Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Kolorowa, pyszna i niezwykle sycąca zapiekanka warzywna to rewelacyjny pomysł na samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Bardzo gorąco polecam Wam ten przepis. 

- bez mięsa, mąki i nabiału
- prosta i efektowana zapiekanka
- idealna do ponownego podgrzewania

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: około 1 kg zapiekanki

Kaloryczność kcal: 175 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków - około 700 g
  • 2 średnie pomidory - około 270 g
  • 2 małe lub 1 duża cukinia - do 400 g
  • 2 średnie cebule - około 200 g
  • 1 papryka np. żółta - około 150 g
  • Sos: 10 łyżek oliwy lub oleju do smażenia; 3 spore ząbki czosnku; 1 płaska łyżka soli; po płaskiej łyżeczce słodkiej papryki i majeranku; po pół płaskiej łyżeczki pieprzu, chili, kolendry oraz cząbru

Zapiekanka warzywna

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Wszystkie warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Do zrobienia warzyw z piekarnika użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach wewnętrznych 23 x 34 cm. Możesz też użyć innego, niezbyt wysokiego naczynia żaroodpornego o zbliżonych wymiarach (szklane, metalowe, ceramiczne). Naczynia i akcesoria do tego przepisu skompletowałam w Zalando Lounge. 

Czas pieczenia: do 90 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni - pieczenie góra/dół oraz na koniec opcja grillowania od góry.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 1000 gramów zapiekanki warzywnej. Będą to cztery duże, lub sześć małych porcji. Zanim zaczniesz szykować warzywa z piekarnika, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Zapiekanka warzywna, 1

Zapiekanka warzywna, 2

Zapiekanka warzywna przepis

Przygotuj sos do warzyw. Do miseczki wlej 10 łyżek oliwy lub ulubionego oleju do smażenia (można dać 5 łyżek oliwy i 5 łyżek leju). Trzy spore ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę lub bardzo drobno posiekaj nożem. Dodaj też: jedną płaską łyżkę soli; po płaskiej łyżeczce słodkiej papryki i majeranku; po pół płaskiej łyżeczki pieprzu, chili, kolendry oraz cząbru. Jeśli chodzi o chili, to tym razem przyprawę w proszku zstąpiłam połówką siekanej świeżej papryczki chili. Całość wymieszaj i odstaw. 

Zapiekanka warzywna, 3

Około 700 gramów ziemniaków (u mnie było to 6 średniej wielkości ziemniaków) obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki o grubości około 1 mm. Polecam ziemniaki typu B oraz C o żółtym miąższu. Lepiej jest wybrać ziemniaki o podobnej wielkości, by plasterki ładnie układały się potem w foremce. 
Zapiekanka warzywna, 4

Dwie mniejsze lub jedną dużą cukinię o łącznej wadze około 400 gramów umyj dokładnie. Obetnij oba końce, zaś cukinie pokrój w plasterki nie grubsze niż 1 mm. Cukinii nie obieramy ze skórki. W jednym naczyniu umieść razem pasterki ziemniaków i cukinii. Wlej do nich około 2/3 dobrze wymieszanego sosu. Bardzo dokładnie wymieszaj ręcznie wszystkie plasterki z sosem. 
Zapiekanka warzywna, 5

Umyj i oczyść z gniazda nasiennego jedną, dowolną paprykę o wadze około 150 gramów. Pokrój ją w cienkie, krótkie paseczki i umieść w drugiej misce. Sama dałam po kawałku papryki żółtej, pomarańczowej i czerwonej. Dwie średniej wielkości cebule (u mnie jedna zwykła i jedna czerwona) obierz i pokrój w cienkie piórka lub krążki. Kawałki cebuli i papryki wymieszaj dokładnie z resztą pozostałego sosu. 
Zapiekanka warzywna, 6

Niewysokie naczynie żaroodporne o wymiarach wewnętrznych około 23 x 34 cm natłuść lekko od środka odrobiną oleju. Na dnie wyłóż całą zawartość miski z cebulą i papryką. Postaraj się w miarę równo pokryć warzywami dno naczynia. Dwa średniej wielkości pomidory umyj i pokrój w plastry o grubości około 2-2,5 mm. Zacznij układać na przemian plasterki ziemniaków, cukinii i pomidorów. Postaraj się zachować równowagę i przekładać warzywa tak, by w każdym rzędzie było mnie więcej po równo danych warzyw. Plasterki układaj tak, by na siebie zachodziły (kładły się). 
Zapiekanka warzywna, 7

W taki sposób przygotowałam trzy rzędy warzyw. Resztą sosu z miski oblałam ułożone warzywa. 
Zapiekanka warzywna, 8

Naczynie z zapiekanką warzywną przykryj od góry (może być też folia) i umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Opcja pieczenia góra/dół lub 170 stopni z termoobiegiem. Warzywa piecz tak około 90 minut. Warzywa z piekarnia można wyjmować z pieca od razu po upieczeniu. 

Porada: Na 10-15 minut przed wyłączeniem piekarnika warto zdjąć przykrywkę i ustawić opcję grillowania od góry. 

Zapiekanka warzywna, 9

Zapiekanka warzywna, 10

Zapiekanka warzywna może być podana jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Najbardziej smakuje mi z serem feta, ale można ją też podać z delikatnym serem ricotta lub nawet ze zwykłym twarogiem. 

