Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Super pyszna zapiekanka ziemniaczana z boczkiem. Poznaj mój sprawdzony przepis na tę bardzo popularną i lubianą zapiekankę. To proste danie jednogarnkowe polecam szykować na co dzień i na specjalne okazje.

- najlepszy, sprawdzony przepis
- tylko podstawowe składniki
- super danie jednogarnkowe
- tania, pyszna i prosta zapiekanka

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania ziemniaków: 15 minut
Czas pieczenia zapiekanki: 40 minut
Ilość porcji: forma 20 x 30 cm - 3000 g

Kalorie: 190 w 100 g zapiekanki
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 2 kg ziemniaków
  • 500 g cebuli - 5 średnich cebul
  • 400 g boczku surowego wędzonego
  • 100 g żółtego sera - 6 plasterków
  • 50 g sera cheddar
  • 150 g śmietanki 30 % - pół szklanki
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • przyprawy: po łyżeczce gałki muszkatołowej, soli i słodkiej papryki oraz szczypta pieprzu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do zrobienia zapiekanki użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach: 20 x 30 x 6 cm. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój boczek lub ser mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ponad trzy kilogramy pysznej zapiekanki ziemniaczanej. 

Zauważyłam, że zapiekanka ziemniaczana to jednym domu danie, które pojawia się super często. W innym zaś nikt nigdy wcześniej o takiej zapiekance nie słyszał. Zapiekanka kiedyś kojarzyła mi się wyłącznie z długą bagietką przekroją wzdłuż i podpieczoną z serem żółtym i pieczarkami. To było najbardziej pożądane jedzenie, jakie można było zakupić w "sklepiku" szkolnym w liceum i na studiach :) Miło powspominać dawne czasy, prawda? Wracając jednak do naszej zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem i super pyszną podsmażoną cebulką.. bierzmy się do pracy, bo pewnie wszyscy są już głodni!

Zapiekanka ziemniaczana, 1

Zapiekanka ziemniaczana

Wybierz dwa kilogramy ładnych ziemniaków typ A lub typ B. Ponieważ w Polsce jest około sto odmian ziemniaków, to nie będę pisała o tym jaką konkretnie wybrać. Najlepsze będą ziemniaki przeznaczone do gotowania i do pieczenia. Latem świetne są młode, ale już duże ziemniaki, które wystarczy wyszorować przed ugotowaniem. Zimą zaś czasem warto pokusić się o zakup ziemniaków greckich, cypryjskich lub hiszpańskich. Jeśli jednak masz dobre, polskie ziemniaki, to i te "stare" będą fantastyczne.

Umyte ziemniaki zalej w garnku zimną wodą. Wsyp płaską łyżkę soli. Garnek przykryj przykrywką i ustaw wysoką moc palnika. Gdy ziemniaki zaczną się gotować zmniejsz moc palnika i gotuj je nie dłużej niż piętnaście minut licząc od zagotowania wody. Odlej wodę i odłóż ziemniaki do lekkiego przestudzenia.

Jeśli masz "stare" ziemniaki, to obierz je przed gotowaniem w garnku. Na zdjęciu już ugotowane, młode ziemniaki, które czekają na zdjęcie z nich skórki.

Zapiekanka ziemniaczana, 2

Już w trakcie gotowania ziemniaków zacznij szykować boczek i cebulkę. Boczek surowy, wędzony bez skóry pokrój w drobną kostkę. Może to być nawet tłustszy kawałek. Boczek możesz też śmiało zamienić na dobrą kiełbasę. 
Zapiekanka ziemniaczana, 3

Pokrojony w kostkę boczek umieść na zimnej patelni. Ustaw średnią moc i zacznij go podsmażać. Tłuszcz zacznie się wytapiać, jednak nie będzie go na tyle dużo, by podsmażyć na nim również cebulkę. Wlej zatem jeszcze dodatkowo trzy łyżki leju roślinnego do smażenia lub też smalcu. 

