Ryba po japońsku
Nieziemski przepis! Ryba po japońsku to danie, które musisz zrobić. Prosta do zrobienia, niezwykle pyszna oraz super uniwersalna. Zrobisz ją wyłącznie ze składników, które z łatwością kupisz w każdym sklepie.
- super pomysł na rybę na Święta
- niesamowity smak z kilku składników
- można ją podać zarówno na ciepło, jak i na zimno
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia ryby: 25 minut
Czas smażenia warzyw: 25 minut
Liczba porcji: 1650 g dania
Kaloryczność kcal: 150 w 100 g potrawy
Składniki podstawowe
- 600 g filetów mintaja, dorsza, miruny.. - bez skóry
- 3 połówki papryki konserwowej ze słoika - około 140 g
- 3 średnie ogórki konserwowe - około 170 g
- 3 duże cebule zwykłe lub czosnkowe - 450 g
- 8 łyżek oleju do smażenia ryby i warzyw
Składniki na ciasto naleśnikowe do smażenia ryby
- 1 duże jajko
- pół szklanki wody - około 125 ml
- pół szklanki mąki - do 90 g
- po sporej szczypcie soli i pieprzu
Składniki na zalewę do warzyw
- 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki wody - około 125 ml
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki octu spirytusowego
- przyprawy: 3 łyżki cukru, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki
Ryba po japońsku
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1650 gramów ryby po japońsku. Będą to cztery naprawdę duże porcje lub też sześć mniejszych.
Ryba po japońsku może być dla wielu moich Czytelników czymś zupełnie nowym. Zaufajcie mi. Jej smak Was zaskoczy. To danie jest przepyszne! Nie bójcie się dodawać marynowanych ogórków oraz papryki na patelnię z podsmażoną cebulą. Tutaj każdy składnik ma swoje miejsce i jest niezwykle potrzebny. Zaczynajmy!

Ryba po japońsku przepis
Przygotuj sobie 600 gramów filetów rybnych bez skóry oraz ości. Do ryby po japońsku używam zawsze filetów z mintaja, ponieważ nie są za szerokie i są dość cienkie. Nie trzeba ich długo smażyć i nie mają ości.
Możesz też sięgnąć po filety z dorsza, morszczuka, miruny.. Jeśli chcesz użyć filetów mrożonych, to po rozmrożeniu, koniecznie wylej roztopioną glazurę i odciśnij z nich nadmiar wody.
Filety pokrój na mniejsze kawałki nie dłuższe niż 5 cm.

Kawałki filetów należy najpierw usmażyć w cieście naleśnikowym. W jednej misce umieść zatem: jedno duże jajko; po pół szklanki wody oraz mąki pszennej np. uniwersalnej; po sporej szczypcie soli i pieprzu.
Całość bardzo dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto naleśnikowe. Możesz do tego użyć rózgi kuchennej lub blendera ręcznego. Powinno Ci powstać trochę gęstsze ciasto, niż na klasyczne naleśniki. W razie potrzeby dolej trochę wody.

Ciasto naleśnikowe raz jeszcze bardzo dokładnie wymieszaj a następnie zanurzaj w nim kawałki ryby. Oblepione ciastem fileciki smaż porcjami: Przygotuj sobie większą patelnię i zacznij ją nagrzewać. Wlej cztery łyżki oleju do smażenia. Ustaw średnią moc palnika i zacznij kłaść kawałki ryby w cieście.
Fileciki smaż z obu stron na rumiano. Uważaj, by kotleciki nie przypalały się za szybko. W razie potrzeby zmniejsz moc palnika. Kawałki ryby nie powinny się za szybko rumienić. To jak długo będą się smażyć, zależy do patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Moje smażyły się po około dwie minuty na stronę.
W ten sposób usmaż wszystkie kotlety rybne. Chłoną one niewiele tłuszczu, więc zapewne nie będzie potrzeby dolewania go na patelnię. Talerz z usmażonymi filetami rybnymi odłóż na bok.

Zalewę do warzyw na patelnię polecam przygotować sobie jeszcze przed smażeniem cebuli. Do jednej miski wlej: pół szklanki wody, 2 łyżki oleju, 4 łyżki octu spirytusowego. Dodaj też 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego oraz przyprawy: 3 płaskie łyżki cukru, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Trzy duże cebule zwykłe lub też czosnkowe o łącznej wadze około 450 gramów obierz i przekrój na pół. Każdą połówkę pokrój nożem w cienkie piórka. Przygotuj sobie średnią patelnię i zacznij ją nagrzewać. Wlej cztery łyżki oleju do smażenia. Ustaw średnią moc palnika i po chwili dodaj cebulę. Smaż ją tak około 15 minut. Co jakiś czas zamieszaj cebulę. Po tym czasie powinna się ładnie zeszklić i lekko zarumienić.

W trakcie podsmażania cebuli przygotuj warzywa marynowane. Trzy średnie ogórki konserwowe o łącznej wadze około 170 gramów pokój w grubsze, ale nie za długie paski. Tak samo pokrój trzy połówki papryki konserwowej ze słoika (przepis: papryka konserwowa). Potrzebujesz około 140 gramów papryki.

Gdy cebulka jest już podsmażona, na patelnię dodaj też pokrojone w paski ogórki oraz paprykę. Zamieszaj wszystko i podsmażaj minutę. Następnie wlej wcześniej przygotowaną zalewę. Zamieszaj zawartość patelni. Gdy wszystko ponownie się zagotuje, poczekaj jeszcze minutę i zdejmij patelnię z palnika.

Na szerszy półmisek wyłóż część usmażonych wcześniej filetów rybnych w naleśnikowej panierce. Na filety wyłóż część warzyw w sosie. Następnie kolejna warstwa kawałków ryby oraz reszta sosu. Ryba po japońsku świetnie smakuje podana na gorąco. Można ją też serwować nawet całkowicie przestudzoną.

Smacznego!