Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami to rewelacyjny i bardzo sezonowy przepis, który przyda się nie tylko na grilla. Moja sałatka ze szparagami i jajkiem będzie też wspaniałą kolacją lub podwieczorkiem. 

- świetny pomysł na zielone szparagi
- bardzo kolorowa i pyszna sałatka na grilla
- można ją podawać z serem feta lub też z mozzarellą

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania szparagów: 6 minut
Czas gotowania jajek: 8 minut
Liczba porcji: koło 1200 g sałatki

Kaloryczność kcal: 110 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na sałatkę ze szparagami

  • 1 pęczek zielonych szparagów - do 550 g
  • 4 średnie lub duże jajka - do ugotowania osobno
  • 200 g pomidorów - u mnie gałązka małych pomidorków
  • 200 g sera feta lub tyle samo sera mozzarella w kulkach
  • 1 mini sałata rzymska lub 100 g sałaty lodowej lub mieszanki sałat
  • mała garść cienkiego szczypiorku

Składniki na sos majonezowo jogurtowy do sałatki

  • 3 łyżki kremowego jogurtu naturalnego - 70 g
  • 2 łyżki dobrej jakości majonezu - 50 g
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • kilka listków sikanej bazylii
  • po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu

Sałatka ze szparagami

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. Zanim zaczniesz szykować sałatkę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1200 gramów sałatki ze szparagami i jajkiem na półtwardo. Będą to cztery spore porcje. 

Sałatka ze szparagami, 1

Sałatka ze szparagami, 2

Sałatka ze szparagami i jajkiem

W pierwszej kolejności ugotuj szparagi. Pęczek młodych i cienkich szparagów umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą (u mnie 540 gramów szparagów). Uważaj na główki, które są bardzo delikatne i mogą pęknąć. Złap za koniec każdego szparaga oderwij zdrewniałe końcówki. Możesz to zrobić dłońmi - szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie szparagi. Po odcięciu zdrewniałych końców zostało mi 360 gramów szparagów. 

Przygotuj naczynie w którym będziesz gotować szparagi. Najlepszy będzie specjalny garnek - wąski a wysoki. Jeśli taki właśnie posiadasz, zwiąż luźno szparagi bawełnianą nicią i umieść w garnku z osolonym wrzątkiem - główkami do góry. Główki mogą wystawać ponad powierzchnię wody. One gotują się najszybciej i wystarczy im gorąca para. Pamiętaj, że wodę solimy dopiero, gdy zacznie się ona gotować.

Szparagi gotuj od 5 minut (najcieńsze i bardzo młode szparagi) do nawet 16 minut ( wyjątkowo grube i starsze szparagi). Ważne, by ich nie przegotować. Gdy będą gotowe natychmiast wyjmij je z wrzątku i zostaw na sitku, aż osuszą się i przestygną. Szparagi na sałatkę mają być jędrne, wiec zawsze po kilku już minutach gotowania sprawdzam grubszy koniec jednego ze szparagów. Tym razem moje szparagi były idealne po 6 minutach gotowania. 

Sałatka ze szparagami, 3

Kolejno ugotuj też cztery średnie lub duże jajka. Duże lub średniej wielkości jajka powinny się ugotować do 10 minut (na twardo) lub też 7-8 minut (na półtwardo). Po ugotowaniu zalej je zimną wodą, a następnie obierz i odłóż do przestudzenia. Jeśli potrzebujesz rozszerzonej instrukcji, to zapraszam po przepis na jajka na twardo

Zazwyczaj już w trakcie gotowania jajek lub szparagów szykuję też szybki sos do sałatki. W małej misce umieść zatem wszystkie składniki na sos jogurtowo majonezowy: 3 łyżki kremowego jogurtu naturalnego, czyli około 70 gramów jogurtu; 2 łyżki ulubionego i sprawdzonego majonezu, czyli około 50 gramów majonezu; łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki; kilka listków drobno porwanej bazylii, oregano, szczypiorku lub natki pietruszki; po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. Wszystko razem wymieszaj.

Porada: Do sałatki ze szparagami pasuje też klasyczny sos czosnkowy. 
Sałatka ze szparagami, 4

Sałatkę ze szparagami uwielbiam szykować z jędrną i chrupiąca sałatą rzymską. Każdy listek myję osobno, a następnie szarpię dłońmi na mniejsze kawałki. Można ją też zastąpić sałatą lodową lub też dobrą mieszanką sałat o wadze około 100 gramów. 

Około 200 gramów pomidorów myję, kroję na mniejsze kawałki usuwając w razie potrzeby twarde fragmenty przy szypułkach. Jeśli sięgam po mini pomidorki, to tylko kroję każdą sztukę na pół. 

Mini pęczek szczypiorku wystarczy przepłukać i posiekać drobniej. Zamiast szczypiorku można użyć cebulki szalotki lub też kawałek czerwonej cebuli, którą należy kroić w super cienkie piórka. 
Sałatka ze szparagami, 5

Wystarczy już tylko wyłożyć na półmisek poszarpaną sałatę oraz kawałki pomidorów. Kolejno układaj jajka przekrojone wzdłuż na pół. Ugotowane i przestudzone szparagi pokrój na mniejsze odcinki na jeden kęs. "Główki" zostaw nienaruszone. Rozłóż je na półmisku. 