Po kilku minutach podsmażania boczku możesz też dodać na patelnię poszatkowaną drobno cebulę. Całość podsmażaj cały czas bez przykrywki, na średniej mocy palnika do wytopienia tłuszczu z boczku i zarumienia go. Cebulka powinna się zeszklić i tylko lekko przypiec.
Zapiekanka ziemniaczana, 4

Naczynie żaroodporne wysmaruj od środka odrobiną tłuszczu. Ja użyłam naczynia ceramicznego o wymiarach: 20 x 30 x 6 cm. Podpieczone, przestudzone i obrane ze skórki ziemniaki pokrój na grubsze plasterki. Część ziemniaków rozłóż równo w formie.
Zapiekanka ziemniaczana, 5

Na ziemniaki wyłóż połowę farszu z patelni oraz ułóż plasterki sera żółtego. Możesz też śmiało zetrzeć kawałek żółtego sera i wyłożyć go zamiast sera w plasterkach. 
Zapiekanka ziemniaczana, 6

Na koniec wyłóż drugą warstwę z ziemniaków. Zetrzyj ser żółty zwykły lub ser żółty cheddar. Do miseczki wbij dwa jajka, wlej pół szklanki śmietanki 30 % oraz dodaj przyprawy: po łyżeczce gałki muszkatołowej, soli i słodkiej papryki oraz szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką. Jajeczno śmietanowy sos rozlej po całej powierzchni zapiekanki ziemniaczanej. 
Zapiekanka ziemniaczana, 7

Na samym końcu rozłóż resztę farszu z boczku i cebulki. Całość możesz też posypać świeżymi, siekanymi ziołami. Polecam mieszankę szczypiorku i natki pietruszki. 
Zapiekanka ziemniaczana, 8

Brytfankę z gotową do pieczenia zapiekanką ziemniaczaną umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół. Zapiekankę ziemniaczaną piecz bez przykrycia przez 40 minut. 
Zapiekanka ziemniaczana, 9

Zapiekanka ziemniaczana, 10

Zapiekanka ziemniaczana najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jeśli dodasz do niej więcej sera, to będzie się bardziej ciągnąć podczas nakładania. Sos śmietanowy jajeczny świetnie się ścina i łączy ze sobą farsz oraz plasterki ziemniaków. 

Dodatkowo polecam przygotować jeszcze sos czosnkowy oraz dobrą surówkę. W tym zestawieniu bardzo smakuje mi surówka z kapusty pekińskiej.
A Tobie?

