Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Musaka

Musaka

Moussaka, to bardzo popularna i super smaczna potrawa grecka szykowana na bazie bakłażanów i mięsa mielonego. Zapraszam po mój ulubiony przepis na tę zapiekankę z dodatkiem ziemniaków. 

- z pysznym sosem beszamelowym 
- idealna do późniejszego podgrzewania
- dokładny opis wykonania wraz ze zdjęciami 

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas zapiekania: 30 minut
Liczba porcji: minimum 2300 g dania

Kaloryczność kcal: 180 w 100 g dania

Składniki na farsz mięsny

  • 500 g chudszego mięsa mielonego: wołowina, cielęcina lub baranina
  • 1 spora cebula zwykła - około 250 g
  • 400 g pomidorów z puszki - całe lub krojone
  • 3 ząbki czosnku - około 15 g
  • 120 ml białego, wytrawnego wina - niecałe pół szklanki
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • przyprawy i zioła: po płaskiej łyżce cynamonu i słodkiej papryki; po łyżeczce oregano i cukru; płaska łyżeczka pieprzu; pół łyżeczki soli

Składniki na sos beszamelowy

  • 50 g prawdziwego masła - 1/4 klasycznej kostki
  • 2 szklanki mleka - 500 ml
  • 3 łyżki mąki pszennej - do 50 g
  • około 80 g sera - feta, cheddar lub parmezan
  • przyprawy: 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej; szczypta soli i pieprzu

Pozostałe składniki

  • 2 duże bakłażany - łącznie około 800 g
  • 500 g ziemniaków - 4 większe ziemniaki
  • 8 łyżek oleju do smażenia
  • 1 płaska łyżka soli

Moussaka

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Do zrobienia musaki (spolszczona nazwa) użyłam naczynia żaroodpornego o średnicy 28 cm. Możesz też użyć innego naczynia żaroodpornego o pojemności około dwóch litrów. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz minimum 2300 gramów pysznej moussaki z bakłażanów i ziemniaków. Zanim zaczniesz szykować musakę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Musaka, 1

Musaka przepis

Zaczynam zawsze od mięsnego farszu, ale równie dobrze można też najpierw przygotować ziemniaki, czy też bakłażany. Na koniec i tak układam całość warstwami i zapiekam w piekarniku pod beszamelem. 

Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem i wlej jedną łyżkę oleju do smażenia. Sporą cebulę obierz, drobno posiekaj i zacznij podsmażać na małej mocy palnika. Co kilka minut zamieszaj cebulkę, a po 10 minutach na patelnię wyłóż też 500 gramów mielonego mięsa. Polecam chudsze mięso wołowe lub też dowolne mieszanki mięsa wołowego, cielęcego i jagnięcego. Tym razem użyłam 250 gramów zadu cielęcego oraz tyle samo antrykotu wołowego bez tłuszczu.

Trzy ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę lub drobno posiekaj nożem. Na patelnię wsyp też płaską łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę oregano, płaską łyżeczkę pieprzu oraz pół łyżeczki soli. Wymieszaj wszystko dokładnie i podsmażaj przez pięć minut. 

Musaka, 2

Po tym czasie dodaj również puszkę pomidorów krojonych, około 120 ml białego, wytrawnego wina oraz płaską łyżkę cynamonu (lub mniej, jeśli nie chcesz by smak cynamonu był mocniej wyczuwalny) i łyżeczkę cukru. Mieszaj zawartość patelni przez 10 minut. Cały czas bez przykrycia, ale już na trochę wyższej mocy palnika, by odparować nadmiar wody.

Porada: Jeśli nie masz wina, to wlej odrobinę bulionu lub wody z dwiema łyżkami octu jabłkowego lub z sokiem z cytryny.
Musaka, 3

Na zdjęciu poniżej gotowy farsz o idealnej konsystencji. Można go odstawić na bok i zabrać się za pozostałe składniki musaki. Taki farsz można też śmiało przygotować sobie dzień wcześniej i trzymać w lodówce. 
Musaka, 4

Dwa duże bakłażany umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry o grubości około 7-10 mm. Oprósz je solą. Z jednej strony posmaruj każdy kawałek olejem. Najlepiej jest użyć do tego pędzelka kuchennego. Bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka, więc postaraj się tylko delikatnie posmarować każdy plasterek z jednej strony. Zużyłam w tym celu cztery łyżki oleju. Dno formy (płaska szuflada z wyposażenia piekarnika) wyłóż arkuszem papieru do pieczenia. Dwie łyżki oleju rozprowadź równo po całej powierzchni papieru do wypieków. 

