Sałatka na grilla
Sałatka na grilla.. świeża, kolorowa, pachnąca i chrupiąca. To mój uniwersalny przepis na najlepszą sałatkę, która pasuje do każdego dania z grilla. Przede wszystkim to bardzo prosta sałatka na grilla.
Sałatka prezentuje się bardzo ładnie na talerzach i wzbogaca smak dań z grilla. Łączy w sobie wiele smaków, a przy tym jest nadal delikatna i nie dominuje smakiem nad daniem głównym.
Co najczęściej szykujecie na grilla?
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 700 g sałatki
Kaloryczność kcal: 40 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki sałatki
- 100 g dowolnej sałaty
- 50 g świeżego szpinaku np. baby
- 2 laski selera naciowego
- por - odcinek 5 cm
- mała marchew
- mały pęczek natki pietruszki
- ogórek gruntowy lub kawałek ogórka węża
- średni ogórek kiszony
- pół czerwonej papryki
Składniki na sos winegret
- łyżka musztardy miodowej
- 5 łyżek oliwy
- sok z połowy cytryny
- po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
Sałatka na grilla
Do tej sałatki użyłam delikatnej sałaty insalatina. Idealna będzie też sałata lodowa oraz kapusta pekińska. Jeśli nie masz papryki czerwonej, to z powodzeniem możesz użyć papryki żółtej lub zielonej. Mam zazwyczaj szpinak młody baby, jeśli jednak używasz szpinaku bardziej wyrośniętego, to pamiętaj o tym by oderwać ogonki.
Jak zrobić sałatkę na grilla:
Wszystkie warzywa dobrze umyj. Przygotuj sobie dużą miskę. Sałatę umyj pod bieżącą i zimną wodą i osusz na durszlaku lub ręczniku papierowym. Tak samo ze szpinakiem baby. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do zielonych liści.
Kolejno dodawaj do sałatki cienko pokrojone krążki pora. Wcześniej zdejmij jedną warstwę z kubraczka na porze, by dostać się do świeżej i bardziej soczystej części. Laski selera naciowego pokrój na kawałki nie grubsze niż jeden centymetr. Paprykę pokrój w krótkie paski a ogórki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w cieniutkie paseczki. Może Ci się przydać mini tarka do warzyw.
Aby zrobić sos winegret wystarczy, że w miseczce umieścisz razem wszystkie składniki sosu. Będzie to łyżka musztardy miodowej, pięć łyżek oliwy o delikatnym smaku, sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz płaska łyżeczka soli i pieprzu.
Wystarczy już tylko całą sałatkę na grilla polać sosem winegret i zamieszać składniki w misce. Sałatkę możesz podawać od razu, lub trzymać do kilku godzin w lodówce. Na drugi dzień sałatka jest również pyszna. Nie będzie już tylko miała tak lekkiej struktury jak od razu po zrobieniu, ponieważ składniki zaczną się bardziej wiązać z sosem.
Smacznego!