Zielona sałatka z jajkiem i awokado

Zielona sałatka z jajkiem i awokado

Prosty i szybki przepis na sałatkę z awokado i gotowanym na twardo jajkiem.

Sałatka pasuje idealnie na każdy posiłek. Można ją spakować również do pracy lub do szkoły. Bez dodatku soli.

Ja ją uwielbiam ;-)

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • garść szpinaku baby
  • garść rukoli
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • pół awokado
  • 1 pomidor
  • odrobinę szczypiorku
  • pół cykorii
  • do polania: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki pestek dyni, świeżo mielony pieprz

Jajka ugotuj na twardo. Małe i średnie jajka nie potrzebują więcej niż 8-9 minut gotowania, zaś duże do 10 minut.

Warzywa przepłucz pod zimną wodą i osusz np. ręcznikiem papierowym. Układaj na talerzach szpinak wymieszany z rukolą i cykorią.

Następnie pokrojony w małe kawałki seler naciowy oraz pomidor. Ułóż jajko pokrojone na 4 części oraz kawałki awokado. Posyp całość posiekanym szczypiorkiem oraz lekko zmielonymi lub posiekanymi nożem pestkami dyni.

Całość polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Oprósz świeżo mielonym, czarnym pieprzem.

Zielona sałatka z jajkiem i awokado, 1

Zielona sałatka z jajkiem i awokado, 2

Smacznego!

 

 

Średnia 4.9 / 5 (17 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14397

Komentarze

2017-03-13 15:37
Hmm, idealna na śniadanie :D
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-13 15:56
Tak ;-)
Jedna z naszych ulubionych sałatek :D