Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zapiekanka makaronowa z szynką

Zapiekanka makaronowa z szynką

Zapiekanka makaronowa z szynką to nie tylko super sposób na błyskawiczny i pyszny obiad. To przepis na każdą okazję, a do tego świetny sposób na wykorzystanie wielu lodówkowych składników.

- dokładny opis wykonania i zdjęcia kroków
- wiele porad oraz zamienników do składników
- zapiekanka idealna do późniejszego podgrzewania  

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas zapiekania dania: 25 minut
Liczba porcji: około 1640 g zapiekanki

Kaloryczność kcal: 180 w 100 g dania

Składniki

  • 300 g makaronu np. penne - waga przed ugotowaniem
  • 200 g ulubionej szynki w plasterkach
  • 100 g sera cheddar lub parmezanu
  • 100 g sera mozzarella w kostce
  • 125 mleka lub śmietanki do zup i sosów - pół szklanki
  • 3 łyżki oleju do smażenia - do 30 ml
  • 1 nieduża papryka np. czerwona - około 220 g
  • 2 małe lub 1 większa cukinia - łącznie około 320 g
  • 1 spora cebula - około 220 g
  • 3 ząbki czosnku - około 15 g
  • 1 łyżka mieszanki przypraw np. gyros kebab - do 15 g

Zapiekanka makaronowa z szynką

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 
Do zrobienia zapiekanki użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach wewnętrznych 18 x 26 cm. Możesz też użyć innego naczynia żaroodpornego o pojemności około 1800-2000 ml. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz do 1640 gramów pysznej zapiekanki makaronowej z szynką. Zanim zaczniesz szykować zapiekankę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Zapiekanka makaronowa z szynką, 1

Zapiekanka makaronowa z szynką, 2

Zapiekanka makaronowa z szynką przepis

Do zapiekanki makaronowej z szynką wybrałam makaron pszenny rurki (penne z pszenicy durum), ale możesz też sięgnąć po średniej wielkości makaron w kształcie kokardek, muszelek, czy piórek. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 300 gramów suchego makaronu potrzebujesz wlać 3 litry wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżeczkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente według zaleceń z opakowania. W trakcie gotowania zamieszaj makaron.

Ugotowany makaron przełóż na durszlak w zlewie, a potem do miski. Tym razem wyszło mi około 615 gramów ugotowanego makaronu. Miskę z makaronem odstaw na chwilę do przestudzenia.

Porada: Makaron pszenny można śmiało wymienić na makaron z ciecierzycy, kukurydziany lub np. na makaron gryczany.

Zapiekanka makaronowa z szynką, 3

Nagrzej sporą patelnię z grubym dnem i najlepiej nieprzywieralną powłoką. Wlej trzy łyżki oleju. Ustaw średnią moc palnika. Na patelnię wyłóż obraną i pokrojoną drobno cebulę. Podsmażaj ją około pięciu minut, aż ładnie się zeszkli. Co jakiś czas zamieszaj cebulę przy pomocy drewnianej łyżki. 

Kolejno na patelnię wyłóż też: obrane i pokrojone w plasterki trzy ząbki czosnku; paprykę pokrojoną w małe kawałki (umytą i oczyszczoną z gniazda nasiennego); umyte i pokrojone w półplasterki cukinie (jeśli masz cukinię przerośniętą z gruba skórką i dużymi nasionami, to obierasz ją i wycinasz gniazdo nasienne). Warzywa obsyp łyżką mieszanki przypraw np. kebab gyros. Całość zamieszaj i smaż na średniej lub trochę niższej mocy palnika przez około 15 minut. Co kilka minut zamieszaj zawartość patelni. 

Porada: Możesz też użyć innej mieszanki przypraw lub skomponować własną np. z użyciem pieprzu, soli, słodkiej i ostrej papryki, oregano, majeranku i np. tymianku.

Zapiekanka makaronowa z szynką, 4

W jednej, dużej misce wymieszaj razem ugotowany makaron oraz całą zwartość patelni (usmażone warzywa). Do mieszanki (powinna być lekko przestudzona) dodaj też startą na małych oczkach mieszankę serów (1/3 zostaw na potem). U mnie był to ser mozzarella w kostce o wadze łącznej 100 gramów oraz tyle samo sera cheddar. Całość raz jeszcze dokładnie wymieszaj. Część mieszanki umieść w naczyniu do zapiekania. Po całości rozłóż też porwane na mniejsze kawałki plasterki szynki. Wykorzystaj 100 gramów szynki, a połowę zostaw na koniec. 

Porada: Możesz też dać znacznie więcej sera lub cheddar zamienić na ser typu parmezan lub ser bursztyn. Szynkę można pominąć lub też wyłożyć podsmażone kawałki piersi z kurczaka. Sprawdzi się też podsmażone w przeprawach mięso mielone (wieprzowe, wołowe lub mieszane).

Zapiekanka makaronowa z szynką, 5

Na warstwie szynki rozłóż równo resztę mieszanki makaronu, warzyw i serów. Wyłóż 100 gramów pozostałej szynki, zaś całość posyp resztką zostawionego wcześniej sera (odłożona 1/3 tartego sera). Na koniec wylej też pół szklanki mleka, śmietanki do zup i sosów lub też śmietanki kremówki 30 % (równomiernie po całej zapiekance). 

