Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zapiekanka z brokułami

Zapiekanka z brokułami

Zapiekanka z brokułami to jedna z ciekawszych propozycji na super pyszne podanie brokułów zapiekanych z makaronem i serem. To świetny pomysł na obiad oraz na podwieczorek. 

- z dowolnym, ulubionym makaronem
- można ją szybko podgrzać przed podaniem
- sycąca i smaczna zapiekanka bez dodatku mięsa

Czas przygotowania: 40 minut
Czas zapiekania dania: 25 minut
Liczba porcji: 1450 g dania

Kaloryczność kcal: 170 w 100 g dania
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 1 większy brokuł - waga około 650 g
  • 300 g makaronu np. penne rigate - waga przed ugotowaniem
  • 150 g sera żółtego lub pół na pół z parmezanem
  • 100 g mozzarelli z zalewy - np. małe kulki
  • 50 g sera ulubionego pleśniowego
  • 180 g śmietanki 30 % - około 3/5 szklanki
  • 1 ząbek czosnku - 5 g
  • przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli; 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu; 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej

Zapiekanka z brokułów

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Naczynie do zapiekania: forma żaroodporna/do zapiekania - metalowa, ceramiczna lub szklana o wymiarach minimum 20 x 30 cm lub średnicy około 28-30 cm. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi około 1450 gramów dania. Zanim zaczniesz szykować zapiekankę z brokułami, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Zapiekanka z brokułami, 1

Zapiekanka z brokułami przepis

W pierwszej kolejności polecam ugotować brokuły. Mój brokuł ważył około 650 gramów. Odcięłam same różyczki i wyszło mi 460 gramów różyczek. W garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej płaską łyżeczkę soli. Na wrzątek "wrzuć" różyczki i gotuj je bez przykrycia do czterech minut. Brokuły powinny być jeszcze lekko twarde i jędrne. Wyłów różyczki i odcedź je na sitku. 

Kolejno ugotuj makaron. Do garnka wlej wodę i dorowadź ją do wrzenia. Na ugotowanie 300 gramów makaronu potrzebujesz 10 szklanek wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp też płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron do zapiekanki gotuję zazwyczaj o minutę lub dwie krócej, niż zaleca producent na opakowaniu. Tym razem było to więc dziewięć minut. 

Ugotowany makaron powinien być sprężysty. Po ugotowaniu makaron ważył u mnie około 590 gramów.

Porada: Użyłam makaron Penne Rigate, ale możesz też śmiało ugotować inny makaron: Rigatoni, świderki, muszelki, kopytka, kokardki. Możesz też sięgnąć po makaron gryczany lub makaron z ciecierzycy lub soczewicy. 

Zapiekanka z brokułami, 2

Ugotowany makaron umieść w wybranym naczyniu żaroodpornym (nie trzeba go niczym smarować). Ja użyłam naczynia żaroodpornego o średnicy 28 cm, ale może to też być inna forma żaroodporna/do zapiekania - metalowa, ceramiczna lub szklana o wymiarach minimum 20 x 30 cm. Na makaron wyłóż podgotowane różyczki brokułów. 
Zapiekanka z brokułami, 3

Pomiędzy makaron i brokuły "wciskaj" kuleczki mozzarelli (100 gramów) oraz kawałki sera pleśniowego (50 gramów). Aby zapiekanka była wyraźniejsza i bardziej słona, kulki mozzarelli zamień na kawałki sera feta. Zrezygnuj wówczas z sera pleśniowego, a daj np. odrobinę delikatnego sera ricotta. 

Porada: Do tej zapiekanki pasują jeszcze: cukinia, cebula oraz papryka i pomidory. Jeśli chcesz dodać wybrane warzywo, to wcześniej musisz je drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju do smażenia i dopiero dodać do makaronu i brokułów. Tylko pomidorów nie trzeba poddawać dodatkowej obróbce termicznej. Wystarczy je obrać ze skórki, pokroić i dodać do naczynia. 
Zapiekanka z brokułami, 4

W osobnym naczyniu wymieszaj razem: 180 gramów śmietanki 30 %, czyli około 3/5 szklanki; jeden obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku; płaską łyżeczkę soli; 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu; 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej. Zamieszaj całość i wylewaj równomiernie do naczynia z przygotowanymi już składnikami zapiekanki makaronowej z brokułami. 

