Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Tradycyjna fasolka po bretońsku z moczonej i gotowanej fasoli "Piękny Jaś" to idealnie dobrane składniki. Serdecznie zapraszam po przepis  w którym znajdziesz dokładny opis i zdjęcia krok po kroku. 

Czas przygotowania: 1 dzień
Czas gotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 3 kg 700 g

Kaloryczność kcal: 100 w 100 gramach [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa

Składniki [ więcej ]

  • 500 g fasoli suchej "Piękny Jaś"
  • woda do moczenia suchej fasoli + litr wody do gotowania fasoli
  • 300 g boczku surowego wędzonego - bez skóry
  • 400 g ulubionej kiełbasy - może być lekko podsuszana
  • 1 duża cebula - około 160 g
  • 5 ząbków czosnku - około 25 g
  • 1500 g pomidorów świeżych (mogą być z puszki)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego - około 30-40 g
  • przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, łyżka majeranku, 2 płaskie łyżeczki soli, po płaskiej łyżeczce pieprzu i słodkiej papryki wędzonej

Fasola po bretońsku
Fasolka po bretońsku, 1

Krok 1: Wybierz fasolę

Fasolkę po bretońsku zacznij szykować dzień wcześniej, najlepiej wieczorem. Fasolę suchą trzeba bowiem odłożyć do namoczenia/napęcznienia, by już rano dnia następnego móc zabrać się do gotowania. 

Najważniejsza jest dobrej jakości, sucha fasola Jaś. Zwróć uwagę na to, że Piękny Jaś tyczny może być różnej wielkości. Ta biała fasola występuje najczęściej w dwóch rozmiarach. Spora fasola ma około 3 cm, zaś ta mniejsza nie ma więcej niż 2 cm długości. Do fasolki po bretońsku kupuję zazwyczaj tę mniejszą. Znacznie wygodniej się ją je i nieco szybciej gotuje.

Wybierz fasolę

Krok 2: Namocz fasolę

Fasolę trzeba najpierw namoczyć. Przygotuj sobie sporą miskę - szklaną lub ceramiczną. Wsyp 500 gramów suchej fasoli i zalej zimną wodą. Woda powinna wystawać nawet 10 cm nad fasolę (lub i więcej). Fasola będzie pęcznieć i wchłonie większość wody z miski. Jeśli nalejesz za mało wody, to w każdej chwili możesz ją uzupełnić. Jeśli jednak zostawisz fasolkę na całą noc, to rano może się okazać, że zabrakło wody i wystające fasolki będą miały pomarszczoną skórkę/łupinkę. Fasolę polecam moczyć do 10 godzin. Najlepiej zalać fasolę wieczorem i zostawić ją tak do rana. Miską odłóż na ten czas np. do szafki lub schowka/piwniczki. W gorące dni wybierz chłodniejsze miejsce. Miski nie trzeba przykrywać. 

Porada: Nie martw się jeśli skórka fasolek nawet po 3 godzinach moczenia marszczy się bardzo. Po około 10 godzinach moczenia fasolka napęcznieje, a skórka ponownie się napręży. 

Namocz fasolę

Krok 3: Przepłucz namoczoną fasolę

Po około 10 godzinach moczenia możesz już odlać resztę wody z fasoli. Ja zazwyczaj przekładam ją na sitko durszlaka i przepłukuję zimną, bieżącą wodą. 

Przepłucz namoczoną fasolę

Krok 4: Ugotuj fasolę

Całą fasolkę przełóż do garnka. Wlej litr wody. Dodaj liście laurowe (2-3 sztuki) oraz ziarna ziela angielskiego (3 ziarenka). Fasolkę gotuj na małej mocy i pod przykryciem, do miękkości. Na koniec dodaj też łyżeczkę soli. U mnie trwa to zazwyczaj nie dłużej niż 90 minut. Czasem jest już idealna po godzinie, dlatego też warto ją wcześniej sprawdzać. Fasolka powinna być miękka, ale nie tak bardzo, jak ta z puszki. 

Zazwyczaj nie wylewam wody z garnka, w którym gotowała się fasola. Wykorzystuję ją dalej razem z fasolką. Oto cała praca jaką trzeba wykonać z fasolą suchą. Jest na tym etapie tak samo gotowa, jak ta kupowana z puszki. Jeśli więc chcesz użyć fasoli z puszki, to zaczynasz szykowania fasolki po bretońsku od tego właśnie momentu. Zwróć jednak uwagę na to, że fasola z puszki będzie znacznie miększa niż ta, którą samodzielnie ugotujesz. Będzie już miała jakąś zalewę, na której smak nie masz wpływu. Koszt fasoli z puszki będzie kilkakrotnie wyższy niż tej suchej. Fasola sucha po ugotowaniu zwiększa objętość, więc będziesz potrzebować minimum 4 spore puszki, by uzyskać taką ilość fasoli. Decyzja należy do Ciebie. 

