Sałatka z fasolki szparagowej
Sałatka z fasolki szparagowej to jedna z ciekawszych propozycji na pyszne wykorzystanie fasolki żółtej i zielonej. W sezonie letnim przepis ten sprawdzi się również do dań z grilla.
- do podania na ciepło i na zimno
- kilka propozycji na inne wersje sałatki
- można ja robić i z zielonej i z żółtej fasolki
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania fasolki: 10 minut
Czas gotowania jajek: 9 minut
Liczba porcji: około 1200 g sałatki
Kaloryczność kcal: 100 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 500 g świeżej fasolki szparagowej - żółta lub zielona
- mały kawałek czerwonej cebuli - do 50 g
- 400 g ziemniaków - najlepiej małe i młode
- 4 małe lub średnie jajka
- 4 łyżki ulubionej oliwy lub innego oleju
- minimum 2 łyżki soku z cytryny lub łyżka octu
- garść natki pietruszki
- przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli; spora szczypta pieprzu
Sałatka z fasolki szparagowej
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1200 gramów sałatki w wersji podstawowej (na podstawie wymienionych składników), czyli bez ewentualnych dodatków lub zamienników.
Przed szykowaniem sałatki zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. kaszę jaglaną, bulgur lub komosę ryżową.

Sałatka z fasolki szparagowej przepis
W pierwszej kolejności w jednej misce umieść: 4 łyżki ulubionej oliwy lub innego oleju oraz minimum 2 łyżki soku z cytryny lub łyżkę octu. Do tego wkrój jeszcze kawałek czerwonej cebuli. Postaraj się pokroić ją w jak najcieńsze piórka. Dodaj też garść siekanej natki pietruszki oraz pół płaskiej łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu. Wszystko razem wymieszaj i odstaw na bok. W ciągu 20-30 minut cebula lekko zmięknie i będzie delikatniejsza w smaku. W tym czasie ugotują się ziemniaki, jajka oraz fasolka szparagowa.
Porada: Do miseczki z oliwą i cytryną można dodać znacznie mniej cebuli. Można wówczas pokroić w krótkie paski np. pół czerwonej papryki albo dwa mniejsze ogórki kiszone (pokrojone w plasterki) lub kilka marynowanych pieczarek. Jeśli decydujesz się na kiszone ogórki lub pieczarki, to daj o połowę mniej soku z cytryny i mniej soli.

Około 400 gramów (najlepiej młodych i małych ziemniaków typu A lub B) obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki wyjmij z wody i odstaw do przestudzenia. Przestudzone pokrój na kawałki na jedne kęs.
500 gramów świeżej fasolki szparagowej (żółta lub zielona) umyj, odetnij jeden lub oba końce i również ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Młoda fasolka gotuje się około 10 minut (trochę dłużej lub krócej). Dla zainteresowanych link do instrukcji jak gotować fasolkę szparagową. Ugotowaną fasolkę odcedź i odstaw do lekkiego przestudzenia.

Cztery jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki na jeden kęs. Dla zainteresowanych link do instrukcji jak ugotować jajka na twardo. Jajka nie należą do składników niezbędnych tej sałatki i można je pominąć lub zastąpić usmażonymi wcześniej kawałkami piersi z kurczaka (posypane np. z odrobiną ulubionej mieszanki przypraw).
Ugotowaną fasolkę (może być ciepła) pokrój na krótsze odcinki i umieść w jednej misce z kawałkami ugotowanych ziemniaków, kawałkami jajek na twardo oraz z mieszanką z cebuli, oleju i soku z cytryny. Wymieszaj razem wszystkie składniki sałatki i sprawdź jej smak. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu, czy też taki pietruszki.
Po całkowitym przestudzeniu, sałatka z fasolki szparagowej będzie smakowała jeszcze lepiej, jeśli dodasz do niej więcej octu spirytusowego. Polecam wypróbować podawać ją w takiej wersji. Będzie świetna jako dodatek do grilla, czy też zwyczajnie na stół obiadowy w formie dodatkowej sałatki.


Sałatka z fasolki szparagowej może być wzbogacona o dodatek drobnej kaszy np. jaglanej lub komosy ryżowej. Bardzo ciekawa i zupełnie inna jest sałatka z fasolką szparagową z dodatkiem sera feta. Dodaję do niej jeszcze kawałki pomidorów i kaszę gryczaną. Do tego natka lub szczypiorek oraz świeżo mielony pieprz. Na koniec zaś wystarczy polać ja oliwą i skropić sokiem z cytryny.
Smacznego.