Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zapiekanka gyros

Zapiekanka gyros

Zapiekanka gyros to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad z piekarnika. Przepis jest bardzo prosty, a sama zapiekanka gyrosowa z ryżem niezwykle smaczna i sycąca. 

- obiad na każdą okazję
- idealna do późniejszego podgrzewania
- cały zestaw obiadowy podany w jednym daniu

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia zapiekanki: 30 minut
Liczba porcji: około 2 kg dania

Kaloryczność kcal: 160 w 100 g dania

Składniki

  • 2 torebki ryżu o wadze 100 g każda lub do 600 g ryżu ugotowanego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka - do 600 g
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 łyżeczki przyprawy gyros w proszku
  • 250 g sera mozzarella w kostce
  • pół puszki kukurydzy konserwowej - 150 g już po odsączeniu
  • 1 papryka czerwona - około 190 g
  • 2 średnie ogórki kiszone - około 90 g
  • 2 średnie ogórki konserwowe - około 90 g
  • 100 g ulubionego ketchupu
  • 100 g dobrej jakości majonezu
  • natka pietruszki do dekoracji

Zapiekanka gyros

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2 kg dania, czyli 4-6 porcji. Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.

Do zrobienia zapiekanki użyłam prostokątnego naczynia do zapiekania o wymiarach około 20 x 29 cm. To najmniejsze naczynie w jakim zalecam zapiekać danie. Do podanych prze mnie proporcji polecam takie lub większe formy.  

Zapiekanka gyros, 1

Zapiekanka gyros przepis

Dwa filety z kurczaka (cała pierś) oczyść i pokrój w kostkę/kawałki nie większe niż 2 cm. Do miseczki z gotowym do smażenia mięsem dodaj trzy łyżeczki przyprawy gyros w proszku lub też skomponuj własną mieszankę łącząc ze sobą: sól, czosnek suszony, kolendrę młotkowaną, mielone ziarna gorczycy, sodką i ostrą paprykę, rozmaryn, oregano, tymianek, pieprz, kozieradkę. Całość wymieszaj i odstaw na bok, na około 30 minut. Do lodówki odkładasz miskę z mięsem w przyprawach tylko wtedy, gdy całość planujesz szykować dopiero za minimum 2 godziny. 

Nagrzej patelnię i wlej dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia. Po chwili na patelni umieść też kawałki mięsa w przyprawach. Kurczaka gyros smaż około 10 minut. Pamiętaj o tym, by co kilka minut przewrócić mięso na drugą stronę przy pomocy drewnianej łyżki. Gotowe mięso zdejmij z patelni o odstaw do przestudzenia. 

Porada: Zamiast piersi możesz też użyć oczyszczone ze skóry, kości i włókien podudzia z kurczaka. 

Zapiekanka gyros, 2

Ugotuj dwie saszetki suchego ryżu o wadze 100 gramów każda. Użyłam ryżu basmati, ale można też sięgnąć np. po ryż jaśminowy. Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu ryż ważył u mnie niecałe 590 gramów. Ugotowany ryż odłóż do przestudzenia. 

Porada: Jeśli wolisz ugotować ryż sypki, to potrzebujesz niecałą szklankę ryżu sypkiego. Będzie to około 200 gramów ryżu, który po ugotowaniu będzie ważył około 600 gramów.  

Zapiekanka gyros, 3

Przygotuj sobie warzywa. Ogórki kiszone i konserwowe pokrój w grubsze plasterki, zaś paprykę umyj i oczyść z gniazda nasiennego i pokrój na kawałki na jeden kęs. Jeśli nie przepadasz ja ogórkami kiszonymi to daj tylko konserwowe, i odwrotnie. Paprykę czerwoną możesz śmiało zamienić na żółtą lub też pomarańczową. 
Zapiekanka gyros, 4

Naczynie do zapiekania posmaruj od środka odrobiną oleju. Przypominam, że użyłam prostokątnego naczynia do zapiekania o wymiarach około 20 x 29 cm, ale możesz też użyć innej, większej foremki dedykowanej wypiekom z pieca. Na dnie wyłóż cały ugotowany wcześniej ryż. 