Ugotuj fasolę

Krok 5: Podsmaż boczek i kiełbasę

Boczek surowy wędzony pokrój w kosteczkę i smaż kilka minut na rumiano. Wrzucaj go na zimną jeszcze patelnię i pozwól, by tłuszcz stopniowo się wytapiał, a boczek rumienił. Po kilku minutach dodaj też kiełbasę pokrojoną w trochę większe kawałki. Kupuj kiełbasę typu podwawelska. Nie jest ani za sucha, ani zbyt tłusta. Jeśli kiełbasa i boczek miały mało tłuszczyku, to możesz wlać na patelnię kilka łyżek oleju. 

Podsmaż boczek i kiełbasę

Krok 6: Dodaj cebulę oraz ugotowaną fasolę

Następna w kolejności idzie poszatkowana drobno cebula. Możesz użyć zwykłej cebuli lub tej delikatniejszej, cukrowej. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Dodaj na patelnię. Podsmażaj wszystko około 10 minut. Całość przełóż do garnka z fasolą. Jeśli jednak, tak jak ja, masz wielką patelnię/garnek to możesz też fasolę (razem z wodą, w której się gotowała) przełożyć do kiełbasy z boczkiem i cebulą.

Porada: Pewnie niektórzy z Was fasolkę po bretońsku kojarzą jako danie z dodatkiem pieczarek. Ja pieczarek nie dodaję, ale jeśli masz na nie ochotę, to możesz je wkroić i dodać je razem z cebulą.

Dodaj cebulę oraz ugotowaną fasolę

Krok 7: Obierz ze skórki pomidory

Fasolka po bretońsku jest już prawie gotowa. Używając drewnianej łyżki zamieszać wszystko i gotuj bez przykrycia kolejne 10 minut lub nieco krócej. W tym czasie obierz cienko pomidory. Wytnij też twardą część przy szypułce. Pomidory pokrój na ćwiartki lub drobniej. Ważne jest, by nie wyciekł z nich sok. Pomidory i tak rozpadną się częściowo w daniu. Możesz też sięgnąć po pomidory w puszce (2-3 puszki po 400 gramów) lub passatę z butelki czy kartonu. 

Obierz ze skórki pomidory

Krok 8: Dodaj pomidory i przyprawy

Do garnka wrzuć pomidory razem z sokiem. Dodaj też 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Kolejno wsyp łyżkę majeranku, po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki wędzonej. Jeśli nie masz wędzonej papryki, to możesz też użyć tej zwykłej. Polecam jednak zakup papryki wędzonej (w proszku). Do tego typu dań jest idealna. Odrobina cząbru (jeśli lubisz i masz) też tutaj pasuje. 

Dodaj pomidory i przyprawy

Krok 9: Całość gotuj jeszcze 15 minut

Fasolkę po bretońsku zamieszaj. Gotuj jeszcze 15 minut... cały czas bez przykrycia. Fasola po bretońsku jest już gotowa!

Całość gotuj jeszcze 15 minut



Fasolka po bretońsku, 11

Fasolka po bretońsku jest tak pyszna, że zazwyczaj podaję ją samą lub z kromką świeżego pieczywa. Lubię dodać do niej kilka listków świeżej bazylii lub lubczyku ogrodowego.. dla samego zapachu świeżych ziół. Taką fasolkę można też podać z makaronem lub z ryżem. Jeśli zaś lubisz, by fasolka po bretońsku była lekko ostra, to polecam wkroić trochę papryczki chilli lub dodać np. odrobinę pieprzu cayenne. 

