Zapiekanka Gnocchi
Gnocchi zapiekane z serem i przecierem pomidorowym to rewelacyjny, super prosty i niezwykle szybki do zrobienia obiad. Zapraszam po przepis idealny na każda okazję.
- tylko kilka składników
- szybki i pyszny pomysł na obiad
- gnocchi można zamienić na kopytka
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: około 1400 g dania
Kaloryczność kcal: 152 w 100 g dania
Dieta: wegetariańska
- 800 g gotowego Gnocchi lub kopytek
- 400 g pomidorów krojonych z puszki lub przecieru
- 200 g sera mozzarella - u mnie Mozzarella di Bufala
- 50 g twardego sera typu parmezan - u mnie Pecorino Romano
- przyprawy i zioła: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu; świeża bazylia
Gnocchi zapiekane
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia zapiekanki użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach wewnętrznych 18 x 26 cm. Możesz też użyć innego naczynia żaroodpornego o pojemności około 1800-2000 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1400 gramów pysznej zapiekanki Gnocchi z serem. Zanim zaczniesz szykować zapiekankę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.


Przepis na zapiekane Gnocchi
800 gramów gotowych Gnocchi (zazwyczaj są to 2 opakowania po 400 gramów) ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Zazwyczaj wystarczy umieścić je we wrzącej wodzie na około 2 minuty lub nieco dłużej. Kluseczki mają zmięknąć, by można je było jeść prosto z wody. Gotowe Gnocchi odcedź. Możesz też użyć najzwyklejszych, domowych kopytek gotowanych na świeżo lub też takich, które leżały w lodówce. Lodówkowe kopytka wrzucasz na wrzątek tak samo jak Gnocchi.
Porada: Przepis na Gnocchi oraz na domowe kopytka znajdziesz na moim Blogu.

Ugotowane i mięciutkie kluseczki (Gnocchi lub kopytka) umieść w czystym naczyniu do zapiekania. Użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach wewnętrznych 18 x 26 cm. Całość zalej puszką siekanych pomidorów lub też gęstym przecierem pomidorowym wymieszanym z solą i pieprzem (po 1/3 płaskiej łyżeczki). 400 gramów pomidorów/przecieru wystarczy. Jeśli masz przecier z dodatkami typu bazylia, czy inne zioła, to również możesz go użyć.
Porada: W sezonie można sięgnąć po pomidory świeże. Wystarczy zdjąć im skórkę i drobno posiekać.

Kluseczki lekko wymieszałam z pomidorami. Starłam na małych oczkach ser twardy Pecorino Romano i umieściłam w naczyniu z kluskami i przecierem. Możesz też sięgnąć po ser Grana Padano, Parmigiano Reggiano albo ostrzejszy ser bursztyn.

Ponownie wymieszaj składniki. Na koniec rozłóż i lekko powciskać plasterki sera mozzarella. Może być to ser z kostki, ale polecam oryginalny ser Mozzarella di Bufala, który pięknie się zapieka.

Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół (jeśli masz małą komorę piekarnika i grzałki od góry, to naczynie umieść na półce niżej). Z termoobiegiem ustaw 185 stopni. Gnocchi z mozzarellą zapiekaj bez przykrycia przez około 15 minut. Po 10 minutach zapiekania obserwuj jednak zapiekankę. Jeśli przypieka się za mocno, to obniż temperaturę lub umieść ją o piętro niżej. Jeśli zaś nadal jest blada, to na kilka ostatnich minut możesz włączyć grill od góry (górną grzałkę).
Gnocchi zapiekane podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej smakuje ze świeżymi listami bazylii.


Smacznego.