Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Szakszuka

Szakszuka

Szakszuka to jeden z pyszniejszych pomysłów na zdrowe śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty, a shakshuka super smaczna i efektowana. To połącznie jajek i pomidorów w najlepszym wydaniu. 

- proste i piękne śniadanie
- tylko kilka łatwo dostępnych składników
- wiele ciekawych porad oraz zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 3 porcje

Kaloryczność kcal: 220 w 1 porcji
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 500 g świeżych pomidorów - 5 mniejszych sztuk
  • 3 średnie lub duże jajka - około 150 g bez skorupek
  • po łyżce masła klarowanego i oliwy lub 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula lub kawałek większej - do 80 g
  • 2 ząbki czosnku - do 10 g
  • przyprawy i zioła: 1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki; po sporej szczypcie pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej i kuminu; świeża kolendra i szczypior

Szakszuka

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Jeśli trzymasz jajka w lodówce, to wyjmij je wcześniej, by miały temperaturę pomieszczenia. 
Z podanej ilości składników wychodzą trzy spore porcje, gdzie na jedną porcję przypada jedno jajko w pomidorowym sosie. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować szakszukę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Szakszuka jest bardzo prostym i pysznym pomysłem na kolorowe i zdrowe śniadanie lub też na kolację. Podaję tutaj przepis na najbardziej podstawową wersję szakszułlki. Jeśli jednak masz ochotę na urozmaicenie i lubisz, gdy Twoja szakszuka za każdym razem smakuje trochę inaczej, to świetnie się składa. W treści przepisu wspominam bowiem, kiedy warto dodać np. paprykę, oliwki, ser feta lub mozzarella, a nawet kiełbasę chorizo. Zapraszam :)

Szakszuka, 1

Szakszuka przepis

Zacznij od pomidorów. Do szakszuki wybieraj mięsiste, dojrzałe i pachnące pomidory. Na trzy porcje potrzebujesz nie mniej niż 500 gramów świeżych pomidorów. Umyj je pod zimną, bieżącą wodą i obierz cienko ze skórki. Ja używam obieraczki do warzyw ze specjalnym ostrzem, ale możesz też sparzyć swoje pomidory wrzątkiem i zdjąć skórkę palcami. Wytnij też twarde fragmenty przy szypułce, a pomidory pokrój dość drobno. Pokrojone pomidory przenieś do miseczki. Po paru minutach na dnie zbierze się nadmiar soku z nasionami. Zlej go do szklanki (można go wypić). 

Porada: Jeśli do swojej szakszuki chcesz też dodać trochę świeżej, czerwonej papryki, to pół papryki również umyj, obierz cienko i oczyść z gniazda nasiennego, a następnie bardzo drobno pokrój nożem. Obieranie papryki nie jest konieczne, ale polecam to zrobić. 

Szakszuka, 2

Obierz i posiekaj drobno małą cebulę (np. 3 małe szalotki), lub też kawałek większej cebuli. U mnie było to około 80 gramów cebuli zwykłej (polecam też cebulą czosnkową i delikatniejszą cukrową). Nagrzej średniej wielkości patelnię z grubszym dnem. Na patelni umieść łyżkę masła klarowanego oraz wlej łyżkę oliwy lub oleju do smażenia. Cebulę umieść na patelni z tłuszczem i podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Cebula ma się zeszklić. Może się też lekko zarumienić.

Dwa ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj na patelnię z podsmażoną cebulką. Zmniejsz moc palnika do niskiej i podgrzewaj cebulę z czosnkiem nie dłużej niż pięć minut (uważaj, by czosnek się nie rumienił, ponieważ może się zrobić gorzki). Po tym czasie na patelnię dodaj też pomidory oraz przyprawy: 1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki; po sporej szczypcie pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej i kuminu (min rzymski). Całość wymieszaj i podgrzewaj przez pięć minut, aż pomidory ładnie zmiękną. 

Porada 1: Jeśli masz w domu pikantne lub łagodne chorizo, to kawałek takiej kiełbasy możesz pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni z łyżką oliwy (tak samo robimy z boczkiem). Po kilku minutach można już dodać cebulę i podsmażać ją jak w przepisie. Do szakszuki z chorizo pasują kapary, które warto dorzucić już na sam koniec szykowania szakszuki, czyli przed samym podaniem jej na talerze. 

Porada 2: Po zarumienieniu cebuli, a przed dodaniem czosnku, można też dołożyć drobno siekaną paprykę, o której wspomniała wcześniej. Razem z pomidorami można też dodać kilka drylowanych i siekanych oliwek kalamata lub też garść świeżych listków szpinaku baby. Zamiast podanych przeze mnie przypraw sprawdzi się też gotowa mieszanka przypraw - harissa. 
Szakszuka, 3

Do aromatycznego sosu pomidorowego można już wbić trzy jajka. Warto lekko odgarnąć warzywa w trzech miejscach, by zrobić miejsce na jajka. Po kolei wbij jajka do szakszuki. Zmniejsz moc palnika, a patelnię przykryj przykrywką, by białko w jajkach ładnie się ścięło. Zazwyczaj nie trwa to dłużej niż pięć minut. Po tym czasie jeszcze lekko posól całość i posyp siekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Listki bazylii oraz kolorowy pieprz też tu pasują. Szakszukę dziel na porcje i od razu podawaj. 

