Sałatka z kaczką i truskawkami

Sałatka z kaczką i truskawkami

Świetna sałatka z piersią z kaczki. Nuta owocowa idealnie pasuje do tego mięsa :-)

Czas przygotowywania: około 40 minut
Ilość:
 około 4

Składniki:
• 1 pierś z kaczki - około 500 g
• 2 garście młodego szpinaku
• pół czerwonej papryki
• kilka truskawek
• sałata karbowana - kilka listków
• 2 łyżki pestek słonecznika

Sos do warzyw:
• sok z 1 cytryny
• 5 łyżek oliwy
• pół łyżeczki pieprzu np. ziołowego, cytrynowego, zielonego..

Smażenie piersi
Piersi wyjmij z lodówki na 30 minut przed przygotowywaniem posiłku. Obie piersi przepłucz i wysusz ręcznikiem papierowym. Włącz palnik pod patelnią i od razu połóż obie piersi obok siebie skórą do dołu.

Ustaw większą moc palnika i smaż piersi przez 5 minut do mocnego zarumienienia skóry. Skóra od razu zacznie się wytapiać, więc absolutnie nie ma potrzeby dodawania oleju.

Po 5 minutach odwróć piersi na drugą stronę i smaż przez 10 minut pod przykrywką na mniejszej mocy.

Na koniec ponownie odwróć piersi i podsmażaj na większej mocy palnika przez 2 minuty bez przykrywki. Zdejmij z patelni i pokrój w plastry grubości około 1 cm.

Składniki na sos wymieszaj w misce z poszarpaną sałatą, szpinakiem i pokrojoną na kawałki papryką. Ułóż plasterki kaczki, dodaj pokrojone na kawałki truskawki i posyp całość pestkami.

salatka-z-kaczka-i-truskawkami-1

salatka-z-kaczka-i-truskawkami-2

salatka-z-kaczka-i-truskawkami-3

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl