Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sałatka Gyros

Sałatka Gyros

Niezwykle pyszna i bardzo popularna sałatka Gyros. To Królowa wśród sałatek warstwowych. Przepis jest bardzo dokładny i super prosty. Salatka Gyros wychodzi perfekcyjnie smaczna, kolorowa i zjawiskowo piękna.

Czas przygotowania: 35 minut
Czas smażenia kurczaka: 10 minut
Liczba porcji: 2 kg sałatki - naczynie 2,5 l

Kaloryczność kcal: 135 w 100 gramach [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa

Składniki na kurczaka Gyros [ więcej ]

  • 2 średnie piersi z kurczaka - około 800 g
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 30 gramów przyprawy gyros*

Składniki na sos czosnkowy

  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka siekanego koperku

Pozostałe składniki na sałatkę Gyros

  • duża puszka kukurydzy - 400 g
  • 150 g ogórków konserwowych
  • mała czerwona cebula - około 100 g
  • 150 g sałaty lodowej lub pekińskiej
  • 150 g pomidorów koktajlowych
  • 150 g ogórka świeżego
  • duża papryka - około 300 g
  • 4 łyżki ketchupu (można pominąć)

Sałatka gyros
Sałatka Gyros, 1

Krok 1: Przygotuj kurczaka

Zacznij o przygotowania piersi z kurczaka do smażenia. Piersi osusz ręcznikiem papierowym i usuń ewentualne włókna i chrząstki. Oczyszczone piersi z kurczaka pokrój w kawałki "na jeden kęs". Pokrojone w kawałki mięso obtocz dokładnie w przyprawie gyros. Możesz użyć gotowej mieszanki ze sklepu o wadze łącznej około 30 gramów lub skomponować własną przyprawę gyros. Przyprawa gyros: sól, czosnek suszony, kolendra młotkowana, mielone ziarna gorczycy, sodka i ostra papryka, rozmaryn, oregano, tymianek, pieprz, kozieradka. 

Przygotuj kurczaka

Krok 2: Zrób sos

Nagrzej patelnię i wlej dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia. Po chwili na patelni umieść też kawałki mięsa w przyprawach. Kurczaka gyros smaż około 10 minut. Pamiętaj o tym, by co kilka minut przewrócić mięso na drugą stronę przy pomocy drewnianej łyżki. Gotowe mięso zdejmij z patelni o odstaw do przestudzenia. 

Kawałki kurczaka się studzą, więc warto w tym czasie przygotować sobie sos czosnkowy. W małej miseczce umieść razem dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dwie łyżki majonezu, cztery łyżki jogurtu naturalnego oraz trzy łyżki soku z cytryny i łyżkę świeżo siekanego koperku. Jeśli nie masz koperku, to możesz też go pominąć lub dać siekaną natkę pietruszki lub cienki szczypiorek. Wymieszaj dokładnie sos.

Zrób sos

Krok 3: Układaj warstwy

Na dno przezroczystego, szklanego naczynia o pojemności minimum 2,5 litra wyłóż przestudzone, usmażone kawałki kurczaka gyros. Ja dodaję też sos z kurczaka, który powstał podczas leżakowania kurczaka po usmażeniu. Jeśli dodajesz ketchup, to zrób to teraz. Rozłóż go równo na kawałkach mięsa. 

Układaj warstwy

Krok 4: Wyłóż ogórki

Na mięso kurczaka wykładam kolejno ogórki. Ogórki konserwowe kroję w drobną kostkę i mieszam z obranymi i pokrojonym w kostkę ogórkiem świeżym. Jeśli ogórek świeży jest duży i ma wodniste gniazdo nasienne, to wykrawam je i nie dodaję do sałatki. W sezonie polecam ogórki gruntowe. Zimą zaś najlepsze będą ogórki typu węże. 

Wyłóż ogórki

Krok 5: Rozłóż kukurydzę

Otwórz duża puszkę kukurydzy konserwowej. Odlej zalewę a kukurydzę rozłóż równo po całej powierzchni naczynia. 

Rozłóż kukurydzę

Krok 6: Dodaj pomidory z cebulą

Pomidorki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Możesz też użyć zwykłych, dużych pomidorów. Latem polecam Ci pomidory malinowe. Cebulę obierz i posiekaj. Możesz też użyć zwykłą cebulę, cebulki szalotki lub sparzonego pora. Wymieszaj cebulę z pomidorami i rozłóż na kukurydzy.

Dodaj pomidory z cebulą

Krok 7: Rozłóż sos

Przyszła pora na wylanie wcześniej przygotowanego sosu czosnkowego. 

Rozłóż sos

Krok 8: Wyłóż kawałki papryki

Dużą paprykę o wadze około 300 gramów pokrój na małe kawałki. Pamiętaj o tym, by oczyścić ją z gniazda nasiennego i wszystkich pestek. Możesz użyć jednej np. zielonej papryki. Ja skroiłam po 100 gramów papryki żółtej, czerwonej i zielonej.

Wyłóż kawałki papryki

Krok 9: Zakończ sałatą lodową

Na samą górę sałatki gyros rozłóż siekaną sałatę lodową lub też, częściej używaną do tej sałatki ,kapustę pekińską. Aby sałatka Gyros wyglądała jeszcze piękniej udekoruj ją na koniec świeżymi ziołami. Ja posypałam całość szczypiorkiem i odrobiną natki pietruszki.