W osobne misce wymieszaj ze sobą 100 gramów ketchupu i tyle samo majonezu. 1/3 mieszanki rozłóż na całej powierzchni ryżu. 
Zapiekanka gyros, 5

250 gramów sera mozzarella z kostki (może być też zwykły ser żółty) zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. 1/3 startego sera rozłóż na całej powierzchni formy z ryżem i sosem. 
Zapiekanka gyros, 6

Na warstwie sera rozłóż podsmażone wcześniej kawałki kurczaka. Na kurczaka daj 1/3 sosu z majonezu i ketchupu i 1/3 startego sera. 
Zapiekanka gyros, 7

Kolejno rozłóż też przygotowane ogórki, kawałki papryki oraz kukurydzę bez zalewy.  
Zapiekanka gyros, 8

Na to 1/3 sosu oraz 1/3 startego sera, czyli dajemy już cały pozostały sos oraz ser. 
Zapiekanka gyros, 9

Formy niczym nie przykryj i umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół (jeśli masz małą komorę piekarnika i grzałki od góry, to naczynie umieść na półce niżej). Z termoobiegiem ustaw 175 stopni. Zapiekankę gyros piecz przez około 30 minut. Podawaj np. z natką pietruszki.



Zapiekanka gyros, 10

Zapiekanka gyros, 11

Wypróbuj też mój przepis sałatka grecka.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (2660 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zapiekanka gyros

Zapiekanki to bardzo ciekawy pomysł na obiad lub też inny posiłek, który idealnie nadaje się do ponownego podgrzewania. Taka jest też ta pyszna zapiekanka gyros z ryżem. Można ją oczywiście przygotować z makaronem jak np. zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym lub też nawet w wersji z ziemniakami, jak zapiekanka ziemniaczana. Jeśli jednak szykuję coś tak pysznego, jak zapiekanka gyros, to prawie zawsze decyduję się na ryż. Bardzo smaczna jest też zapiekanka z cukinią, którą przy okazji gorąco polecam. Tym razem jednak mam dla moich Czytelników coś takiego jak zapiekanka gyrosowa, czyli zapiekanka gyros kebab na bazie gotowanego wcześniej ryżu oraz podsmażonego mięsa z piersi z kurczaka. Zapiekanka gyros to danie pełnowartościowe. Znajdziesz w nim i ryż i warzywa i mięso. Połączenie wszystkich składników jest super kuszące. Sam zapach upieczonej już zapiekanki gyros z ryżem sprawia, że myśli się o jedzeniu. Zapiekanka gyros to jedno z dań, które można szykować przez cały rok. Najczęściej jednak za tego typu zapiekanki zabieram się wtedy, gdy za oknem robi się trochę brzydziej i zimniej.  Bardzo dobra jest też moja zapiekanka z kurczakiem i makaronem. Bardzo smaczna i sycąca jest też klasyczna moussaka z bakłażanów. Zapiekanka makaronowa z szynką to również super pyszny pomysł na obiad. 

Zapiekanka gyros z ryżem

Na coś takiego jak zapiekanka gyros przepis jest super prosty. Krok po kroku opisuję jak zrobić to pyszne i bardzo sycące danie. Przepis na zapiekankę gyros sprawdzi się wtedy, gdy mamy ochotę na coś prostego i pysznego. Ponieważ zapiekanka gyros należy do posiłków, które zapieka się w jednym naczyniu, to można ją potem bez problemu podgrzewać. Zapiekanka gyros jest naprawdę uzależniająca. Na jednej dokładce się nie skończy. Gotowa zapiekanka gyros z ryżem będzie idealna na obiad. Na drugi dzień można ją podgrzać na patelni, na małej mocy palnika lub też w mikrofali. Przepis na zapiekankę gyros sprawdzi się również w podróży. Jeśli zatem planujecie zawieźć do rodziny gotowy obiad, to nie trzeba nawet przekładać gotowego dania do osobnego naczynia. Całość po upieczeniu i przestudzeniu może być już tylko zapakowana w torbę i w drogę. Jestem pewna, że zapiekanka gyros będzie wszystkim smakować. Zapraszam do szykowania i życzę smacznego.