Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Tabbouleh

Tabbouleh

Tabbouleh to super pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka z kaszą bulgur, pomidorami i dużą ilością natki pietruszki. Zapraszam po bardzo uniwersalny przepis.

- świetny dodatek do wielu dań
- kaszę bulgur można zamienić na kaszę jaglaną
- dokładny opis oraz zdjęcia kroków i pomysły na podanie

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania kaszy: 10 minut
Liczba porcji: około 720 g sałatki

Kaloryczność kcal: 110 w 100 g sałatki
Dieta: wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 150 g suchej kaszy bulgur - po ugotowaniu około 360 g
  • 2 pęczki natki pietruszki - około 70 g posiekanej już natki
  • garść świeżych listków mięty
  • 1 duży pomidor lub garść koktajlowych - około 170 g
  • 1 świeży ogórek typu wąż lub dwa ogórki gruntowe - około 170 g
  • 4 łyżki siekanego szczypiorku lub 50 g cebuli
  • 4 łyżki ulubionej oliwy - około 40 g
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku - około 5 g (można pominąć)
  • 1 łyżeczka soli - około 5 g
  • ewentualne dodatki: szczypta pieprzu; sałata rukola; młode listki szpinaku baby; czerwona papryka

Sałatka tabbouleh

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 720 gramów sałatki z kaszą bulgur. Będą to np. cztery spore porcje. 

Przed szykowaniem sałatki Tabbouleh zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. czerwoną paprykę lub sałatę rukolę.

Tabbouleh, 1

Sałatka z kaszą bulgur 

Tabbouleh to sałatka, w której kasza bulgur stanowi raczej dodatek do sporej ilości siekanej natki pietruszki. Sama jednak gotuję trochę więcej kaszy i taką też wersję polecam. 150 gramów (lub mniej jeśli wolisz) ugotuj według instrukcji umieszczonej na opakowaniu zakupionej kaszy. Moja gotowała się w osolonym wrzątku przez 10 minut. Od razu odcedziłam ją na sitku i przełożyłam do miski. Ze 150 gramów suchej kaszy wyszło mi około 360 gramów kaszy ugotowanej.

Porada: Aby sałatka była bezglutenowa, kaszę bulgur można zastąpić kaszą jaglaną. Z jednej torebki (100 gramów) otrzymasz około 300 gramów kaszy ugotowanej. Jak na tę sałatkę będzie to wystarczająca ilość kaszy. 

Tabbouleh, 2

Około 170 gramów (lub nawet więcej) pomidorów posiekaj bardzo drobno. Możesz użyć pomidorów rzymskich, malinowych, czy też dowolnych mini pomidorków. Tak samo drobno posiekaj też około 170 gramów świeżych ogórków. Użyłam małego ogórka typu wąż, ale możesz też sięgnąć po 2 średnie ogórki gruntowe. Ogórków nie obierałam ze skórki, za to wycięłam lekko przerośnięte i wodniste gniazdo nasienne. Posiekane ogórki i pomidorki wymieszałam z łyżeczką soli i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie odlałam nadmiar słonej wody, która zebrała się w misce. Jeśli wolisz bardziej soczystą sałatkę, to nie odsączaj wody, ale na początek daj pół łyżeczki soli, zamiast jednej całej. Lepiej na koniec dosolić lekko sałatkę, niż uzyskać zbyt słony smak. 

Porada: Ogórek nie jest koniecznym składnikiem tej sałatki, jednak bardzo dobrze tu pasuje i lepiej go nie pomijać. Dodatkowo możesz za to dołożyć pół drobno posiekaj czerwonej lub zielonej, świeżej papryki.

Tabbouleh, 3

Posiekaj drobno pęczek szczypiorku (około 4 łyżki) lub też około 50 gramów cebuli (mogą być zielone cebulki lub cebula czosnkowa, czy też cebula czerwona). Bardzo drobno posiekaj też minimum garść świeżych listków mięty oraz dwa pęczki natki pietruszki. Sama dodałam łącznie około 70 gramów posiekanej natki. Natki pietruszki ma być zdecydowanie najwięcej. Zioła powinny być też super drobno posiekane. Ja wolę zrobić to nożem, ale można tutaj sięgnąć po maszynę rozdrabniającą (rozdrabniamy zioła prawie jak do pesto). 

Porada: Dla zaostrzenia smaku sałatki można też dodać jeszcze garść siekanej sałaty rukoli. Aby zaś złagodzić smak sałatki, dodaj garść bardzo młodych, siekanych listów szpinaku.

Tabbouleh, 4

Do całkowicie przestudzonej już kaszy dodaj posiekane warzywa oraz zioła. Na koniec wlej jeszcze cztery łyżki ulubionej oliwy (lub więcej, jeśli wolisz) oraz 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Przeciśnij też przez praskę obrany ząbek czosnku (można go pominąć). Bardzo dokładnie wymieszaj sałatkę Tabbouleh i sprawdź jej smak. W razie potrzeby dodaj więcej soli, oliwy lub też szczyptę świeżo mielonego pieprzu, którego nie ma w składnikach sałatki.
Tabbouleh, 5

Sałatka Tabbouleh jest tradycyjną potrawą kuchni bliskowschodniej, szczególnie popularną w Libanie, Syrii oraz w Turcji. Jest bardzo uniwersalna i pasuje do wielu potraw. Najczęściej jest serwowana jako przystawka, czyli samo danie wegetariańskie serwowane na początek posiłku. W kuchni typowo śródziemnomorskiej będzie to element meze (zestawu małych przekąsek). Tabbouleh to również dodatek do dań mięsnych. Pasuje o pieczonego lub grillowanego mięsa, szczególnie kurczaka oraz do jagnięciny. Można ją podać do kotlecików Falafel oraz do wrapów, gyrosów, kebabów. 

