Paella

Paella

Paella to przepyszne i bardzo popularne danie kuchni hiszpańskiej. Polecam mój ulubiony przepis na Paellę z dużą ilością owoców morza, z kawałkami kruczaka i mrożonym groszkiem.

- super dokładny przepis
- świetny pomysł na ciekawy posiłek dla gości
- wiele porad i propozycji na zamienniki produktów

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 2700 g dania

Kaloryczność kcal: 175 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 400 g ryżu do Paelli lub ryżu do Risotto - ponad 1,5 szklanki (waga przed ugotowaniem)
  • 750 ml bulionu/rosołu drobiowego - 3 szklanki
  • 1 filet piersi z kurczaka - około 230 g
  • owoce morza: 425 g mieszanki owoców morza - u mnie mrożona; do 400 g krewetek; 110 g kalmarów; 200 g muli
  • 120 g mrożonego groszku - około 3/4 szklanki
  • 1 średniej wielkości cebula - około 200 g
  • 1 średnia papryka np. czerwona - około 230 g
  • 300 g mięsistych pomidorów - około 2 sztuki
  • 4 ząbki czosnku - około 20 g
  • 70 g dobrej jakości oliwy - niecała 1/4 szklanki
  • 120 ml białego, wytrawnego wina - niecałe pół szklanki
  • zioła i przyprawy: garść natki pietruszki: 1 listek laurowy; po łyżeczce soli i słodkiej papryki; pół łyżeczki pieprzu; 0,12 g szafranu
  • do podania: cytryna

Paella

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Ryż ważony był przed ugotowaniem. 400 gramów ryżu to waga ryżu suchego. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych idealnie co do grama. Wagi podaję po to, by łatwiej było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.  Z podanej ilości składników wychodzi około 2700 gramów Paelli. Zanim zaczniesz szykować to danie, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Ryż do Paelli: Najlepsze będą odmiany o krótkich i zaokrąglonych ziarnach, czyli Bomba i Senia. Sprawdzą się też odmiany typowe do Risotto, czyli Arborio lub Carnaroli. Nie zalecam sięgać po "zwykły" ryż o długich ziarnach. Taki ryż rozpadnie się w trakcie szykowania Paelli, a do tego nie wchłonie wywaru i nie będzie miał bogatego smaku. 

Paella, 1

Paella, 2

Paella przepis

Na początek warto przygotować owoce morza do przepisu. Większość z nich jest mrożona, zatem zalecam wyjąć je wcześniej z zamrażalnika i pozostawić w misce, na blacie, aż wszystko naturalnie się rozmrozi. Można ewentualnie przyspieszyć ten proces przenosząc owoce morza do durszlaka i polewając je lekko ciepłą wodą. 

Przygotowałam zatem jedną (mrożoną) mieszankę drobniejszych owoców morza o wadze łącznej 425 gramów. W tej mieszance znajdują się mule bez muszli, kalmary, ośmiornice, oraz krewetki. Dodatkowo rozmroziłam również duże krewetki o wadze około 250 gramów i zakupiłam osobno kilka krewetek świeżych (150 g), których użyłam do dekoracji Paelli. Osobno też rozmroziłam 110 gramów większych kawałków kalmarów. Uwielbiam małże w muszlach, więc dołożyłam też 200 gramów muli, które również trafiły na samą górę dania (tak jak świeże krewetki). 

Porada: Paella może się składać wyłącznie np. z dwóch paczek mrożonej mieszanki owoców morza lub też z jednej paczki mieszanki i jednej paczki krewetek i też wyjdzie pysznie. Poleca jednak zwrócić uwagę na skład mieszanki. Zalecam unikać mieszanek z dodatkiem paluszków karbowych. Lepiej, gdy miks składa się wyłącznie z owoców morza. 

Paella, 3

Paella, 4

Przygotuj naczynie, w którym będziesz szykować całą Paellę. Najlepiej jest użyć szerokiej patelni do Paelli lub ewentualnie szerokiego woka. Aktualnie nie posiadam takiego naczynia, więc wybrałam duży garnek z grubym dnem. 