Pomysł na przepis na warzywa z piekarnika powstał podczas przeglądania najnowszych akcji wyprzedażowych Zalando Lounge. Ostatnio bardzo często szykuję rozmaite zapiekanki. Miałam ochotę przygotować coś wiosennego i kolorowego, a zapiekanka warzywna chodziła mi po głowie już od jakiegoś czasu. Szukałam zatem nowych naczyń żaroodpornych. Dodatkowo trafiłam również na wagę kuchenną, która jest w mojej kuchni niezbędna. Postanowiłam zakupić sobie nową sztukę, ponieważ stara waga zaczęła już powoli odmawiać posłuszeństwa. Poszperałam też trochę w ofercie na inne rozmaite narzędzia kuchenne i trafiłam na piękną drewnianą deskę. Uwielbiam ciekawe deski i mam ich już naprawdę sporo w swoich zbiorach. Nie jestem typem osoby, która lubi zbierać i gromadzić. Jeśli jednak chodzi o sprzęt kuchenny, to nie mogę się powstrzymać, by nie zrobić sobie tej przyjemności i nie kupić jakiegoś nowego gadżetu. Zazwyczaj jest tak, że jakiś świeżo zakupiony talerzyk, czy pucharek na desery inspiruje mnie do tego, by stworzyć całkiem nowy przepis. 
Zapiekanka warzywna, 11

Na zdjęciu powyżej widać tylko kilka nowości, jakie przyszły do mnie podczas ostatnich zakupów. Naczynie, deskę i wagę wykorzystałam podczas szykowania przepisu na zapiekankę warzywną. Zakupiłam jeszcze super garnek oraz większy zestaw foremek do pieczenia, więc pewnie niedługo wykorzystam je do wiosennych przepisów. Przynajmniej raz w tygodniu odwiedzam z rana Zalando Lounge, by upolować coś na wyprzedaży. Większość produktów przeceniona jest o ok 50- 75 %, a do tego są nierzadko przedmioty, których nie ma w ofertach lokalnych sklepów. Dochodzi do tego jeszcze ten dreszczyk emocji, ponieważ nigdy nie wiadomo co nowego pojawi się w ofercie, która ciągle się zmienia. 

Napiszcie, czy tak ja ja lubicie zamawiać różne rzeczy przez Internet, czy wolicie tradycyjne, stacjonarne zakupy. 

Wpis powstał we współpracy z serwisem Zalando Lounge

Średnia 4.8 / 5 (1030 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zapiekanka warzywna

Warzywa zapiekane w piekarniku można szykować przez cały rok. Miałam ostatnio ogromną ochotę na to, by przygotować nową zapiekankę z użyciem samych warzyw. Postanowiłam skomponować warzywa zapiekane w piekarniku na wzór słynnej zapiekanki Ratatouille. W tym przepisie jest jednak znacznie więcej warzyw. Zapiekanka z warzywami to danie, które można podać osobom, które nie jadają mięsa. Te pieczone warzywa z piekarnika sprawdzą się również przy diecie wegańskiej i bezglutenowej. Warzywa z piekarnika szykowane są bowiem bez mąki, bez tłuszczu lub mięsa zwierzęcego oraz bez nabiału. Moja zapiekanka warzywna może być zatem podana od razu po upieczeniu, jako samodzielne danie warzywne. W składnikach są ziemniaki, więc będzie to naprawdę syta zapiekanka z warzyw. Osobiście najbardziej lubię podawać zapiekankę warzywną z pokruszonym serem feta. Nie zapiekam go w piekarniku razem z warzywami, tylko dodaję już na talerzu. Jeśli ktoś woli delikatniejszy smak, to sprawdzi się też ser typu ricotta, a nawet zwykły twaróg. Zapiekanka warzywna może być też podana do dania głównego z udziałem mięsa. Takie warzywa z piekarnika będą pasowały do większości obiadów, w których podaje się ziemniaki z wody, czy też warzywa na ciepło. Zapiekanka makaronowa z szynką to również super pyszny pomysł na obiad. Pyszna warzywna zupa Minestrone to coś co polecam gotować przez cały rok. Zobacz też przepis na Kugel ziemniaczany. 

Warzywa z piekarnika

Moja zapiekanka z warzyw idealnie nadaje się do późniejszego podgrzewania w piekarniku lub na patelni. Najważniejszymi składnikami są ziemniaki oraz cukinia. Soczystości i koloru dodają tutaj plasterki pomidorów. Zapiekanka warzywna przepis, który można szykować w wersji delikatnej, ale i bardziej na ostro. Wystarczy dać więcej papryczki chili lub też czarnego pieprzu. Zapiekanka warzywna doprawiona jest idealnym jak dla mnie zestawem przypraw. Lubię mieszać oliwę ze zwykłym olejem do smażenia. Nie każdy wie i zdaje sobie sprawę z tego, że cząber oraz suszone nasiona kolendry niesamowicie dobrze komponują się z pieczonymi warzywami, a w szczególności z ziemniakami. Warto zaopatrzyć się zatem we wszystkie wymienione przeze mnie przyprawy. Warzywa z piekarnika z dodatkiem czosnku to u mnie podstawa. Bardzo lubię też mieszać ze sobą kilka rodzajów cebuli. Czerwona i zwykła jest dla mnie najlepsza. Miłośnikom warzyw i wszelkich zapiekanek polecam bardzo gorąco przepis na pyszny krem z białych warzyw. A klasyczne zapiekanki z bagietki to prawdziwy hit na sobotnie śniadanie. Polecam też najbardziej klasyczne frytki domowe, które zajadamy z sosem czosnkowym i ketchupem. Udanego gotowania i smacznego.