Średnia 4.6 / 5 (283 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-04-06 13:33
Moja zapiekanka ziemniaczana już się piecze. Ziemniaki jeszcze stare, ale za to z boczkiem poszła kiełbasa. Pachnie obłędnie👍👌👏️
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego 🙂
2019-04-06 16:04
Czym można zastąpić jajka i dodać do śmietanki??
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-07 17:03
Możesz dać samą śmietankę z przyprawami i większą ilością tartego sera. Wówczas dobry jest ser typu parmezan.
2019-04-06 18:36
Z boczusiem i kiełbaską :) Pycha!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-04-06 18:38
I na talerzu
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍Super Małgosiu!
2019-04-07 15:57
Dziś mamy na obiad, pyszna, znikła w mgnieniu oka 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo!👍👏️
2019-04-07 18:33
Zrobię tak jak Pani to opisała, bo brzmi idealnie. Jutro lecę na zakupy🌼🌼
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego 👍
2019-04-08 11:55
Ile porcji wychodzi z tego przepisu?
2019-04-08 11:57
Tzn. chciałam zapytać jaką część jesteś w stanie sama zjeśc na jeden posiłek? To mi może bardziej zobrazuje :)
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-08 12:11
Myślę Jolu, że 1/8 całości na raz 🙂.. przynajmniej jak dla mnie 😜
2019-04-08 19:35
Prze prze boska!! Polecam każdemu🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-04-09 22:09
Jaka pyszna! Rzadko pisze coś w internecie, ale muszę pochwalić ten przepis.🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Aniu 🙂
2019-04-11 08:50
Powiem krótko, PYCHA!! prosta i bardzo dobra zapiekanka.❤️❤️👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂Ślicznie dziękuję!
2019-04-11 20:49
Pani Aniu, ja chyba podam z Pani colesławem. Myślę,że będzie pyszna.🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-05-08 18:40
Pychotka! ❤️❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👏️❤️❤️
2019-05-11 17:41
Jakie warzywa pasuje ewentualnie dodać do zapiekanki? Zamiast boczku planuję użyć kiełbasę i brakuje mi jakiegoś warzywa, tylko jakie pasuje hmm
Ania z AniaGotuje.pl
2019-05-11 18:29
Papryka pokrojona w drobną kostkę lub cukinia.
2019-05-14 16:57
Super zapiek.od dawna wyprobowywuje P.przepisy i są super.i co mnie bardzo zachwyca dokładnie opisane. Wspaniale
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję🙂
2019-05-15 13:19
Czy zapiekankę można przygotować dzień wcześniej tzn. ułożyć warstwy w naczyniu do zapiekania, a na następny dzień zalać tylko masą śmietanowo-jajeczną i do piekarnika?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-05-15 16:50
Nigdy tak nie robiłam, ale z pewnością tak 👍
2019-05-25 16:47
I juz mam obiadek na nastepny dzień. Te przepisy sa fenomenalne 👍👌👏️😜.jak zrobię przesle zdjecie PoZdrowienia
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję😀
2019-05-26 10:02
Czy wodę do ziemniaków trzeba posolić?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak.
2019-05-28 09:52
Zamiast boczku używam pieczarki pub w sezonie grzybowym leśne grzyby. Pychota
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🔥
2019-06-01 14:28
Aniu,zapiekanka pycha❤️👍🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🔥
Reklama
2019-06-02 13:53
Kolejny sprawdzony przepis. Rodzinie smakowało i to najważniejsze. Całość poszło na 4 osoby. Moja modyfikacja: łopatka mielona zamiast boczku bo miałem ją pod ręką, do sosu dodałem kurkumę i więcej pieprzu bo lubią się w parze. A ziemniaki lubią rozmaryn więc też trochę dodałem.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-02 16:31
Fantastycznie.. super zapiekanka. Smacznego życzę 👍👌
2019-06-08 19:24
Dzisiejszy obiadek 👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Olgo 👌👏️
2019-07-20 20:26
To jest naprawdę przepyszne!!!Dziękuję za przepis!
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👌
2019-07-22 19:52
Droga Aniu, od dzisiaj postanawiam gotować "razem z Toba" przepis jest wprost idealny. Ogólnie gotować nie potrafię, a zapiekanka się udała pyszna. Dziękuję za ten wspaniały przepis. Będę zaglądała po więcej inspiracji. ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło kochana 👍❤️
2019-07-22 22:40
Aniu, czy boczek na pewno dawać na wierzch, nie do środka? Boje się że podczas zapiekania przez 40 min boczek z wierzchu się spali.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-23 08:43
Jeśli zapiekanka nie będzie wysoko przy grzałce, to nic się nie przypali. Jeśli masz mały piekarnik, to możes na pierwsze 20 minut przykryć zapiekankę.
2019-08-07 16:48
Zapiekanka wyszła obłędnie pyszna 👏️ Teraz na stałe zadomowi się na naszym stole.
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂
2019-08-13 14:19
Dziś wypróbowałam przepis. 10 min przed końcem dałam na wierzch pomidorki koktajlowe (uwielbiam).
Powiem Wam tak... nienawidzę boczku... Ale w tym połączeniu to bajka. 😂 wmucilam połowę zawartości naczynia. Haha... 👍👍👍😍😍😍 przepyszna!!!!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudo!❤️❤️
2019-08-16 14:32
😞
2019-08-16 14:35
Przepraszam za ta minke, wcisnelo mi się niechcący...
A chciałam Panią zapytać, czy można zamiast śmietany 30 dać 18%, bo akurat nie mam w domu 30?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-16 16:32
Można, tylko śmietana kwaśna 18 % może się zwarzyć..
2019-08-18 14:17
👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
2019-08-21 14:47
Dziś zrobiłem ... degustacja za 2 godziny ale jak smakuje jak wygląda to będzie ogień.
Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!
2019-09-03 20:09
Pyszna🤤🤤 wszystkim smakowała😊😊👍👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-09-09 10:54
A w piekarniku tylko z górną grzalką też się uda zrobić tą zapiekankę?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-09-09 17:45
Nie próbowałam. Być może jeśli dasz zapiekankę na niższą półkę, to się uda.
2019-09-10 17:26
Poszła na niską półkę i termoobieg. Muszę przyznać że jak na amatora jakim jestem i na dodatek pierwsze podejście do zapiekanki wyszła super 😁
Dziękuję za ten przepis.