Zakończ sałatą lodową

Sałatka Gyros, 11

Często jadasz sałatkę Gyros? Z czym najchętniej ją podajesz?
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (5304 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sałatka Gyros

Salatka gyros to wielki hit w wielu domach. Jest to pyszna i piękna sałatka gyros warstwowa, która zawsze pięknie prezentuje się podana w przezroczystym naczyniu. Gyros z kurczaka robi się bardzo prosto i szybko. Zazwyczaj mój gyros warstwowy powstaje z wygodnej w obróbce termicznej piersi z kurczaka. Sałatka gyros z kurczakiem pojawia się na naszym stole najczęściej, ponieważ kurczak smakuje moim dzieciom. Gyros to bardzo popularna potrawa kuchni greckiej. W warunkach domowych ciężko jest przyrządzić kurczaka, tak jak robi się to w restauracjach. Kurczaka marynuje się w specjalnej mieszance przypraw. Następnie mięso z kurczaka nadziewane jest na ogromny rożen, który kręci się w kółko. Mięso jest w tym czasie opiekane. Gotowe mięso zdejmuje się kawałek po kawałku przy pomocy ostrego noża. Kurczaka gyros podaje się w sałatce lub picie z frytkami. Jest wiele możliwości podania takiego mięsa. Ja proponuję tym razem gyros warstwy z dużą ilością kolorowych warzyw i sosem czosnkowym. Świetna na obiad jest też zapiekanka gyros z ryżem. 

Sałatka Gyros warstwowa

Sałatka gyros przepis - wygląda na trudną, ale to wbrew pozorom bardzo łatwa do zrobienia sałatka z gyrosa. Przepis na sałatkę gyros jest bardzo prosty. Musisz tylko zakupić przyprawę gyros lub stworzyć własną mieszankę przypraw i podsmażyć w niej kawałki piersi z kurczaka. Sałatka gyros z kurczakiem ma jeszcze warzywa i pyszny sos czosnkowy, który dodatkowo łączy wszystkie smaki. Sałatka z kurczakiem gyros to oprócz kurczaka dużo kolorowych warzyw. Zawsze pojawia się kukurydza konserwowa oraz sałata kapusta pekińska lub sałata lodowa. Dodatkowo jeszcze obowiązkowo cebula oraz kolorowa papryka. Gyros warstwowy bez ogórka konserwowego i świeżego, to nie ta sama sałatka warstwowa gyros. Sałatka gyros obowiązkowo ma u góry warstwę kapusty pekińskiej. Ja jednak wolę sałatę lodową. Zachęcam też do spróbowania innych moich sałatek. Bardzo dobra jest sałatka z brokułami oraz również warstwowa sałatka, czyli śledzie pod pierzynką. Rewelacyjna i super ciekawa jest sałatka z tortellini. Mój Blog kulinarny to też ciasta i wspaniałe domowe serniki.. zapraszam! Sałatka jarzynowa to oczywiście kultowa propozycja na wszelkie imprezy i na Święta.

Sałatka gyros przepis

Sałatka warstwowa gyros to prawdziwe mistrzostwo kulinarnego świata, celebrujące różnorodność i harmonię smaków. Znana szeroko za swe wyjątkowe połączenie soczystego mięsa, świeżych warzyw, pikantnej sosu czosnkowego i chłodzącego jogurtowego dipu, zachwyca nas swoją bogactwem smaków. Łatwość przygotowania - to kolejny plus tej nieodpartej opcji na obiad czy imprezowy bufet. Sałatka gyros mieszana powstanie Ci wtedy, gdy zamiast układać warstwy, to przygotowane składniki od razu wymieszasz ze sobą. Szukając pod hasłem: sałatka gyros przepisy oraz przepis na sałatka gyros, znajdziesz bardzo dużo przepisów. Ja polecam Ci mój. To najlepsza sałatka gyros warstwowa, jaka istnieje. Jeżeli jesteście miłośnikami smaku greckiej kuchni, sałatka gyros jest właśnie dla Was. Warstwowa konstrukcja tej sałatki jest niczym symfonia smaków i kolorów, z każdym kolejnym kawałkiem odkrywającym nowy element. Wyraziste, smażone mięso, chrupiące sałaty, kusząca czerwona cebula, świeże pomidory, ogórki oraz pikantny sos czosnkowy. Każda warstwa przyczynia się do tworzenia zrównoważonego i satysfakcjonującego posiłku. Sałatka gyros warstwy ma idealnie doprane i odcinające się kolorystycznie. Jeśli szukacie prostego, ale efektywnego sposobu na zaimponowanie gościom, lub jeżeli chcecie dodać trochę pikanterii do codziennego menu – nie szukajcie dalej. Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską to doskonałe rozwiązanie na każdą okazję. Nic nie smakuje tak dobrze, jak proste składniki, które razem osiągają perfekcję. Sałatka warstwowa gyros to strzał w dziesiątkę. Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania tej wyjątkowej potrawy i odkrycia jej niezwykle smakowitego profilu. Smacznego!