Paella
Paella to przepyszne i bardzo popularne danie kuchni hiszpańskiej. Polecam mój ulubiony przepis na Paellę z dużą ilością owoców morza, z kawałkami kruczaka i mrożonym groszkiem.
- super dokładny przepis
- świetny pomysł na ciekawy posiłek dla gości
- wiele porad i propozycji na zamienniki produktów
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 2700 g dania
W 100 g dania:
Wartość energetyczna
175 kcal
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 400 g ryżu do Paelli lub ryżu do Risotto - ponad 1,5 szklanki (waga przed ugotowaniem)
- 750 ml bulionu/rosołu drobiowego - 3 szklanki
- 1 filet piersi z kurczaka - około 230 g
- owoce morza: 425 g mieszanki owoców morza - u mnie mrożona; do 400 g krewetek; 110 g kalmarów; 200 g muli
- 120 g mrożonego groszku - około 3/4 szklanki
- 1 średniej wielkości cebula - około 200 g
- 1 średnia papryka np. czerwona - około 230 g
- 300 g mięsistych pomidorów - około 2 sztuki
- 4 ząbki czosnku - około 20 g
- 70 g dobrej jakości oliwy - niecała 1/4 szklanki
- 120 ml białego, wytrawnego wina - niecałe pół szklanki
- zioła i przyprawy: garść natki pietruszki: 1 listek laurowy; po łyżeczce soli i słodkiej papryki; pół łyżeczki pieprzu; 0,12 g szafranu
- do podania: cytryna
Paella
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ryż ważony był przed ugotowaniem. 400 gramów ryżu to waga ryżu suchego.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych idealnie co do grama. Wagi podaję po to, by łatwiej było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wychodzi około 2700 gramów Paelli. Zanim zaczniesz szykować to danie, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Ryż do Paelli: Najlepsze będą odmiany o krótkich i zaokrąglonych ziarnach, czyli Bomba i Senia. Sprawdzą się też odmiany typowe do Risotto, czyli Arborio lub Carnaroli. Nie zalecam sięgać po "zwykły" ryż o długich ziarnach. Taki ryż rozpadnie się w trakcie szykowania Paelli, a do tego nie wchłonie wywaru i nie będzie miał bogatego smaku.
Paella przepis
Na początek warto przygotować owoce morza do przepisu. Większość z nich jest mrożona, zatem zalecam wyjąć je wcześniej z zamrażalnika i pozostawić w misce, na blacie, aż wszystko naturalnie się rozmrozi. Można ewentualnie przyspieszyć ten proces przenosząc owoce morza do durszlaka i polewając je lekko ciepłą wodą.
Przygotowałam zatem jedną (mrożoną) mieszankę drobniejszych owoców morza o wadze łącznej 425 gramów. W tej mieszance znajdują się mule bez muszli, kalmary, ośmiornice, oraz krewetki. Dodatkowo rozmroziłam również duże krewetki o wadze około 250 gramów i zakupiłam osobno kilka krewetek świeżych (150 g), których użyłam do dekoracji Paelli. Osobno też rozmroziłam 110 gramów większych kawałków kalmarów. Uwielbiam małże w muszlach, więc dołożyłam też 200 gramów muli, które również trafiły na samą górę dania (tak jak świeże krewetki).
Porada: Paella może się składać wyłącznie np. z dwóch paczek mrożonej mieszanki owoców morza lub też z jednej paczki mieszanki i jednej paczki krewetek i też wyjdzie pysznie. Poleca jednak zwrócić uwagę na skład mieszanki. Zalecam unikać mieszanek z dodatkiem paluszków karbowych. Lepiej, gdy miks składa się wyłącznie z owoców morza.
Przygotuj naczynie, w którym będziesz szykować całą Paellę. Najlepiej jest użyć szerokiej patelni do Paelli lub ewentualnie szerokiego woka. Aktualnie nie posiadam takiego naczynia, więc wybrałam duży garnek z grubym dnem.
Zacznij nagrzewać naczynie/patelnię. Wlej całą oliwę (około 70 gramów). Cebulę obierz i poszatkuj drobniej, a następnie umieść w naczyniu i podsmażaj przez około pięciu minut na niskiej mocy palnika. Dorzuć też umytą, oczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojoną na małe kawałki paprykę (użyłam pół czerwonej i pół żółtej). Od razu dodaj też obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku (4 sztuki) i dołóż jeden listek laurowy (u mnie świeży). Zamieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki i smaż przez pięć minut (cały czas bez przykrywki).
Po tym czasie doi garnka dodaj też obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki dwa pomidory (polecam odmiany podłużne, np. Lima). Dodaj przyprawy: po łyżeczce soli i słodkiej papryki; pół łyżeczki pieprzu. Ponownie zamieszaj całość i smaż przez kolejne pięć minut bez przykrywki).
Porada: Pomidory świeże można zastąpić pomidorami z puszki. Dodaj wówczas około połowę lub trochę więcej zawartości puszki (300 g).
Do garnka/na patelnię dodaj kolejno niecałe pół szklanki białego wina (wytrawne lub półwytrawne) oraz szafran (0,12 gramów - klasyczna saszetka). Całość gotuj 10 minut bez przykrywki.
Porada: Wino można w ostateczności zamienić na tyle samo bulionu lub wody, zaś szafran zastąpić szczyptą kurkumy.
Po tym czasie do garnka dodaj oczyszczony i pokrojony na małe kawałki filet z kurczaka, posiekaną natkę pietruszki oraz cały suchy ryż, czyli 400 gramów ryżu do Paelli lub ewentualnie ryżu do Risotto. Wymieszaj składniki i smaż przez następne pięć minut. Od tego momenty nie mieszamy już zawartości garnka/patelni. Jeśli masz szeroką patelnię do Paelli, to nie wsypujesz ryżu tak jak ja, tylko rozsypujesz go równo po całej powszechni patelni i nie mieszasz jej zawartości.
Porada: Jeśli nie masz ryżu do Paelli, to użyj ryżu do Risotto - np. Arborio. Zwykły ryż nie nadanie się do Paelli. Będzie rozgotowany i nie wchłonie aromatów i bulionu. Filet z kurczaka można zastąpić delikatnym mięsem z królika.
Po odliczeniu pięciu minut do naczynia wlej cały bulion (drobiowy lub rybny, a w ostateczności woda). Nie wlewaj jednak całego bulionu. Zacznij od 500 ml i ewentualnie po około 20 minutach gotowania Paelli (bez przykrywki) na niskiej mocy palnika, dodaj w razie potrzeby trochę więcej bulionu. Sama użyłam łącznie 750 ml bulionu. Gotowanie może trwać 15 minut, 20 minut lub dłużej, aż do miękkości ryżu.
Gdy ryż będzie już miękki, w końcu można dodać owoce morza. Najpierw rozkładam na wierzchu mieszankę drobniejszych owoców morza. Następnie kalmary i krewetki. Dodaję też mule w muszlach i krewetki świeże. Nadal nic nie mieszamy. Na koniec rozsypuję też około 120 gramów groszku (może być prosto z zamrażalnika lub rozmrożony). Garnek/patelnię przykryj przykrywką i gotuj/duś całość przez około 10-15 minut.
Porada: Groszek można pominąć.
Zdejmij przykrywkę z gotowej Paelli. Przed nałożeniem jej na talerze odczekaj około 5-10 minut. Paellę podawaj z natką pietruszki i z dużą ilością plasterków lub ćwiartek cytryny lub limonki.
Smacznego.