Porada: Razem z jajkami można też dołożyć na patelnię kilka kulek sera mozzarella lub też garść pokruszonej, lub pokrojonej w kosteczkę fety. Jeśli dajemy fetę, to nie dosalamy już szakszuki przed podaniem. Można też nie przykrywać szakszuki przykrywką. Białko jajka z czasem również się zetnie. 
Szakszuka, 4

Szakszuka, 5

Szakszukę podawaj ze świeżym pieczywem lub z grzankami.
Sprawdź też koniecznie mój przepis frittata oraz angielskie hash browns.
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (1720 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Szakszuka

Wiele razy słyszałam już od różnych osób, że szakszułkę robią od lat, ale nawet nie wiedzieli, że takie danie istnieje i ma taką nazwę. A to dlatego, że bardzo dużo osób jada dość często jajka i wymyśla na ich podanie różne sposoby. W usmażeniu jajek sadzonych na podsmażonych pomidorach nie ma wielkiej filozofii, i każdy w końcu wpada na to, by takie śniadanie zaserwować swojej rodzinie. Pomidory, cebulka i jajka pasują do siebie idealnie. Szakszuka to inaczej shakshuka lub chakchouka, czy shakshouka. Dla nas jednak są to dość ciężkie do pisania nazwy, więc zostajemy przy nazwie szakszuka. Sama od lat szykuję najróżniejsze wersje na szakszukę. Czasem pojawia się u mnie szakszuka z papryką lub szakszuka z ciecierzycą. Najczęściej jednak komponuję coś z dodatkiem sera. Szakszuka z mozzarellą lub fetą jest pyszna. Jeśli mam ochotę na coś ostrzejszego to dorzucam chili i parmezan. Nie wiemy z pewnością skąd dokładnie pochodzi szakszuka. Wiadomo jednak, że szakszuka, czyli dosłownie "mieszanka" to danie prosto z Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki. Miejsce pochodzenia jest więc sporne, bo może to być Maghreb, Imperium Osmańskie czy Jemen. W skład szakszuki zawsze wchodzą mięsiste i dojrzałe pomidory oraz cebula i jajka oraz oliwa. Reszta składników nie jest już taka pewna, jednak są to zazwyczaj przyprawy takie jak kumin, gałka muszkatołowa oraz świeże zioła, jak kolendra. Do tego dajemy zazwyczaj czosnek. Koniecznie sprawdź też mój przepis na pyszne pieczarki faszerowane. Bardzo dobry na śniadanie jest też omlet z warzywami w wersji puszystej. 

Szakszuka przepis

Tyle razy szykowałam różne wersje na szakszukę, ale nigdy nie robiłam jej w najczystszej i najbardziej podstawowej wersji. Zawsze korciło mnie, by coś do niej dodać. Szakszuka z mięsem? Czemu nie. Decydując się jednak na przepis na szakszukę w wersji najbardziej bazowej, postanowiłam, że pora zrobić taki przepis. W przepisie na shakshuka będzie jednak wiele porad oraz propozycje na różne dodatki. A wszystko to po to, by każdy mógł znaleźć coś dla siebie i na podstawie mojego przepisy dodawać różne smakowe dodatki. Szakszuka to danie z kuchni północnoafrykańskiej i arabskiej, więc podawane jest tradycyjnie na patelni żeliwnej. Ja jednak używam zazwyczaj zwykłej patelni, więc nie ma potrzeby, by kupować specjalistyczne narzędzia i patelnie. Spoosbów na podanie szakszuki jest bardzo dużo. Kucharze bardzo lubią eksperymentować z przepisem na shakshouka. W każdym domu robię się ją trochę inaczej. Można nawet spotkać przepisy na szakszukę z konserwowanymi cytrynami, z oliwkami. różnymi serami owczymi czy przyprawą harrisa. Wersja z kiełbasą chorizo ​​lub connectuez pojawia się nawet w mojej kuchni i wszyscy bardzo lubimy taką bogatą smakowo szakszukę. A przy okazji polecam Ci kilka sposobów na pyszne i proste podanie jajek. Są to oczywiście jajka na miękko, idealne na śniadanie. Bardzo smaczne są też jajka w koszulce, które podaję często z awokado. 

Shakshuka

Tak więc szakszuka bardzo nam smakuje i coraz częściej gości w naszych domach. Kiedyś nazwa ta nim nam nie mówiła. Aktualnie jednak każdy wie co to jest szakszuka i przynajmniej raz już próbował tego prostego dania. Szakszuka to typowe śniadanie lub kolacja. Można ją też modyfikować tak by podać ją na obiad. Dość dobrze znana jest teraz szakszuka z mielonym mięsem lub wątróbką. Dla zaostrzenia smaku daje się różne rodzaje ostrych papryczek. W Jemenie szakszuka podawana jest zazwyczaj z zhug, czyli z gorącą zieloną pastą. Jedni twierdzą, że „oryginalna" szakszuka szykowana była tylko z warzyw, jajek na twardo, oraz mięsa koziego i świeżego czosnku. Niektóre odmiany szakszuki robione są z mielonej jagnięciny, prażonych w całości przypraw, jogurtu naturalnego i świeżych, siekanych ziół. Jeśli chodzi o przyprawy, to będą to: mielona kolendra, kminek, papryk, kumin i pieprz cayenne. Kucharze z tunezyji dodają czasem do szakszuki ziemniaki, bób, serca karczochów lub też cukinię. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić szakszukę w wersji podstawowej, to zapraszam po ten niezwykle prosty przepis na szakszukę.