Wyłóż też 200 gramów pokrojonego w kostkę sera feta lub też tyle samo sera mozzarella (najlepsze są mini kulki z zalewy). Całą sałatkę oblej przygotowanym sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem. Jeśli szykujesz sałatkę z serem mozzarella, to sprawdź jej smak i zdecyduj, czy chcesz jeszcze lekko dosolić całą sałatkę. 

Można też nie układać poszczególnych warstw, tylko wymieszać delikatnie wszystkie składniki sałatki i dopiero podawać na talerze. 
Sałatka ze szparagami, 6

Sałatka ze szparagami, 7

Sałatka ze szparagami i jajkiem powinna być trzymana w lodówce. 

Jeśli poszukujesz innych inspiracji na pyszne podanie tej sałatki, to pamiętaj o tym, że można do niej ugotować makaron np. świderki i dodać je dodatkowo do sałatki. Bardzo dobra jest też sałatka ze szparagami i kurczakiem, szynką lub łososiem smażonym. 

Sałatka ze szparagami i truskawkami też jest niezwykle ciekawa. Do tej sałatki nie szykuję już wówczas sosu na bazie jogurtu i majonezu, a lekki winegret. Całość posypuję prażonymi płatkami migdałowymi lub też orzeszkami piniowymi. Pomijam też jajka na twardo, za to w zastępstwie sera feta dodaję często ser ricotta. Pomidorki można zastąpić świeżymi ogórkami, a szczypiorek listkami mięty. 
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (73 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sałatka ze szparagami

W sezonie na szparagi staram się zrobić jak najwięcej przepisów z wykorzystaniem szparagów zielonych i białych. Głównie dlatego, że sezon jest dość krótki, i tylko w szczycie sezonu szparagi można kupić po przyzwoitej cenie. Najpopularniejszymi na moim Blogu Kulinarnym przepisami z użyciem szparagów są zwyczajnie gotowane szparagi - szparagi przepis. Poprzedni mój przepis na makaron ze szparagami tak bardzo spodobał się moim Czytelnikom, że postanowiłam zrobić w tym roku jeszcze kilka przepisów z wykorzystaniem szparagów. Bardzo dobra i lubiana u mnie przez wszystkich jest zupa szparagowa, którą gotuję z młodymi ziemniakami. To rewelacyjna i bardzo wiosenna zupa. Fantastyczne i super proste do zrobienia są szparagi smażone oraz szparagi z grilla. W sezonie na grilla właśnie takie dania ze szparagami są dość popularne. Postanowiłam zrobić sałatkę, która będzie tak uniwersalna, że sprawdzi się jako jedna z sałatek do dań z grilla oraz sałatka na obiad i na kolację. Jest to prosta sałatka ze szparagami zielonymi, ponieważ z białymi szparagami wolę robić zupę krem. Moja sałatka ze szparagami jest niesamowicie uniwersalna, ponieważ do jej zrobienia możesz użyć zarówno sera feta, jak i kulek z sera mozzarella. Bardzo lubię obie te wersje. Przepis na sałatkę ze szparagami jest bardzo prosty, wiec gorąco polecam spróbować mojej wersji. Bardzo dobra jest też zupa krem ze szparagów białych. 

Sałatka ze szparagami i jajkiem

Aby sałatka ze szparagami była jeszcze bogatsza, gotuję do jej jajka na półtwardo. Takie jajka krojone w połówki idealnie pasują do większości sałatek. Gdybym zdecydowała się zrobić wersję z mięsem, to zamiast jajek dodałabym podsmażone piersi z kurczaka lub też kawałki szynki konserwowej. Zdecydowanie jednak wolę wersję na sałatę ze szparagami i jajkami na półtwardo. Aby podać ją jako konkretny obiad, wystarczy, że ugotujesz osobno makaron np. świderki i będzie to wtedy sałatka ze szparagami i makaronem. Znacznie rzadziej szykuję ją z łososiem, jednak sałatka ze szparagami i łososiem też jest całkiem dobra. Bardzo ciekawa, ale mało popularna jest sałatka ze szparagami i truskawkami do której daję też kulki sera mozzarella i lekki sos winegret zamiast sosu z majonezem i jogurtem. Moja sałatka ze szparagami przepis, który spodoba się każdemu, kto lubi zielone szparagi. Sałatka ze szparagami i fetą lub sałatka ze szparagami i mozzarellą pasuje do każdego mięsa i dania z grilla. Jedzona na świeżym powietrzu jest najwspanialsza. Zawsze szykuję ją z dodatkiem swojego cienkiego szczypiorku z ogródka, co jest dla mnie już przyjemnym rytuałem i tradycją tego dania. Moja ulubiona wersja to właśnie sałatka ze szparami i fetą i taki właśnie przepis przekazuję moim Czytelnikom. Życzę powodzenia w szykowaniu i smacznej sałatki.