Sałatka z awokado i jajek
Prosty i szybki przepis na sałatkę z awokado i gotowanym na twardo jajkiem. Sałatka z awokado i jajek to propozycja na śniadanie lub na kolację. Gorąco ją polecam!
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- garść szpinaku baby
- garść rukoli
- 1 łodyżka selera naciowego
- pół awokado
- 1 pomidor
- odrobinę szczypiorku
- pół cykorii
- do polania: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki pestek dyni, świeżo mielony pieprz
Sałatka z awokado i jajkiem
Jajka ugotuj na twardo. Małe i średnie jajka nie potrzebują więcej niż 8-9 minut gotowania, zaś duże do 10 minut.
Warzywa przepłucz pod zimną wodą i osusz np. ręcznikiem papierowym. Układaj na talerzach szpinak wymieszany z rukolą i cykorią.
Następnie pokrojony w małe kawałki seler naciowy oraz pomidor. Ułóż jajko pokrojone na 4 części oraz kawałki awokado. Posyp całość posiekanym szczypiorkiem oraz lekko zmielonymi lub posiekanymi nożem pestkami dyni.
Całość polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Oprósz świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Można też oprószyć sałatkę solą.
Z sałatek z jajkami polecam sprawdź sałatka jajeczna z groszkiem. Prosta i błyskawiczna do przygotowania.
Smacznego!