Sałatka grecka
Sałatka grecka to przepyszna i super prosta do zrobienia sałatka. Jest też niezwykle piękna i zawiera idealny zestaw składników, które doskonale do siebie pasują. Gorąco polecam!
- tradycyjny przepis
- dokładny opis krok po kroku
- rewelacyjna sałatka na każdą okazję
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4 porcje po około 250 g
Kaloryczność kcal: 320 w 1 porcji
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 200 g prawdziwej fety greckiej
- 300 g świeżych, mięsistych pomidorów
- 30 g czerwonej cebuli - lub trochę więcej
- 100 g oliwek ciemnych np. Kalamata - waga bez pestek
- 150 g świeżych ogórków gruntowych lub szklarniowych
- pół niedużej zielonej papryki - około 100 g (można pominąć)
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine - 40 g
- przyprawy: łyżeczka suszonego oregano, odrobina świeżo mielonego pieprzu i ewentualnie sól
- ewentualne dodatki: sałata lodowa lub rukola; kapary lub anchois
Sałatka grecka
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 900 gramów sałatki greckiej. Ponieważ fetę dzielę na cztery "płytki", to dzielę ją na cztery nieduże porcje.

Sałatka grecka przepis
Sałatkę grecką szykuje się błyskawicznie więc samo przygotowanie wszystkich składników, to już połowa sukcesu. Wszystkie warzywa umyj dokładnie i osusz (papryka, ogórki, pomidory, cebula). Około 300 gramów pomidorów pokrój na kawałki na jeden kęs. Będą to średniej wielkości dwa pomidory malinowe lub też kilka garści pomidorków koktajlowych. W sezonie na polskie pomidory, zawsze wybieram dojrzałe pomidory krajowe. Tym razem jednak szykowałam sałatkę poza sezonem, wiec w ostateczności sięgnęłam po pomidorki koktajlowe. Jeśli więc szykujesz sałatkę latem, to wybierz świeże, lokalne pomidory.
Dwa ogórki gruntowe lub ewentualnie szklarniowe pokrój na grubsze plasterki. W ogórkach gruntowych obcinam tylko końce. Nie obieram takich ogórków ze skórki. Zieloną paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój trochę drobniej lub też w paski - nie dłuższe niż 2,5 cm. Niewielki kawałek czerwonej cebuli pokrój w cienkie piórka.
Kostkę prawdziwej fety greckiej o wadze 200 gramów (może być też więcej, np. 250 gramów) podziel na cztery mniejsze kawałki. Zazwyczaj kroję taką "cegiełkę" na pół, a potem jeszcze każdą połówkę w poprzek na dwie cieńsze tabliczki. 100 gramów oliwek czarnych bez pestek wystarczy tylko dodać do pozostałych składników. Gorąco polecam zakup prawdziwych oliwek Kalamata, które smakują zupełnie inaczej (według mnie znacznie lepiej) niż powszechnie znane oliwki czarne drylowane - użyta jest do nich substancja wzmacniająca kolor, czyli glukonian żelazawy.
Porada: Zieloną paprykę można pominąć lub zastąpić sałatą lodową. Cebulę czerwoną można w ostateczności zastąpić cebulą czosnkową lub też zwykłą.

W większej misce umieść razem przygotowane już składniki: oliwki, paprykę, ogórki, pomidory, cebulę. Całość delikatnie wymieszaj, a następnie podziel na cztery porcje. Na każdą porcję wyłóż po kawałku (tabliczce) sera feta. Całość polej mieszanką oliwy i suszonego oregano (4 łyżki oliwy wymieszaj z łyżeczką oregano).
Sałatkę grecką warto jeszcze udekorować np. listkami świeżej mięty. Świeżo mielony pieprz, czy też sól dodajemy indywidualnie na talerze, wedle potrzeb i upodobań smakowych. Pieprz i sól to jednak tylko niezobowiązujące przyprawy, które można pominąć.
Porada: Podałam moje ulubione i sprawdzone proporcje składników. Można jednak śmiało dodać do sałatki więcej oliwy lub też np. więcej cebuli, by sałatka grecka wyszła ostrzejsza. Dość rzadko spotykanymi, ale również akceptowanymi dodatkami są kapary lub anchois. Jednak znacznie częściej w przepisach na sałatkę grecką pojawia się popularna sałata lodowa.


Podany wyżej sposób podania sałatki greckiej należy do tych najbardziej tradycyjnych. Można jednak śmiało pokroić całą fetę w niewielką kostkę i wszystkie składniki sałatki wymieszać razem w jednej misce. Sałatkę grecką podawaj od razu po zrobieniu lub też po lekkim schłodzeniu w lodówce.
Sprawdź też mój przepis zapiekanka gyros.
Smacznego.