Zapiekanka z kurczakiem
Zapiekanka z kurczakiem i makaronem to świetny pomysł na pyszny i bardzo prosty obiad dla całej rodziny. Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis na to sycące danie.
- tylko niezbędne składniki
- idealna do późniejszego podgrzewania
- dokładny opis wykonania wraz ze zdjęciami
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas zapiekania dania: 15 minut
Liczba porcji: około 1750 g zapiekanki
Kaloryczność kcal: 135 w 100 g dania
- 1 cała pierś z kurczaka - około 450 g
- 3 łyżeczki ulubionej mieszanki przypraw np. gyros
- 200 g makaronu np. świderki - waga przed ugotowaniem
- 200 g sera mozzarella z kostki
- 1 nieduża czerwona papryka - około 190 g
- pół zielonej cukinii - do 200 g
- pół niedużej cebuli - około 100 g
- pół puszki kukurydzy konserwowej - 150 g po odsączeniu
- pół puszki pomidorów z puszki - około 200 g
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
Zapiekanka z kurczakiem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do zrobienia zapiekanki użyłam naczynia żaroodpornego o średnicy 28 cm. Możesz też użyć innego naczynia żaroodpornego o pojemności około dwóch litrów.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz do 1750 gramów pysznej zapiekanki makaronowej z kurczakiem. Zanim zaczniesz szykować zapiekankę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Do zapiekanki z kruczkiem wybrałam makaron pszenny świderki (fusilli z pszenicy durum), ale możesz też sięgnąć po makaron w kształcie kokardek, muszelek, rurek czy piórek. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 200 gramów suchego makaronu potrzebujesz 2 litry wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżeczkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente według zaleceń z opakowania. W trakcie gotowania zamieszaj makaron.
Ugotowany makaron przełóż na durszlak w zlewie a potem do miski. Tym razem wyszło mi około 450 gramów ugotowanego makaronu. Miskę z makaronem odstaw na chwilę do przestudzenia, a potem cały makaron przełóż do naczynia, w którym będzie się zapiekać zapiekanka z kurczakiem.
Porada: Makaron pszenny można śmiało wymienić na makaron z ciecierzycy, kukurydziany lub np. gryczany.

Dwa filety z kurczaka (cała pierś) oczyść i pokrój w kostkę/kawałki nie większe niż 2 cm. Do miseczki z gotowym do smażenia mięsem dodaj trzy łyżeczki przyprawy gyros w proszku lub też skomponuj własną mieszankę łącząc ze sobą: sól, czosnek suszony, kolendrę młotkowaną, mielone ziarna gorczycy, sodką i ostrą paprykę, rozmaryn, oregano, tymianek, pieprz, kozieradkę. Całość wymieszaj i odstaw na bok, na około 20 minut. Do lodówki odkładasz miskę z mięsem w przyprawach tylko wtedy, gdy całość planujesz szykować dopiero za minimum 2 godziny.
Nagrzej patelnię i wlej dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia. Po chwili na patelni umieść też kawałki mięsa w przyprawach. Kurczaka w przyprawach smaż około 10 minut. Pamiętaj o tym, by co kilka minut przewrócić mięso na drugą stronę przy pomocy drewnianej łyżki. Gotowe mięso zdejmij z patelni o odstaw do przestudzenia. Tłuszcz i sos po kurczaku zostaw na patelni. Będziesz na niej podsmażać warzywa.
Porada: Zamiast piersi możesz też użyć oczyszczone ze skóry, kości i włókien podudzia z kurczaka albo filet z indyka.

200 gramów sera mozzarella z kostki (może być też zwykły ser żółty) zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Połowę startego sera rozłóż na całej powierzchni formy z makaronem, następnie rozłóż też kawałki podsmażonego kurczaka.

Na patelnię po kurczaku wylej pozostałe dwie łyżki oleju do smażenia. Pół cebuli obierz i pokrój w kostkę, a następnie umieść na patelni zacznij podsmażać. Po około trzech minutach dodaj też oczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojoną na kawałki nie większe niż 2 cm czerwoną paprykę. Całość zamieszaj i podsmażaj dalej na średniej mocy palnika, bez przykrywki. W trakcie podsmażania pokrój też pół cukinii (jeśli skorka jest miękka, to jej nie obieraj). Na patelnię wsyp łyżeczkę suszonego oregano. Całość podsmażaj tak jeszcze około 10 minut. Mieszaj co jakiś czas zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki. Warzywa nie muszą być idealnie miękkie. Pod koniec dodaj 150 gramów kukurydzy z puszki. Wszystko wymieszaj i wyłącz. Po lekkim przestudzeniu całość rozłóż równo na warstwie z kawałkami kurczaka.

Około 200 gramów krojonych pomidorów z puszki łyżka po łyżce rozkładaj na warstwie warzyw. Na koniec wyłóż również resztę startego wcześniej sera mozzarella. Zapiekanka jest już gotowa do podpieczenia. Jeśli chcesz urozmaicić jej smak, to dodaj też domowy sos beszamelowy, który wystarczy wylać na warstwę sera i rozprowadzić równo po całej powierzchni.

Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół (jeśli masz małą komorę piekarnika i grzałki od góry, to naczynie umieść na półce niżej). Z termoobiegiem ustaw 180 stopni. Zapiekę z kurczakiem zapiekaj bez przykrycia przez około 15 minut.


Zapiekę makaronową z kurczakiem można podgrzewać ponownie w piekarniku, ale już pod przykryciem lub też na dużej patelni, na małej mocy i również pod przykryciem.
Smacznego.