Zielona sałatka z jajkiem i awokado

Zielona sałatka z jajkiem i awokado

Prosty i szybki przepis na sałatkę z awokado i gotowanym na twardo jajkiem.

Sałatka pasuje idealnie na każdy posiłek. Można ją spakować również do pracy lub do szkoły. Bez dodatku soli.

Ja ją uwielbiam ;-)

Czas przygotowywania: do 15 minut
Ilość porcji:
 2

Składniki:
• 2 jajka ugotowane na twardo
• garść szpinaku baby
• garść rukoli
• 1 łodyżka selera naciowego
• pół awokado
• 1 pomidor
• odrobinę szczypiorku
• pół cykorii

• do polania: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki pestek dyni, świeżo mielony pieprz

Jajka ugotuj na twardo - tutaj dokładny przepis. Małe i średnie jajka nie potrzebują więcej niż 8-9 minut gotowania, zaś duże do 10 minut.

Warzywa przepłucz pod zimną wodą i osusz np. ręcznikiem papierowym. Układaj na talerzach szpinak wymieszany z rukolą i cykorią.

Następnie pokrojony w małe kawałki seler naciowy oraz pomidor. Ułóż jajko pokrojone na 4 części oraz kawałki awokado. Posyp całość posiekanym szczypiorkiem oraz lekko zmielonymi lub posiekanymi nożem pestkami dyni.

Całość polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Oprósz świeżo mielonym, czarnym pieprzem.

zielona-salatka-z-jajkiem-i-awokado-1

zielona-salatka-z-jajkiem-i-awokado-2

Smacznego!

 

 

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Sosna
2017-03-13 15:37
Hmm, idealna na śniadanie :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-13 15:56
Tak ;-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-14 11:34
Jedna z naszych ulubionych sałatek :D