Porada: Aby danie było trochę mniej kaloryczne, część śmietanki można zamienić na domowy bulion warzywny. 
Zapiekanka z brokułami, 5

Około 150 gramów dobrej jakości sera żółtego zetrzyj na tarce, na dużych oczkach i rozłóż po całej powierzchni naczynia z umieszczonymi już składnikami. Bardzo często mieszam ser żółty Gouda z Cheddarem lub z parmezanem, by urozmaicić smak zapiekanki. 

Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół (jeśli masz małą komorę piekarnika i grzałki od góry, to naczynie umieść na półce niżej). Z termoobiegiem ustaw 185 stopni. Zapiekę z brokułami zapiekaj bez przykrycia około 25 minut. 
Zapiekanka z brokułami, 6

Zapiekanka z brokułami, 7

Zapiekę z brokułami można podgrzewać ponownie w piekarniku, ale już pod przykryciem lub też na dużej patelni, na małej mocy i również pod przykryciem.  
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (1032 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zapiekanka z brokułów

Domowa zapiekanka z brokułów i makaronu to super pomysł na błyskawiczny obiad, który można zrobić wcześniej, by w parę minut podgrzać go przed podaniem. Taka zapiekanka z brokułami cieszy się dużą popularnością przez cały rok. Najchętniej szykuję ją jednak na jesieni. Zapiekanka z brokułami i makaronem to moja ulubiona wersja. Tak naprawdę za każdym razem można ją przygotować tak, by smakowała inaczej. Nawet sam wybór użytego makaronu ma duże znaczenie. Osobiście zapiekanka makaronowa z brokułem najlepiej smakuje mi z makaronem penne rigate i z takim właśnie makaronem ją szykuję. Śmiało jednak makaron zapiekany z brokułami można robić z makaronem typu świderki, muszelki, czy też kokardki. Zapiekanka z brokułami może być szykowana z brokułów mrożonych. Najlepsze jednak są zawsze świeże brokuły. Wówczas zapiekanka z brokułami i serem smakuje najlepiej, a brokuły mają intensywny kolor i nie rozpadają się. Na moim Blogu Kulinarnym czeka też na Ciebie super pyszna zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską i boczkiem. Polecam Ci też makaron z kurczakiem, który uwielbiają dzieci. A z brokułami polecam pyszną zupę. Zupa brokułowa jest naprawdę godna polecenia. Zapraszam też po przepis na sos cezara, którym można polać zapiekankę po upieczeniu. Bardzo zachęcająca do szykowania jest też sałatka z serem pleśniowym, winogronami i orzechami. Bardzo zimowa propozycja. Super pyszna, ale już mięsem jest zapiekanka z kurczaka i makronu z warzywami. 

Zapiekanka makaronowa z brokułami

W mojej najprostszej wersji nie ma więcej warzyw. Nie oznacza to jednak tego, że nie można dodatkowo urozmaicić smaku, by zapiekanka z brokułem była bardziej kolorowa. Bardzo dobrze komponuje się tu jeszcze cukinia, cebula oraz papryka i pomidory. O tym co i kiedy dodać napisałam bardziej szczegółowo podczas opisywania przepisu na zapiekankę z brokułów. Ważnym elementem podczas szykowania zapiekanki makaronowej z brokułami jest ser. Bardzo gorąco polecam używać przynajmniej kilka rodzajów sera. Świetnie zawsze sprawdza się dobrej jakości ser żółty oraz mozzarella, ponieważ są to sery, które pięknie ciągną się po upieczeniu zapiekanki. Ser cheddar oraz parmezan i ser pleśniowy, to sery które nadają zapiekance wyrazu i zaostrzają jej smak. Całość polewam zazwyczaj śmietanką wymieszaną z przyprawami. Aby zapiekanka makaronowa z brokułami nie była tak kaloryczna, można dać śmietankę pół na pół z domowym bulionem warzywnym lub drobiowym. Zapiekanka z brokułów udekorowana po zapieczeniu świeżą natką pietruszki prezentuje się wspaniale. Zapraszam po przepis i życzę smacznego.