Zdrowe, naturalne wędliny w Akademii Smaku Sokołów

Zdrowe, naturalne wędliny w Akademii Smaku Sokołów

To już moja druga wizyta w Woli Suchożeberskiej, w Akademii Smaku Sokołów.

Tym razem warsztaty poświęcone były zdrowemu odżywianiu i prawidłowemu komponowaniu codziennych posiłków.

Mieliśmy też okazję poznać nową linię produktów marki Sokołów, Naturrino.

Wszyscy wiemy, że odpowiednie odżywianie korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, wydatnie podnosząc ogólną jakość życia. Nie zawsze jednak wiemy jak powinniśmy się do tego zabrać :-)

Zacznę więc od początku.. W pierwszej części spotkania Antoni Gibowicz – lekarz weterynarii, Pełnomocnik Zarządu ds. SZJ w firmie Sokołów S.A. – opowiedział o wyróżnikach wyrobów z serii Sokołów Naturrino.

Zdrowe, naturalne wędliny w Akademii Smaku Sokołów, 1

Tę inspirowaną naturą linię tworzą produkty charakteryzujące się delikatnym smakiem mięsa, podkreślonym wyłącznie naturalnymi przyprawami (bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów).

Antoni Gibowicz przedstawił kolejne ogniwa łańcucha produkcyjnego tej linii – począwszy od pozyskania surowca, pochodzącego z polskich hodowli, współpracujących z Sokołowem w ramach programu „Razem w Przyszłość”, poprzez rygorystyczne normy na każdym etapie produkcji, aż po produkt finalny.

Siedzieliśmy przy wspólnym stole, jedliśmy śniadanie i rozmawialiśmy. Zasady prawidłowego bilansowania codziennej diety przedstawiła nam Agnieszka Piskała – dietetyk, ekspert ds. żywienia firmy Sokołów. Agnieszka oprócz ogromnej wiedzy posiada również fantastyczne poczucie humoru :-)

Zdrowe, naturalne wędliny w Akademii Smaku Sokołów, 2

Na podstawie Dzienniczków Bieżącego Notowania, wypełnionych przez nas - Blogerów kulinarnych, Agnieszka zwróciła uwagę na popełniane nieświadomie błędy dietetyczne oraz omówiła najważniejsze zasady bilansowania diety.

Każdy miał możliwość poddania się profesjonalnej analizie składu ciała, jak również otrzymał Dzienniczek Bieżącego Notowania, który po wypełnieniu może skonsultować z Agnieszką. Oczywiście poddałam się "badaniu" i muszę się pochwalić, że mój wiek metaboliczny jest niemal dwukrotnie niższy niż podaje metryka :-) Hurrra!

Zdrowe, naturalne wędliny w Akademii Smaku Sokołów, 3

Podczas części praktycznej warsztatów, którą poprowadził Dominik Moskalenko – szef kuchni Sokołów mieliśmy okazję przygotować kilka bardzo smacznych dań.

Do ich zrobienia wykorzystaliśmy produkty z linii Naturrino. Wspólnie z koleżankami, Brenią z Bloga Kuchnia Breni oraz Natalią, z bloga Wiszniowka zabrałyśmy się do lepienia pierogów z bardzo ciekawym nadzieniem z pasztetu Naturrino.

Zdrowe, naturalne wędliny w Akademii Smaku Sokołów, 4

Zdrowe, naturalne wędliny w Akademii Smaku Sokołów, 5


A oto przepis na
 Pierogi z pasztetem Naturrino z dodatkiem duszonych pieczarek i cebuli - rewelacyjny!

Składniki:
pasztet Naturrino 250 g
pieczarki 100 g
cebula 100 g
szpinak 250 g
mąka 250 g
1 jajko
woda 100 ml
masło 50 g
wywar mięsny lub warzywny 100 ml
natka pietruszki 25 g
sól, świeżo mielony pieprz

Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem masła, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy je z ognia, dodajemy drobno porwany pasztet i niewielką ilość wywaru. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolity farsz do pierogów.

Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, by powstało plastyczne ciasto. Odkładamy je do lodówki, by chwilę odpoczęło.

Na rozwałkowane ciasto układamy niewielką ilość wcześniej przygotowanego farszu i formujemy pierogi. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie.

Zdrowe, naturalne wędliny w Akademii Smaku Sokołów, 6

Oprócz pierogów robiliśmy jeszcze kilka innych dań, jak sałatki czy boczek oraz jajecznica ;-)

Zdrowe, naturalne wędliny w Akademii Smaku Sokołów, 7


Koniecznie zobaczcie też Film z warsztatów.. jak zawsze rewelacyjnie zmontowany :-)

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=3wXtbyc3ugM&feature=youtu.be[/embed]

Na koniec zajadaliśmy wszystkie przygotowane tego dnia dania. To był bardzo udany dzień :-)

Zdrowe, naturalne wędliny w Akademii Smaku Sokołów, 8

 

Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