P. S.
Żona trochę marudziła że cebula (słabo ją trawi) i boczek za którym nie przepada ale i tak zjadła prawie wszystko o podałem 👍😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super Piotrze 🙂👍
2019-09-13 21:07
Przed chwilą wyjęłam mmm👍mm.ale zapach
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂🔥
2019-10-02 18:51
Przepis zrobiony w studenckich warunkach, w formie do ciasta, w piekarniku nieużywanym od 3 lat i w skali 1/2 😀 Dodałem od serca kilka dodatkowych składników- oliwki, pieczarki... I wyszło przepysznie ❤️ Dziękuję za przepis i pozdrawiam cieplutko!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo!!👏️
2019-10-19 18:54
Zapiekanka pyszna!
U mnie dziś była na drugie danie, a zupę zrobiłam również z Pani przepisu-krem z kalafiora. Pychotka!😋
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-10-21 19:00
U mnie z dodatkiem 1 szt czerwonej papryki... OBŁĘDNA!!! 😋😋😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-10-23 12:16
Wczoraj zrobiłam tą zapiekankę ,wizualnie wyszła bardzo podobna do Pani. Wszystkim bardzo smakowała .Cała rodzina powiedziała tak : taka prosta a taka smaczna. Już nie pierwszy raz korzystam z Pani przepisów i na pewno nie ostatni. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego 👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło Dorotko!!! ❤️
2019-11-02 09:56
Mam pytanie odnośnie śmietanki, czy może być śmietanka 36% tak do ubijania?
-- Ania z AniaGotuje.pl Może być👍
Reklama

Zapiekanka ziemniaczana

Bardzo u nas popularna i często szykowana zapiekanka ziemniaczana to jedno z dań, które robimy od jesieni do wiosny. Zapiekanka z ziemniaków to szybkie i tanie do zrobienia danie jednogarnkowe, które jest nie tylko super smaczne, ale i bardzo sycące. Taka zapiekanka z ziemniakami może być podana jako całkowicie samodzielne danie, albo dodatek do dań z grilla. Zapiekanka ziemniaczana pojawia się na obiadach weekendowych oraz na przyjęciach i różnych imprezach rodzinnych. Bardzo popularna jest własnie zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, którą prezentuję w tym właśnie przepisie. Rewelacyjna jest też zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Zapiekanka z ziemniaków

Moja zapiekanka z ziemniakami ma tylko kilka najbardziej podstawowych składników. Przy prostych daniach jednogarnkowych dość istotny jest dobór składników. Ważne jest, to by nie było ich za dużo, ale dobrane były tak, by wszystko idealnie do siebie pasowało. U mnie jest to moja ulubiona zapiekanka ziemniaczana z boczkiem surowym, wędzonym. Zarówno ziemniaki, jak i boczek oraz podsmażona cebulka pasują do siebie idealnie. Zapiekanka ziemniaczana powstaje finalnie przez ścięcie masy jajeczno śmietanowej. Z dodatkiem sera wszystkie składniki nie tylko ładnie się komponują, ale łączą się ze sobą. Rozpuszczony ser przenika przez plastry ziemniaków i boczku. Już podczas pieczenia zapiekanki w całym domu pachnie tak pięknie, że aż ciężko jest powstrzymać się przed tym, by nie wyjąć jej wcześniej z piekarnika. 

Zapiekanka z ziemniakami 

Zapiekanka ziemniaczana to danie, które możesz śmiało szykować przez cały rok. Zimną korzystasz z ziemniaków, które wcześniej trzeba obrać i podgotować. W sezonie na świeże ziemniaki wystarczy już tylko wyszorować je i podgotować a następnie pokroić w plastry. Boczek surowy wędzony możesz zamienić na kiełbasę, którą szykujesz tak samo jak boczek. Zamiast sera cheddar możesz użyć zwykłego ulubionego żółtego sera. Zapiekanka ziemniaczana oraz fasolka po bretońsku i sałatka gyros to ostatnio moje ulubione dania. Zobacz też inne moje przepisy kulinarne.. a wszystkie bardzo dokładnie opisane. Ze mną, krok po kroku nauczysz się piec, gotować i komponować pyszne jedzenie. Zapraszam też po przepis na schab pieczony. Wspaniałe są też na cudowne pieczone ziemniaki!