Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ratatouille

Ratatouille

Ratatouille to super ciekawe i bardzo smaczne danie z kuchni francuskiej. Przepis opiera się na samych warzywach i ziołach. Ratatouille najlepiej jest szykować w lecie. 

- filmowa wersja przepisu
- bardzo dokładny opis i zdjęcia kroków
- na końcu również przepis na wersję klasyczną

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: około 2 kg dania

Kaloryczność kcal: 110 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki podstawowe na Ratatouille

  • 2-3 małe i cienkie bakłażany - około 350 g
  • 2 średnie cukinie żółte - około 350 g
  • 2 średnie cukinie zielone - około 350 g
  • 3-4 pomidory rzymskie - około 400 g

Składniki na sos warzywny do Ratatouille

  • 1 średnia papryka czerwona - około 230 g
  • 1 średnia papryka żółta - około 230 g
  • 1 średnia cebula - około 200 g
  • 3 ząbki czosnku - około 15 g
  • puszka pomidorów krojonych lub całych - 400 g
  • 2 łyżki ulubionej oliwy
  • przyprawy i zioła: po pół łyżeczki tymianku, słodkiej i ostrej papryki oraz soli i pieprzu; garść listków bazylii

Składniki na glazurę z oliwą

  • 3 łyżki ulubionej oliwy
  • 1 ząbek czosnku - około 5 g
  • łyżeczka ziół prowansalskich i spora szczypta soli

Ratatouille

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do zrobienia Ratatouille użyłam naczynia żaroodpornego o średnicy 28 cm. Możesz też użyć innego naczynia żaroodpornego o pojemności około dwóch litrów. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz do 2000 gramów pysznego Ratatouille. Zanim zaczniesz szykować Ratatouille, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Jest to przepis na Ratatouille w wersji podobnej do tej z filmu animowanego. Pod przepisem znajdziesz również instrukcję do klasycznego przepisu na Ratatouille. 

Ratatouille, 1

Ratatouille przepis

W tej wersji na Ratatouille najpierw szykujemy gęsty sos warzywny, który wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Dopiero na warstwie sosu układamy plasterki warzyw (bakłażan, cukinia i pomidor). Całość smarujemy pędzelkiem "glazurą" z oliwy i przypraw. Ratatouille pieczemy w piekarniku i gotowe 😉 

Przygotuj składniki na sos warzywny. Paprykę żółtą i czerwoną umyj. Usuń gniazdo nasienne. Papryki pokrój w małą kostkę nie większą niż 1 cm. Cebule obierz i również pokrój w drobną kostkę. Trzy ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę lub posiekaj drobno. Nagrzej większą patelnię z grubym dnem. Ustaw średnią moc palnika. Wlej dwie łyżki oliwy. Na patelnię wyłóż kawałki cebuli. Po około trzech minutach (cały czas mieszasz cebulę drewnianą łyżką) dodaj też czosnek oraz paprykę. Odrobinę zmniejsz moc palnika. Warzywa smaż tak przez 10 minut bez przykrycia. 

Porada: Do sosu można użyć dowolnych dwóch papryk (zielona, biała, żółta, pomarańczowa, czerwona). Wszystkie składniki można pokroić jeszcze drobniej. Sos można też dłużej dusić na patelni, by był gładszy. 

Ratatouille, 2

Następnie dodaj też puszkę pomidorów, czyli około 400 gramów kawałków pomidorów wraz z sosem. Sprawdzi się też 400 gramów gęstej passaty pomidorowej. Razem z pomidorami dodaj też przyprawy: po pół łyżeczki tymianku, słodkiej i ostrej papryki oraz soli i pieprzu oraz ewentualnie listki bazylii. Mieszaj sos przez około 5 minut lub dłużej. Jeśli chcesz, by sos był bardziej rozgotowany, patelnię przykryj przykrywką i duś całość przez kolejne pięć minut lub dłużej. 

Gotowy sos przełóż do wybranego naczynia do zapiekania. Przypominam, ze u mnie było to naczynie o średnicy 28 cm (pojemność około 2 litrów). Wyrównaj powierzchnię sosu. 
Ratatouille, 3

Pora na warzywa, które wyłożysz na warstwę sosu. Wybierz takie warzywa, by były do siebie zbliżone grubością. Łatwiej jest potem układać plasterki cukinii, bakłażana i pomidora. Dlatego też polecam sięgnąć po podłużne pomidory rzymskie oraz mniejsze i dłuższe bakłażany. Wszystkie warzywa umyj i osusz. Bakłażany, pomidory i cukinie pokrój w plastry o grubości około 5 mm. 