Zacznij nagrzewać naczynie/patelnię. Wlej całą oliwę (około 70 gramów). Cebulę obierz i poszatkuj drobniej, a następnie umieść w naczyniu i podsmażaj przez około pięciu minut na niskiej mocy palnika. Dorzuć też umytą, oczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojoną na małe kawałki paprykę (użyłam pół czerwonej i pół żółtej). Od razu dodaj też obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku (4 sztuki) i dołóż jeden listek laurowy (u mnie świeży). Zamieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki i smaż przez pięć minut (cały czas bez przykrywki). 
Paella, 5

Po tym czasie doi garnka dodaj też obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki dwa pomidory (polecam odmiany podłużne, np. Lima). Dodaj przyprawy: po łyżeczce soli i słodkiej papryki; pół łyżeczki pieprzu. Ponownie zamieszaj całość i smaż przez kolejne pięć minut  bez przykrywki). 

Porada: Pomidory świeże można zastąpić pomidorami z puszki. Dodaj wówczas około połowę lub trochę więcej zawartości puszki (300 g). 
Paella, 6

Do garnka/na patelnię dodaj kolejno niecałe pół szklanki białego wina (wytrawne lub półwytrawne) oraz szafran (0,12 gramów - klasyczna saszetka). Całość gotuj 10 minut bez przykrywki. 

Porada: Wino można w ostateczności zamienić na tyle samo bulionu lub wody, zaś szafran zastąpić szczyptą kurkumy. 

Paella, 7

Po tym czasie do garnka dodaj oczyszczony i pokrojony na małe kawałki filet z kurczaka, posiekaną natkę pietruszki oraz cały suchy ryż, czyli 400 gramów ryżu do Paelli lub ewentualnie ryżu do Risotto. Wymieszaj składniki i smaż przez następne pięć minut. Od tego momenty nie mieszamy już zawartości garnka/patelni. Jeśli masz szeroką patelnię do Paelli, to nie wsypujesz ryżu tak jak ja, tylko rozsypujesz go równo po całej powszechni patelni i nie mieszasz jej zawartości. 

Porada: Jeśli nie masz ryżu do Paelli, to użyj ryżu do Risotto - np. Arborio. Zwykły ryż nie nadanie się do Paelli. Będzie rozgotowany i nie wchłonie aromatów i bulionu. Filet z kurczaka można zastąpić delikatnym mięsem z królika. 
Paella, 8

Po odliczeniu pięciu minut do naczynia wlej cały bulion (drobiowy lub rybny, a w ostateczności woda). Nie wlewaj jednak całego bulionu. Zacznij od 500 ml i ewentualnie po około 20 minutach gotowania Paelli (bez przykrywki) na niskiej mocy palnika, dodaj w razie potrzeby trochę więcej bulionu. Sama użyłam łącznie 750 ml bulionu. Gotowanie może trwać 15 minut, 20 minut lub dłużej, aż do miękkości ryżu. 
Paella, 9

Gdy ryż będzie już miękki, w końcu można dodać owoce morza. Najpierw rozkładam na wierzchu mieszankę drobniejszych owoców morza. Następnie kalmary i krewetki. Dodaję też mule w muszlach i krewetki świeże. Nadal nic nie mieszamy. Na koniec rozsypuję też około 120 gramów groszku (może być prosto z zamrażalnika lub rozmrożony). Garnek/patelnię przykryj przykrywką i gotuj/duś całość przez około 10-15 minut. 

Porada: Groszek można pominąć. 

Paella, 10

Zdejmij przykrywkę z gotowej Paelli. Przed nałożeniem jej na talerze odczekaj około 5-10 minut. Paellę podawaj z natką pietruszki i z dużą ilością plasterków lub ćwiartek cytryny lub limonki. 

Paella, 11

Paella, 12

Paella, 13

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (137 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Paella

Paella to oczywiście jedno z najbardziej znanych dań kuchni hiszpańskiej. Paella pochodzi z Walencji i można ją przygotowywać na wiele sposobów. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście ryż oraz szafran. Ryż do Paelli charakteryzuje się tym, że ziarna są krótkie i zaokrąglone. Najlepszy ryz do paella to odmiana to Bomba i Senia. Nadal jednak ciężko jest u nas dostać te odmiany ryżu, a do tego są dość drogie, dlatego też używamy ryżu do Risotto. Tutaj mamy do wyboru bardziej znane odmiany, czyli ryż Arborio oraz Carnaroli. Średnioziarnisty, krótszy i zaokrąglony ryż jest idealny do takich dań jak Paellas, ponieważ wchłania dużo sosu i aromatu. Podczas dłuższego gotowania nie rozpada się tak jak ryż długo ziarnisty, który nie wchłania bulionu. Dobra paella hiszpańska powinna zatem być szykowana z odpowiedniego ryżu. Wiadomo, że najlepiej byłoby, gdyby Paella przepis oryginalny szykowana była na świeżym powietrzu. Mieszkańcy Walencji uznają wyłącznie wersję, gdzie Paella szykowana jest na płonącym drewnie, a nie na zwykłej kuchence. Dzięki temu hiszpańska paella ma wyczuwalny aromat palonego drewna, a do tego łatwiej jest uzyskać efekt zwany socarrada, czyli chrupiącą skorupkę na wierzchu Paelli. Bardzo smaczny i super pyszny jest też kurczak w cieście francuskim

