Tabbouleh
Tabbouleh to super pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka z kaszą bulgur, pomidorami i dużą ilością natki pietruszki. Zapraszam po bardzo uniwersalny przepis.
- świetny dodatek do wielu dań
- kaszę bulgur można zamienić na kaszę jaglaną
- dokładny opis oraz zdjęcia kroków i pomysły na podanie
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania kaszy: 10 minut
Liczba porcji: około 720 g sałatki
Kaloryczność kcal: 110 w 100 g sałatki
Dieta: wegańska, wegetariańska
- 150 g suchej kaszy bulgur - po ugotowaniu około 360 g
- 2 pęczki natki pietruszki - około 70 g posiekanej już natki
- garść świeżych listków mięty
- 1 duży pomidor lub garść koktajlowych - około 170 g
- 1 świeży ogórek typu wąż lub dwa ogórki gruntowe - około 170 g
- 4 łyżki siekanego szczypiorku lub 50 g cebuli
- 4 łyżki ulubionej oliwy - około 40 g
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku - około 5 g (można pominąć)
- 1 łyżeczka soli - około 5 g
- ewentualne dodatki: szczypta pieprzu; sałata rukola; młode listki szpinaku baby; czerwona papryka
Sałatka tabbouleh
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 720 gramów sałatki z kaszą bulgur. Będą to np. cztery spore porcje.
Przed szykowaniem sałatki Tabbouleh zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. czerwoną paprykę lub sałatę rukolę.

Sałatka z kaszą bulgur
Tabbouleh to sałatka, w której kasza bulgur stanowi raczej dodatek do sporej ilości siekanej natki pietruszki. Sama jednak gotuję trochę więcej kaszy i taką też wersję polecam. 150 gramów (lub mniej jeśli wolisz) ugotuj według instrukcji umieszczonej na opakowaniu zakupionej kaszy. Moja gotowała się w osolonym wrzątku przez 10 minut. Od razu odcedziłam ją na sitku i przełożyłam do miski. Ze 150 gramów suchej kaszy wyszło mi około 360 gramów kaszy ugotowanej.
Porada: Aby sałatka była bezglutenowa, kaszę bulgur można zastąpić kaszą jaglaną. Z jednej torebki (100 gramów) otrzymasz około 300 gramów kaszy ugotowanej. Jak na tę sałatkę będzie to wystarczająca ilość kaszy.

Około 170 gramów (lub nawet więcej) pomidorów posiekaj bardzo drobno. Możesz użyć pomidorów rzymskich, malinowych, czy też dowolnych mini pomidorków. Tak samo drobno posiekaj też około 170 gramów świeżych ogórków. Użyłam małego ogórka typu wąż, ale możesz też sięgnąć po 2 średnie ogórki gruntowe. Ogórków nie obierałam ze skórki, za to wycięłam lekko przerośnięte i wodniste gniazdo nasienne. Posiekane ogórki i pomidorki wymieszałam z łyżeczką soli i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie odlałam nadmiar słonej wody, która zebrała się w misce. Jeśli wolisz bardziej soczystą sałatkę, to nie odsączaj wody, ale na początek daj pół łyżeczki soli, zamiast jednej całej. Lepiej na koniec dosolić lekko sałatkę, niż uzyskać zbyt słony smak.
Porada: Ogórek nie jest koniecznym składnikiem tej sałatki, jednak bardzo dobrze tu pasuje i lepiej go nie pomijać. Dodatkowo możesz za to dołożyć pół drobno posiekaj czerwonej lub zielonej, świeżej papryki.

Posiekaj drobno pęczek szczypiorku (około 4 łyżki) lub też około 50 gramów cebuli (mogą być zielone cebulki lub cebula czosnkowa, czy też cebula czerwona). Bardzo drobno posiekaj też minimum garść świeżych listków mięty oraz dwa pęczki natki pietruszki. Sama dodałam łącznie około 70 gramów posiekanej natki. Natki pietruszki ma być zdecydowanie najwięcej. Zioła powinny być też super drobno posiekane. Ja wolę zrobić to nożem, ale można tutaj sięgnąć po maszynę rozdrabniającą (rozdrabniamy zioła prawie jak do pesto).
Porada: Dla zaostrzenia smaku sałatki można też dodać jeszcze garść siekanej sałaty rukoli. Aby zaś złagodzić smak sałatki, dodaj garść bardzo młodych, siekanych listów szpinaku.

Do całkowicie przestudzonej już kaszy dodaj posiekane warzywa oraz zioła. Na koniec wlej jeszcze cztery łyżki ulubionej oliwy (lub więcej, jeśli wolisz) oraz 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Przeciśnij też przez praskę obrany ząbek czosnku (można go pominąć). Bardzo dokładnie wymieszaj sałatkę Tabbouleh i sprawdź jej smak. W razie potrzeby dodaj więcej soli, oliwy lub też szczyptę świeżo mielonego pieprzu, którego nie ma w składnikach sałatki.

Sałatka Tabbouleh jest tradycyjną potrawą kuchni bliskowschodniej, szczególnie popularną w Libanie, Syrii oraz w Turcji. Jest bardzo uniwersalna i pasuje do wielu potraw. Najczęściej jest serwowana jako przystawka, czyli samo danie wegetariańskie serwowane na początek posiłku. W kuchni typowo śródziemnomorskiej będzie to element meze (zestawu małych przekąsek). Tabbouleh to również dodatek do dań mięsnych. Pasuje o pieczonego lub grillowanego mięsa, szczególnie kurczaka oraz do jagnięciny. Można ją podać do kotlecików Falafel oraz do wrapów, gyrosów, kebabów.
Sałatka Tabbouleh może być serwowana na zimno lub też w temperaturze pokojowej. Jest idealna dla osób poszukujących lekkich i orzeźwiających przekąsek, a także dla wegetarian i wegan. Sałatka z kaszą bulgur powinna być trzymana w lodówce.


Smacznego.