Zapiekanka makaronowa z szynką
Zapiekanka makaronowa z szynką to nie tylko super sposób na błyskawiczny i pyszny obiad. To przepis na każdą okazję, a do tego świetny sposób na wykorzystanie wielu lodówkowych składników.
- dokładny opis wykonania i zdjęcia kroków
- wiele porad oraz zamienników do składników
- zapiekanka idealna do późniejszego podgrzewania
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas zapiekania dania: 25 minut
Liczba porcji: około 1640 g zapiekanki
Kaloryczność kcal: 180 w 100 g dania
- 300 g makaronu np. penne - waga przed ugotowaniem
- 200 g ulubionej szynki w plasterkach
- 100 g sera cheddar lub parmezanu
- 100 g sera mozzarella w kostce
- 125 mleka lub śmietanki do zup i sosów - pół szklanki
- 3 łyżki oleju do smażenia - do 30 ml
- 1 nieduża papryka np. czerwona - około 220 g
- 2 małe lub 1 większa cukinia - łącznie około 320 g
- 1 spora cebula - około 220 g
- 3 ząbki czosnku - około 15 g
- 1 łyżka mieszanki przypraw np. gyros kebab - do 15 g
Zapiekanka makaronowa z szynką
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Do zrobienia zapiekanki użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach wewnętrznych 18 x 26 cm. Możesz też użyć innego naczynia żaroodpornego o pojemności około 1800-2000 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz do 1640 gramów pysznej zapiekanki makaronowej z szynką. Zanim zaczniesz szykować zapiekankę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.


Zapiekanka makaronowa z szynką przepis
Do zapiekanki makaronowej z szynką wybrałam makaron pszenny rurki (penne z pszenicy durum), ale możesz też sięgnąć po średniej wielkości makaron w kształcie kokardek, muszelek, czy piórek. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 300 gramów suchego makaronu potrzebujesz wlać 3 litry wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżeczkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente według zaleceń z opakowania. W trakcie gotowania zamieszaj makaron.
Ugotowany makaron przełóż na durszlak w zlewie, a potem do miski. Tym razem wyszło mi około 615 gramów ugotowanego makaronu. Miskę z makaronem odstaw na chwilę do przestudzenia.
Porada: Makaron pszenny można śmiało wymienić na makaron z ciecierzycy, kukurydziany lub np. na makaron gryczany.

Nagrzej sporą patelnię z grubym dnem i najlepiej nieprzywieralną powłoką. Wlej trzy łyżki oleju. Ustaw średnią moc palnika. Na patelnię wyłóż obraną i pokrojoną drobno cebulę. Podsmażaj ją około pięciu minut, aż ładnie się zeszkli. Co jakiś czas zamieszaj cebulę przy pomocy drewnianej łyżki.
Kolejno na patelnię wyłóż też: obrane i pokrojone w plasterki trzy ząbki czosnku; paprykę pokrojoną w małe kawałki (umytą i oczyszczoną z gniazda nasiennego); umyte i pokrojone w półplasterki cukinie (jeśli masz cukinię przerośniętą z gruba skórką i dużymi nasionami, to obierasz ją i wycinasz gniazdo nasienne). Warzywa obsyp łyżką mieszanki przypraw np. kebab gyros. Całość zamieszaj i smaż na średniej lub trochę niższej mocy palnika przez około 15 minut. Co kilka minut zamieszaj zawartość patelni.
Porada: Możesz też użyć innej mieszanki przypraw lub skomponować własną np. z użyciem pieprzu, soli, słodkiej i ostrej papryki, oregano, majeranku i np. tymianku.

W jednej, dużej misce wymieszaj razem ugotowany makaron oraz całą zwartość patelni (usmażone warzywa). Do mieszanki (powinna być lekko przestudzona) dodaj też startą na małych oczkach mieszankę serów (1/3 zostaw na potem). U mnie był to ser mozzarella w kostce o wadze łącznej 100 gramów oraz tyle samo sera cheddar. Całość raz jeszcze dokładnie wymieszaj. Część mieszanki umieść w naczyniu do zapiekania. Po całości rozłóż też porwane na mniejsze kawałki plasterki szynki. Wykorzystaj 100 gramów szynki, a połowę zostaw na koniec.
Porada: Możesz też dać znacznie więcej sera lub cheddar zamienić na ser typu parmezan lub ser bursztyn. Szynkę można pominąć lub też wyłożyć podsmażone kawałki piersi z kurczaka. Sprawdzi się też podsmażone w przeprawach mięso mielone (wieprzowe, wołowe lub mieszane).

Na warstwie szynki rozłóż równo resztę mieszanki makaronu, warzyw i serów. Wyłóż 100 gramów pozostałej szynki, zaś całość posyp resztką zostawionego wcześniej sera (odłożona 1/3 tartego sera). Na koniec wylej też pół szklanki mleka, śmietanki do zup i sosów lub też śmietanki kremówki 30 % (równomiernie po całej zapiekance).
Porada: Jeśli chcesz, by zapiekanka była bardziej zwarta, to śmietankę rozbełtaj przed wylaniem z dwoma jajkami i dopiero taką mieszankę wylej do naczynia.

Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół (jeśli masz małą komorę piekarnika i grzałki od góry, to naczynie umieść na półce niżej). Z termoobiegiem ustaw 180 stopni. Zapiekę makaronową z szynką zapiekaj bez przykrycia przez około 25 minut. Po 10 minutach zapiekania obserwuj jednak zapiekankę. Jeśli przypieka się za mocno, to obniż temperaturę lub umieść ją o piętro niżej.


Zapiekę makaronową z szynką można podgrzewać ponownie w piekarniku, ale już pod przykryciem lub też na dużej patelni, na małej mocy i również pod przykryciem.
Smacznego.