Sałatka z kaczką i truskawkami

Sałatka z kaczką i truskawkami

Świetna sałatka z piersią z kaczki. Nuta owocowa idealnie pasuje do tego mięsa :-)

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1 pierś z kaczki - około 500 g
  • 2 garście młodego szpinaku
  • pół czerwonej papryki
  • kilka truskawek
  • sałata karbowana - kilka listków
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Sos do warzyw

  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • pół łyżeczki pieprzu np. ziołowego, cytrynowego, zielonego..

Smażenie piersi
Piersi wyjmij z lodówki na 30 minut przed przygotowywaniem posiłku. Obie piersi przepłucz i wysusz ręcznikiem papierowym. Włącz palnik pod patelnią i od razu połóż obie piersi obok siebie skórą do dołu.

Ustaw większą moc palnika i smaż piersi przez 5 minut do mocnego zarumienienia skóry. Skóra od razu zacznie się wytapiać, więc absolutnie nie ma potrzeby dodawania oleju.

Po 5 minutach odwróć piersi na drugą stronę i smaż przez 10 minut pod przykrywką na mniejszej mocy.

Na koniec ponownie odwróć piersi i podsmażaj na większej mocy palnika przez 2 minuty bez przykrywki. Zdejmij z patelni i pokrój w plastry grubości około 1 cm.

Składniki na sos wymieszaj w misce z poszarpaną sałatą, szpinakiem i pokrojoną na kawałki papryką. Ułóż plasterki kaczki, dodaj pokrojone na kawałki truskawki i posyp całość pestkami.

Sałatka z kaczką i truskawkami, 1

Sałatka z kaczką i truskawkami, 2

Sałatka z kaczką i truskawkami, 3

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14136