Zdrowe, naturalne wędliny w Akademii Smaku Sokołów

Zdrowe, naturalne wędliny w Akademii Smaku Sokołów

To już moja druga wizyta w Woli Suchożeberskiej, w Akademii Smaku Sokołów.

Tym razem warsztaty poświęcone były zdrowemu odżywianiu i prawidłowemu komponowaniu codziennych posiłków.

Mieliśmy też okazję poznać nową linię produktów marki Sokołów, Naturrino.

zdrowe-naturalne-wedliny-w-akademii-smaku-sokolow-1

Wszyscy wiemy, że odpowiednie odżywianie korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, wydatnie podnosząc ogólną jakość życia. Nie zawsze jednak wiemy jak powinniśmy się do tego zabrać :-)

Zacznę więc od początku.. W pierwszej części spotkania Antoni Gibowicz – lekarz weterynarii, Pełnomocnik Zarządu ds. SZJ w firmie Sokołów S.A. – opowiedział o wyróżnikach wyrobów z serii Sokołów Naturrino.

zdrowe-naturalne-wedliny-w-akademii-smaku-sokolow-2

Tę inspirowaną naturą linię tworzą produkty charakteryzujące się delikatnym smakiem mięsa, podkreślonym wyłącznie naturalnymi przyprawami (bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów).

Antoni Gibowicz przedstawił kolejne ogniwa łańcucha produkcyjnego tej linii – począwszy od pozyskania surowca, pochodzącego z polskich hodowli, współpracujących z Sokołowem w ramach programu „Razem w Przyszłość”, poprzez rygorystyczne normy na każdym etapie produkcji, aż po produkt finalny.

Siedzieliśmy przy wspólnym stole, jedliśmy śniadanie i rozmawialiśmy. Zasady prawidłowego bilansowania codziennej diety przedstawiła nam Agnieszka Piskała – dietetyk, ekspert ds. żywienia firmy Sokołów. Agnieszka oprócz ogromnej wiedzy posiada również fantastyczne poczucie humoru :-)

zdrowe-naturalne-wedliny-w-akademii-smaku-sokolow-3

Na podstawie Dzienniczków Bieżącego Notowania, wypełnionych przez nas - Blogerów kulinarnych, Agnieszka zwróciła uwagę na popełniane nieświadomie błędy dietetyczne oraz omówiła najważniejsze zasady bilansowania diety.

Każdy miał możliwość poddania się profesjonalnej analizie składu ciała, jak również otrzymał Dzienniczek Bieżącego Notowania, który po wypełnieniu może skonsultować z Agnieszką. Oczywiście poddałam się "badaniu" i muszę się pochwalić, że mój wiek metaboliczny jest niemal dwukrotnie niższy niż podaje metryka :-) Hurrra!

zdrowe-naturalne-wedliny-w-akademii-smaku-sokolow-4

Podczas części praktycznej warsztatów, którą poprowadził Dominik Moskalenko – szef kuchni Sokołów mieliśmy okazję przygotować kilka bardzo smacznych dań.

Do ich zrobienia wykorzystaliśmy produkty z linii Naturrino. Wspólnie z koleżankami, Brenią z Bloga Kuchnia Breni oraz Natalią, z bloga Wiszniowka zabrałyśmy się do lepienia pierogów z bardzo ciekawym nadzieniem z pasztetu Naturrino.

zdrowe-naturalne-wedliny-w-akademii-smaku-sokolow-5

zdrowe-naturalne-wedliny-w-akademii-smaku-sokolow-6


A oto przepis na
 Pierogi z pasztetem Naturrino z dodatkiem duszonych pieczarek i cebuli - rewelacyjny!

Składniki:
pasztet Naturrino 250 g
pieczarki 100 g
cebula 100 g
szpinak 250 g
mąka 250 g
1 jajko
woda 100 ml
masło 50 g
wywar mięsny lub warzywny 100 ml
natka pietruszki 25 g
sól, świeżo mielony pieprz

Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem masła, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy je z ognia, dodajemy drobno porwany pasztet i niewielką ilość wywaru. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolity farsz do pierogów.

Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, by powstało plastyczne ciasto. Odkładamy je do lodówki, by chwilę odpoczęło.

Na rozwałkowane ciasto układamy niewielką ilość wcześniej przygotowanego farszu i formujemy pierogi. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie.

zdrowe-naturalne-wedliny-w-akademii-smaku-sokolow-7

Oprócz pierogów robiliśmy jeszcze kilka innych dań, jak sałatki czy boczek oraz jajecznica ;-)

zdrowe-naturalne-wedliny-w-akademii-smaku-sokolow-8

Koniecznie zobaczcie też Film z warsztatów.. jak zawsze rewelacyjnie zmontowany :-)

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=3wXtbyc3ugM&feature=youtu.be[/embed]

Na koniec zajadaliśmy wszystkie przygotowane tego dnia dania. To był bardzo udany dzień :-)

zdrowe-naturalne-wedliny-w-akademii-smaku-sokolow-9

 

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Ilona
2016-10-26 14:15
Żałuję, że weszłam - bo tak mi się chce pierogów, że ten wpis jest jak cios prosto w serce...
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-26 14:17
Coś Ty Ilona :-) Proponuję Ci zrobić zakupy w tygodniu i wykonać pierogi w weekend, jak będziesz miała czas.. Warto poczekać ;-)
user pic
Aldona
2016-10-26 17:41
Gdzie można kupić te wędzone Naturrino, bo widziałam tylko te pieczone?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-27 14:44
Niedługo zostanie wprowadzona do sprzedaży :-)
user pic
abakercja
2016-10-27 11:44
ciekawe spotkanie. sama bardzo lubię mięso i wędliny, ale często z nich rezygnuję w obawie o zdrowie. skład wielu sklepowych produktów woła o pomstę do nieba.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-27 14:45
Zgadzam się z Tobą. Jeśli trafisz na produkty Naturrino w sklepie sprawdź skład. Będziesz pozytywnie zaskoczona :-)
user pic
Ewa
2016-10-27 12:41
Chętnie spróbowałabym takich pierogów ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-27 14:45
Smacznego Ewo. mi ten przepis na nadzienie bardzo przypadł do gustu.
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-10-27 19:40
Pysznie spędzony dzień :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-29 12:25
O tak, dziękuję :-)