Sałatka Tabbouleh może być serwowana na zimno lub też w temperaturze pokojowej. Jest idealna dla osób poszukujących lekkich i orzeźwiających przekąsek, a także dla wegetarian i wegan. Sałatka z kaszą bulgur powinna być trzymana w lodówce. 

Tabbouleh, 6

Tabbouleh, 7

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (363 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Tabbouleh

Sałatka Tabbouleh pochodzi z kuchni Bliskiego Wschodu, a głównie z Libanu oraz z Syrii. Sałatka tabbouleh to lekka i aromatyczna sałatka, która jest bardzo popularnym daniem w krajach Lewantu. Główne składniki sałatki tabbouleh to kasza bulgur, natka pietruszki, pomidory, cebula lub szczypiorek, mięta oraz oliwa z oliwek i sok z cytryny. Tabbouleh często podawane jest jako meze, czyli przystawka do głównego dania. Tabbouleh sałatka to pyszna i zdrowa przekąska, która jak pisałam wcześniej, pochodzi z kuchni Bliskiego Wschodu, a dokładniej z Libanu. Sałatka z kaszą bulgur swoją popularność zawdzięcza nie tylko orzeźwiającemu smakowi, ale także prostocie przygotowania oraz wartościom odżywczym. Z czasem tabbouleh zdobyło uznanie na całym świecie i zostało wprowadzone do wielu różnorodnych kuchni, gdzie jak na danie tradycyjne przystało, przyjęło lokalne odmiany. Podstawowymi składnikami tabbouleh są bulgur, natka pietruszki i pomidory. Bulgur to ugotowana, a następnie wysuszona i rozdrobniona pszenica, będąca istotnym źródłem białka, błonnika oraz witamin z grupy B. Pietruszka, to kolejny ważny składnik, który zapewnia wyraźny smak i przyjemny, zielony kolor. Pomidory witające się ze słońcem dodają soczystości oraz atrakcyjnego czerwonego kontrastu, który bardzo ładnie i smakowicie wygląda wśród zieleni ziół. Dodatkowo, do tabbouleh często dodaje się posiekaną miętę, cebulę lub szczypiorek, których stonowane smaki doskonale komponują się z wyrazistymi nutami bazy. Sałatka ta nie byłaby jednak kompletna bez składników smakowych i aromatycznych, jak np. oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i ewentualnie pieprz. Oliwa z oliwek nadaje jedwabiście gładką fakturę sałatce, a sok z cytryny wprowadza orzeźwiającą kwaskowatość zbalansowaną przez sól i pieprz. Bardzo pasuje też do natki i mięty. 

Sałatka z kaszą bulgur

Ważną cechą Tabbouleh jest jego elastyczność. Tabbouleh przepis można dostosować składniki sałatki według swojego gustu i dostępności sezonowych produktów. Nierzadko spotkamy się z wersjami urozmaiconymi przez dodatek ogórka czy papryki, a także liści szpinaku czy rukoli. Sama uwielbiam dodawać właśnie świeżego ogórka. Paprykę czerwoną dodaję rzadziej, ale to również super pyszny, bardzo pasujący tu dodatek. Istnieją także wariacje bezglutenowe, i dajemy wówczas np. kaszę jaglaną zamiast kaszy bulgur. Sałatka tabbouleh przepis, który sprawdzi się na wiele okazji i do wielu dań. Ta sałatka z kaszy bulgur i pomidorów jest przepyszna. Można ją szykować cały rok, jednak sama robię ją raczej od późniejszej wiosny, gdy mam dostęp do tańszej natki pietruszki i innych ziół sezonowych. Sałatka tabbouleh przepisy są różne i dodatki tak samo. Wyszukując pod hasłem: bulgur tabbouleh znajdziesz bardzo dużo ciekawych przepisów.
Podsumowując, sałatka tabbouleh to smaczne, sycące i zdrowe danie, które swoją uniwersalność zawdzięcza prostocie przygotowania oraz możliwości modyfikacji składników. Stanowi także doskonały wybór na przekąskę podczas imprez, jako dodatek do dań głównych lub lekkie danie na każdą porę dnia. Zapraszam też po kilka innych super sałatek. Pyszna i kolorowa sałatka ze szparagami będzie idealna na rozpoczęcie szparagowego sezonu. Bardzo dobra jest też sałatka z boczkiem i z jajkiem oraz soczysta sałatka z granatem. Godna polecenia jest też sałatka z wędzonym kurczakiem oraz sałatka z paluszkami krabowymi i sałatka szopska z dużą ilością pomidorów.