Plasterki bakłażanów układaj jeden obok drugiego na natłuszczonym papierze, natłuszczoną stroną do góry. Formę umieść na 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół i środkowa półka w piekarniku. Na ostatnie 5 minut pieczenia można włączyć funkcję grillowania od góry. Nie przekręcam plastrów na druga stronę. Gotowe krążki z bakłażanów odkładam na osobny talerz. 

Porada 1: Pieczenie można zastąpić smażeniem na patelni. Zalecam jednak podpiec plasterki w piecu, ponieważ jest ich dość dużo i zrobisz to za jednym razem. Na patelni nie zmieszczą się wszystkie plastry i będzie trzeba smażyć je na kilka razy. 

Porada 2: Nowe odmiany bakłażanów zazwyczaj nie zawierają już charakterystycznej goryczki. Nie trzeba ich zatem solić i płukać w zimnej wodzie. Jeśli jednak Twoje bakłażany są gorzkie po przekrojeniu (przy skórce), to plasterki bakłażanów umieść w misce. Posyp je łyżeczką soli i wymieszaj. Odstaw na 20-30 minut, a po tym czasie przepłucz zimną wodą. Następnie odcedź i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. 

Musaka, 5

Musaka, 6

Swoją musakę szykuję zawsze z dodatkiem ziemniaków, które układam w naczyniu do zapiekania jako pierwsze, by przykryły całe dno formy. Aby otrzymać pięknie zarumienione plasterki ziemniaków wystarczy, że obierzesz około 500 gramów ziemniaków, a następnie pokroisz je w plastry nie grubsze niż 3 mm i umieścisz na dużej, dobrze nagrzanej patelni z 2 łyżkami oleju do smażenia. Co kilka minut wystarczy przekręcić plasterki na druga stronę. Całość smaż tak około 10-15 minut, do miękkości ziemniaków. Jeśli będą jeszcze lekko twarde w niektórych miejscach, to nic się nie martw. Ziemniaki zmięknąć całkiem w trakcie pieczenia całej moussaki. Można je lekko posolić. Gotowe wyłóż na dno formy. Użyłam naczynia żaroodpornego o średnicy 28 cm. Naczynia nie natłuszczałam niczym wcześniej od środka, ale można to zrobić. 

Porada: Jeśli ziemniaki rozpadną się w trakcie smażenia, to nic się nie martw i wyłóż nimi dno formy w takiej postaci, w jakiej Ci wyszły. 
Musaka, 7

Na warstwę ziemniaków wyłóż połowę farszu mięsnego. Wyrównaj powierzchnię, zaś na farszu rozłóż część bakłażanowych plasterków. Poszczególne składniki mogą być gorące, albo tylko ciepłe, czy też całkowicie przestudzone. Na bakłażany wyłóż resztę farszu mięsnego, zaś na farsz pozostałe bakłażany. 

Porada: Jeśli nie dajesz na dno ziemniaków, to w pierwszej kolejności wyłóż tylko bakłażany, a na nie połowę farszu. Następnie znów bakłażany oraz reszta farszu. 
Musaka, 8

Przygotuj sos beszamelowy. Robię go prawie identycznie, jak w moim przepisie na beszamel. Proporcje są takie same. 

W rondelku umieść 50 gramów masła i roztop na małej mocy palnika. Gdy już masło będzie płynne, dodaj do 50 gramów mąki pszennej np. uniwersalnej lub tortowej - łyżka po łyżce, ciągle mieszając zawartość rondelka. Pamiętaj o minimalnej mocy palnika. Łyżką rozetrzyj ewentualne grudki z mąki. Gdy masa będzie już gładka, wlej dwie szklanki lekko ciepłego mleka, a następnie wsyp sól, pieprz i gałkę. Zwiększ moc palnika. Cały czas mieszaj sos. 

Sos należy mieszać tak długo, aż zgęstnieje. Może to potrwać nawet 10 minut. Sporo zależy od tego, czy Twój rondelek jest wąski a wysoki, czy też szeroki. Druga sprawa to moc palnika. Ja podgrzewam sos dość długo na małej mocy. Sos beszamelowy mieszam trzepaczką. Pamiętaj, by nie przerywać mieszania. Gdy beszamel osiągnie gęstość kisielu, jest już gotowy. 

Musaka, 9

Zanim wylejesz do formy cały sos (beszamel jeszcze gęstnieje, gdy zaczyna się studzić), na warstwę bakłażanów wyłóż jeszcze około 80 gramów startego lub rozdrobnionego sera. Ja dałam 50 gramów fety oraz 30 gramów parmezanu, ale równie dobrze można też zetrzeć np. wyłącznie 80 gramów sera cheddar. 
Musaka, 10

Na samym końcu rozłóż równo cały sos beszamelowy. Jeśli zostało Ci trochę bakłażana, to możesz go jeszcze dać na samą górę. 
Musaka, 11

Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół (jeśli masz małą komorę piekarnika i grzałki od góry, to naczynie umieść na półce niżej). Z termoobiegiem ustaw 175 stopni. Musakę zapiekaj bez przykrycia przez około 30 minut. 


