 590 gramów. Ugotowany ryż odłóż do przestudzenia. 

Porada: Jeśli wolisz ugotować ryż sypki, to potrzebujesz niecałą szklankę ryżu sypkiego. Będzie to około 200 gramów ryżu, który po ugotowaniu będzie ważył około 600 gramów.  

Zapiekanka gyros, 3

Przygotuj sobie warzywa. Ogórki kiszone i konserwowe pokrój w grubsze plasterki, zaś paprykę umyj i oczyść z gniazda nasiennego i pokrój na kawałki na jeden kęs. Jeśli nie przepadasz ja ogórkami kiszonymi to daj tylko konserwowe, i odwrotnie. Paprykę czerwoną możesz śmiało zamienić na żółtą lub też pomarańczową. 
Zapiekanka gyros, 4

Naczynie do zapiekania posmaruj od środka odrobiną oleju. Przypominam, że użyłam prostokątnego naczynia do zapiekania o wymiarach około 20 x 29 cm, ale możesz też użyć innej, większej foremki dedykowanej wypiekom z pieca. Na dnie wyłóż cały ugotowany wcześniej ryż. 

W osobne misce wymieszaj ze sobą 100 gramów ketchupu i tyle samo majonezu. 1/3 mieszanki rozłóż na całej powierzchni ryżu. 
Zapiekanka gyros, 5

250 gramów sera mozzarella z kostki (może być też zwykły ser żółty) zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. 1/3 startego sera rozłóż na całej powierzchni formy z ryżem i sosem. 
Zapiekanka gyros, 6

Na warstwie sera rozłóż podsmażone wcześniej kawałki kurczaka. Na kurczaka daj 1/3 sosu z majonezu i ketchupu i 1/3 startego sera. 
Zapiekanka gyros, 7

Kolejno rozłóż też przygotowane ogórki, kawałki papryki oraz kukurydzę bez zalewy.  
Zapiekanka gyros, 8

Na to 1/3 sosu oraz 1/3 startego sera, czyli dajemy już cały pozostały sos oraz ser. 
Zapiekanka gyros, 9

Formy niczym nie przykryj i umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół (jeśli masz małą komorę piekarnika i grzałki od góry, to naczynie umieść na półce niżej). Z termoobiegiem ustaw 175 stopni. Zapiekankę gyros piecz przez około 30 minut. Podawaj np. z natką pietruszki.
Zapiekanka gyros, 10

Zapiekanka gyros, 11

Wypróbuj też mój przepis sałatka grecka.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (2260 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Zapiekanka gyros

Zapiekanki to bardzo ciekawy pomysł na obiad lub też inny posiłek, który idealnie nadaje się do ponownego podgrzewania. Taka jest też ta pyszna zapiekanka gyros z ryżem. Można ją oczywiście przygotować z makaronem jak np. zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym lub też nawet w wersji z ziemniakami, jak zapiekanka ziemniaczana. Jeśli jednak szykuję coś tak pysznego, jak zapiekanka gyros, to prawie zawsze decyduję się na ryż. Bardzo smaczna jest też zapiekanka z cukinią, którą przy okazji gorąco polecam. Tym razem jednak mam dla moich Czytelników coś takiego jak zapiekanka gyrosowa, czyli zapiekanka gyros kebab na bazie gotowanego wcześniej ryżu oraz podsmażonego mięsa z piersi z kurczaka. Zapiekanka gyros to danie pełnowartościowe. Znajdziesz w nim i ryż i warzywa i mięso. Połączenie wszystkich składników jest super kuszące. Sam zapach upieczonej już zapiekanki gyros z ryżem sprawia, że myśli się o jedzeniu. Zapiekanka gyros to jedno z dań, które można szykować przez cały rok. Najczęściej jednak za tego typu zapiekanki zabieram się wtedy, gdy za oknem robi się trochę brzydziej i zimniej.  Bardzo dobra jest też moja zapiekanka z kurczakiem i makaronem. Bardzo smaczna i sycąca jest też klasyczna moussaka z bakłażanów. Zapiekanka makaronowa z szynką to również super pyszny pomysł na obiad. 

Zapiekanka gyros z ryżem

Na coś takiego jak zapiekanka gyros przepis jest super prosty. Krok po kroku opisuję jak zrobić to pyszne i bardzo sycące danie. Przepis na zapiekankę gyros sprawdzi się wtedy, gdy mamy ochotę na coś prostego i pysznego. Ponieważ zapiekanka gyros należy do posiłków, które zapieka się w jednym naczyniu, to można ją potem bez problemu podgrzewać. Zapiekanka gyros jest naprawdę uzależniająca. Na jednej dokładce się nie skończy. Gotowa zapiekanka gyros z ryżem będzie idealna na obiad. Na drugi dzień można ją podgrzać na patelni, na małej mocy palnika lub też w mikrofali. Przepis na zapiekankę gyros sprawdzi się również w podróży. Jeśli zatem planujecie zawieźć do rodziny gotowy obiad, to nie trzeba nawet przekładać gotowego dania do osobnego naczynia. Całość po upieczeniu i przestudzeniu może być już tylko zapakowana w torbę i w drogę. Jestem pewna, że zapiekanka gyros będzie wszystkim smakować. Zapraszam do szykowania i życzę smacznego.