Sałatka Gyros
Niezwykle pyszna i bardzo popularna sałatka Gyros. To Królowa wśród sałatek warstwowych. Przepis jest bardzo dokładny i super prosty. Salatka Gyros wychodzi perfekcyjnie smaczna, kolorowa i zjawiskowo piękna.
Czas przygotowania: 35 minut
Czas smażenia kurczaka: 10 minut
Liczba porcji: 2 kg sałatki - naczynie 2,5 l
Kaloryczność kcal: 135 w 100 gramach
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa
Składniki na kurczaka Gyros [ więcej ]
- 2 średnie piersi z kurczaka - około 800 g
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 30 gramów przyprawy gyros*
Składniki na sos czosnkowy
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 małe ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżka siekanego koperku
Pozostałe składniki na sałatkę Gyros
- duża puszka kukurydzy - 400 g
- 150 g ogórków konserwowych
- mała czerwona cebula - około 100 g
- 150 g sałaty lodowej lub pekińskiej
- 150 g pomidorów koktajlowych
- 150 g ogórka świeżego
- duża papryka - około 300 g
- 4 łyżki ketchupu (można pominąć)
Sałatka gyros
Zacznij o przygotowania piersi z kurczaka do smażenia. Piersi osusz ręcznikiem papierowym i usuń ewentualne włókna i chrząstki. Oczyszczone piersi z kurczaka pokrój w kawałki "na jeden kęs". Pokrojone w kawałki mięso obtocz dokładnie w przyprawie gyros. Możesz użyć gotowej mieszanki ze sklepu o wadze łącznej około 30 gramów lub skomponować własną przyprawę gyros. Przyprawa gyros: sól, czosnek suszony, kolendra młotkowana, mielone ziarna gorczycy, sodka i ostra papryka, rozmaryn, oregano, tymianek, pieprz, kozieradka.
Nagrzej patelnię i wlej dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia. Po chwili na patelni umieść też kawałki mięsa w przyprawach. Kurczaka gyros smaż około 10 minut. Pamiętaj o tym, by co kilka minut przewrócić mięso na drugą stronę przy pomocy drewnianej łyżki. Gotowe mięso zdejmij z patelni o odstaw do przestudzenia.
Kawałki kurczaka się studzą, więc warto w tym czasie przygotować sobie sos czosnkowy. W małej miseczce umieść razem dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dwie łyżki majonezu, cztery łyżki jogurtu naturalnego oraz trzy łyżki soku z cytryny i łyżkę świeżo siekanego koperku. Jeśli nie masz koperku, to możesz też go pominąć lub dać siekaną natkę pietruszki lub cienki szczypiorek. Wymieszaj dokładnie sos.
Na dno przezroczystego, szklanego naczynia o pojemności minimum 2,5 litra wyłóż przestudzone, usmażone kawałki kurczaka gyros. Ja dodaję też sos z kurczaka, który powstał podczas leżakowania kurczaka po usmażeniu. Jeśli dodajesz ketchup, to zrób to teraz. Rozłóż go równo na kawałkach mięsa.
Na mięso kurczaka wykładam kolejno ogórki. Ogórki konserwowe kroję w drobną kostkę i mieszam z obranymi i pokrojonym w kostkę ogórkiem świeżym. Jeśli ogórek świeży jest duży i ma wodniste gniazdo nasienne, to wykrawam je i nie dodaję do sałatki. W sezonie polecam ogórki gruntowe. Zimą zaś najlepsze będą ogórki typu węże.
Otwórz duża puszkę kukurydzy konserwowej. Odlej zalewę a kukurydzę rozłóż równo po całej powierzchni naczynia.
Pomidorki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Możesz też użyć zwykłych, dużych pomidorów. Latem polecam Ci pomidory malinowe. Cebulę obierz i posiekaj. Możesz też użyć zwykłą cebulę, cebulki szalotki lub sparzonego pora. Wymieszaj cebulę z pomidorami i rozłóż na kukurydzy.
Przyszła pora na wylanie wcześniej przygotowanego sosu czosnkowego.
Dużą paprykę o wadze około 300 gramów pokrój na małe kawałki. Pamiętaj o tym, by oczyścić ją z gniazda nasiennego i wszystkich pestek. Możesz użyć jednej np. zielonej papryki. Ja skroiłam po 100 gramów papryki żółtej, czerwonej i zielonej.
Na samą górę sałatki gyros rozłóż siekaną sałatę lodową lub też, częściej używaną do tej sałatki ,kapustę pekińską. Aby sałatka Gyros wyglądała jeszcze piękniej udekoruj ją na koniec świeżymi ziołami. Ja posypałam całość szczypiorkiem i odrobiną natki pietruszki.
Często jadasz sałatkę Gyros? Z czym najchętniej ją podajesz?
Smacznego!