Musaka, 12

Musaka, 13

Zapiekę grecką z grillowanym bakłażanem można podgrzewać ponownie w piekarniku, ale już pod przykryciem lub na dużej patelni.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (1102 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Musaka

Wersja spolszczona jaką używamy na co dzień, to Muska, jednak oryginalnie należy pisać i mówić Moussaka. Musaka to tradycyjne danie kuchni greckiej. Moussaka to niesamowicie syte danie, które szykujemy zawsze na bazie bakłażana i ewentualnie jeszcze ziemniaków. Zdarzają się przepisy tylko z ziemniakami, jednak bardzo rzadko. Przepis na moussakę powinien zawierać jeszcze mięso mielone, które jest powszechne szczególnie w Egipcie, na Bałkanach oraz na Bliskim Wschodzie. W Polsce jak najpopularniejsza jest musaka z bakłażanami, ziemniakami oraz mięsem zmielonym wołowym. Idealna byłabym musaka z mięsem mielonym cielęcym oraz jagnięcym. W ostateczności można użyć chudszej wieprzowiny. Mój przepis na musake zawiera zazwyczaj mieszankę różnych mięs. Jak uda mi się zakupić chudszą wołowinę oraz jagnięcinę i cielęcinę, to mieszam razem wszystkie te mięsa. Moja musaka, to też zawsze musaka z ziemniakami, ponieważ wszyscy lubimy, gdy dolną warstwę musaki zajmują pięknie podsmażone ziemniaki. Jeśli będziecie szukać hasła: musaka przepis oryginalny, zobaczycie przynajmnije kilka przepisów, gdzie będzie napisane, że musaka z bakłażanem, czy też musaka z cukinią to ta jedyna i oryginalna wersja. Tak naprawdę musaka ma przynajmnije kilka wersji i każdą  z nich można nazwać tą właściwą, ponieważ musaka grecka będzie szykowana różnie w zależności od regionu, czy nawet samego domu i jego tradycji. Na Wikipedii znalazłam informację o tym, że: Najbardziej znaną wersją w Europie i obu Amerykach na przepis nam musake, jest wersja grecka stworzona w latach 20. XX wieku przez Nikolaosa Tselementesa. Wiele wersji posiada wierzchnią warstwę z sosu na bazie mleka zagęszczonego jajkiem lub też mąką, czyli sos beszamelowy. W Grecji danie musaka przepis jest oczywiście warstwowe i zazwyczaj podawane na ciepło zaraz po upieczeniu. Zapieka warzywna to inna moja propozycja na coś pysznego z piekarnika, ale już bezmięsna. 

Moussaka

Jak napisałam już wcześniej, moja ulubiona musaka zawiera i bakłażany i ziemniaki. Słyszałam jednak też o wersji gdzie nie ma bakłażanów. Taka musaka z ziemniaków to już bardziej zwykła zapiekanka z mielonym mięsem i ziemniakami. Rozumiem, że przepis na musakę może być różny, jednak grecka musaka według mnie musi zawierać bakłażany. Tak więc musaka z bakłażana jak najbardziej tak. Warto wiedzieć, że w Egipcie, Turcji i na Bliskim Wschodzie musaka szykowana jest inaczej. Musaka w Egipcie bywa często wegańska lub wegetariańska, a także i z mięsem. Tam głównym składnikiem jest właśnie bakłażan. W Turcji mussaka składa się z cienko pokrojonego i smażonego bakłażana podawanego w sosie mięsnym na bazie pomidorów, na ciepło lub w temperaturze pokojowej. W Arabii Saudyjskiej musaka zjadana jest na ciepło, ale są też kraje arabskie, gdzie moussaka jadana jest na zimno. Jak widać musaka przepisy ma bardzo różne. Każdy może wybrać i szykować swoją ulubioną wersję. Moja musaka grecka przepis z bakłażanami, ziemniakami, mielonym mięsem oraz sosem beszamelowym to prawdziwy hit. Gorąco polecam ten przepis. Moja moussaka jest pyszna, sycąca i ma niesamowity wachlarz smaków. Jeśli lubicie greckie przepisy, to konieczna do zrobienia jest oczywiście sałatka grecka z pomidorami i fetą. Konieczna do wypróbowania jest też pyszna pita, a także sos tzatziki. Do tego jeszcze super smaczna zapiekanka gyros z mięsem. Zapraszam i smacznego.