Sałatka z kaczką i truskawkami
Pyszna sałatka z kaczką i truskawkami. Nuta owocowa idealnie pasuje do tego mięsa. Polecam koniecznie wypróbować w sezonie na truskawki.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 1 pierś z kaczki - około 500 g
- 2 garście młodego szpinaku
- pół czerwonej papryki
- kilka truskawek
- sałata karbowana - kilka listków
- 2 łyżki pestek słonecznika
Sos do warzyw
- sok z 1 cytryny
- 5 łyżek oliwy
- pół łyżeczki pieprzu np. ziołowego, cytrynowego, zielonego..
Sałatka z kaczka
Smażenie piersi
Piersi wyjmij z lodówki na 30 minut przed przygotowywaniem posiłku. Obie piersi przepłucz i wysusz ręcznikiem papierowym. Włącz palnik pod patelnią i od razu połóż obie piersi obok siebie skórą do dołu.
Ustaw większą moc palnika i smaż piersi przez 5 minut do mocnego zarumienienia skóry. Skóra od razu zacznie się wytapiać, więc absolutnie nie ma potrzeby dodawania oleju.
Po 5 minutach odwróć piersi na drugą stronę i smaż przez 10 minut pod przykrywką na mniejszej mocy.
Na koniec ponownie odwróć piersi i podsmażaj na większej mocy palnika przez 2 minuty bez przykrywki. Zdejmij z patelni i pokrój w plastry grubości około 1 cm.
Składniki na sos wymieszaj w misce z poszarpaną sałatą, szpinakiem i pokrojoną na kawałki papryką. Ułóż plasterki kaczki, dodaj pokrojone na kawałki truskawki i posyp całość pestkami.
Polecam też przepis sałatka z kurczakiem i ananasem oraz sałatka z kaszy gryczanej i kurczaka.
Smacznego!