Porada 1: Nowe odmiany bakłażanów zazwyczaj nie zawierają już charakterystycznej goryczki. Nie trzeba ich zatem solić i płukać w zimnej wodzie. Jeśli jednak Twoje bakłażany są gorzkie po przekrojeniu (przy skórce), to plasterki bakłażanów umieść w misce. Posyp je łyżeczką soli i wymieszaj. Odstaw na 20-30 minut, a po tym czasie przepłucz zimną wodą. Następnie odcedź i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. 

Porada 2: Jeśli nie uda Ci się zakupić żółtej cukinii, to użyj tylko tej zielonej. 
Ratatouille, 4

Bierz po kilka plasterków na raz i układaj w formie tak jak na zdjęciach poniżej, czyli od krawędzie aż do środka. Moja kolejność ułożenia plasterków: bakłażan, pomidor, cukinia żółta, cukinia zielona. Można już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 200 stopni z grzaniem góra dół lub 185 stopni z funkcją termoobiegu. 
Ratatouille, 5

Ratatouille, 6

Jeśli na koniec zostały mi jakieś plasterki warzyw, to wciskam je dodatkowo w miejsca, gdzie inne warzywa są luźniej ułożone. Przed umieszczeniem Ratatouille w piekarniku całość posmaruj od góry "glazurą" z oliwy (najlepiej pędzelkiem kuchennym) - W miseczce wymieszaj razem trzy łyżki ulubionej oliwy, obrany i przepuszczony przez praskę ząbek czosnku oraz łyżeczkę ziół prowansalskich (lub inna mieszanka ziół włoskich) i sól. 

Porada: Czosnek można pominąć lub zastąpić go listami bazylii. Ja nie daję jednak bazylii do zapiekania.
Ratatouille, 7

Naczynie z Ratatouille przykryj od góry (może być folia) i umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - opcja pieczenia góra/dół lub 175 stopni - z termoobiegiem. Ratatouille piecz tak około 60 minut. Na 10 minut przed wyłączeniem piekarnika zdejmij przykrywkę lub usuń folię i ustaw opcję grillowania od góry. Ratatouille jest gotowe do podania od razu po upieczeniu. Najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem i udekorowane świeżymi listkami bazylii.
Ratatouille, 8

Ratatouille, 9

Tak, jak obiecałam na początku wpisu, podaję jeszcze przepis na wersję klasyczną.

Ratatouille przepis oryginalny

Korzystasz z tych samych składników, które podałam wyżej. Niektóre tylko pomijasz, wiec poniżej o nich nie wspomnę. Bakłażana (tutaj może być już jeden duży) pokrój w kostkę wielkości około 2 cm. Jeśli przy skórce jest gorzkawy, to kawałki bakłażana umieść w misce i oprósz solą (wystarczy łyżeczka), a następnie wymieszaj i odstaw na około 20-30 minut. Po tym czasie całość przełóż na sitko i przepłucz w zlewie zimną wodą. Kawałki odcedź i osusz np. na ręczniku papierowym. 

Cukinie umyj i odetnij końce. Pokrój je w grubsze półplasterki (bez obierania ze skórki) i trzymaj w osobnej miseczce lub na desce do krojenia (tak samo trzymaj osobno pozostałe warzywa). Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i również pokrój na kawałki wielkości około 2 cm. Cebule obierz, pokrój w średnią kostkę, zaś pomidory obierz cienko ze skórki, usuń twarde miejsce po szypułce i pokrój na większe kawałki. Skórkę z pomidorów można też zdjąć po wcześniejszym ich sparzeniu wrzątkiem.  

Nagrzej sporą patelnię z grubym dnem. Wlej łyżkę oliwy, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej paprykę. Podsmażaj ją około 3 minut na średniej mocy palnika. W połowie czasu przemieszaj ostrożnie na patelni. Podsmażoną paprykę przełóż z patelni do woka lub do garnka. Użyj do tego łopatki lub płaskiego cedzaka (sos i olej zostaw na patelni). Na patelnię wlej kolejną łyżkę oliwy. Wyłóż teraz kawałki cukinii. Podsmażaj je tak samo jak paprykę, a następnie przełóż do garnka. Znów dodaj na patelnię łyżkę oliwy oraz kawałki cebuli i obrane i posiekane drobno trzy ząbki czosnku. Całość smaż łącznie około 5 minut (trochę niższa niż średnia moc palnika), mieszając co jakiś czas zawartość patelni. Zeszkloną cebulę z czosnkiem również przełóż do garnka. Na patelnię wlej dwie łyżki oliwy. Wyłóż osuszone kawałki bakłażana. Podsmażaj go tak samo długo jak cebulę i na tej samej mocy patelni. Kawałki bakłażana przełóż do garnka. 