Zachęcam wypróbuj też mój przepis grochówka na wędzonym boczku.
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (8309 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Fasolka po bretońsku

Mój najbardziej tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku. Fasolka po bretońsku, to danie przy którym staram się nie iść na skróty. Nie używam fasoli z puszki, ponieważ fasola i pomidory to według mnie najważniejsze składniki tego cudownego dania. Fasolka po bretońsku przepis babci.. tym razem nie. Moje Babcie nie szykowały nigdy fasolki po bretońsku, albo ja tego nie pamiętam. Moja fasolka po bretońsku to recipe, które po części przeczytałam kiedyś w jednym z zagranicznych magazynów kulinarnych. Nie pamiętam już co to była za gazeta, ale opisywała fasolkę po bretońsku jako typowo polskie danie. Fasolka po bretońsku przepis, który musisz znać.. szczególnie, gdy przyjdą chłodniejsze dni. To moja ukochana fasolka po bretońsku jak u mamy. Zobacz koniecznie jak zrobić fasolkę po bretońsku. Ogromną popularnością cieszy się też mój przepis na najlepszy bigos staropolski. Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych i najbardziej klasycznych dań, które bardzo mocno zakorzeniło się nawet w kuchni polskiej. Danie fasolka po bretońsku zyskało szerokie uznanie zarówno w kraju, jak i za granicą. Fasolka po bretońsku to pyszne, pożywne i rozgrzewające danie, którego korzenie sięgają Francji, ale idealnie wpasowuje się w polskie tradycje kulinarne. Ta znakomita potrawa stanowi esencję domowej kuchni. Fasolka po bretońsku to proste i satysfakcjonujące, kochane przez starszych i młodszych danie.

Fasolka po bretonsku

Tak więc mój przepis na fasolkę po bretońsku dopracowywałam podczas szykowania jej dla mojej rodziny. Lubię proste i krótkie składy w daniach, więc jak zerkniesz na składniki, to okaże się, że to naprawdę proste i wbrew pozorom szybkie danie do zrobienia. Trzeba tylko troszkę poczekać, aż fasolka się namoczy i ugotuje. Nie trzeba przecież nad nią wtedy stać, prawda? Same dodawanie kolejnych składników idzie już błyskawicznie i jest naprawdę super przyjemne. Oto moja fasolka po bretonsku. Ogólnie fasola po bretońsku to przepis obowiązkowy na jesień i zimę. Czym jest fasolka po bretońsku? Fasolka po bretońsku to cudowna kombinacja białej fasoli, cebuli, boczku, kiełbasy i przecieru z pomidorów, przyprawiona ziołami i czosnkiem, która sprawia, że danie jest soczyste i aromatyczne. Ponadto, potrawa fasolka po bretońsku jest bardzo uniwersalna, gdyż może być podawana jako samodzielne danie lub jako dodatek do chleba, który idealnie komponuje się ze smakiem fasolki. Fasolka po bretońsku to danie, które bez wątpienia kojarzy się z wigilią i domowym, rodzinnym ciepłem, ale może być również znakomitą propozycją na każdą inną okazję. Gorąco polecam też mój przepis na pulpety w sosie pomidorowym. Na koniec jeszcze moja ulubiona zupa fasolowa oraz zupa gulaszowa węgierska.. polecam! Jeśli zaś jesteś miłośnikiem lub miłośniczką fasoli, to zachęcam również do zerknięcia na przepis na Chili con carne - pycha!

Fasolka po bretońsku przepis

Jeśli chcesz szybko zjeść obiad, to fasolka po bretońsku z puszki jest jak najbardziej dozwolona. U mnie jest to oczywiście, fasolka po bretonsku przepis tradycyjny, ale napisałam również o tym, jak ją zrobić na szybko z fasolą z puszki. Pyszna kiełbaska, świeże pomidorki i fasola oraz idealnie dobrane przyprawy. Sam zapach podczas szykowania tego dania sprawia, że wszyscy nagle zbierają się w kuchni. Jeśli chodzi o zachętę do przygotowania tego dnia, wystarczy wspomnieć o niesamowitym aromacie, jaki unosi się w kuchni, gdy tylko fasolka zaczyna się gotować. Zachwycająca mieszanka smaku i zapachu przypraw sprawia, że praktycznie niemożliwe jest, aby oprzeć się tej pysznej, domowej mieszance. Ponadto, przygotowanie fasolki po bretońsku nie wymaga żadnych zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a także można eksperymentować z różnymi dodatkami i przyprawami, aby uczynić danie jeszcze bardziej wyjątkowym. Jeżeli zależy Ci na niepowtarzalnym smaku, który przywoła najpiękniejsze wspomnienia, nie pozostaje Ci nic innego, jak ugotować fasolkę po bretońsku! Gotowanie to sama przyjemność, więc zapraszam również po setki innych przepisów na dania obiadowe, sałaki, ale i pyszne ciasta i desery. Zapraszam!