Zapiekanka gyros
Zapiekanka gyros to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad z piekarnika. Przepis jest bardzo prosty, a sama zapiekanka gyrosowa z ryżem niezwykle smaczna i sycąca.
- obiad na każdą okazję
- idealna do późniejszego podgrzewania
- cały zestaw obiadowy podany w jednym daniu
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia zapiekanki: 30 minut
Liczba porcji: około 2 kg dania
Kaloryczność kcal: 160 w 100 g dania
Składniki
- 2 torebki ryżu o wadze 100 g każda lub do 600 g ryżu ugotowanego
- 1 podwójna pierś z kurczaka - do 600 g
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżeczki przyprawy gyros w proszku
- 250 g sera mozzarella w kostce
- pół puszki kukurydzy konserwowej - 150 g już po odsączeniu
- 1 papryka czerwona - około 190 g
- 2 średnie ogórki kiszone - około 90 g
- 2 średnie ogórki konserwowe - około 90 g
- 100 g ulubionego ketchupu
- 100 g dobrej jakości majonezu
- natka pietruszki do dekoracji
Zapiekanka gyros
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2 kg dania, czyli 4-6 porcji. Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.
Do zrobienia zapiekanki użyłam prostokątnego naczynia do zapiekania o wymiarach około 20 x 29 cm. To najmniejsze naczynie w jakim zalecam zapiekać danie. Do podanych prze mnie proporcji polecam takie lub większe formy.
Zapiekanka gyros przepis
Dwa filety z kurczaka (cała pierś) oczyść i pokrój w kostkę/kawałki nie większe niż 2 cm. Do miseczki z gotowym do smażenia mięsem dodaj trzy łyżeczki przyprawy gyros w proszku lub też skomponuj własną mieszankę łącząc ze sobą: sól, czosnek suszony, kolendrę młotkowaną, mielone ziarna gorczycy, sodką i ostrą paprykę, rozmaryn, oregano, tymianek, pieprz, kozieradkę. Całość wymieszaj i odstaw na bok, na około 30 minut. Do lodówki odkładasz miskę z mięsem w przyprawach tylko wtedy, gdy całość planujesz szykować dopiero za minimum 2 godziny.
Nagrzej patelnię i wlej dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia. Po chwili na patelni umieść też kawałki mięsa w przyprawach. Kurczaka gyros smaż około 10 minut. Pamiętaj o tym, by co kilka minut przewrócić mięso na drugą stronę przy pomocy drewnianej łyżki. Gotowe mięso zdejmij z patelni o odstaw do przestudzenia.
Porada: Zamiast piersi możesz też użyć oczyszczone ze skóry, kości i włókien podudzia z kurczaka.
Ugotuj dwie saszetki suchego ryżu o wadze 100 gramów każda. Użyłam ryżu basmati, ale można też sięgnąć np. po ryż jaśminowy. Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu ryż ważył u mnie niecałe 590 gramów. Ugotowany ryż odłóż do przestudzenia.
Porada: Jeśli wolisz ugotować ryż sypki, to potrzebujesz niecałą szklankę ryżu sypkiego. Będzie to około 200 gramów ryżu, który po ugotowaniu będzie ważył około 600 gramów.
Przygotuj sobie warzywa. Ogórki kiszone i konserwowe pokrój w grubsze plasterki, zaś paprykę umyj i oczyść z gniazda nasiennego i pokrój na kawałki na jeden kęs. Jeśli nie przepadasz ja ogórkami kiszonymi to daj tylko konserwowe, i odwrotnie. Paprykę czerwoną możesz śmiało zamienić na żółtą lub też pomarańczową.
Naczynie do zapiekania posmaruj od środka odrobiną oleju. Przypominam, że użyłam prostokątnego naczynia do zapiekania o wymiarach około 20 x 29 cm, ale możesz też użyć innej, większej foremki dedykowanej wypiekom z pieca. Na dnie wyłóż cały ugotowany wcześniej ryż.
W osobne misce wymieszaj ze sobą 100 gramów ketchupu i tyle samo majonezu. 1/3 mieszanki rozłóż na całej powierzchni ryżu.
250 gramów sera mozzarella z kostki (może być też zwykły ser żółty) zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. 1/3 startego sera rozłóż na całej powierzchni formy z ryżem i sosem.
Na warstwie sera rozłóż podsmażone wcześniej kawałki kurczaka. Na kurczaka daj 1/3 sosu z majonezu i ketchupu i 1/3 startego sera.
Kolejno rozłóż też przygotowane ogórki, kawałki papryki oraz kukurydzę bez zalewy.
Na to 1/3 sosu oraz 1/3 startego sera, czyli dajemy już cały pozostały sos oraz ser.
Formy niczym nie przykryj i umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół (jeśli masz małą komorę piekarnika i grzałki od góry, to naczynie umieść na półce niżej). Z termoobiegiem ustaw 175 stopni. Zapiekankę gyros piecz przez około 30 minut. Podawaj np. z natką pietruszki.