Dynia pieczona

Dynia pieczona

Dynia pieczona z serem feta.. pyszne, bardzo szybkie do zrobienia danie, które polecam gorąco nie tylko dlatego, że jest to przepis prosty. Tak upieczoną dynię można podać na wiele sposobów. 

Dynię zapiekaną z serem feta można zjeść na ciepło jako samodzielny posiłek. Można do niej ugotować ulubioną kaszę np. pęczak lub wymieszać z risotto. Dynia pieczona stanowi też świetny dodatek do ryb i wieprzowiny. Po zblendowaniu powstanie Ci pyszna pasta dyniowa z serem, którą można smarować kanapki. A na słodko, polecam proste i szybkie do zrobienia placki z dyni tartej na tarce! Jeszcze wersja smażona.. makaron z dynią i fetą!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: forma 22/30 cm - 1200 g dania

Kaloryczność kcal: 160 w 100 gramach dania
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg dyni - zwyczajna, Hokkaido lub piżmowa
  • 200 g sera feta
  • 8 łyżek delikatnej oliwy
  • przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, 2 łyżki ziół prowansalskich/włoskich

Naczynie do zapiekania: forma ceramiczna o wymiarach 22/30 cm. 

Jakie dynie możesz użyć do tego dania? Ponieważ zależy nam na tym, by podać dynię ze słonym serem feta, najlepsza będzie dynia zwyczajna, dynia Hokkaido lub dynia piżmowa. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki, ponieważ jest ona jadalna tak samo jak miąższ. Do tego przepisu użyłam dyni zwyczajnej. Miałam małą sztukę ważącą nieco ponad jeden kilogram, więc wydała mi się idealna.

Dynia pieczona, 1

Pieczona dynia 

Dynię dobrze umyj. Podziel na mniejsze, wygodne do obrania i krojenia kawałki. Wydrąż włóknisty środek z pestkami. Kawałki dyni obierz zaś cienko ze skóry. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać.

Dynia pieczona, 2

Przygotowane kawałki dyni pokrój nożem w kostkę wielkości około 1,5 - 2 cm. Do miski z dynią dodaj delikatną oliwę lub ewentualnie dobrej jakości olej roślinny: rzepakowy, z pestek winogron, czy ryżowy. Około 8 łyżek oliwy powinno wystarczyć. Wsyp też płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę słodkiej papryki oraz dwie łyżki mieszanki ziół. Najpopularniejsze są zioła prowansalskie, czy włoskie. Możesz też skomponować własną mieszankę: oregano, tymianek, czosnek, bazylia..).

Kotki dyni wymieszaj dokładnie z oliwą i przyprawami i przełóż do naczynia do zapiekania. Ja wybrałam naczynie ceramiczne o wymiarach 22/30 cm. Formy nie trzeba od środka niczym smarować. 

Naczynie umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wybierz środkową półkę oraz opcję pieczenia: góra/dół. Kawałki dyni piecz bez przykrycia 40 minut.
Dynia pieczona, 3

Po tym czasie na chwilę wyjmij ostrożnie naczynie z pieczoną dynią. Nie wyłączaj piekarnika. Na wierzch dyni wyłóż pokrojony w kostkę ser feta. Naczynie umieść ponownie w piekarniku, ale już tylko na 10 minut. 
Dynia pieczona, 4

Ser feta powinien się delikatnie przypiec. Dynię pieczoną z serem feta można wyjąć i podać do zjedzenia od razu po upieczeniu. Dodatek świeżych ziół sprawia, że danie smakuje i pachnie jeszcze lepiej. Ja dodałam oregano, ale sprawdzi się również natka pietruszki oraz majeranek i kolendra. 
Dynia pieczona, 5

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (476 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pieczona dynia

Dynia to jeden z najpiękniejszych darów jesieni. Jest wiele odmian dyni. Najpopularniejsza jest dynia zwyczajna oraz dynia Hokkaido. Często sięgamy również po dynię makaronową, piżmową lub dynię deserową, muscat. Każdą dynię można upiec. Do da wytrawnych najlepsza jest dynia zwyczajna, Hokkaido, dynia makaronowa oraz piżmowa. Pieczona dynia smakuje świetnie. Jest też bardzo uniwersalna. Można jej użyć do zupy, pasty, sosu, ciasta czy chleba. Dynia pieczona z fetą może stanowić samodzielne, pyszne danie. Taka pyszna pieczona dynia może być też podana z kaszą pęczak, czy też do mięsa. 

Dynia pieczona z ziołami

Kawałki pokrojonej w kostkę dyni warto jest polać olejem lub oliwą i wymieszać z ulubionymi ziołami. Taką upieczoną dynię można wówczas wymieszać z ryżem, czy też zmiksować i dodać do zupy. Świetnym dodatkiem jest ser, który polecam dodać pod koniec pieczenia. Polecam ser feta lub ser sałatkowy typu feta oraz ser owczy lub kozi. Zapraszam też po inne moje przepisy na dania z kuchni wegetariańskiej. Świetna jest też zupa z cukinii oraz delikatna zupa brokułowa. Jeśli lubisz wyjątkowe dania, to polecam Ci mój przepis na mule. Jeszcze dwa przepisy z dynią.. proste placki z dyni i ziemniaków w wersji na słono oraz pieczona dynia Hokkaido!