Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Tradycyjna fasolka po bretońsku z moczonej i gotowanej fasoli "Piękny Jaś". Idealnie dobrane składniki. Dokładny opis i zdjęcia krok po kroku. Serdecznie zapraszam po przepis na najlepszą fasolkę po bretońsku!

- idealnie dobrane składniki
- dokładny przepis krok po kroku
- również w wersji z fasolą z puszki

Czas przygotowania: 1 dzień
Czas gotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 3 kg 700 g

Kaloryczność kcal: 100 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 500 g fasoli suchej "Piękny Jaś"
  • woda do moczenia + litr wody do gotowania fasoli
  • 300 g boczku surowego wędzonego
  • 400 g kiełbasy
  • 1 duża cebula - 160 g
  • 5 ząbków czosnku
  • 1500 g pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, łyżka majeranku, 2 płaskie łyżeczki soli, po łyżeczce pieprzu i słodkiej papryki wędzonej

Fasola po bretońsku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.  Z podanej ilości składników otrzymasz około 3700 gramów pysznej fasolki po bretońsku.

Jeśli zaś jesteś miłośnikiem lub miłośniczką fasoli (tak jak wszyscy moi domownicy.. uff), to zachęcam również do zerknięcia na przepis na Chili con carne - pycha!

Fasolka po bretońsku, 1

Fasolka po bretońsku przepis

Fasolkę po bretońsku zacznij szykować dzień wcześniej. Najlepiej wieczorem odłożyć fasolę do namoczenia, by już rano dnia następnego móc zabrać się do gotowania. 

Jak już najdzie nas ochota na fasolkę po bretońsku, to trzeba przygotować największy garnek jaki jest w domu. To pyszne danie musi być szykowane w konkretnej ilości. Z doświadczenia wiem bowiem, że nie potrzeba wiele czasu, by spałaszować nawet prawie 4 kg fasolki po bretońsku!

Najważniejsza jest dobrej jakości, sucha fasola Jaś. Zwróć uwagę na to, że Piękny Jaś tyczny może być różnej wielkości. Ta biała fasola występuje najczęściej w dwóch rozmiarach. Spora fasola ma około 3 cm, zaś ta mniejsza nie ma więcej niż 2 cm długości. Do fasolki po bretońsku kupuję zazwyczaj tę mniejszą. Znacznie wygodniej się ją je i nieco szybciej gotuje.

Fasolka po bretońsku, 2

Fasolę trzeba najpierw namoczyć. Przygotuj sobie sporą miskę - szklaną lub ceramiczną. Wsyp 500 gramów suchej fasoli i zalej zimną wodą. Woda powinna wystawać nawet 10 cm nad fasolę. Fasola będzie pęcznieć i wchłonie większość wody z miski. Jeśli nalejesz za mało wody, to w każdej chwili możesz ją uzupełnić. Jeśli jednak zostawisz fasolkę na całą noc, to rano może się okazać, że zabrakło wody i wystające fasolki będą miały pomarszczoną skórkę/łupinkę. Fasolę polecam moczyć do 10 godzin. Najlepiej zalać fasolę wieczorem i zostawić ją tak do rana. Miską odłóż na ten czas np. do szafki lub schowka/piwniczki. 
Fasolka po bretońsku, 3

Po około 10 godzinach moczenia możesz już odlać resztę wody z fasoli. Ja zazwyczaj przekładam ją na sitko durszlaka i przepłukuję zimną, bieżącą wodą. 
Fasolka po bretońsku, 4

Całą fasolkę przełóż do garnka. Wlej litr wody. Dodaj liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Fasolkę gotuj na małej mocy i pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodaj też łyżeczkę soli. U mnie trwa to zazwyczaj nie dłużej niż 90 minut. Fasolka powinna być miękka, ale nie tak bardzo, jak ta z puszki. 

Zazwyczaj nie wylewam wody z garnka, w którym gotowała się fasola. Wykorzystuję ją dalej razem z fasolką. Oto cała praca jaką trzeba wykonać z fasolą suchą. Jest na tym etapie tak samo gotowa, jak ta kupowana z puszki. Jeśli więc chcesz użyć fasoli z puszki, to zaczynasz szykowania fasolki po bretońsku od tego właśnie momentu. Zwróć jednak uwagę na to, że fasola z puszki będzie znacznie miększa niż ta, którą samodzielnie ugotujesz. Będzie już miała jakąś zalewę, na której smak nie masz wpływu. Zakup fasoli z puszki będzie kilkakrotnie wyższy niż tej suchej. Fasola sucha po ugotowaniu zwiększa objętość, więc będziesz potrzebować minimum 4 spore puszki, by uzyskać taką ilość fasoli. Decyzja należy do Ciebie. Kto jednak sam moczy i gotuje fasolę, to wie o czym piszę :-)
Fasolka po bretońsku, 5

Boczek surowy wędzony pokrój w kosteczkę i smaż kilka minut na rumiano. Wrzucaj go na zimną jeszcze patelnię i pozwól, by tłuszcz stopniowo się wytapiał a boczek rumienił. Po kilku minutach dodaj też kiełbasę pokrojoną w trochę większe kawałki. Kupuj kiełbasę typu podwawelska. Nie jest ani za sucha, ani zbyt tłusta. Jeśli kiełbasa i boczek miały mało tłuszczyku, to możesz wlać na patelnię kilka łyżek oleju. 
Fasolka po bretońsku, 6