Porada: Jeśli chcesz, by zapiekanka była bardziej zwarta, to śmietankę rozbełtaj przed wylaniem z dwoma jajkami i dopiero taką mieszankę wylej do naczynia. 
Zapiekanka makaronowa z szynką, 6

Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół (jeśli masz małą komorę piekarnika i grzałki od góry, to naczynie umieść na półce niżej). Z termoobiegiem ustaw 180 stopni. Zapiekę makaronową z szynką zapiekaj bez przykrycia przez około 25 minut. Po 10 minutach zapiekania obserwuj jednak zapiekankę. Jeśli przypieka się za mocno, to obniż temperaturę lub umieść ją o piętro niżej.   


Zapiekanka makaronowa z szynką, 7

Zapiekanka makaronowa z szynką, 8

Zapiekę makaronową z szynką można podgrzewać ponownie w piekarniku, ale już pod przykryciem lub też na dużej patelni, na małej mocy i również pod przykryciem.  
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (957 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka z makaronu to pyszny, szybki, a do tego niedrogi posiłek, idealny na niemal każdą okazję. Przygotowanie tego rewelacyjnego dania jest banalnie proste, a jego smak pozostaje niezapomniany. Możesz go przyrządzić z różnymi składnikami, w zależności od własnych upodobań lub tego, co akurat dostępne jest w lodówce. Wystarczy ugotować trochę makaronu i wymieszać go z ulubionymi warzywami, mięsem i serami. Potem wystarczy skropić sosem i upiec, aż zapiekanka z makaronem będzie chrupiąca. Zapiekanka z makaronu to także świetny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia lub produktów, które zalegają w lodówce. Zawsze znajdziesz jakieś składniki, by stworzyć zapiekankę z makaronu. Zapiekanka makaronowa z szynką to idealna potrawa do przyrządzenia w dużej ilości, więc można ją upiec na imprezy i wszelkie spotkania rodzinne. Niezależnie od Twojej wyobraźni, przygotowanie tej potrawy nigdy nie jest trudne. Możesz ją skomponować każdego dnia inaczej, a nawet mieszać różne smaki w ramach jednego i drugiego dania. Być może potrzebujesz akurat tylko pomysłu i jakieś inspiracji, by zapiekankę z makaronu zrobić całkiem po swojemu. Zapraszam tez po mój ulubiony przepis na tradycyjny barszcz biały z kiełbasą. Zobacz też przepis na przepyszny Quiche Lorraine na każdą okazję. Rewelacyjna na świąteczny obiad jest też kaczka pieczona w całości z jabłkami. Zobacz też super przepis na Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem. 

Zapiekanka z makaronu

Każda zapiekanka z makaronem musi zawierać makaron i obowiązkowo jakiś ser do zapiekania. Moja zapiekanka makaronowa z serem zawsze wygląda i smakuje trochę inaczej. Zapiekanka z makaronem może być szykowana z dowolnym makaronem o średniej wielkości. Zapiekanka makaronowa w wersji super pysznej szykowana jest w moim domu z makaronu pszennego durum. Zapiekanka makaronowa najlepiej wygląda i smakuje z makaronem penne oraz z wszelkimi makaronami w kształcie świderek oraz muszelek. Makaron pasujący do zapiekanki makaronowej to makarony typu penne, pappardelle, fusilli, spirali, tagliatelle, farfalle oraz nawet gnocchi. Jeśli wolisz bardziej polskie nazewnictwo, to do zapiekanki makaronowej najlepiej pasują makarony typu rurki, muszelki, świderki, kokardki oraz kolanka. Moja zapiekanka z makaronu i z szynki powstaje z mieszanki dwóch serów. Łączę ze sobą ser cheddar oraz ser mozzarella w kostce. Bardzo dobrze w zapiekankach makaronowych sprawdzają się też takie sery jak parmezan, pleśniowy biały ser, gruyere, bryndza, gouda, emmentaler, ser bursztyn. 

Zapiekanka z makaronem

Zatem zapiekanka makaronowa to pyszny makaron, który trzeba wcześniej ugotować specjalnie lub też użyć makaron z dnia poprzedniego oraz dobry ser lub mieszanka serów. Do tego jeszcze takie dodatki jak różne warzywa oraz szynka, czy też kurczak albo mięso mielone. Moja ulubiona zapiekanka makaronowa z szynką zawiera jeszcze cebulę, czosnek, paprykę oraz cukinię. Zapiekanka z makaronem i szynką wychodzi pyszna, delikatna, bardzo przyjemna, wręcz idealna na obiad. Zapiekanka makaronowa najczęściej szykowana jest właśnie z kurczakiem, szynką lub z mięsem mielonym. Można te dodatki stosować zamiennie. Równie pyszna może być też jednak zapiekanka makaronowa z warzywami i serem, czyli bez mięsa. Moja zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to super pomysł na bardziej sycący obiad dla dużej  lub zwyczajnie super głodnej rodziny. Tak samo super pyszna zapiekanka z kurczakiem i makaronem.