Paella przepisy

Moja ulubiona Paella, to wersja z dużą ilością najróżniejszych owoców morza. Pyszna Paella z owocami morza nazywana jest Paella marinera. Paella valenciana to Paella z groszkiem oraz z delikatnym mięsem z kurczaka i z królika. Moja Paella z kurczakiem i z owocami morza i jeszcze z groszkiem, to taka mieszana wersja, którą szykuję najczęściej. Zawsze do Paelli dodaję krewetki. Paella z krewetkami musi być i koniec. Mogę zrezygnować z kalmarów oraz ośmiornic, ale krewetki oraz mule dodaję zawsze. Na Paella z kurczakiem przepisy są różne i niektórzy szykują Paellę tylko z kurczakiem i owocami morza. Inni dają królika i owce morza lub same krewetki. Paella morze śmiało składać się z mieszanki mrożonych owoców morza i też wyjdzie super pyszna. Zalecam jednak zwrócić uwagę na to, jaki jest skład takiej mieszanki owoców morza. Pyszna Paella owoce morza może składać się z mrożonki w której są paluszki karbowe oraz kawałki ryb, jednak warto poszukać takiej, która składa się wyłącznie z nie za małych krewetek, muli, ośmiornic oraz kalmarów. Paella danie wyjątkowe, pyszne i niesamowicie aromatyczne wychodzi zawsze wtedy, gdy postaramy się użyć jak najlepszej jakości składników i nie pomijać szafranu, czy wina. Dobry przepis na Paella musi zawierać szafran, który sprawia, że ryż zabarwia się na piękny, słoneczny kolor. Sama nazwa Paella wywodzi się z łacińskiego słowa patella. Słowo to oznacza naczynie metalowe, które służyło Rzymianom to składania darów wybranym bogom. Do Paelli ziarna ryżu warto podsmażyć. Bardzo ważne jest to, by nie mieszać Paelli w trakcie szykowania. Chodzi o moment, gdzie dodamy już ryż. Zaleca się też, by po zdjęciu Paelli z palnika/ognia odczekać przynajmniej kilka minut przed samym jej podaniem. 

Paella przepis

Tak więc Paella musi się składać z odpowiedniego ryżu. Moja ulubiona Paella, to Paella z kurczakiem i owocami morza, do której daję jeszcze warzywa. Nie zawsze, ale Paella dość często zawiera u mnie tez groszek, który dodaję raczej dla urozmaicenia kolorystycznego, niż dla smaku. Sama nie daję do Paelli mięsa z królika, ale śmiało można to zrobić lub zastąpić tym mięsem filety z kurczaka. Moja Paella składa się jeszcze z cebuli, czosnku, papryki i pomidorów. Moja Paella z kurczakiem przepis, który polecam szykować na obiad lub na wczesną kolację. Jeśli mamy taką możliwość, to warto zakupić specjalne naczynie do szykowania i od razu i podawania Paelli. W dużych restauracjach są ogromne patelnio woki do dania Paella. Paella jest wówczas podawana bezpośrednio z naczynia, w którym była szykowana. Paella może zawierać jeszcze fasolę, ale ja jej nie dodaję. Zawsze też Paella szykowana jest na oliwie. To tłuszcz, na którym smaży się przyprawy i ryż. Na Paella przepis używam zawsze wcześniej ugotowanego bulionu drobiowego. Zazwyczaj odlewam go z rosołu. Ponieważ Paella przepisy zawierają owoce morza, to bulion drobiowy można zamienić na rybny, a w ostateczności dać nawet wodę. Wino białe wytrawne lub półwytrawne nie jest konieczne, ale zawsze polecam je dodawać. Bardzo gorąco polecam też przepis na niezawodne Risotto, które można wykorzystać na wiele pysznych sposobów. Super pyszne jest domowe risotto z kurczakiem oraz wersja z grzybami, czy tylko z warzywami. Przy okazji bardzo gorąco polecam tez takie dania jak Pad Thai oraz domowe Burrito z ryżem.