Następna w kolejności idzie poszatkowana drobno cebula. Możesz użyć zwykłej cebuli lub tej delikatniejszej, cukrowej. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Dodaj do patelni. Podsmażaj wszystko około 10 minut. Całość przełóż do garnka z fasolą. Jeśli jednak tak jak ja masz wielką patelnię/garnek to możesz też fasolę razem z wodą, w której się gotowała przełożyć do kiełbasy z boczkiem i cebulą.
Fasolka po bretońsku, 7

Fasolka po bretońsku jest już prawie gotowa! Używając drewnianej łyżki zamieszać wszystko i gotuj bez przykrycia kolejne 10 minut. W tym czasie obierz obierz cienko pomidory. Wytnij też twardą część po ogonku. Pomidory pokrój na ćwiartki lub drobniej. Ważne jest, by nie wyciekł z nich sok. Pomidory i tak rozpadną się częściowo w daniu. Możesz też sięgnąć po pomidory w puszce lub passatę z butelki czy kartonu. 
Fasolka po bretońsku, 8

Do garnka wrzuć pomidory razem z sokiem oraz 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Dodaj też łyżkę majeranku, po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki wędzonej. Jeśli nie masz wędzonej papryki, to możesz też użyć tej zwykłej. Polecam jednak zakup papryki wędzonej (w proszku). Do tego typu dań jest idealna. Odrobina cząbru (jeśli lubisz i masz) też tutaj pasuje. 
Fasolka po bretońsku, 9

Fasolkę po bretońsku zamieszaj. Gotuj jeszcze 15 minut... cały czas bez przykrycia. Fasola po bretońsku jest już gotowa!

Fasolka po bretońsku, 10

Fasolka po bretońsku jest tak pyszna, że zazwyczaj podaję ją samą lub z kromką świeżego pieczywa. Lubię dodać do niej kilka listków świeżej bazylii.. dla samego zapachu świeżych ziół. Taką fasolkę można też podać z makaronem lub ryżem. Jeśli zaś lubisz, by fasolka po bretońsku była lekko ostra, to polecam wkroić trochę papryczki chilli lub dodać np. odrobinę pieprzu cayenne.

Pewnie niektórzy z Was fasolkę po bretońsku kojarzą jako danie z dodatkiem pieczarek. Ja pieczarek nie dodaję, ale jeśli masz na nie ochotę, to możesz je wkroić i dodać razem z cebulą. 

Zachęcam wypróbuj też mój przepis grochówka na wędzonym boczku.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (6120 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Fasolka po bretońsku

Mój najbardziej tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku. Fasolka po bretońsku, to danie przy którym staram się nie iść na skróty. Nie używam fasoli z puszki, ponieważ fasola i pomidory to według mnie najważniejsze składniki tego cudownego dania. Fasolka po bretońsku przepis babci.. tym razem nie. Moje Babcie nie szykowały nigdy fasolki po bretońsku, albo ja tego nie pamiętam. Moja fasolka po bretońsku to recipe, które po części przeczytałam kiedyś w jednym z zagranicznych magazynów kulinarnych. Nie pamiętam już co to była za gazeta, ale opisywała fasolkę po bretońsku jako typowo polskie danie. Fasolka po bretońsku przepis, który musisz znać.. szczególnie, gdy przyjdą chłodniejsze dni. To moja ukochana fasolka po bretońsku jak u mamy. Zobacz koniecznie jak zrobić fasolkę po bretońsku. Ogromną popularnością cieszy się też mój przepis na najlepszy bigos staropolski. 

Fasolka po bretonsku

Tak więc mój przepis na fasolkę po bretońsku dopracowywałam podczas szykowania jej dla mojej rodziny. Lubię proste i krótkie składy w daniach, więc jak zerkniesz na składniki, to okaże się, że to naprawdę proste i wbrew pozorom szybkie danie do zrobienia. Trzeba tylko troszkę poczekać, aż fasolka się namoczy i ugotuje. Nie trzeba przecież nad nią wtedy stać, prawda? Same dodawanie kolejnych składników idzie już błyskawicznie i jest naprawdę super przyjemne. Oto moja fasolka po bretonsku. Ogólnie fasola po bretońsku to przepis obowiązkowy na jesień i zimę. Gorąco polecam też mój przepis na pulpety w sosie pomidorowym. Na koniec jeszcze moja ulubiona zupa fasolowa oraz zupa gulaszowa węgierska.. polecam!

Fasolka po bretońsku przepis

Jeśli chcesz szybko zjeść obiad, to fasolka po bretońsku z puszki jest jak najbardziej dozwolona. U mnie jest to oczywiście, fasolka po bretonsku przepis tradycyjny, ale napisałam również o tym, jak ją zrobić na szybko z fasolą z puszki. Pyszna kiełbaska, świeże pomidorki i fasola oraz idealnie dobrane przyprawy. Sam zapach podczas szykowania tego dania sprawia, że wszyscy nagle zbierają się w kuchni. Gotowanie to sama przyjemność, więc zapraszam również po setki innych przepisów na dania obiadowe, sałaki, ale i pyszne ciasta i desery. Zapraszam!