Na sam koniec, na patelnię wyłóż kawałki pomidorów oraz przyprawy: po pół łyżeczki tymianku, słodkiej i ostrej papryki oraz soli i pieprzu. Mieszaj pomidory z przyprawami przez około 5-8 minut, a następnie całą zawartość patelni przełóż do garnka z warzywami. Dołóż listki świeżej bazylii i ostrożnie wymieszaj zawartość garnka. Przykryj go przykrywką. W połowie gotowania zamieszaj warzywa. Ratatouille duś łącznie dziesięć minut i wyłącz. Sprawdź smak dania i zdecyduj, czy dodasz do niego jeszcze trochę solu lub może pieprzu. Ratatouille podawaj gorące samo lub z pieczywem.

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (789 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ratatouille

Ratatouille to ostatnio bardzo popularna, francuska potrawa szykowana z duszonych warzyw. Ratatouille to przepis, który pochodząca z Nicei. Ratatouille czasami nazywane jest też Ratatouille niçoise. Tutaj sam przepis oraz czas gotowania trochę się różnią, jednak pozostaje te same składniki, czyli pomidory, cebula, czosnek, cukinia, papryka oraz bakłażan. Jeśli chodzi o same zioła, to są to różne połączenia typowo francuskich przypraw. Jak wygląda zatem Ratatouille przepis oryginalny? Według Larousse Gastronomique, warzywa powinny być gotowane oddzielnie. Dopiero potem łączy się je ze sobą i jeszcze razem gotuje, aż będą idealne. Takie najbardziej klasyczne Ratatouille szykowane jest oczywiście z samych warzyw. To warzywa typowo letnie, które dostępne są w pełni lata. Ratatouille warzywne zawsze powstaje z bakłażanów, cukinii, pomidorów oraz papryki i cebuli. Zazwyczaj dodaje się jeszcze czosnek i szykuje sos. Warzywa kroi się na kawałki i smaży w odpowiedniej kolejności, czyli z zależności od tego które warzywo potrzebuje więcej, a które mniej czasu na dosmażenie. Moje leczo warzywne jest dość podobne, jednak nie używam w nim np. bakłażana. Przy okazji polecam też mój ulubiony przepis na klasyczne leczo. Bardzo dobra i super na lato jest też papryka faszerowana z mięsem mielonym. Jeśli lubisz cukinię, to polecam Ci też super przepis na przetwory. Sałatka z cukinii na zimę jest przepyszna. Warta uwagi jest też brukselka podsmażona na maśle z bułką i posypana parmezanem i natką pietruszki. 

Ratatouille przepisy

Na Ratatouille przepis jest dość prosty, a same warzywa nadają potrawie wyjątkowego smaku. Ratatouille można podawać samo lub z pieczywem. Swoją popularność w ostatnich latach Ratatouille zawdzięcza filmowi animowanemu z roku 2007. Tam powstała wersja na Ratatouille, które szykowane jest trochę inaczej niż przepis oryginalny na Ratatouille. Od tamtego czasu to właśnie Ratatouille przepis jak z filmu jest częściej wyszukiwany i chętniej szykowany. Sama zdecydowałam się podać przepis na Ratatouille właśnie w wersji filmowej. Ratatouille jak z filmu wygląda nieziemsko. Sam sposób podania Ratatouille sprawia, że jeszcze bardziej ma się ochotę na to, by nałożyć sobie jeszcze jedną porcję. Na dole przepisu opiszę jednak również to, jak zrobić klasyczne, oryginalne Ratatouille. Ratatouille to danie zdecydowanie dla miłośników warzyw, a w szczególności bakłażanów, które albo się bardzo lubi, albo też wręcz odwrotnie. Dla tych co bakłażany uwielbiają mam przepis na pyszne i super sycące danie. Musaka czeka na moim Blogu Kulinarnym AniaGotuje. Zapraszam i życzę udanego gotowania.