Zapiekanka Gnocchi

Zapiekanka Gnocchi

Gnocchi zapiekane z serem i przecierem pomidorowym to rewelacyjny, super prosty i niezwykle szybki do zrobienia obiad. Zapraszam po przepis idealny na każda okazję.

- tylko kilka składników
- szybki i pyszny pomysł na obiad
- gnocchi można zamienić na kopytka

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: około 1400 g dania

Kaloryczność kcal: 152 w 100 g dania
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 800 g gotowego Gnocchi lub kopytek
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki lub przecieru
  • 200 g sera mozzarella - u mnie Mozzarella di Bufala
  • 50 g twardego sera typu parmezan - u mnie Pecorino Romano
  • przyprawy i zioła: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu; świeża bazylia

Gnocchi zapiekane

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do zrobienia zapiekanki użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach wewnętrznych 18 x 26 cm. Możesz też użyć innego naczynia żaroodpornego o pojemności około 1800-2000 ml. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1400 gramów pysznej zapiekanki Gnocchi z serem. Zanim zaczniesz szykować zapiekankę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Zapiekanka Gnocchi, 1

Zapiekanka Gnocchi, 2

Przepis na zapiekane Gnocchi

800 gramów gotowych Gnocchi (zazwyczaj są to 2 opakowania po 400 gramów) ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Zazwyczaj wystarczy umieścić je we wrzącej wodzie na około 2 minuty lub nieco dłużej. Kluseczki mają zmięknąć, by można je było jeść prosto z wody. Gotowe Gnocchi odcedź. Możesz też użyć najzwyklejszych, domowych kopytek gotowanych na świeżo lub też takich, które leżały w lodówce. Lodówkowe kopytka wrzucasz na wrzątek tak samo jak Gnocchi. 

Porada: Przepis na Gnocchi oraz na domowe kopytka znajdziesz na moim Blogu.

Zapiekanka Gnocchi, 3

Ugotowane i mięciutkie kluseczki (Gnocchi lub kopytka) umieść w czystym naczyniu do zapiekania. Użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach wewnętrznych 18 x 26 cm. Całość zalej puszką siekanych pomidorów lub też gęstym przecierem pomidorowym wymieszanym z solą i pieprzem (po 1/3 płaskiej łyżeczki). 400 gramów pomidorów/przecieru wystarczy. Jeśli masz przecier z dodatkami typu bazylia, czy inne zioła, to również możesz go użyć. 

Porada: W sezonie można sięgnąć po pomidory świeże. Wystarczy zdjąć im skórkę i drobno posiekać.

Zapiekanka Gnocchi, 4

Kluseczki lekko wymieszałam z pomidorami. Starłam na małych oczkach ser twardy Pecorino Romano i umieściłam w naczyniu z kluskami i przecierem. Możesz też sięgnąć po ser Grana Padano, Parmigiano Reggiano albo ostrzejszy ser bursztyn. 
Zapiekanka Gnocchi, 5

Ponownie wymieszaj składniki. Na koniec rozłóż i lekko powciskać plasterki sera mozzarella. Może być to ser z kostki, ale polecam oryginalny ser Mozzarella di Bufala, który pięknie się zapieka.
Zapiekanka Gnocchi, 6

Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół (jeśli masz małą komorę piekarnika i grzałki od góry, to naczynie umieść na półce niżej). Z termoobiegiem ustaw 185 stopni. Gnocchi z mozzarellą zapiekaj bez przykrycia przez około 15 minut. Po 10 minutach zapiekania obserwuj jednak zapiekankę. Jeśli przypieka się za mocno, to obniż temperaturę lub umieść ją o piętro niżej. Jeśli zaś nadal jest blada, to na kilka ostatnich minut możesz włączyć grill od góry (górną grzałkę). 
Gnocchi zapiekane podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej smakuje ze świeżymi listami bazylii. 

Zapiekanka Gnocchi, 7

Zapiekanka Gnocchi, 8

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (137 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Gnocchi zapiekane

Gnocchi to jedno z najbardziej popularnych dań tradycyjnej kuchni włoskiej, które w ciągu ostatnich lat zyskało również szerokie uznanie na całym świecie. Są to niewielkie kuleczki ciasta o delikatnej, aksamitnej konsystencji, zrobione z ziemniaków, mąki, jajek i niewielkiej ilości innych dodatków. Choć niektórzy mogą utożsamiać gnocchi wyłącznie z kuchnią północnowłoską, znajdują one swoje odmiany i ciekawe wariacje we wszystkich regionach Włoch. Co więcej, nawet już w starożytnym Rzymie podawano pierścienie czy wałeczki utworzone z rodzaju ciasta, będące dalekim przodkiem współczesnych gnocchi. Są bardzo podobne do naszych polskich kopytek, dlatego też w treści przepisu na Gnocchi zapiekane w pomidorach z mozzarellą podałam też informację o tym, że gnocchi można z powodzeniem zamienić na kopytka. Zapiekanka Gnocchi, czy też zapiekanka z kopytkami to danie super pyszne i niezwykle błyskawiczne w wykonaniu.  Kluczowym elementem każdego gnocchi są ziemniaki - najchętniej lokalne, dojrzałe i o niskiej zawartości wody, dzięki czemu da się uzyskać idealną, lekką konsystencję i delikatny smak. Tradycyjne gnocchi serwowane są z wykwintnymi sosami, najpopularniejsze z nich to sos pomidorowy, białe sosy, proste masło z szałwią czy inne, bardziej wyrafinowane sosy oparte na mięsie i warzywach. W zależności od regionu i osobistej inwencji twórczej, kuleczki gnocchi mogą być również wzbogacone innymi składnikami, takimi jak pyszne włoskie sery czy zaawansowane kompozycje warzywne. Szczególną odmianą gnocchi są także gnocchi z dynią, królowe włoskiej jesieni. Gnocchi wspaniale komponuje się także z winem, szczególnie białym, które potrafi wydobyć bogactwo smaków tego tradycyjnego włoskiego dania. Bez względu na to, jakie wariacje smakowe zdecydują się wypróbować, gnocchi to dani, które jest równie proste, jak i bogate w smakowe doznania. Wersja na gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą jest ostatnio moją ulubioną. Bardzo często szykuję Gnocchi zapiekane z serem i pomidorami. Koniecznie sprawdź też jak zrobić swoje własne domowe Gnocchi oraz pyszne kopytka. Bardzo pysznym i sycącym obiadem jest też kaczka pieczona w całości. Jeśli zaś masz polepić, to sprawdź mój przepis na ciasto na pierogi. Zapraszam i miłego gotoweania.